Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75592

Hankkeen nimi: Foodwest-Uusi pilottitehdas

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 26.4.2019 ja päättyy 31.5.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: FOODWEST OY

Organisaatiotyyppi: Pieni yritys

Y-tunnus: 1021523-2

Jakeluosoite: Kärryväylä 4

Puhelinnumero: 0503561515

Postinumero: 60100

Postitoimipaikka: SEINÄJOKI

WWW-osoite: www.foodwest.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Latva-Mäenpää Harri

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Innovaatiojohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: harri.latva-maenpaa(at)foodwest.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503561515

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Foodwest Oy tekee kaupallista palveluliiketoimintaa elintarvikealalla kehittäen ja valmistaen uusia tuotteita. Foodwest voi laajan ja kokonaisvaltaisen palvelukattauksensa kautta olla mukana yritysten ja muiden organisaatioiden kehitystarpeissa aina ideasta kaupan hyllylle. Foodwestin tarjoamia asiantuntijapalveluteemoja ovat esimerkiksi ideamylly, kuluttajaymmärrys, tuotekehitys ja tuotteiden valmistus, laatu- ja elintarviketurvallisuus sekä tuotetiedot. Koko ajan kasvavan kysynnän ja elintarvikealan tarpeiden myötä Foodwest on käynnistänyt mittavan projektin uuden pilottitehtaan rakentamiseksi Seinäjoelle vuonna 2019. Tämän investointiprojektin puitteissa Foodwest voi kehittää toimintaansa erityisesti uudella pilottitehtaalla käytettävien valmistusteknologioiden muodossa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 283 060

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 281 525

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 283 060

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 281 525

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa

Seutukunnat: Seinäjoen

Kunnat: Seinäjoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kärryväylä 4

Postinumero: 60100

Postitoimipaikka: SEINÄJOKI

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 8, joihin työllistyvät naiset 4

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 5.00, joihin työllistyvät naiset 3.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeessa ei tehdä selkeitä toimenpiteitä sukupuolinäkökulmaan liittyen (laiteinvestoinnit). Hankkeen kautta kuitenkin mahdollistetaan välillisesti molempien sukupuolien työskentely Foodwestin organisaatiossa. Hankkeen ulkopuolella työstetään lain vaatimaa tasa-arvosuunnitelmaa osana päivittäistä toimintaa
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen kautta mahdollistetaan välillisesti molempien sukupuolien työskentely Foodwestin organisaatiossa. Hankkeen ulkopuolella työstetään lain vaatimaa tasa-arvosuunnitelmaa osana päivittäistä toimintaa
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeessa ei tehdä selkeitä toimenpiteitä sukupuolinäkökulmaan liittyen (laiteinvestoinnit). Hankkeen kautta kuitenkin mahdollistetaan välillisesti molempien sukupuolien työskentely Foodwestin organisaatiossa. Hankkeen ulkopuolella työstetään lain vaatimaa tasa-arvosuunnitelmaa osana päivittäistä toimintaa

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 10
Kiertotalouden edistäminen, uudet raaka-aineet, biotalous: Hanke tukee esimerkiksi uusien kasvipohjaisten tuotteiden kehitystä ja valmistusta (esim. kasviproteiniit, lihan korvaaminen). Uudet teknologiat mahdollistavat myös erilaisten teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisen uusina tuotteina.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 8 8
Resurssitehokkuus, materiaalitehokkuus: Hankkeen kautta pyritään kehittämään uusia, kestävän kehityksen mukaisia elintarviketuotteita ja hyödyntämään vaihtoehtoisia raaka-aineita. Uusilla kestävillä vamistusprosessilla ja harkituilla raaka-aineilla on mahdollista madalta ilmastonmuutoksen riskiä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 6 8
Kiertotalouden edistäminen, uudet raaka-aineet, biotalous: Hankkeen on tarkoitus edistää erilaisten luonnon raaka-aineiden kestävää ja kokonaisvaltaista hyödyntämistä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 7
Kiertotalouden edistäminen, uudet raaka-aineet, biotalous: Hankkeen on tarkoitus edistää erilaisten luonnon raaka-aineiden kestävää ja kokonaisvaltaista hyödyntämistä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 6 8
Materiaaalitehokkuus: Tavoitteena on raaka-ainevirtojen mahdollisimman kokonaisvaltainen hyödyntäminen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 4 4
Tavoitteena on mahdollisimman paljon kierrättää lämpö- ja jäähdytysvirtoja valmistusprosessien hyödyksiä ja esimerkiksi hyödyntää kaukolämpöa myös valmistusprosessien lämmityksessä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Elintarvikekehityksen korostaminen alueellisesti: Hanke mahdollistaa paikallisen elintarvikekehityksen asemaa ja sitä kautta luo hyvinvointia ja osaamistakoko alueelle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 4
Palveluliiketoiminnan kehitys luo uusia innovaatioita ja hyötyä sekä yritykselle itselleen että sen asiakkaille esimerkiksi uusien tuotteiden muodossa.
Liikkuminen ja logistiikka 4 5
Logistiikassa tavoitteena hyödyntää paikallisia kumppaneita.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 6 8
Uusien elintarviketuotteiden kehitys: uusissa kehitettävissä tuotteissa korostuvat hyvinvointi ja ravitsemuksellisuus.
Tasa-arvon edistäminen 5 7
Kehittämällä uusia tuotteita parannetaan mahdollisuuksia saada uudet ja kestävämmällä pohjalla olevat elintarvikkeet kaikkien saataville.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 5
Tavoitteena on kehittää ja valmistaa lähtökohtaisesti tuotteita, jotka luovat hyvinvointia ja ovat kaikkien saatavilla.
Kulttuuriympäristö 5 5
Hanke edistää suomalaista elintarvikekulttuuria sekä vahvistaa alueellista eteläpohjalaista Ruokaprovinssia.
Ympäristöosaaminen 5 8
Kiertotalous: Uudet teknologiat luovat uutta osaamista ja sitä kautta mahdollisuuksia huomioida ympäristönäkökulmat entistä tehokkaammin.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Foodwest Oy tekee kaupallista palveluliiketoimintaa elintarvikealla ja sen rajapinnoilla. Foodwest voi laajan ja kokonaisvaltaisen palvelukattauksensa kautta olla mukana yritysten ja muiden organisaatioiden kehitystarpeissa aina ideasta kaupan hyllylle. Foodwestin tarjoamia asiantuntijapalveluteemoja ovat esimerkiksi ideamylly, kuluttajaymmärrys, tuotekehitys ja tuotteiden valmistus, laatu- ja elintarviketurvallisuus sekä tuotetiedot. Koko ajan kasvavan kysynnän ja elintarvikealan tarpeiden myötä Foodwest rakensi uudet toimitilat ja uuden pilottitehtaan Seinäjoelle vuonna 2019. Rakentamista seuranneen investointiprojektin puitteissa Foodwest on hankkinut tehtaalleen hyvin laajasti elintarvikkeiden prosessointiin, valmistukseen ja pakkaamiseen sekä tuotekehitykseen liittyviä laitteita ja laitteistoja. Projektin aikana Foodwest on luonut kansainvälisesti merkittävän elintarvikkeiden kehitys- ja valmistusinfrastruktuurin, joka hyödyntää koko elintarvikealaa ja sen liiketoimintaa. Toteutunut projekti myös omalta osaltaan mahdollistaa uusien, kestävän kehityksen mukaisten ruokainnovaatioiden ja -tuotteiden syntymisen.