Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A74678

Hankkeen nimi: Wood-AI – teköälyä hyödyntävät teollisen internetin ratkaisut puunjalostusteollisuudessa

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2019 ja päättyy 31.12.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2472908-2

Jakeluosoite: Patteristonkatu 3D

Puhelinnumero: 040 655 0555

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.xamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Lasse Pulkkinen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: tutkimusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: lasse.pulkkinen(at)xamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 571 5861

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on kehittää ja pilotoida uusia tekoäly-, IoT- ja mittausratkaisuja puunjalostusteollisuuden prosessien laadun hallintaan. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Uuden teknologian toimivuus demonstroidaan pilot- ja todellisissa kohdeprosesseissa.

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan on tärkeää, että suomalainen teollisuus kehittää ja ottaa käyttöön digitaalisia, tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja ja uusia liiketoimintamalleja. Tätä tukevat suomalaisen teollisuuden erityispiirteet, kuten voimakas palveluliiketoiminta ja siihen liittyvät datavarannot. On huomattavaa, että yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen tekoälyratkaisujen avulla on yksi TEM:n tekoälytyöryhmän suosituksista. Pelkästään teollisen internetin, joka on yksi tekoälyn merkittävä sovellusympäristö, on ennustettu tavoittavan globaalisti 2 000 miljardin dollarin markkinat vuonna 2020. On myös ennustettu, että Suomeen voidaan saavuttaa jopa 12 miljardin euron suuruiset investoinnit ja 48 000 uutta työpaikkaa.

Teollisessa internetissä on kyse laitteista ja järjestelmistä, jotka pystyvät havainnoimaan ympäristöään ja toimimaan sen perusteella älykkäästi. Tähän tarvitaan antureita, ohjelmistoja sekä internet-yhteyksiä, jolloin sensorit, koneet, prosessit ja palvelut tuottavat jatkuvasti tietoa. Tekoälypohjaiset järjestelmät ovat puolestaan algoritmien ja ohjelmistojen yhdistelmä, joka pystyvät suoriutumaan tehtävistä, jotka edellyttävät kykyä oppia ja soveltaa oppimaansa. Tällaisia tehtäviä ovat mm. päättely, päätöksenteko, ennakointi, näkö sekä kommunikointi. Samoin uusilla mittausratkaisuilla, kuten esimerkiksi erilaisilla kuvantavilla ratkaisuilla, voidaan tuottaa IoT-järjestelmiin informaatiota, joka mahdollistaa yhä pitemmälle menevää päättelyä ja näin saavuttaa tuotannon ja ympäristön kannalta laadukkaampia tuotteita.

Hankkeen aikana järjestelmiä toteutetaan sekä prosessien tekoälyratkaisujen osalta, että demonstroimalla uusia mittausratkaisuja vaneriteollisuuden tarpeisiin. Tekoäly voi tuoda prosessiteollisuuden teollisen internetin sovelluksiin uusia mahdollisuuksia, jolloin ne olisivat aidosti älykkäitä ja ne toisivat lisäarvoa sekä IoT-tuotteisiin että prosessien tuotantoon. Myös uudet mittausmenetelmät voivat olla luomassa uudentyyppisiä IoT-ratkaisuja, joilla voidaan parantaa tuotettavien viilupohjaisten tuotteiden laatua esimerkiksi huomioimalla paremmin raaka-aineen ominaisuuksia (esim. viilujen kosteusjakaumia sekä kutistumia kuivauksen aikana), liiman laatua (esim. kemiallisen koostumuksen tasalaatua sekä kovettumisen prosessia) sekä liiman ja puupinnan välistä vuorovaikutusta liimausprosessin aikana. Lisäksi ratkaisut voivat sisältää myös uusia ja parempia liiketoimintamalleja, jotka laajentavat sekä palveluita tuottavien, että hyödyntävien yritysten liiketoimintaedellytyksiä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorion tutkimushankkeissa on ollut jo pitkään mukana älykäs mallinnus ja sitä kautta myös erilaiset tekoälyratkaisut. Samoin tutkimuskohteena on ollut uudet mittausratkaisut, jotka tuovat tuotteen laadun kannalta uutta informaatiota. Tämä osaaminen mahdollistaa prosessien paremman monitoroinnin ja säädön. Näin tulee mahdollisuus prosessien optimointiin, jolloin saavutetaan sekä laadun että kestävän kehityksen kannalta paremmat insinööripuutuotteet. Jatkossa yhdistämällä tekoälyä, IoT:tä ja uusia mittauksia voidaan tuottaa uudentyyppisiä laitteita, prosesseja sekä palveluita, joilla voi olla tulevaisuudessa laajat kansainväliset markkinat.

