Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74149

Hankkeen nimi: Raaka-aineiden annostelujärjestelmän automatisointi ja tuotantotilan laajentaminen

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 11.4.2018 ja päättyy 31.7.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: PULLA-PIRTTI OY

Organisaatiotyyppi: Keskisuuri yritys

Y-tunnus: 0187112-3

Jakeluosoite: Lepolantie 17

Puhelinnumero: +358 503734644

Postinumero: 90410

Postitoimipaikka: OULU

WWW-osoite: www.pullapirtti.com

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Räinä Hannu

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: hannu.raina(at)pullapirtti.com

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 50 5576460

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Raaka-aineiden annostelujärjestelmän automatisoinnilla ja tuotantotilan laajentamisella tavoitellaan liiketoiminnan kasvua nykyaikaiseen tekniikkaan perustuvien tuotantomenetelmen avulla. Automatisoitu raaka-ainejärjestelmä minimoi tuotannossa tapahtuvat virheet, jolloin tuotteiden laatu paranee ja ylituotanto vähenee. Tuotantotilan laajentamisella tavoitellaan tuotantokapasiteetin lisäämistä ja sitä kautta liikevaihdon kasvua. Laajennusosa mahdollistaa uuden kaulauslinjan ja taikinalaminaattorin käyttöönoton, jotka lisäävät tuotekehitysmahdollisuuksia ja edesauttavat uusien tuotteiden lanseeraamista. Horisontaalisten tavoitteiden osalta hanke edistää leipomotoiminnan taloudellista kestävyyttä erityisesti materiaalitehokkuden näkökulmasta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 218 400

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 218 400

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 218 400

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 218 400

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun

Kunnat: Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Lepolantie 17

Postinumero: 90410

Postitoimipaikka: OULU

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Leipomoala on perinteisesti hyvin naisvaltainen ala, mutta työn laatu on kuitenkin sellainen, ettei sukupuolella ole merkitystä työntekijöitä rekrytoitaessa. Hankkeen luonteen takia toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta ei ole tarpeellinen.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Ks. edellinen kohta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Päätavoite on liiketoiminnan kasvattaminen ja yrityksen työpaikkojen lisääminen sukupuolesta riipppumatta. Perinteisesti kahvileipätuotantoon hakeutuu kondiittorikoulutuksen käyneitä henkilöitä, joissa naisten osuus on miehiä suurempi.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 3
Laajenusosaan rakennettava lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä siirtää tuotannon uunien hukkalämmön varastoon. Raaka-aineiden kuljetuksen osalta saapuvan rahtiliikenteen vähennys tulee olemaan noin 20% nykyisestä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 3
Kuten edellisestä kohdasta ilmenee, leipomolle suuntautuvan rekkaliikenteen määrä vähenee ja näin olen leipomon välilliset hiilidioksidipäästöt vähenevät.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 3 0
Luonnon monimuotoisuuden osalta Pulla-Pirtin tavoitteena on kannustaa kuluttajia valitsemaan elintarvikkeita, jotka ovat alkutuotannosta lähtien tuotettu raaka-aineita tehokkaasti käyttäen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 0
Automatisoitu raaka-ainejärjestelmä vähentää energiankulutusta ja jätemäärää, jolloin tuotantolaitoksen kasvihuonekaasujen määrä vähenee.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen luonteesta johtuen sillä ei ole todennettavissa olevia vaikutuksia Suomen Natura 2000 -verkoston alueisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 3
Automatisoitu raaka-ainejärjestelmä vähentää hävikkiä ja ylituotantoa, jolloin biojäte vähenee. Suursäkkkijärjestelmän avulla paperisista jauhosäkeistä päästään eroon ja poltettava jäte vähenee.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 5
Mikäli laajennushanke toteutetaan, yrityksen seuraava kehittämishanke on siirtyä polttoöljyllä tuotetusta energiasta biokaasulla toimivaan energiaan. Tavoite on tilata biokaasu lähialueiden biokaasulaitoksilta ja näin tukea paikallista energiatuotantoa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Pulla-Pirtti käyttää suomalaisia jauhoja ja suurin toimittaja on Utajärveläinen Kinnusen Mylly. Liiketoiminnan kasvaessa myös raaka-aineiden tilausmäärät kasvavat, jolloin paikallisten tavarantoimittajien myynti kasvaa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 0
Uuden tekniikan käyttöönotto lisää työntekijöiden ammattitaitoa ja siten kerryyttää työntekijöiden henkistä pääomaa. Näin luodaan osaamisperusteista kasvua etenkin tuotekehityksen kautta.
Liikkuminen ja logistiikka 3 6
Raaka-ainejärjestelmä sallii suurempien kertaerien toimittamisen, jolloin leipomolle suuntautuva rekkaliikenne vähenee. Sisäinen trukkiliikenne vähenee.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 0
Leipomon sisäisen trukkiliikenteen vähennyttyä työturvallisuus paranee, jolloin myös työntekijöiden hyvinvointi paranee.
Tasa-arvon edistäminen 5 0
Automatisoitu raaka-ainejärjestelmä vähentää työntekijöiden fyysistä kuormitusta, jolloin fyysinen kunto tai ikä ei rajoita työntekijän työntekomahdollisuuksia.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hankkeen luonteesta johtuen sillä ei ole vaikutuksia yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen yhdenvertaisuuteen.
Kulttuuriympäristö 0 0
Laajennus rakennetaan Leipomon omalle tontille nykyisen työntekijöiden parkkipaikan tilalle, ja työntekijöiden parkkipaika siirretään myymälän parkkipaikkojen yhteyteen.
Ympäristöosaaminen 3 0
Uusi energiatehokas tekniikkaa vahvistaa Pulla-Pirtin ympäristöosaamista elintarvikeketjun alkutuotannossa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoite: Oululaisen leipomo-konditoria Pulla-Pirtti Oy:n tuotantotilojen laajentaminen ja raaka-aineiden annostelujärjestelmän automatisointi. Hankkeen tavoite oli hakea liiketoiminnan kasvua laiteinvestoinneilla ja kehittää leipomon tuotantomenetelmiä. Hankkeen toteutus: Lähes kahden miljoonan euron investointi aloitettiin laajennusosan rakentamisella 4/2018. Laajennusosaan rakennettiin jauhovarasto sekä uusi, aiempaa suurempi raaka-aineiden automatisoitu annostelujärjestelmä. Annostelujärjestelmä saatiin asennettua ja otettua käyttöön 5/2019. Hankkeen tulokset: Automaattisen annostelujärjestelmän ansiosta tuotannon laadunvalvonta ja raportointi on tarkempaa ja tuotanto on tasalaatuisempaa. Annostelutarkkuus on kasvanut, joka on johtanut pienempään raaka-ainehävikkiin. Toimitusvarmuus on kasvanut ja tuotannon läpimenoajat lyhentyneet. Hankkeelle on myönnetty kehittämisavustusta Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Avustus on myönnetty raaka-aineiden annostelujärjestelmän automatisointiin.