Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72368

Hankkeen nimi: Pyhäsalmen kaivoksen maanalaisen infran uusiokäyttö

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 2.1.2017 ja päättyy 30.6.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Pyhäjärven Kehitys Oy

Organisaatiotyyppi: Muu julkisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 1496343-0

Jakeluosoite: Asematie 3

Puhelinnumero: +358408323376

Postinumero: 86800

Postitoimipaikka: Pyhäsalmi

WWW-osoite: http://www.pyhajarvenkehitys.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Juha Keski-Rauska

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: juha.keski-rauska(at)pyhajarvi.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 40 1932 126

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Pyhäjärven kaupungissa sijaitseva Pyhäsalmen kaivos on ilmoittanut kaivostoiminnan loppuvan vuonna 2019. Vaikutukset ulottuvat, ei vain Pyhäjärven kaupunkiin, vaan myös koko ympäröivään seutukuntaan sekä koko Suomeen. Pyhäsalmen kaivoksen työllistävä vaikutus on yhteensä 1 150 henkilötyövuotta. Lisäksi toiminta tuottaa merkittävät yhteisöverotulot. Vaikutukset kaivoksen loppumisen jälkeen ovat huomattavia ja niihin on varauduttava välittömästi kaivoksen toiminta-aikana. Pyhäsalmen kaivoksen tarjoama infrastruktuuri on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen ja tarjoaa erittäin potentiaalisen toimikentän eri toimialojen tuotannolliselle-, tuotekehitys-ja testaustoiminnalle. Infrastruktuuri pitää sisällään erilaisia tiloja eri syvyyksillä (1400 metriin asti) ja noin sadan kilometrin mittaiset tunneliverkostot. Alueella on tehty ja tullaan tekemään useita toimia, joilla taataan kaivosympäristön jatkokäyttö, osaamisen hyödyntäminen sekä laajemman alueen toimintaympäristön kehittäminen. Tavoitteena on kansainvälinen ja laaja elinkeinotoiminta, uuden liiketoiminnan syntyminen sekä aluetaloudellinen työllisyys.

Pohjoisissa olosuhteissa yhdeksi merkittäväksi kasvupotentiaaliksi on tunnistettu luonnon olosuhteiden hyödyntäminen mm. erikoiskasvien tuotannossa ja luonnonperäisten kasvien tuotteistamisessa. Luonnonperäisten kasvien tai kasvinosien huono ja vaihteleva laatu, saatavuus, korkeat tuotanto- ja logistiikkakustannukset sekä laajan raaka-ainekeruun aiheuttama uhka luonnon monimuotoisuudelle ovat tunnistettuja ongelmia hyödyntävien yritysten keskuudessa ja esteenä kasviraaka-aineen mittavampaan hyödyntämiseen ja kasvuun.

Hankkeessa otetaan käyttöön hydroponinen tuotantoteknologia ja koetuotantoon tuotavien kasvien valinnan perusteiksi on asetettu mm. jo hyödynnettävien kasvien tai kasvien osien huono saatavuus tai laatuheikkoudet, tarve kasveista tai kasvinosista jatkojalostettaville uutuustuotteille tai kasvin muu, esimerkiksi ravitsemuksellinen uutuusarvo, jota voidaan käyttää elintarvikepohjaisten tuotteiden tuotteistamiseen ja markkinointiin.
Kasviraaka-aineiden hyödyntämisestä, jatkojalostamisesta sekä tuotteistamista olisi mahdollista kehittää korkea-teknologinen ja kansainvälistyvä elinkeinoala mm. kosmetiikka-, elintarvike-, lääke-ja tekstiiliteollisuusyritysten toimesta. Teknologiakehityksen myötävaikuttamana kasvintuotantoa on mahdollista operoida maanalaisissa tiloissa. Esimerkiksi Iso-Britanniassa, Japanissa ja Yhdysvalloilla on jo tuotantoa käynnissä kaivos-ja metrotunneleissa.

