Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75216

Hankkeen nimi: Häme Design Factory

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2019 ja päättyy 30.4.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2617489-3

Jakeluosoite: PL 230

Puhelinnumero: 03 646 1

Postinumero: 13101

Postitoimipaikka: Hämeenlinna

WWW-osoite: http://www.hamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jukka Raitanen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Yhteisömanageri

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jukka.raitanen(at)hamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358408368807

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Häme Design Factory -hankkeen tavoitteena on rakentaa Kanta-Hämeen alueelle innovaatioalusta nimeltään HAMK Design Factory. Innovaatioalustan toimintoja tulee saataville Kanta-Hämeen alueella Hämeenlinnaan, Riihimäelle sekä Forssaan. Innovaatioalustan tarkoituksena on kehittää ammattikorkeakoulun sekä alueellisten PK-yritysten yhteistyötä, mahdollistaen näin yritysten kasvun.

HAMK tarjoaa tällä hetkellä palveluitaan koko Kanta-Hämeen alueella, ollen alueen ainoa korkeakoulu. Vaikka HAMK toimii monialaisesti useilla paikkakunnilla, on palveluiden saatavuudessa kuitenkin aluekohtaisia eroja, joiden kautta alueen yrityksien kehittämisessä on eroavaisuuksia. Hämeen liiton Häme-ohjelman mukaan vahvat ja osaavat oppilaitokset sekä niiden aktiivisuus yritysyhteistyössä ovat alueen kehityksen kulmakiviä. Alueella ei kuitenkaan ole selkeää kärkeä, vaan kaupunkiseuduilla on omat kärkensä, joiden kautta alueellista kehittymistä on rakennettu, kaupunkiseutujen synergiahyödyt ovat jääneet hyödyntämättä.

Häme Design Factoryn avulla voidaan toteuttaa uudenlainen innovaatioalusta, jonka toimipisteet sijoittuvat kaikkien kolmen kaupunkiseudun alueelle. HAMKin ja Aalto yliopiston strateginen kumppanuus (2017-) avasi mahdollisuuden aloittaa Aalto Design Factoryn mukaisen tuotekehitysympäristön rakentamisen Hämeeseen. Toimintamalli rakennetaan Aalto Design Factoryn mallin pohjalta niin, että paikalliset yritykset saavat tuotteistettuja paketteja tuotteiden kehittämiseen sekä palveluiden muotoiluun. Häme Design Factory toimii verkostomaisena alustana, joka kokoaa tarvittavat osaamiset HAMKin eri yksiköistä. Näin asiakkaille on tarjolla neljän tutkimusyksikön ja 23 koulutuksen tuote- ja palvelukehityksen osaamistarjonta yhden alueellisen toimintamallin kautta. Malli toimii erinomaisen hyvin niille yrityksille, joilta puuttuu oma TKI-osastonsa tai niille, jotka tarvitsevat lisää kehitysresursseja.

Häme Design Factory (HDF) - toimintamalli on innovaatioalusta, jossa Kanta-Hämeen eri seutukuntien toimijat voivat tavata joko kasvokkain tai olla kontaktissa erilaisten sähköisten järjestelmien kautta. Tuotekehitykseen liittyvien laitteiden hankkiminen on usein haasteellista pienille organisaatioille, joiden liikevaihto ei mahdollista tuotekehityslaitteistoon panostamista. HDF tarjoaa yrityksille myös tilaisuuden päästä toteuttamaan liiketoiminnan, tuotteiden ja palveluiden kehittämistä ketterästi ja kustannustehokkaasti. Toiminnan kautta yritysten TKI-toimintaan panostaminen tehdään kevyemmäksi, samalla rakentaen alueellista ja kansainvälistä verkostoa HDF-toimintamallin alaisuuteen. Toimintamallin kautta pyritään löytämään verkostoja, joilla on yhteisiä mahdollisuuksia lähteä kasvamaan ja rakentamaan toisiaan hyödyttävää liiketoimintaa. Ammattikorkeakoulu hyötyy opiskelijoiden ja yritysten projektien aikana syntyvän uuden osaamisen ja erikoistumisen kautta.

