Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75735

Hankkeen nimi: Kuopion älykäs liikenneinfra - selvitystyö

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2020 ja päättyy 31.12.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kuopion kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0171450-7

Jakeluosoite: Tulliportinkatu 31, PL 228

Puhelinnumero: 017 182 111

Postinumero: 70101

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.kuopio.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Juho-Pekka Hukkanen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: juho-pekka.hukkanen(at)kuopio.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 44 7185251

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on edistää vähähiilisyyttä ja liikenteen sujuvuutta sekä lisätä kestävien liikkumismuotojen (joukkoliikenne, kävely, pyöräily) käyttöä Kuopion kaupunkiseudulla. Kohderyhmiä ovat seudun asukkaat, pk-yritykset työntekijöineen, opiskelijat ja koululaiset sekä alueella liikkuvat liike- ja vapaa-ajan matkustajat. Tavoitteena on sitouttaa ihmiset liikkumaan viisaasti ja saada asukkaat sekä yritykset mukaan. Tähän selvityshankkeeseen liittyy Kuopion älykäs liikenneinfra -investointihanke (erillinen EAKR-hakemus nro 307507).

Hankkeen konkreettiset tavoitteet ovat:
- Edistää kestävää liikkumista (kävely, pyöräily, joukkoliikenne) sekä vähentää liikenteestä syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä
- Avata uusia liiketoiminta- ja testausmahdollisuuksia innovatiivisia liikenteen älyratkaisuja kehittäville yrityksille
- Parantaa liikenteen ja pysäköinnin sujuvuutta Kuopion kaupunkialueella ja siten parantaa yritysten saavutettavuutta ja edelleen pienentää työmatka- ja asiakasliikenteestä syntyviä päästöjä

Selvityshankkeen toimenpiteet muodostuvat älyliikenneselvityksistä ja -suunnitelmista, joita tehdään kaupunkipyöräjärjestelmän liiketoimintamalleista ja maksujärjestelmästä, älykkäistä liikennemittaus- ja tilannekuvaratkaisuista, autonomisista busseista, pysäköintidatan keräämisestä, väylien talvikunnossapidon seurannasta sekä liikennedatan esittämisen ratkaisuista.

Hankkeen tuloksena syntyy selvityksiä erilaisista järjestelmistä ja ratkaisuista, jotka jäävät käyttöön hankkeen päätyttyä. Tämä antaa pk-yrityksille tarvittavaa varmuutta toiminnan jatkuvuudesta ja lisää uskallusta panostaa uusien ratkaisujen ja järjestelmien kehittämiseen ja toteuttamiseen. Hankkeen selvityksiä voidaan hyödyntää myöhemmin mm. mahdollisissa jatkohankkeissa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat liikenteen älyratkaisuja kehittävät yritykset ja toimijat, joiden kehittämistä tuotteista saadaan uutta tietoa.

Toisena kohderyhmänä ovat Kuopion liikenneinfran ja joukkoliikenteen suunnittelijat, jotka saavat tietoa heidän työtään helpottavista älyratkaisuista.

Kolmannen kohderyhmän muodostavat ne alueen yritykset, jotka voivat hyötyä kaupunkipyöräjärjestelmän sponsorointimalleista. Sponsoroimalla kaupunkipyöräjärjestelmää saa mainospaikkoja pyöriin, mutta sponsorointi voidaan kytkeä myös kaupunkipyöräasemien suunnitteluun, jolloin pyöriä saisi lähemmäs omaa toimipistettään ja näin olisi mahdollista parantaa omaa saavutettavuuttaan.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisinä kohderyhminä ovat Kuopion asukkaat, työssäkävijät, opiskelijat ja koululaiset, joiden liikkumista voidaan tulevaisuudessa helpottaa ja liikennepäästöjä vähentää käyttöönotettavilla liikenteen älyratkaisuilla. Lisäksi Kuopion alueen yritykset ovat välillinen kohderyhmä, sillä heidän saavutettavuuttaan voidaan parantaa selvitettävillä liikenteen älyratkaisuilla.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 256 480