Tässä hankkeessa yhdistetään ainutlaatuinen moderni Pyhäsalmen kaivosympäristö ja uudet tuotantoteknologiset ratkaisut kasvien maanalaiseen tuotantoon. Infrastruktuurin lisäksi tietotaito tilojen kosteus- ja lämpötilaolosuhteista sekä tilojen hallinnasta turvallisuus- ja ympäristönäkökulmasta on alueella hyödynnettävissä. Hankkeessa perustetaan koetuotantoympäristö (sis. esikasvatustila, tuotantotila, laitteet, tuotantoteknologia, mahd. jatkojalostus), jossa voidaan testata kasvien tuotantomahdollisuuksia, optimoida niiden tuotantokonseptit sekä kehitää tuotteistamisprosessia. Uusilla kasvintuotantoprosesseilla kaivoksessa sekä teknologisilla ratkaisuilla edesautetaan olemassa olevien yritysten liiketoiminnan kehittymistä sekä luodaan edellytyksiä uusien yritysten syntymiselle. Hankkeella pyritään aikaan saamaan kaivostoiminnan päättymisen jälkeen työllistämisvaikutuksia sekä kaivostuotannosta poistettaville tiloille liiketaloudellista uusiokäyttöä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kohderyhmänä ovat tuotanto-, luonnonperäisiä ja/tai erikoiskasveja tuottavat ja jatkojalostavat tahot. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat mm. tuotantoteknologiaa kehittävät ja rakentamisen alan yritykset, Pohjois-Pohjanmaan koulutus-ja tutkimuslaitokset sekä elinkeinoelämän kehittymistä tukevat muut palveluntuottajat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Tärkeät välilliset kohderyhmät ovat neuvonta, toimialayhteistyö, kauppa, kuluttajat, koulutus, sekä alalle tuotantopanoksia toimittavat tahot. Hyödyt kohdistuvat alan suomalaiseen yritystoimintaan sekä sen kilpailukykyyn kansainvälisillä markkinoilla.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 338 478

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 288 462

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 424 537

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 395 519

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Nivala-Haapajärven

Kunnat: Pyhäjärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 10, joihin työllistyvät naiset 5

