Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73979

Hankkeen nimi: Kuortane Human Performance Hub - fyysisen valmennuksen osaamis- ja innovaatiokeskittymä

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2018 ja päättyy 31.12.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kuortaneen Urheiluopistosäätiö sr

Organisaatiotyyppi: Säätiö

Y-tunnus: 0180124-8

Jakeluosoite: PL 49

Puhelinnumero: 065166111

Postinumero: 63101

Postitoimipaikka: Kuortane

WWW-osoite: http://www.kuortane.com

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tapio Korjus

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Rehtori, valmennuskeskuksen johtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tapio.korjus(at)kuortane.com

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040-5740355

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Aktiiviset kansalaiset haluavat yhä yksilöllisempää ohjausta oman hyvinvointinsa perustaksi ja he haluavat kehittää omaa fyysistä suorituskykyään tavoitteellisesti. Samaan aikaan myös junioriurheiluvalmennus on ammattimaistunut ja osaamisen tarve esimerkiksi palloilulajien fyysisten ominaisuuksien kehittämisessä on kasvanut huomattavasti. Seniorikansalaisten kaatumisista aiheutuvia vammoja voidaan erittäin tehokkaasti ehkäistä oikeanlaisella voimaharjoittelulla. Tässä kolme esimerkkiä niistä tekijöistä, jotka ovat lisänneet voimakkaasti erilaisten valmennuspalveluiden (personal trainer, valmentaja, liikunnanohjaaja) kysyntää. Valmennuksen käsitettä ei tulisikaan enää käsittää kapeasti pelkästään huippu-urheiluun liittyväksi, vaan se koskettaa nykyisin huomattavan laajoja kansalaisryhmiä.

Käsillä olevan hankkeen tarkoituksena on kehittää Kuortaneen Urheiluopiston johdolla Etelä-Pohjanmaalle fyysisen valmennuksen kehittämisen ja asiantuntijuuden kansainvälisesti ainutlaatuinen osaamiskeskittymä, joka perustaa toimintansa alueellisiin vahvuuksiin. Hankkeen avulla alueelliselle osaamisverkostolle luodaan kansallinen ja kansainvälinen kumppaniverkosto, joka yhdistää alueen toimijat kansainväliseen huippu-osaamisen kanssa.

Hankkeen toimenpiteillä tavoitellaan erityisesti seuraavia suoria vaikutuksia: Alueen liikunta- ja valmennuspalveluja tarjoavien toimijoiden substanssiosaaminen kasvaa, toimijoiden kansainvälinen verkosto kasvaa, osallistujilla on pääsy alan viimeisimpään tietoon ja alan toimijoiden välinen yhteistyö lisääntyy alueella. Hankkeella tavoitella myös seuraavia välillisiä vaikutuksia. Kasvaneen osaamisen seurauksena toimijoiden kilpailukyky vahvistuu ja näin syntyy uusia työpaikkoja, liikuntamatkailu maakuntaan kasvaa ja Etelä-Pohjanmaan kansainvälistyminen lisääntyy. Syntynyttä uutta tietoa jaetaan kumppaneiden kesken myös työpajojen sekä TKI -toimenpiteiden avulla, joiden sisältö ja toimenpiteet suunnitellaan yhdessä aluleellisten verkostokumppaneiden kanssa. Kasvanut osaaminen hyödyttää ennen kaikkea valmennusta ja valmentautumisen tukipalveluita tarvitsevia tavoitteellisesti harjoittelevia kuntoilijoita, urheilijoita sekä edellisten valmentajina toimivia. Hankkeessa on myös tavoitteena lisätä digitalisaatiota tutkimalla data-analytiikkaan perustuvia käytännön malleja fyysisen valmennuksen kehittämiseen.

