Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72458

Hankkeen nimi: Kilpailuetua vertaistukea hyödyntämällä

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2017 ja päättyy 28.2.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Satakunnan Yrittäjät ry

Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys

Y-tunnus: 0137437-0

Jakeluosoite: Isolinnankatu 24

Puhelinnumero: 0503778006

Postinumero: 28100

Postitoimipaikka: Pori 28100

WWW-osoite: http://satakunnanyrittajat.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: KIVINEN MARKKU ANTERO

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: markku.kivinen(at)yrittajat.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503778006

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Satakunnan Yrittäjät haluaa auttaa yrittäjiä parantamaan kilpailukykyään ja löytämään kilpailuetujaan. Jäsenistöltämme saadun palautteen sekä tutkimustemme mukaan muuttuvassa toimintaympäristössä menestyminen on muuttunut haastavammaksi kuin aiemmin. Uskomme, että vertaistuella ja mentoroinnilla kilpailukykyä voi parantaa ja täten synnyttää uutta kasvua, uusia investointeja sekä uusia työpaikkoja.
Tämän mahdollistamiseksi tavoitteenamme on luoda uusi, helppokäyttöinen ja maakunnallinen alusta vertaistukea ja mentorointia etsiville ja tarjoaville.

Tavoitteenamme on tarjota alusta, jolla mentorointiapua etsivä voi löytäää helposti tarpeeseensa soveltuvan mentorin. Uudenlaisella toimintamallilla voidaan tarjota vertaistukea yrityksen elinkaaren kaikkiin vaiheisiin käyttäjätarpeiden mukaisesti. Mentorointipalvelut luokiteltaisiin toiminto- ja osaamistarpeiden mukaisesti, esim. talousasioihin, myyntiin, markkinointiin, tuotteistamiseen ja palvelukonseptointiin, laadunhallintaan jne. Mentorit tuottavat hankkeessa määriteltävän palvelupaketin veloituksetta mentoroitaville, joten palvelu on loppukäyttäjälle maksuton. Mentoroitava voi hyödyntää monipuolisesti useampaa mentoria kilpailukykynsä kehittämiseksi.

Hankkeessa synnytetään uusi, maakunnallinen kohtaamisalusta, kartoitetaan alueen mentorit osaamisalueittain, määritetään mentoroinnin palvelulupaukset sekä varmistetaan uuden toimintamallin tavoittettavuus.
Alusta on avoin ja julkinen sekä kaikkien yksityishenkilöiden että yritysten hyödynnettävissä.
Tavoitteenamme on vakiinnuttaa toimintamalli pysyväksi osaksi julkisia yrityspalveluita myös hankeajan jälkeen systemaattisesti kerätyn asiakaspalautteen mukaisesti.

Tuloksena satakuntalaisten yrittäjien kilpailykyky vahvistuu ja syntyy uusia työpaikkoja ja investointeja.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kaikki satakuntalaiset yritykset ja yrittäjät sekä yrittäjyyttä harkitsevat, kuten opiskelijat ja työttömät työnhakijat.

Erityisenä kohderyhmänä ovat aloittavat yrittäjät sekä kasvuhaluiset ja kansainvälistyvät yrittäjät sekä sukupolven- ja omistajanvaihdosta suunnittelevat osapuolet.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Uusi toimintamalli helpottaisi maakuntamme kaikkien yritysneuvojien työtä niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla.

Palvelu helpottaisi myös yrittäjäjärjestön luottamushenkilöitä, jotka usein kohtaavat toisia yrittäjiä ja neuvoisivat mieluusti palvelun käyttöön.

Lisäksi palvelu parantaisi mentorien liiketoimintamahdollisuuksia toimien markkinointi- ja esilläolokanavana.

Palvelu toimisi myös oppilaitoksille konkreettisena tapana edistää opiskelijoiden urasuunnittelua.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 51 352

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 47 812

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 51 352

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 47 812

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Porin, Rauman

Kunnat: Kankaanpää, Siikainen, Merikarvia, Nakkila, Säkylä, Pomarkku, Ulvila, Rauma, Eura, Huittinen, Pori, Kokemäki, Harjavalta, Eurajoki, Karvia, Jämijärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Isolinnankatu 24

Postinumero: 28100

Postitoimipaikka: Pori

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on kaikille avoin rajaamatta käyttäjän sukupuolta mitenkään.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke on kaikille avoin rajaamatta käyttäjän sukupuolta mitenkään.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on kaikille avoin rajaamatta käyttäjän sukupuolta mitenkään.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 2
Uusi toimintamalli ei rasita luonnonvaroja vaan toimii ekologisesti sähköisesti ja mentoroinnin avulla syntyvät uudet liikeideat ja toimintamallit voivat vähentää luonnonvarojen tuhlausta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 4
Digitaalinen toimintaympäristö vähentäisi käyttäjien ja mentoreiden suorittamia matkoja, joten liikenteestä syntyvät haitat pienenevät.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus -1 1
Hankkeen tavoitteena on parantaa ihmisten toimintakykyä, joten välitöntä vaikutusta luonnolle ei hankkeella ole.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
-
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
-
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 1 1
Välitöntä vaikutusta hanke ei synnytä taloudelliseen kestävyyteen, mutta ajan kuluessa ja digitalisaation tuomien mahdollisuuksien myötä sekä yrittäjien osaamisen kehittymisen myötä välillistä kehitystä voi tapahtua joillakin aloilla.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 4
Tavoitteenamme on löytää palveluun myös energiatehokkuutta ja uusia menetelmiä sparraava mentori, joka kiinnittää huomiota uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 8
Hankkeen tavoitteena on tukea mahdollisimman montaa yrittäjää ja yrittäjäksi aikovaa kasvutavoitteissaan sekä vähentää yritysten lopettamisia ja konkursseja. Kilpailukykyisemmät liiketoimintakokonaisuudet sekä osaavammat yrittäjät vahvistavat ehdottomasti paikallista elinkeinorakennettamme.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 8
Uuden toimintaympäristön luominen luo täysin uuden, digitaalisen mahdollisuuden synnyttää kohtaamisia, jotka eivät olisi mahdollisia nykyisillä palveluilla ja välineillä.
Liikkuminen ja logistiikka 3 3
Uuden toimintaympäristön luominen luo täysin uuden, digitaalisen mahdollisuuden synnyttää kohtaamisia, jotka eivät olisi mahdollisia nykyisillä palveluilla ja välineillä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 8
Uusi toimintamalli huomioisi yrityksen liiketoimintakokonaisuutta kehitettäessä myös yrittäjän jaksamisen, osaamisen sekä verkostoitumisen. Tavoitteenamme on helpottaa yrittäjien ja yrittäjäksi aikovien arkea ja vähentää heikosta kannattavuudesta tai muista taloudellisista murheista syntyvää stressiä.
Tasa-arvon edistäminen 1 1
Yrittäjäjärjestö tiedostaa, että naisten osuus yrittäjistä on noin kolmannes. Hanke vahvistaa naisten liiketoimintaosaamista ja vahvistaa heidän mahdollisuuksiaan muuttuvassa toimintaympäristössä kuitenkin niin, etteivät myöskään miehet jää toiminnan kehittämisessä jälkeen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 1
Palvelu mahdollistaa käyttäjien ymmärryksen kasvun eri kulttuureista ja voi saattaa eri etnisten ja kulttuuriryhmien edustajia yhteen. Hyvä mentorointi myös opettaa käyttäjille globaalin markkinapotentiaalin edut. Uusi alusta helpottaisi myös esim. maahanmuuttajien sekä turvapaikanhakijoiden yrittäjyysaikeita.
Kulttuuriympäristö 1 1
Hankkeen myötä palvelun käyttäjä voi löytää ympäristöstään uusia liiketoiminta-alueita ja -mahdollisuuksia sekä kohdata eri alojen asiantuntijoita.
Ympäristöosaaminen 2 2
Tavoitteenamme on löytää palveluun myös ympäristöosaamista ja uusia, ympäristöystävällisiä menetelmiä sparraava mentori, joka kiinnittää huomiota ympäristöystävällisten toimintatapojen hyödyntämiseen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa on kehitetty ja toteutettu verkkosovellus Mentorisi.fi josta satakuntalaiset opiskelijat, yrittäjiksi aikovat ja yrittäjät voivat valita itselleeen sopivan mentorin erilaisten osaamisalueiden perusteella. Mentoroinnin tarkoitus tässä palvelussa on täsmämentorointi, jossa vertaistukea voi saada erityyppisiin osaamispuutteisiin. Palvelun käyttäjä saa itse valita itselleen sopivan mentorin tutustumalla profiilikorteissa oleviin esittelyihin ja lähettämällä viestin verkkosovelluksen kautta haluamalleen mentorille.
Verkkosovellus julkaistiin verkossa 15.1.2018 ja mentoreita on saatu palveluun 31.12.2018 mennessä 52 kpl. Mentorit ovat kokoontuneet joitakin kertoja Satakunnan Yrittäjien toimistolla verkostoitumassa sekä jakamassa mentoroinnista saamiaan kokemuksia. Heitä on myös perehdytetty mentorointiin näissä tapaamisissa ja käyty läpi pelisääntöjä. Verkkosovelluksen käyttöä on seurattu tiiviisti Analyticsin avulla josta on saatu käyttäjätietoa, mitä osamisalueita on eniten haettu, kuinka paljon yhteydenottopyyntöjä on jätetty mentoreille, kuinka paljon kävijämääriä palvelussa päivittäin, viikoittain tai kuukausittain. Mentorisi.fi palvelua on markkinoitu omissa viestintäkanavissa, Satakunnan Yrittäjät lehdissä, Almamedian kaupallisessa yhteistyössä ja facebookissa. Mentorisi.fi kiinnosti Satakunnan Yleä ja siitä tehtiin tv-uutinen Lounais-Suomen alueuutisiin jossa esitettiin mentoricase. Mentorit ovat verkostoituneet myös keskenään sovelluksen kautta ja saaneet sieltä vertaistukea itselleen. Projektipäällikkö on käynyt kertomassa eripuolilla maakuntaa palvelusta jotta sen käyttö lisääntyisi ja tulisi mahdollisimman monien tietoisuuteen.
Hankkeen päätyttyä Satakunnan Yrittäjät on tehnyt päätöksen jatkaa palvelun tuottamista maksuttomana jäsenpalveluna. Palvelua ollaan myös valtakunnalistamassa Suomen Yrittäjien kanssa eri aluejärjestöihin. Tällöin mentorin saa valita haluttaessa myös maakunnan ulkopuolelta. Palvelua on päätetty jatkaa koska palvelu sai suuren suosion hankkeen aikana. Yrittäjät ovat saaneet uutta osaamista mentoreiden tietotaidon kautta.