Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A75890

Hankkeen nimi: Kasvua ja kansainvälistymistä palvelu- ja innovaatiokehityksellä: vastuullinen uusiutuvan energian asiantuntija Pohjoismaiseen markkinaan

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 3.1. Pk-yritysten energiatehokkuuden edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 17.2.2020 ja päättyy 31.10.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: DESPRO ENGINEERING OY

Organisaatiotyyppi: Pieni yritys

Y-tunnus: 2582048-6

Jakeluosoite: Autokeskuksentie 8b

Puhelinnumero: +358405707356

Postinumero: 33960

Postitoimipaikka: PIRKKALA

WWW-osoite: despro.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Savolainen Antti

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: antti.savolainen(at)despro.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358405707356

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on tuoda palvelukehityksellä ja tuotteistamisella uusia tuotteita uudelle kansainväliselle markkinalle kasvun ja kilpailuedun saavuttamiseksi. Erityisesti uusiutuvaan energiaan liittyvät asiantuntijapalveluissa on merkittävää palveluvientipotentiaalia ottaen huomioon Pohjoismaiden tavoitteet hiilineutraaliuteen liittyen. Uusiutuvan energian sektorin nopean kasvun vuoksi asiantuntijoita ei ole kysyntää vastaavaa määrää. Hankkeen tavoitteena on kehittää palveluita vastaamaan markkinan kysyntää ja tukea kasvua tulevaisuudessa. Osaamista kasvatetaan uusien avainhenkilöiden ja palvelukonseptin avulla. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on skaalata osaamista kysynnän mukaan kouluttaen uusia henkilöitä alalle.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 139 200

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 139 200

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 139 200

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 139 200

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen

Kunnat: Pirkkala

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Autokeskuksentie 8b

Postinumero: 33960

Postitoimipaikka: PIRKKALA

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 10, joihin työllistyvät naiset 5

