Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75698

Hankkeen nimi: NewTech - Yritysten kasvu ja kansainvälistyminen

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2020 ja päättyy 31.3.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Navitas Kehitys Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 0775736-4

Jakeluosoite: PL 1

Puhelinnumero: 029 1708 800

Postinumero: 78201

Postitoimipaikka: Varkaus

WWW-osoite: http://www.navitas.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Juha Valaja

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektijohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: juha.valaja(at)navitas.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 484 1012

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Pohjois-Savon alueella toimii merkittävä kone- teknologia- ja energia-alan toimijoiden verkosto. Maakunnan teknologiateollisuuden yritysten vuosiliikevaihto on 2,0 mrd euroa ja työllisyysvaikutus 22 000 työpaikkaa. Ala vastaa 39% alueen koko tavaraviennistä ja 68% maakunnan elinkeinoelämän t&k investoinneista. Kone- ja energiateknologiateollisuus on taloudelliselta merkitykseltään suurin teollisuuden ala Pohjois-Savossa ja se on määritetty Pohjois-Savon maakuntasuunnitelmassa yhdeksi maakunnan kehittämisen kärjeksi. Teknologiateollisuuden yritysten menestys vaikuttaa merkittävästi maakunnan hyvinvointiin työllistämisen, kehityksen ja vientitulojen generoinnin kautta.

Hankkeen kohderyhmänä on alueen kone-, energia- ja terveysteknologiayritykset sekä niille palveluja tuottavat pk-yritykset Pohjois-Savossa, Pieksämäellä ja Joroisissa. Hanke pyrkii edistämään yritysten menestystä teknologia- ja toimintaympäristön paikallisessa ja globaalissa murroksessa. Tavoitteena on pk- yritysten kasvun, kansainvälistymisen ja uudistumisen edistäminen sekä digitalisaation mahdollisuuksien käytännön hyödyntäminen. Lisäksi tavoitteena on yritysten kyvykkyyksien kehittäminen uudistamalla yritysten liiketoimintamalleja, kehittämällä tuottavuutta, edistämällä automaation ja robotiikan käyttöönottoa sekä kehittämällä uusia innovaatioita.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet liittyvät pk-yritysten kasvun, kansainvälistymisen, kilpailukyvyn, digitaalisuuden, verkostoitumisen ja innovaatioiden edistämiseen. Hankkeessa edistetään yhteistyötä paikallisten yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden välillä kansallisesti ja kansainvälisesti. Lisäksi selvitetään yritysten kyvykkyyttä strategian, kansainvälistymisen ja digitaalisuuden näkökulmasta ja kehitetään näitä kyvykkyyksiä. Yritysten innovaatioita aktivoidaan yhteistyössä alueen TKI kotipesien ja muiden kehittämisorganisaatioiden kanssa. Uusien innovaatioiden ja valmistusprosessien kehittämisen avulla edistetään vähähiilisyyttä yritysten koko liiketoiminnassa.

Hankkeen tuloksena pk- yritysten kansainvälistyminen etenee ja yritykset ovat kyvykkäämpiä vastaamaan kansainväliseen kilpailuun myös vientimarkkinoilla. Yrityskentän kilpailukyky paranee ja pk-yritykset ovat paremmin varautuneet teknologia- ja toimintaympäristön murroksen aiheuttamiin muutoksiin erityisesti digitalisuuteen ja työn murrokseen liittyen. Yritysten liiketoiminnan kokonaisvaltaisen kehittymisen seurauksena alueen teknologiateollisuusyritysten liikevaihto ja vientitulot kasvavat ja yritykset työllistävät uusia työntekijöitä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat Pohjois-Savon maakunnan, Pieksämäen ja Joroisten teknologia-, energia-, ja terveysteknologia-alan yritykset sekä niille palveluja tuottavat pk-yritykset. Teknologiateollisuuden yritykset toimivat viidellä toimialalla, mitkä ovat kone- ja metallituoteteollisuus, elektroniikka- ja sähköteollisuus, tietotekniikka-ala, metallien jalostus sekä suunnittelu ja konsultointi.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välilliset kohderyhmät ovat:

- Yritysten ja yritysten sidosryhmien työntekijät (työpaikat ja henkilökohtaisen osaamisen kehittyminen)
- Oppilaitokset ja TKI ympäristöt (yhteistyö)
- Maakunnan kärkiyritykset (alihankintaverkoston kehittyminen)
- Kehittämisorganisaatiot (yhteistyö)
- Hanketoimijat Pohjois-Savossa ja Itä-Suomessa (yhteistyö ja verkostoituminen)
- Kansainväliset verkostot (yhteistyö)
- Rahoittajat (rahoitusinstrumenttien hyödyntäminen, kv-rahoitus, yritysten kehittämishankkeet)

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 1 412 224

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 1 390 520

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 1 789 063

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 1 763 375

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Koillis-Savon, Varkauden, Kuopion, Sisä-Savon, Ylä-Savon

Kunnat: Rautalampi, Tuusniemi, Vesanto, Sonkajärvi, Rautavaara, Siilinjärvi, Tervo, Kuopio, Kaavi, Keitele, Lapinlahti, Suonenjoki, Kiuruvesi, Varkaus, Leppävirta, Vieremä, Pielavesi, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 25, joihin työllistyvät naiset 7

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 45.00, joihin työllistyvät naiset 1.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen valmistelussa on huomioitu sukupuolten tasa-arvo ja hankkeen sisältöä voidaan pitää sukupuolineutraalina. Hankkeen toimenpiteet tukevat hankealueen yritysten toimintaedellytyksiä ja edistävät sekä naisten että miesten työllistymistä ja työuria.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteet ovat kaikille sukupuolesta riippumatta avoimia. Hankehenkilöstö tulee koostumaan sekä naisista että miehistä. Hanketoteuttajat toteuttavat omissa organisaatioissaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteita.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on yritysten toiminnan kehittäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 6
Teknologiateollisuusyritysten käyttämät raaka-aineet ovat pääsääntöisesti kierrätettäviä. Kiertotalouden mahdollisuudet otetaan huomioon hankkeen toimenpiteissä. Hankkeella pyritään vaikuttamaan myös kohdeyritysten resurssi- ja energiatehokkuuteen mm. uusien innovaatioiden kautta. Kohderyhmän yritykset mm. suunnittelevat ja tuottavat tuotteita, palveluja ja järjestelmiä, mitkä käyttävät uusiutuvia ja kierrätyspolttoaineita. Digitaalisuuden hyödyntäminen mahdollistaa merkittäviä säästöjä luonnonvarojen käytössä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 4
Hankkeella pyritään vaikuttamaan kohdeyritysten energiatehokkuuteen ja energiansäästöön uusien innovaatioiden ja digitaalisuuden lisäämisen kautta. Kohderyhmän yritykset mm. suunnittelevat ja tuottavat tuotteita, palveluja ja järjestelmiä vähäpäästöisemmän energiantotannon aikaansaamiseksi.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutuksia.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 4
Alueen yritykset voivat kehittää kasvihuonepäästöjen vähentämistä edistäviä tekniikoita.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Natura 2000 -ohjelmaan kuuluvien kohteiden tarkastelu ei kuulu hankkeeseen.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 6
Teknologiateollisuusyritysten käyttämät raaka-aineet ovat pääsääntöisesti kierrätettäviä. Materiaalien käytön tehokkuus ja jätteiden kierrätettävyden edistäminen kuuluvat oleellisena osana hankkeen toimenpiteisiin. Toimitaan yhteistyössä kiertotaloushankkeiden ja muiden alan sidosryhmien kanssa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 6
Innovaatioita ja alueen TKI- ympäristöjä hyödyntämällä yritykset voivat edistää uusiutuvien energianlähteiden suunnittelua ja käyttöä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 9
Hankkeen keskiössä on kehittää hankealueen elinkeinorakennetta kestävän kehityksen periaatteilla. Digitaalisuuden hyödyntäminen säästää aineellisia resursseja yrityksissä ja monipuolistaa yritysten henkilöstön osaamista. Hankkeen tavoitteena on myös monipuolistaa paikallista yritysrakennetta, edistää yritysten uudistumista ja parantaa yritysten kannattavuutta. Yritysten varautumista teknologia ja työelämän murrokseeen ennakoidaan työpaikkojen säilymisen ja uusien työpaikkojen syntymisen edistämiseksi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 7
Hankkeessa edistetään digitaalisten palvelujen hyödyntämistä yrityksissä sekä palvelutoimintojen ja lisäominaisuuksien kehittämistä fyysisiin tuotteisiin.
Liikkuminen ja logistiikka 6 6
Paikallisten alihankintaverkostojen kehittäminen vähentää kuljetustarpeita ja tiivistää pk-yritysten ja päähankkijoiden välistä logistiikkaa. Hankinta- ja jakeluverkostojen kehittämisellä ja digitalisoinnilla voidaan optimoida logistisia tarpeita.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 7 7
Yritystoiminnan uudistumisen, kasvun ja kansainvälistymisen myötä alueelle yritysten liikevaihto kasvaa, vientitulot lisääntyvät ja syntyy uusia monipuolisempia työpaikkoja. Tämä edistää hyvinvointia alueella.
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Teollisen toimintaympäristön muutokset ja työtehtävien monipulistuminen edesauttavat molempien sukupuolien edustajien sijoittumista työhön hankkeen kohderyhmän yrityksissä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 2
Teollisen työelämän murros, kansainvälistyminen ja yritysen kehittyvät työntekijätarpeet edistävät monikulttuurisempaa ja tasavertaista työyhteisöä.
Kulttuuriympäristö 2 2
Yritystoiminnan uudistuminen tukee teollisen rakenteen ja teollisen kulttuurin säilymistä alueella. Teollisten työpaikkojen tarjonta ylläpitää alueen kiinnostavuutta.
Ympäristöosaaminen 3 4
Uudet tuotantoteknologiat ja innovaatiot sekä materiaali- ja energiatehokuus lisäävät alueen yritysten ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Pohjois-Savon alueella toimii merkittävä kone-, teknologia- ja energia-alan toimijoiden verkosto. Kone- ja energiateknologiateollisuus on taloudelliselta merkitykseltään suurin teollisuuden ala Pohjois-Savossa ja se on määritetty yhdeksi Pohjois-Savon maakuntasuunnitelman kehittämisen kärjeksi.