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke ei tee toimintaympäristö analyysia. Hankkeen kohderyhmänä ovat kaikki yritykset ja yrittäjät hankkeen toimialueella sukupuoleen katsomatta. Hanke ja sen tavoitteet ovat samat molemmille sukupuolille.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen projektiryhmään kuuluu sekä naisia että miehiä. Asia pyritään myös huomioimaan ohjausryhmän jäsenten valinnassa. Hanke palvelee eri toimijoita, yrityksiä ja koko yhteiskuntaa. Hankkeen toiminta perustuu osaamiseen ja hanke ja sen tavoitteet ovat samat molemmille sukupuolille.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Tasa-arvon edistäminen ei ole hankkeen päätavoite. Hankkeen toiminta on avoin molemmille sukupuolille ja sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa läpileikkaavasti.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 9 9
Kaivostuotanto mahdollistaa ympärivuotisen tuotannon. Luonnonolosuhteissa tuotanto on kallista, aikaa vievää ja sisältää paljon epävarmuustekijöitä sekä aiheuttaa laajan raaka-ainekeruun aiheuttaman uhan luonnon monimuotoisuudelle. Tuotanto on optimoitu.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 10
Kyseessä vähähiilinen tuotantoratkaisu verrattaessa eri tuotantotekijöitä kenttätuotantoon. Kaivostuotannossa voidaan minimoida äärisääilmiöiden tai muunlaisten ilmastonmuutosten aiheuttamat haitat kasvintuotannolle ja kaivostuotanto voi olla myös varmuusvarastojen tuotantotapa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 4 10
Tuotantotilassa tuotannon optimointi ja luonnonolosuhteissa tapahtuvan tuotannon aiheuttaman rasituksen vähentäminen. Kasvien kaivostuotannossa, jäljittelemällä luonnonperäistä kasvuympäristöä turvataan luonnon monimuotoisuuden säilymistä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 10 10
Maanalaisia tiloja uusiokäyttävässä ympäristössä käyttöön otettava hydroponinen tuotantoteknologia estää suljetun ja hallinnassa olevan vesi- ja ravinnekierron ansiosta ravinnepäästöt luontoon.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 10
Kuormitus vähenee tilojen uusiokäytön myötä. Tuotantoteknologiassa käytettävät kierrätys- ja/tai biohajoavat materiaalit vähentävät/minimoivat tuotannon synteettisiä sivuvirtoja.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 6 6
Hyödynnetään olemassa olevaa infrastruktuuria. Olosuhteetstabiilit läpi vuoden.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Hanke liittyy Pyhäsalmen kaivostoiminnasta vapautuvien tilojen, osaamisen ja työllisyyden jatkuvuuden turvaamiseen ja alueen elinvoimaisuuteen. Kohderyhmänä ovat jo erikoiskasveja tuottavat ja jatkojalostavat tahot tai alalle aikovat uudet yrittäjät. Hanke turvaa yrityksille tai yritystoimintaa aloitteleville mahdollisuuksia kehittymiseen ja luomaan välillisiä yhteiskunnallisia, työllistäviä vaikutuksia.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Pyritään saamaan aikaan muutosta kasvituotantoon, joka on ekologisesti kestävä ja turvallinen, mutta silti tuottajalle/yritykselle taloudellinen ja liiketoiminnallisesti kannattava. Hankkeen tuloksena luodaan liiketoiminnan kehittymisen kannalta merkittävä toimintaympäristö.
Liikkuminen ja logistiikka 10 10
Kehitetään toimia, jolla yritysten luonnontuotteiden kerjuu vähenee. Hyödynnetään olemassa olevaa infrastruktuuria.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Hanke vaikuttaa elinvoiman turvaamiseen alueella, työllisyyden säilymiseen sekä liiketoiminnan monipuolistamiseen sekä alueella että kansallisesti.
Tasa-arvon edistäminen 8 8
Tasa-arvo ja yhdenmukaisuus lisääntyvät toiminnan monipuolistuessa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 10 10
Kyseessä on kansainvälinen toimintaympäristö, johon haetaan toimijoita maahan ja toimialaan katsomatta.
Kulttuuriympäristö 6 10
Hanke vaikuttaa maanalaisen ympäristön kehittämiseen ja alueen kokonaisuuden kehittämiseen. Edellytykset on kansainvälisenkin ympäristön kehittymiseksi.
Ympäristöosaaminen 9 10
Toimintaympäristön ja kasvatuksen/viljelyn kehittäminen edellyttää ympäristöosaamista ja sen kehittämistä. Hanke vaikuttaa teknologian kehittymiseen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Pyhäjärven kaupungissa sijaitseva Pyhäsalmen kaivos on ilmoittanut kaivostoiminnan loppuvan vuonna 2021. Vaikutukset ulottuvat, ei vain Pyhäjärven kaupunkiin, vaan myös koko ympäröivään seutukuntaan sekä koko Suomeen. Pyhäsalmen kaivoksen työllistävä vaikutus on yhteensä 1 150 henkilötyövuotta. Lisäksi toiminta tuottaa merkittävät yhteisöverotulot. Vaikutukset kaivoksen loppumisen jälkeen ovat huomattavia ja niihin on varauduttava välittömästi kaivoksen toiminta-aikana.

Hankkeessa luotiin kaivoksessa toimiva kasvuhuone ympäristö ja suoritettiin onnistuneita kasvatuskokeita. Kasvatuskokeita suortitettiin yhdeksällä eri kasvilla. Tärkeimpinä peruna, morsingo sekä humala. Saatujen tulosten perusteella laskettiin kasvatuksen energiataloudellisuutta. Energiataloudellisesti kaivoskasvatus on erittäin kilpailukykyinen maanpäälliseeen kasvatukseen verrattuna.