Hankkeen tuloksena syntyy fyysisen valmennuksen kehittämisen osaamisintegraatti Etelä-Pohjanmaalle, joka yhdistää ainutkertaisella tavalla alueellisen verkoston toimialan kansallisten ja kansainvälisten huipputoimijoiden kanssa. Samalla syntyy uusi toimintakonsepti vahvistamaan alueellisen yhteistyöverkoston osaamisperustaa ja osaamisen hyödyntämistä verkoston jäsenten kesken. Vastaavaa innovaatiokeskittymää, toimintakonseptia tai instituutiota ei ole Pohjois-Euroopassa. Hankkeen kohteena oleva osaamiskeskittymän kehittäminen jatkuu Kuortaneen valmennuskeskuksen johdolla pysyvänä osana alueellisen yhteistyöverkoston toimintaa hyödyntäen hankkeen aikana rakentuneita kansallisia ja kansainvälisiä osaamiskumppanuuksia.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisen kohderyhmän muodostavat osaamiskeskittymän kehittämisessä mukana olevat alueelliset urheilun ja liikunta-alan valmennuspalveluita tarjoavat toimijat. Etelä-Pohjanmaan liiton alueella tällaisia yrityksiä on kymmeniä. Hankkeen johtajana/koordinoijana toimii Kuortaneen Urheiluopiostosäätiö. Hankkeen starttivaiheeseen ovat lupautuneet mukaan neljä kumppaniyritystä, jotka ovat Seinäjoen Aktiivikuntoutus Oy, FYSIO2000 Oy, Time2Move Oy, Kuortaneen Kuntopalvelut Oy. Alueellista kumppaniverkostoa on tavoitteena kasvattaa merkittävästi hankkeen loppua kohden (min. 10 verkoston jäsentä).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä hyötyjiä ovat:

Alueellisesti Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Pohjanmaan liikunta ja urheilu ry, Etelä-Pohjanmaan alueella valmentautuvat seurat, urheilijat, tavoitteellisesti liikuntaa harrastavat kansalaiset, jotka hyödyntävät hankkeen toimijoiden kasvanutta osaamista.

Kansallisesti hankkeesta hyötyvät muun muassa Jyväskylän yliopisto (Liikuntatieteellinen ja muut yliopiston tiedekunnat), muut valtakunnalliset valmennuskeskukset ja urheiluakatemiat, liikunnan koulutuskeskukset, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö, Olympiakomitean kärkilajit sekä niiden urheilijat ja valmentajat.

Hankkeen aikana kertynyt tieto on vapaasti kaikkien siitä kiinnostuneiden käytettävissä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 181 771

