Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75546

Hankkeen nimi: Proteiinipuuro

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 19.11.2019 ja päättyy 30.6.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: MIKON LEIPÄ OY

Organisaatiotyyppi: Pieni yritys

Y-tunnus: 0473963-8

Jakeluosoite: Orimuskatu 71

Puhelinnumero: +358407022046

Postinumero: 33580

Postitoimipaikka: TAMPERE

WWW-osoite: www.mikonleipa.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Lehtimäki Henri

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: henri(at)mikonleipa.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358407022046

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tarkoitus kehittää ja kaupallistaa proteiinirikas puuro, jota voitaisiin käyttää runsaan energiapitoisuutensa takia vanhusten ja pitkäaikaissairaiden vajaaravitsemuksen hoidossa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 14 990

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 13 861

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 14 990

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 13 861

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen

Kunnat: Tampere

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Sammalladonkatu 4

Postinumero: 33580

Postitoimipaikka: TAMPERE

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 3, joihin työllistyvät naiset 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Yrityksen henkilökunnasta yli puolet on naisia ja elintarvikealalla yleisesti naisten osuus on suurempi.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Yrityksessä sukupuolinäkökulma on huomioitu ja myös tulevissa rekrytoinneissa noudatetaan tasa-arvolakia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on hoitaa vanhusten ja pitkäaikaissairaiden aliravitsemusta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 5
Maidon ja juuston tekemisen sivutuotteena syntyvä hera on osalle meijereitä ongelmajätettä, koska sitä ei saa kaikkialla kaataa viemäriin eikä sitä saa käyttää lannoitteena kuin osan. Hera on kuitenkin ravintoarvoiltaan erinomaista, sen käyttösovelluksia ei vaan ole keksitty käyttää.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 3 3
Mitä enemmän eläinperäisestä syötäväksi kelpaavasta ruuasta jalostetaan sen pienempi suhteellinen kuormitus ilmastolle.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 5
Kun hera jalostetaan elintarvikkeeksi, sitä ei tarvitse käyttää lannoitteeksi eikä kaataa viemäriin kuormittamaan luontoa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 5
Materiaali käytetään tehokkaammin hyväksi ja jätteen määrä vähenee tai jopa poistuu.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Hera tulee paikalliselta meijeriltä, jolloin he saavat maksun siitä, joka on ollut heille jonkinlainen ongelma/kulu.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Tuotteen tarkoitus on parantaa vanhusten ja sairaiden aliravitsemusta ja ehkäistä niistä johtuvia sairauksia/onnetomuuksia esim luun murtumat.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 3 5
Maitotuotteiden tuotannon sivutuotteena syntyvän heran hyötykäyttö meijerissä ja välillisenä vaikutuksena heralle löydettävät uudet hyötykäyttötarkoitukset.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa kehiteltiin proteiinpitoisia tuotteita vanhusten ja sairaiden vajaaravitsemuksen hoitoon. Kehitellyt tuotteet esiteltiin alan toimijoille ja heille tehtiin kvalitatiivinen haastattelututkimus. Haastatteluista saatujen tuloksien perusteella tehdään tuotteiden jatkokehitystä.