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 192 358

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 366 400

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 274 798

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion

Kunnat: Kuopio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa huomioidaan työ- ja elinkeinoministeriön Tasa-arvon valtavirtaistaminen kehittämisohjelmissa ja projekteissa -ohje. Lisäksi huomioidaan Kuopion kaupungin tasaarvo -ohjeet.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa huomioidaan työ- ja elinkeinoministeriön Tasa-arvon valtavirtaistaminen kehittämisohjelmissa ja projekteissa -ohje. Lisäksi huomioidaan Kuopion kaupungin tasa-arvo -ohjeet, joiden mukaan henkilövalintoihin eivät vaikuta sukupuoli, ikä, uskonto tai sosiaalinen tausta, vaan henkilöt valitaan ainoastaan pätevyyden perusteella. Sukupuolinäkökulma huomioidaan projektia varten tehtävissä projektihenkilöstön rekrytoinneissa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen sisällöllinen teema ei liity sukupuolten tasa-arvoisuuteen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 7
Viisaampi ja kestävämpi liikkuminen vähentää liikenteen energiankulutusta. Hyvä liikenteen ja liikkumisen suunnittelu sekä järjestelmien kehittäminen ohjaavat liikkujia ympäristöystävällisempiin kulkuvälineisiin, mikä vähentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta. Viisaampi liikkuminen tehostaa myös infran käyttöä ja kuluttaa sitä vähemmän.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 8 8
Liikenteen osuus EU:n kasvihuonekaasupäästöistä on lähes 30 %. Vaikka sähköautot tulevatkin pienentämään osuutta, tulee sähköautojen yleistyminen ottamaan aikaa. Sähköautot eivät myöskään ratkaise yksityisautoilun aiheuttamia ruuhkia kaupungeissa itsessään vaan vaatii älykkäitä liikennejärjestelmiä. Älykkäiden liikennejärjestelmien käyttöä on tehostettava ja kaupungeissa erilaisten ratkaisujen ja järjestelmien kehittäminen tarjoaa siihen realistisen mahdollisuuden. Viisaampi liikkuminen ja uusien innovatiivisten vähähiilisyyttä edistävien järjestelmien ja ratkaisujen käyttö siirtyy sukupolvelta toiselle.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeella ei ole välittömiä tai välillisiä vaikutuksia alueen kasvillisuuteen, eliöihin tai luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 7 8
Noin puolet terveydelle haitallisista häkä-, hiilivety- ja typenoksidipäästöistä syntyy liikenteestä. Toimet henkilöautoilun vähentämiseksi kaupunkitilassa kohdistuvat hyvin tehokkaasti terveydelle haitallisiin päästöihin. Ilmastonmuutokseen vaikuttavat päästöt pienenevät viisaamman liikkumisen myötä (ks. ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen).
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei ole suoria vaikutuksia Natura 2020 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Jätehuolto tai materiaalien uusiokäyttö eivät sisälly hankkeen teemoihin.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 7
Hanke parantaa liikkumisen energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä. Hanke vaikuttaa välillisesti energialähteiden valintaan (sähkökäyttöisten ajoneuvojen akusto kilpailutuksessa).
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 7
Suosimalla kestäviä liikkumismuotoja yritys voi profiloitua ympäristövastuullisena ja luonnonvaroista huolta kantavana yrityksenä. Tänä päivänä asialla on yhä kasvava merkitys kilpailtaessa avainhenkilöistä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 5
Hankkeessa tuotettavat järjestelmät ja ratkaisut koostuvat valtaosin monistettavasta teknologiaosaamisesta, jonka hyödyntämismahdollisuudet ovat globaalit. Hankkeessa ei varsinaisesti kehitetä palveluita.
Liikkuminen ja logistiikka 9 9
Hanke kokonaisuudessaan tähtää viisaan liikkumisen edistämiseen ja vähähiilisyyteen. Tavoitteena on, että Kuopion kaupunkiseudulla on toimiva, turvallinen, innovatiivinen, vähäpäästöinen ja terveyttä edistävä älykäs liikkumisjärjestelmä, jota on helppo ja mukava käyttää. Viisaampi liikkuminen säästää luonnonvarojen lisäksi resursseja sekä yhteiskunnan että yksilön osalta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 8
Hyvinvointi syntyy joustavasta ja viisaasta liikkumisesta. Hankkeella on välillisiä vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin vähähiilisten ratkaisujen myötä. Toimiva ja joustava liikennejärjestelmä yhdistettynä sähköautoihin ja sen infraan vähentää päästöjä ja tarjoaa puhtaamman ilman.
Tasa-arvon edistäminen 4 4
Toimenpiteet kohdistuvat kaikkiin tunnistettuihin käyttäytymisprofiileihin. Hanke ei heikennä kenenkään liikkumismahdollisuuksia, vaan päinvastoin parantaa kuntalaisten tasa-arvoa, kun edellytykset liikkumiseen ilman omaa autoa paranevat.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hankkeella ei ole tunnistettu olevan erityisiä vaikutuksia yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen yhdenvertaisuuteen.
Kulttuuriympäristö 3 6
Hanke lisää välillisesti viisaiden kulkumuotojen näkyvyyttä katutilassa ja voi johtaa viisaan liikkumisen kampanjointiin.
Ympäristöosaaminen 8 8
Yksi hankkeen merkittävä teema on vähähiilisyyden edistäminen ja sen ympäristövaikutukset älykkäitä järjestelmiä kehittämällä. Varsinkin sähköautoiluun liittyvät ympäristövaikutukset siirtyvät seuraaville sukupolville.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Kuopion älykäs liikenneinfra -hankkeessa pyrittiin edistämään viisasta liikkumista, parantamaan liikenteen ja pysäköinnin sujuvuutta, joukkoliikenteen käyttöastetta ja luomaan uusia avoimen liikennedatan lähteitä. Tavoitteena oli liikenteen ja liikkumisen päästöjen ja energiankulutuksen vähentäminen Kuopion alueella. Hankkeen aikana otettiin käyttöön adaptiivinen liikennevalo-ohjaus sekä jalankulkijoiden ja pöyräilijöiden laskentajärjestelmä, hankittiin paikallisbusseihin infonäyttöjä ja luotiin avoimelle liikennedatalle koontirajapintoja. Selvitystöitä tehtiin Kuopion kaupunkipyöräjärjestelmän mainosmyynnistä, liikenteen mittaus-, ohjaus- ja tilannekuvajärjestelmistä, älykkäästä pysäköinninohjausjärjestelmästä sekä automaattibusseista.