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 168 019

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 181 771

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 168 019

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa

Seutukunnat: Kuusiokuntien, Suupohjan, Järviseudun, Seinäjoen

Kunnat: Seinäjoki, Kauhajoki, Alajärvi, Lapua, Lappajärvi, Kuortane

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 3, joihin työllistyvät naiset 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
HAnke on sukupuolineutraali ja sen päätavoitteena ei ole sukupuolisen tasa-arvon lisääminen. Toisaalta hankkeen toimnepiteissä pyritään huomioimaan yhdenvertaisuusaspekti huolellisesti.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteet eivät erottele sukupuolia, vaan edistävät sukupuolten tasa-arvon valtavirtaistamista. Sukupuolise neutraliteetin toteutumista seurataan ja arvioidaan koko hankkeen ajan. Liikunta ja urheilu alana edistävät jo peruskoulusta alkaen toteutukseltaan sukupuolista tasa-arvoa. Hankkeen toimenpiteet eivät erottele sukupuolia, vaan edistävät sukupuolten tasa-arvon valtavirtaistamista. Hankkeen kaikissa toimenpiteissä toteutetaan jo suunnitteluvaiheessa sukupuolinäkökulman arviointi. Kansainvälisen Olympiakomitean yksi kärkihankkeista on lisätä naisten osallistumista.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole erityisesti sukupuolten tasa-arvon edistäminen. Hanke on sukupuolineutraali.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 8
Hankkeella on ensisijaisesti välillinen vaikutus. Hankkeen aikana, huolimatta kansainvälisen yhteistyön merkittävästä painotuksesta, pyritään luonnonvarojen käytön kestävyyteen ja mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen. Lento/auto/junamatkojen toteutus harkitaan tapauskohtaisesti ja yhteisiä kansainvälisiä palavereja ja kokouksia pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan video/skypeyhteyksien avulla. Liikunnallisen kulttuurin edistäminen tukee kevyen liikenteen suosimista motorisoidun liikenteen sijaan.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 1
Hankkeella on ensisijaisesti välillinen vaikutus. Hankkeen aikana, huolimatta kansainvälisen yhteistyön merkittävästä painotuksesta, pyritään luonnonvarojen käytön kestävyyteen ja mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen. Lento/auto/junamatkojen toteutus harkitaan tapauskohtaisesti ja yhteisiä kansainvälisiä palavereja ja kokouksia pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan video/skypeyhteyksien avulla. Hankkeen asiantuntijat ja ostopalvelut pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä jotta tämän yhteydenpidon ja palvelun toteuttaminen ei merkittävästi lisäisi ilmastonmuutosriskiä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 1 5
Hankkeessa painotetaan osaamisen kehittämistä ensisijaisesti olemassa olevaa infrastruktuuria hyödyntäen. Hankkeella on ensisijaisesti välillinen vaikutus kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen. Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen)
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) -1 -2
Hankkeella on ensisijaisesti välillinen vaikutus vesistöihin, maaperään sekä ilmaan. Hankkeessa ei ole mukana erityisesti vesiin, maaperää tai ilmaan kohdistuvia toimia, rakentamista, kulkemista tai prosesseja. Ainoa ilmaan kohdistuva toimi on matkustus toimijoiden ja toimipaikkojen välillä. Se ei kuitenkaan ole hankkeen perustoimintaa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen toimenpiteet eivät kohdistu Naturaalueisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 2
Kaikki materiaali pyritään tuottamaan lähes paperittomasti ja hanketta hallinnoidaan mahdollisuuksien mukaan sähköisillä työkaluilla.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Hankkeella on ensisijaisesti välillinen vaikutus uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 6
Hankkeella on ensisijaisesti välillinen vaikutus paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittämiseen. Palvelut, joita hankkeessa mahdollisesti kehitetään, pyritään toteuttamaan mahdollisimman luonnonmukaisina ja vähän luontoa rasittavina. Hankkeen materiaalit ja palvelut pyritään hankkimaan lähipalveluina Etelä-Pohjanmaalta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 8
Hankkeella on ensisijaisesti välitön vaikutus aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä. Hankkeen tuloksena syntyy pääasiassa aineettomia liikunta- ja urheilu alan tuotteita ja palveluja.
Liikkuminen ja logistiikka -1 1
Hankkeella on ensisijaisesti välillinen vaikutus liikkumiseen ja logistiikkaan. Hanke pyrkii mahdollisimman suuressa määrin paikalliseen ja alueelliseen toimintaan ja edistää siten vähäistä liikkumista sekä joukkoliikenteen käyttöä. Hippoksella liikkuminen on ekologista. Toisaalta hankkeen pidempiaikaisena tavoitteena on lisätä asiakasvirtaa sekä muualta Suomesta että ulkomailta Etelä-Pohjanmaalle. Se ei lisää energiatehokkuutta eikä vähähiilisyyttä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Hankkeessa tuotettua osaamista voidaan soveltaa kaikessa liikunta- ja urheilutoiminnassa. Kestävän hyvinvoinnin periaate läpäisee hankkeen vaiheet ja toimenpiteet.
Tasa-arvon edistäminen 8 9
Kehitettävät palvelut ovat tarjolla kaikille.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 10 10
Hankkeessa edistetään kansainvälistä ja monikulttuurista liikunta- ja urheilutoimintaa niin terveille kuin paraurheilijoille.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hanke on neutraali kulttuuriympäristön vaikutuksiltaan.
Ympäristöosaaminen 5 5
Hankkeen palvelukehitys huomioi toiminnan ympäristövaikutukset monimuotoisesti.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen toimenpiteet ja tehtävät ovat kehittäneet valmennuksen asiantuntijuutta alueella. Fyysisen suorituskyvyn innovaatioilla ja kehitystoimilla on saavutettu syvempi ymmärrys ja asiantuntijuuden käytännönläheinen toimintamalli fyysisen kuormituksen määritteistä ja niiden analysoinnista. Hanke on kehittänyt proof-of-conceptin valmennuspalvelusta - valmennuksen päivittäisestä työkalusta. Fyysisen kehittämisen vaatimukset määriteltiin hankkeessa suorituskyvyn osatekijöiden kautta voima- ja teholajeissa sekä taitotekijöiden yhdistämisessä aineenvaihdunnan ja hermoston kuormituksen indikaattoreiksi. Valmennustiedon todettiin olevan tärkeä tekijä urheilijan kuormitustilan määrittämisessä, hankkeessa keskityttiin kuormitustilan automaattiseen mallintamiseen neuroverkko -palveluiden menetelmin, sekä mallintamisen edellytysten selvittämiseen sekä kehittämiseen. Hankkeen alueellinen verkosto mahdollisti nopean palautteen, ja operatiivisen palvelutason tarvemäärittely. Hankkeessa kartoitettiin lisäksi urheilu- ja liikuntatiedon keräämiseen ja analysointiin tarpeellisten tietoteknisten sovellutusten kehittäjäverkostoa alueella. Edelleen, liikeanalytiikka nousi hankkeen aikana yhdeksi keskeiseksi kehityskohteeksi fyysisen suorituskyvyn kehittämisessä, tarkentaen liikkeen laadun nopeaa analysointia mahdollistaen nopeamman ja tarkemman oppimisprosessin liikkeen toteuttajalle.