Hankkeen päätavoitteena on kehittää ja pilotoida uusia IoT-ratkaisuja, jotka perustuvat tekoälyyn ja uusiin mittauksiin. Sen toimenpiteet jakautuvat puolestaan viiteen eri konkreettiseen toimenpiteeseen, jotka ovat Toimenpide 1 Järjestelmien ja PoC-testien määrittely, Toimenpide 2 Uudet tekoälyratkaisut, Toimenpide 3 Uudet mittausmenetelmät, Toimenpide 4 Proof-of-Concept -testit todellisissa yritysympäristöissä ja Toimenpide 5 Projektin hallinta, raportointi ja tiedottaminen.

Syntyvän tutkimustiedon ja soveltavan tutkimuksen avulla tuetaan niitä alueellisia vahvuuksia, joita kehittämällä on mahdollista saavuttaa kansainvälistä kaupallista kärkiosaamista yhdellä globaalin bisneksen merkittävimmistä markkina-alueista. Hanke tukee teollisuuden kestävää kehitystä. Hankkeessa tehdään myös kansainvälistä yhteistyötä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Olemassa olevat yritykset, joita voivat olla teollisuuden mittalaite- ja prosessilaitteistovalmistajat sekä tekoälyä kehittävät yritykset, tai uudet perustettavat yritykset, jotka tarjoavat uutta tekoälyteknologiaa ja siihen liittyvää palvelua puunjalostusteollisuuden kasvaville markkinoille

4.2 Välilliset kohderyhmät

Puunjalostusteollisuuden yritykset, jotka voivat hallita paremmin tuotantoprosessejaan, optimoida tuotanto- ja materiaalitehokkuuttaan sekä hallita paremmin ympäristökuormitustaan ja -päästöjään.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 174 742

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 174 506

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 224 868

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 224 632

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Savonlinnan

Kunnat: Savonlinna

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
On arvioitu, että sukupuolella ei ole vaikutusta hankkeen toteutuksessa ja toimintaympäristössä
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen suunittelussa, mutta hankkeessa ratkaistavalla ongelmalla ja hankkeen toimintaympäristöllä ei ole suoraa vaikutusta sukupuolten tasa-arvoon ja sen toteutumiseen
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 8
Hankkeessa luodaan puunjalostusprosesseihin uutta tekoäly- ja mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 3 5
Hankkeessa luodaan puunjalostusprosesseihin uutta tekoäly- ja mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 6
Hankkeessa luodaan puunjalostusprosesseihin uutta tekoäly- ja mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 4
Hankkeessa luodaan puunjalostusprosesseihin uutta tekoäly- ja mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan Natura-2000 ohjelmaan
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Hankkeessa luodaan puunjalostusprosesseihin uutta tekoäly- ja mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Hankkeessa luodaan puunjalostusprosesseihin uutta tekoäly- ja mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita. Näin parannetaan myös paikallisen teollisuuden toimintaa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 6
Hankkeessa voidaan luoda ohjelmistoihin ja laitteistoihin liittyviä aineettomia palveluita (IoT-palvelut), jotka voivat olla merkittävä osa syntyvää liiketoimintaa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan liikkumiseen ja logistiikkaan.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan hyvinvoinnin edistämiseen.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan tasa-arvon edistämiseen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan yhdenvertaisuuteen.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hanke ei vaikuta suoraankulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 7 7
Hanke lisää merkittävästi puunjalostusteollisuuden prosessien ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli kehittää ja pilotoida uusia tekoäly-, IoT- ja mittausratkaisuja puunjalostusteollisuuden prosessien laadun hallintaan. Hanke toteutettiin tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Uuden teknologian toimivuus demonstroitiin pilot- ja todellisissa kohdeprosesseissa.

Hankkeen aikana erilaisia järjestelmiä toteutettiin sekä tekoälyratkaisujen osalta, että demonstroimalla uusia mittausratkaisuja vaneriteollisuuden tarpeisiin. Hankkeen toimenpiteet jakautuvat viiteen eri konkreettiseen toimenpiteeseen, jotka ovat 1) Järjestelmien ja PoC-testien määrittely, 2) Uudet tekoälyratkaisut, 3) Uudet mittausmenetelmät, 4) Proof-of-Concept -testit todellisissa yritysympäristöissä ja 5) Projektin hallinta, raportointi ja tiedottaminen.

Hankkeen toimenpiteet saatiin toteutettua ja tavoitteet saavutettua huolimatta Codvin 19 -tautiin liittyvistä rajoitteista. Erilaisia tekoälymalleja, joissa huomioitiin oppivuus ja ennustettavuus, testattiin myös todellisessa teollisuusympäristössä (PoC-testit). Uusia mittausratkaisuja, jotka antavat uutta tietoa veden jakautumisesta puussa, kehitetiin viilumittauksia varten. Sekä tekoälyyn että mittauksiin liittyvät tulokset olivat kokonaisuutena lupaavia. Lisäksi hanke syvensi mittaukseen ja mallinnukseen liittyvää alueellista osaamista.