Teknologiateollisuuden veturiyritysten ja pk- yritysten verkosto vaikuttaa suuresti maakunnan elinvoimaan ja hyvinvointiin työllistämällä sekä suoraan että välillisesti merkittävän määrän työntekijöitä. Myös yritysten toteuttama vienti on tärkeää sekä kansallisesti että alueellisesti.

Teknologiateollisuudessa on jo pitkään vaikuttanut kansainvälisen kilpailun kiristyminen, alan rakennemuutos, työn murros ja prosessien digitalisoituminen. Toimintaympäristön muutos on luonut alueen yrityksille haasteita kasvussa, kansainvälistymisessä ja toiminnan uudistamisessa.

Hankkeen kohderyhmänä oli alueen kone-, energia- ja terveysteknologiayritykset sekä niille palveluja tuottavat pk-yritykset Pohjois-Savossa ja Pieksämäellä.

Hankkeen tavoitteena oli pk-yritysten kasvun, kansainvälistymisen ja uudistumisen edistäminen sekä digitalisaation mahdollisuuksien käytännön hyödyntäminen. Lisäksi tavoitteena oli yritysten kyvykkyyksien kehittäminen uudistamalla yritysten liiketoimintamalleja, kehittämällä tuottavuutta sekä edistämällä automaation ja robotiikan käyttöönottoa.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet liittyivät pk-yritysten kasvun, kansainvälistymisen, kilpailukyvyn, digitaalisuuden, verkostoitumisen ja innovaatioiden edistämiseen. Hanke edisti myös osaavan työvoiman saatavuutta alueella sidosryhmäyhteistyöllä. Yritysten kehittämis- ja investointihankkeita aktivoimalla edistettiin yritysten liiketoiminnan kasvua, tuottavuuden kehitystä, tki -toimintaa ja kansainvälistymistä.

Hankkeen toiminnan tuloksena yritykset ovat kyvykkäämpiä vastaamaan tulevaisuuden odotuksiin kansallisesti ja kansainvälisesti. Toimintojen uudistamisen, tuotannon kehittämisen, verkostoitumisen, digitaalisuuden paremman hyödyntämisen ja parantuneen resilienssin myötä yritykset ovat monelta osin kilpailukykyisempiä toimimaan sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla.