Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73389

Hankkeen nimi: Metsävarusteinen maataloustraktori maatalous- ja bioenergia-alan pk -yritysten puunkorjuun kehittämisessä

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2017 ja päättyy 31.12.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 2109309-0

Jakeluosoite: Urheilukatu 6

Puhelinnumero: 050 310 9237

Postinumero: 95400

Postitoimipaikka: Tornio

WWW-osoite: http://www.lappia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jarmo Tapani Saariniemi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektikoordinaattori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jarmo.saariniemi(at)lappia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400 337 169

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on tuottaa ajanmukainen uutta teknologiaa hyödyntävä harvennuspuun korjuun esimerkkiketju maatalous- ja bioenergia-alan pk -yrityksille. Korjuukalusto rakentuu metsävarusteisen maataloustraktorin ympärille. Hankkeen avulla testataan, miten maataloustraktorit soveltuvat harvennushakkuisiin ja miten ne soveltuvat maatalous- tai bioenergia-alan pk -yritysten korjuuketjujen osaksi.Yritykset voivat hyödyntää harvennuksien yhteydessä muuten maahan jäävän pieniläpimittaisen puun lisätulonlähteenä. Laiteratkaisulla helpotetaan omalta osaltaan myös Kaidin biojalostamon puunhankintaa tulevaisuudessa. Lisäksi tavoitteena on maatalous- ja bioenergia-alan yrittäjien aktivointi ja kehittämistoiminnan käynnistäminen energiapuun korjuuketjun koneisiin ja laitteisiin liittyen.
Hankkeen konkreettisia toimenpiteitä ovat:
1) Maatilojen ja pk -yritysten energiapuun korjuuketjun kehittämistyöryhmän perustaminen (Työryhmän perustamiskokous pidetty 14.6.2017) 2)Alan pk- yritysten ja maatilayrittäjien sitouttaminen ja aktivointi kehittämään omaa energiapuun korjuuseen liittyvää yritystoimintaa (Lausunnot MTK:n Tervolan, Simon ja Tornion tuottajayhdistyksiltä Liite 1, 2 j 3),
3) Metsävarusteisen maataloustraktorin kilpailuttaminen ja hankinta. Hankkeen aikana hankitaan ajanmukainen uutta teknologiaa hyödyntävä harvennuspuun korjuukalusto, joka rakentuu metsävarusteisen maataloustraktorin ympärille. Hankittua konetta esitellään maatalous ja bioenergia-alan yrittäjille mm. Louen toimipaikassa pidettävän Maaseudulta käsin messutapahtuman yhteydessä sekä erillisillä näytös- ja kokeilutilaisuuksissa metsäpalstoilla ja MTK:n jäsentilaisuuksissa. 4)Hankkeen avulla testataan, miten maataloustraktorit soveltuvat harvennushakkuisiin muiden maataloustöiden ohessa. 5) Hankkeen avulla aktivoidaan elinkeinoelämälähtöistä osaamis ja Tki -infrastruktuurin kehittämistä bioenergia-alan pk -yritysten ja maatalouden monialayrittäjyyden aktivoimiseksi.

Hankkeella saadaan aikaan pohjoisen olosuhteissa toimiva maataloustraktoriin pohjautuva harvennuspuun korjuuketju. Hanke tukee maatilojen monialayrittäjyyttä ja bioenergia-alan pk -yrittäjiä lähienergian raaka-aineen tuottamisessa. Hanke toimii mallina maatalouskoneiden ja laitteiden (maataloustraktori + peräkärry) käytön ja tuottavuuden tehostamisessa.