Hankkeen valmistelussa on otettu huomioon HÄME 2018+ -ohjelman työllisyyden ja yritystoimintaa kehittävien kokeilujen malli siitä, että Kanta-Hämeessa opintojaan suorittavien, erityisesti opintojensa loppuvaiheessa tai maisteritutkintoa suorittamassa olevia opiskelijoita tulisi hyödyntää nykyistä paremmin maakunnan yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnassa (Häme2018+ -ohjelman, s.21). HDF:n kautta rakennetaan malli, jonka kautta alueen opiskelijat ja yritykset voidaan kohtauttaa samalla tukien alueen elinkeinorakenteen vahvistamista. Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) toimii Kanta-Hämeessä ainoana alueellisena korkeakouluna.

HAMKissa on tarkoitus tuoda korkeakoulun toiminnan vahvuudet eli monialaisuus, tutkimus- ja kehittämisosaaminen, opettajat ja opiskelijat yhteen elinkeinoelämän kanssa. Näin vastataan yritysten ja julkisen sektorin kasvavaan kysyntään alueellisten kehityshaasteiden taklaamiseksi. Samalla rakennetaan innovaatioekosysteemiä, johon HAMK tuo ammattimaista ja opiskelijoiden tekemää TKI-osaamista.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

1. Kanta-Hämeen alueella sijaitsevat yritykset, joilla on halukkuutta ja edellytyksiä kasvuun ja kansainvälistymiseen

Hankkeen tärkeimpänä yksittäisenä kohderyhmänä ovat Kanta-Hämeen alueella toimivat yritykset, joilla on halukkuutta kasvuun ja mahdollisesti kansainvälistymiseen. Hankkeessa ei tavoitella kaikkien alueiden yritysten tavoittamista, vaan kärjessä ovat toimijat, jotka omaehtoisesti ovat valmiita lähtemään HDF-toimintaan mukaan. HDF-toiminta vaatii yrityksiltä ja muilta mukaan lähteviltä toimijoilta kykyä osallistua kehittämistyöhön. Mallin kautta luodaan edellytyksen yritysten innovoinnin kehittämiseen ja uusien teknologioiden hyödyntämiseen alueen yritysten liiketoiminnan kehittämisessä.

2. 2. asteen koulutuksen tarjoajat

Kanta-Hämeen alueella toimii useita toisen asteen oppilaitoksia, joiden kanssa HAMK tekee laajaa yhteistyötä. Jotta HDF-toimintamallista saadaan rakennettua Kanta-Hämeen osaamispääomaa ja koulutusta tukeva kokonaisuus, tulee hankkeessa kohdentaa huomiota myös toisen asteen kouluihin. Alueella toimivat pääasiassa KK-Tavastia, HYRIA, ammattiopisto Kiipula, Länsi-Hämeen koulutuskuntayhtymä sekä HAMKin kanssa samassa konsernissa oleva Hämeen ammatti-instituutti.

Toiminnan skaalamiseksi ja alueen älykkään erikoistumisen tueksi on hankkeen aikana viestittävä läpinäkyvästi ja luotava joustavia toimintamalleja projektien toteuttamiseen eri koulutusasteiden välillä. Toisen asteen koulutusyhteistyön rakentaminen mahdollistaa oppilaitosten välisen kevyen tutkimus- ja kehittämisyhteistyön sekä kehittää alueellista verkostotoimintaa.

3. HAMKin opiskelijat ja henkilökunta

Toimintamallin implementoinnin onnistuminen vaatii HAMKin opiskelijoiden sekä henkilökunnan sitouttamista projektin toteuttamiseen. Hämeen ammattikorkeakoulu on edistämässä monialaisuutta opinnoissa ja toimintamalli tuo uudenlaisen konseptin toiminnan kehittämiselle. Opiskelijoille toiminta rakentuu sekä uudenlaisena, joustavana tekemisenä sekä vaihtuvina moduuliprojekteina. Henkilökunnalle, niin opetus- kuin muissa tehtävissä toimiville HDF tarjoaa alustan lähteä tekemään työelämäyhteistyötä yhteisen viitekehikon alaisuudessa. Henkilökunnan motivointi ja toiminnan läpinäkyvyys antavat henkilökunnalle uusia työkaluja aluekehittämiseen ja yritysten kanssa tehtävään yhteistyöhön.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Kanta-Hämeen kaupungit ja kunnat

Kaupungit ja kunnat ovat välillisenä kohderyhmänä ja saavat hankkeesta tukea aluekehittämiseen. HDF:n kautta alueen kaupugit ja kunnat pääsevät mukaan uudenlaiseen, ketterään kehittämistoimintaan ja voivat hyödyntää toimintamallia oman elinkeinotoimensa tukena. HDF:n innnovaatioalusta mahdollistaa eri seutukuntien kärkien rakentamisen uudenlaisen tutkimusosaamisen varaan ja tukee aluekehittämistä kärkialojen varaan.