Hankkeen toiminnassa yhteistyötä tehtiin SeAmk:n sekä Tampereen yliopiston, Jyväskylän yliopiston Aalto yliopiston, Kilpa- huippu-urheilun kehittämiskeskuksen KIHU, Seinäjoen yliopistokeskuksen, Urheiluakatemian, ja valtakunnallisten olympiavalmennuskeskusten, sekä loppukäyttäjien valmentaja/yrittäjät seurajoukkueet ja maajoukkueet kanssa. Valmennuksen tiedonhallinnan työkalujen, urheilun suorituskykytiedon keräämisen ja kehittämisen sekä uusien lihaskuormituksen tapojen, sekä monipuolisten liikevariaatioiden kehityksessä, ja näiden määrittämässä ympäristössä toimittiin hankkeen koko toimikauden ajan.
Viimeaikaiset tutkimusjulkaisut listan tutkimuslaitoksista ovat olleet hankkeessa kehitetyn liikeanalytiikkaratkaisun (aikasarja analyysi algotrimi) perustana:
1 University of Jyväskylä,
2 Milano University,
3 MIT
4 Delft Uni
5 Cambridge University
6 Univeristy of Uppsala
7 Aalto University
8 NASA
Toiminta on sisältänyt monipuolisen harjoituskuormitusmallin toteutuksia. Demoharjoitusten esittämisen kulttuuri ja avoin vuoropuhelu harjoitusten sisällöstä valmentaja-valmentaja, valmentaja-asiantuntija tasolla ovat vakiintuneet toiminnoiksi.
Hankkeessa keskeinen toiminto sisälsi uusien digitaalisten ja sensoreihin perustuvien laitteiden ja palveluiden testaamisen ja tutkimisen loppukäyttäjän arvonluonnin määrittämisen ja arvioimisen kautta. Hanke selvitti harjoitus -palveluiden tarjoaman informaation kausaliteettia esitettyjen muuttujien välillä, palvelun käytettävyyttä sekä informaation luotettavuutta.