Pitkän aikavälin vaikutuksena saadaan kehitettyä metsäalan metsäenergian tuottamisen osaamiskeskittymä osaksi Louen rakentumassa olevaa maaseudun koulutuksen, tutkimuksen, kehittämisen ja neuvonnan osaamiskeskusta, joilla palvellaan bioenergia-alan pk- ja maatilayrittäjyyden kehittymistä ja kasvamista alueella.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat bioenergia-alan yrittäjyyttä harkitsevat henkilöt, energialaitokset ja metsäalan koneyrittäjät sekä maaseutuyrittäjät.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiä kohderyhmiä ovat kone- ja laitevalmistajat ja bioenergian hyödyntämisestä kiinnostuneet tahot sekä maetsäomistajat. Lisäksi metsä- ja maaseutualan nuoriso- ja aikuispuolen opiskelijat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 144 718

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 144 718

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 206 740

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 206 740

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Torniolaakson, Kemi-Tornion

Kunnat: Ylitornio, Keminmaa, Pello, Simo, Tornio, Tervola, Kemi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Luken julkaisemassa Lapin maatalous 2013 selvityksessä pienten ja keskisuurten (30-60 peltohehtaaria) maatilojen yrittäjäpariskunnista naiset käyvät töissä tilan ulkopuolella. Naisten on ollut vaikeampi työllistyä maaseudun perinteisillä toimialoilla. Vastaavasti suurten tilojen osalta työt ovat jakautuneet siten, että naiset hoitavat maidontuotannon ja eläinten hyvinvointiin liittyvien töiden tekemisen. Miehet ovat tehneet peltoviljelyyn (muokkaus, kylvö, lannoitus, korjuu ja lietteen ajo), tilan metsätöihin ja muiden konepalveluiden tuottamiseen liittyviä töitä. Ammattiopisto Lappian Louen toimipaikassa opiskelee 29.9.2017 tilanteen mukaa yhteensä 82 maatalousalan perustutkinto-opiskelijaa, joista naisia 56. Kaikki naisopiskelijat olivat valinneet osaamisalakseen eläintenhoitajan. Kaikki 26 miestä ovat valinneet perinteisen maaseutuyrittämisen osaamisalan. Suvauskoneen mukaan hanke edistää hieman enemmän miesten asioita.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolinäkökulma huomioidaan hankkeen kaikissa päätöksenteoissa ja toimenpiteissä. Teknologiasovellusten avulla edesautetaan maa- ja metsätalousalan yritysten töiden sekä alalle hakeutuvien opiskelijoiden sukupuolista samanarvoisuutta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 8
Hankkeella aktivoidaan ja kehitetään maaseutu- ja bioenergia-alan pk -yrittäjiä investoimaan ja käyttämään maataloustraktoripohjaisia koneita energiapuun korjuussa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankittu Metsävarusteinen maataloustraktori on mahdollistanut elinkeinoelämälähtöisen osaamis- ja Tki -infrastruktuurin kehittämistoiminnan aktivoitumisen ja varsinaisen kehittämistyön toiminnan aloittamisen. Hanke on tukenut maaseutuyrittäjyyden tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymän rakentumista Louelle vastaten alueen elinkeinoelämän tuleviin investointinäkymiin; Kemissä Metsä Groupin Polar King ja Kemijärvellä Biorefine biojalostamot. Metsävarusteista maataloustraktoria on käytetty Minustako metsäalan osaaja -koulutuksessa lisäten osallistujien kiinnostusta metsäkonealan työpaikkoihin tulevia biojalostamoiden rakentamisia silmällä pitäen.Koneen toimintamallia on esitelty Louella käyneille maaseutuyrittäjille, eri vierailuryhmille ja peruskoulujen yläasteiden opiskelijoille. Joulukuun aikana kone teki töitä Keminmaassa ja Tervolassa harvennushakkuiden puitteissa.Hankkeen avulla on aktivoitu elinkeinoelämälähtöistä osaamista mm. kertomalla hankkeesta Tervolan kunnan kehittämistyöryhmälle ja Luontoalan neuvottelukunnan jäsenille kokouksen yhteydessä sekä Kemin kaupungin kehittämisestä vastaavalle työryhmälle sekä Luonnonvara- ja Energiaklusterin jäsenille. Hankkeella on aktivoitu ja edistetty pk- ja maatilayrittäjien liiketoiminnan kehittämistä ja em. ryhmille on annettu lisätietoja maataloustraktoripohjaisten energiapuun korjuuketjun koneisiin liittyen. Metsävarusteista maataloustraktoria on testattu käyttökoulutuksen jälkeen harvennushakkuissa Louella ja Keminmaassa.