HAMKin strategiset kumppanit

HDF on sekä alueellinen että kansallinen innovaatioympäristö, jossa pyritään hyödyntämään sekä HAMKin, alueen muiden koulutusorganisaatioiden että myös HAMKin strategisten kumppaneiden osaamista. Strategisista kumppaneista XAMKin sekä Aalto-yliopiston kanssa luodaan kansallisella tasolla yhteistyötä, mutta toimintamalli verkotetaan toimimaan myös kansainvälisesti Feevalen ja VIAn kanssa, tuoden kansainvälinen osaaminen Hämeeseen sekä viemällä paikallista osaamista kansainvälisille markkinoille.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 110 222

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 109 032

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 146 962

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 145 376

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kanta-Häme

Seutukunnat: Forssan, Riihimäen, Hämeenlinnan

Kunnat: Tammela, Hausjärvi, Loppi, Jokioinen, Riihimäki, Hämeenlinna, Ypäjä, Humppila, Janakkala, Forssa, Hattula

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke toimii useissa eri toimintaympäristöissä: elinkeinoelämä, korkea-aste ja toinen aste. Hankkeen toimintaympäristöä on tutkittu Hämeen liiton väestökatsauksen pohjalta, mutta varsinaista analyysia ei ole tehty. https://www.hameenliitto.fi/sites/default/files/tilastot/vaestokatsaus_tammikuu_2019.pdf
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa kerätään tilastoja sukupuolten mukaan, jotta havaitaan sukupuolten välisiä eroja ja mahdollisia yhtäläisyyksiä. Havaittaessa eroja, tutkitaan erojen mahdollisia syitä ja ohjataan toimintamalli tukemaan sukupuolten välistä tasa-arvoa. Hankkeen toiminnot ovat aina lähtökohtaisesti suunnattu sukupuolineutraalisti.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolten välinen tasa-arvo on hankkeen ohjuri, mutta toimintamalli perustuu organisaatioiden välisten yhteistyömallien rakentamiseen. Hankkeen toimijoina on naisia ja miehiä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 2
Toimintamallin sisäisissä projekteissa toimitaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Hankkeessa tehdään yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen kanssa vaikuttavuuden parantamiseksi.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 1
Toimintamalli ottaa huomioon ilmastonmuutoksen ja hankkeen aikana pyritään toteuttamaan ilmastonmuutokseen positiivisesti vaikuttavia projekteja. Hankkeessa tehdään yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen kanssa vaikuttavuuden parantamiseksi.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hanke ei suoranaisesti vaikuta kasvillisuuden, eliöiden ja luonnon monimuotoisuuden kehittymiseen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hanke ei suoranaisesti vaikuta pinta- ja pohjavesien, maaperän tai ilman kehittymiseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 2 2
Hanke toimii Evon NATURA-alueen läheisyydessä. Hankkeen aikana tehdään projekti Evon alueen kestävään kehitykseen.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 4
Hankkeen aikana toteutettavat prototypoinnit ja kokeilut mahdollistavat materiaalien tehokkaamman ja järkevämmän käytön, jolloin valmistukseen kuluvia resursseja säästetään.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 1
Hankkeessa ei suoraan vaikuteta uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Hankkeen projekteissa on mahdollista vaikuttaa toimijoiden energiankäyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 4 7
Toimintamalli vaikuttaa suoraan alueen kaupunkeihin, kuntiin sekä elinkeinoelämän kestävään kehittämiseen, luoden uusia yhteistyömalleja. Toiminta perustuu kestävän kehittämisen varaan.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 8
HDF-toimintamalli mahdollistaa uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisen ja testaamisen.
Liikkuminen ja logistiikka 1 1
Luomalla aikaan ja paikkaan rajoittamattomia mahdollisuuksia, mahdollistetaan uudenlaiset logistiset ratkaisut ja minimoidaan turhaa liikkumista.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 2
Hanke tuo opiskelijoita yhteen ja luo kampusten ja eri koulutusohjelmien välille uusia verkostoja. Hankkeessa luodaan myös yrittäjäverkostoja, joiden kautta yrittäjät saavat vertaistukea omaan toimintaansa.
Tasa-arvon edistäminen 2 3
Hankkeen toimintaan otetaan mukaan osallistujia molemmista sukupuolista, mahdollistaen kaikille osallistujille tasapuoliset mahdollisuudet kehittämiseen ja kehittymiseen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 4
Hankkeen sisältö toteutetaan sekä suomeksi että englanniksi. Monikielisellä hankkeella vaikutetaan positiivisesti eri kansallisuuksista tulleiden opiskelijoiden työllistymiseeen ja integroitumiseen alueelle. Samalla rakennetaan malleja, joiden kautta yritykset ymmärtävät monikulttuurisuuden arvon.
Kulttuuriympäristö 3 5
Design Factory rakentuu alueellisesti merkittävän ja pitkän kulttuurihistorian omaavan Wetterhoff-toimintamallin päälle. Työtä tehdään näkyväksi laajasti koko hankkeen toimintaympäristössä.
Ympäristöosaaminen 2 2
Hankkeen aikana tehtävissä projekteissa ja yhteistyössä eri toimijoiden kesken keskitytään sisältöjen lisäksi myös kestävien toimintamallien rakentamiseen. Ympäristöosaamista levitetään HDF-yhteistyön sekä LUKE-liitoksen kautta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Häme Design Factory -hankkeen tavoitteena oli rakentaa Kanta-Hämeen alueelle innovaatioalusta nimeltään HAMK Design Factory. Hankkeen aikana innovaatioalustan toiminnot tehtiin saataville Kanta-Hämeen alueella Hämeenlinnaan, Riihimäelle sekä Forssaan. Innovaatioalusta tukee ammattikorkeakoulun sekä alueellisten PK-yritysten yhteistyötä, mahdollistan näin yritysten kasvun.

HAMKin ja Aalto yliopiston strateginen kumppanuus (2017-) avasi mahdollisuuden aloittaa Aalto Design Factoryn mukaisen monialaisen tuotekehitysympäristön rakentamisen Hämeeseen. Toimintamalli rakennettiin Aalto Design Factoryn mallin pohjalta siten, että paikalliset yritykset saavat tuotteistettuja paketteja tuotteiden kehittämiseen sekä palveluiden muotoiluun. HAMK Design Factory toimii verkostomaisena alustana, joka kokoaa tarvittavat osaamiset yhteen HAMKin eri yksiköistä. Näin asiakkaille on tarjolla neljän tutkimusyksikön ja 23 koulutuksen tuote- ja palvelukehityksen osaamistarjonta yhden alueellisen toimintamallin kautta. Malli toimii erinomaisen hyvin niille yrityksille, joilta puuttuu oma TKI-osastonsa tai niille, jotka tarvitsevat lisää kehitysresursseja tuotekehitykseen ja palvelumuotoiluun.

HAMK Design Factory innovaatioalustalla Kanta-Hämeen eri seutukuntien toimijat voivat tavata joko kasvokkain tai olla kontaktissa erilaisten sähköisten järjestelmien kautta. Innovaatioalusta tarjoaa yrityksille tilaisuuden päästä toteuttamaan liiketoiminnan, tuotteiden ja palveluiden kehittämistä ketterästi ja kustannustehokkaasti. Toiminnan kautta yritysten TKI-toimintaan panostaminen tehdään kevyemmäksi, samalla rakentaen alueellista ja kansainvälistä verkostoa HAMK Design Factory toimintamallin alaisuuteen. Toimintamallin kautta pyritään löytämään verkostoja, joilla on yhteisiä mahdollisuuksia lähteä kasvamaan ja rakentamaan toisiaan hyödyttävää liiketoimintaa.

HAMK Design Factory toimintamalli tuo korkeakoulun toiminnan vahvuudet eli monialaisuuden, tutkimus- ja kehittämisosaaminen, sekä opettajat ja opiskelijat yhteen elinkeinoelämän kanssa. Näin voidaan vastata yritysten ja julkisen sektorin kasvavaan kysyntään alueellisten kehityshaasteiden ratkaisemiseksi. Hankkeen aikana toimintamallia testattiin HAMKin Hämeenlinnan, Riihimäen, Forssan, Valkeakosken, Lepaan ja Mustialan kampuksen opiskelijoiden kanssa