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 9.00, joihin työllistyvät naiset 2.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Despron tasa-arvo suunnitelmassa on huomioitu toimintaympäristön sukupuolinäkökulma ja kyseistä suunnitelmaa tullaan noudattaamaan myös uudessa hankkeessa. Analyysiin on käytetty HR asiantuntijaa. Sukupuolen vaikutusta on analysoitu kartoittamalla alalla toimivien naisten ja miesten prosentuaalista eroa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Despron tasa-arvo suunnitelmassa on huomioitu sukupuolinäkökulma ja kyseistä suunnitelmaa tullaan noudattaamaan myös uuden hankkeen toiminnassa. Esimerkiksi, jos uusista rekrytoitavista henkilöistä kaksi tai useampi on pätevyydeltään samalla tasolla, suositaan sukupuolelta vähemmistössä olevaa. Desprolla tuetaan myös työn ja perheen yhteensovittamista.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei hankkeen päätavoite, mutta huomioidaan hankkeessa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 10
Uusituva energian tuotannon perusajatus on luonnonvarojen kestävä käyttö. Sen mahdollistaminen ja kasvattaminen asiantuntijapalveluita kehittämällä korvaa suoraan kestämättömiä energiamuotoja. Palveluiden kehitys kasvattaa myös uusiutuvan energian kilpailukykyä suhteessa fossiilisiin energiamuotoihin.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 10 10
Uusiutuvan energian sektorin palvelukehitys tähtää suoraan ilmastonmuutoksen vaikutusten ja riskien pienentämiseen. Uusiutuva energia ei tuota päästöjä eikä näin edistä ilmastonmuutosta. Lisäksi se korvaa päästöjä aiheuttavia energiamuotoja, minkä vuoksi se suoraan vähentää ilmastonmuutoksen voimistumista ja riskejä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 10 10
Uusiutuva energia ei aiheuta päästöjä ympäristöön, joten verrattuna uusiutumattomiin energiamuotoihin sen mahdollistaminen ja kehittäminen tukee luonnon säilymistä. Hankkeessa on tarkoitus kasvattaa myös ympäristöalanosaamista, sillä projekteissa tehdään lähes poikkeuksetta ympäristöselvitys tai ympäristövaikutusten arviointi.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 10 10
Uusiutuva energia ei aiheuta päästöjä ympäristöön, joten verrattuna uusiutumattomiin energiamuotoihin sen mahdollistaminen ja kehittäminen vähentää kasvihuonepäästöjä suoraan ilmaan ja tätä kautta myös päästöjen ajautumista esimerkiksi happosateiden kautta vesistöihin ja maaperään.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 8 7
Hankkeessa on tarkoitus kasvattaa myös ympäristöalanosaamista, sillä projekteissa tehdään lähes poikkeuksetta ympäristöselvitys tai ympäristövaikutusten arviointi. Kyseisissä arvioinneissa arvioidaan aina vaikutus Natura 2000 -kohteisiin ja varmistetaan, että alueet säilyttävät tunnusomaiset piirteensä ja monimuotoisuuden.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 6
Hankkeen palvelukehityksessä tullaan huomioimaan ympäristönäkökulmat myös materiaalien tehokkaan käytön ja kierrätettävyden kannalta. Esimerkiksi tuulipuistojen työmaapalveluita kehitettäessä huomiodaan mahdollisuudet rakennusmateriaalien kierrätykseen ja pyritään tehostamaan nykyisiä toimintapoja materiaalitehokkuuden näkökulmasta. Suoraan hankkeen toiminnassa käytetään pääsääntöisesti sähköisiä materiaaleja ja näin vältytään ylimääräisen paperimateriaalin tuottamiselta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 10 10
Hankkeen päätavoitteena on kehittää uusia palveluita nimenomaan uusiutuvan energia sektorille ja näin mahdollistaa tulevaisuuden tavoitteet uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiselle.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 7
Uusiutuvilla energialähteillä katsotaan olevan myös energiastrategista merkitystä, koska ne ovat monesti paikallisia ja ne ylläpitävät huoltovarmuutta. Hankkeessa pyritään kehittämään vientipalveluita, minkä vuoksi myös paikallinen osaaminen vahvistuu ja samalla elinkeinorakenne monipuolistuu.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Hankkeen päätavoitteena on kehittää uusia palveluita uusiutuvan energia sektorille. Kehitettävät palvelut ovat aineettomia eikä niihin sisälly suoraan fyysisiä tuotteita.
Liikkuminen ja logistiikka 6 10
Hankkeen puitteissa tehtävillä matkoilla on tarkoitus huomioida ja minimoida matkoista aiheutuvat päästöt ja liikkua mahdollisimman paljon energiaa säästävillä muodoilla, kuten junalla ja muulla joukkoliinteellä. Uusiutuvalla energialla pystytään tuottamaan myös liikenteeseen soveltuvia energiamuotoja esimerkiksi sähköä sähkö- ja hybridiautoihin.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 6
Tulevaisuuden energiaratkaisuissa ja niiden kehittämisessä on jo poliittisten lähtökohtien vuoksi huomioitava hyvinvointi. Se tullaan huomioimaan hankkeen palvelukehityksessä arvioimalla palveluiden vaikutusta ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin. Uusiutuvan energian tuotannon lisäämisellä on lähtökohtaisesti poikkeuksetta positiivinen vaikutus hyvinvointiin, sillä se tukee monimuotoisen ja elinkelpoisen ympäristön säilymistä.
Tasa-arvon edistäminen 5 6
Hankkeessa on tarkoitus kasvattaa osaamista palkkaamalla uusia henkilöitä ja pidemmällä aikavälillä kouluttaa uusia osaajia alalle. Despron tasa-arvo suunnitelmassa on huomioitu tasa-arvon edistäminen ja kyseistä suunnitelmaa tullaan noudattaamaan myös uuden hankkeen toiminnassa ja uusissa rekrytoinneissa. Tasa-arvosuunnitelma löytyy hakemuksen liitteenä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 6 8
Hankkeessa on tarkoitus kasvattaa osaamista palkkaamalla uusia henkilöitä ja pidemmällä aikavälillä kouluttaa uusia osaajia alalle. Despron tasa-arvo suunnitelmassa on huomioitu yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus ja kyseistä suunnitelmaa tullaan noudattaamaan myös uuden hankkeen toiminnassa ja uusissa rekrytoinneissa. Suunnitelma löytyy hakemuksen liitteenä.
Kulttuuriympäristö 4 7
Uusiutuvan energiantuotannon rakentamishankkeissa tehdään aina erilaisia ympäristöselvityksiä ja pyydetään lausuntoja viranomaisilta kuten muosevirastoilta ja kunnilta/kaupungeilta. Myös paikallisia ihmisiä kuullaan, jotta kulttuuriympäristön säilyminen tulee huomioitua hankkeissa. Tämän hankkeen osalta ympäristöosaamisen kasvattaminen sisältää myös kulttuuriympäristöön liittyvän osaamisen.
Ympäristöosaaminen 10 10
Hankkeessa on tarkoitus kasvattaa ympäristöalanosaamista, sillä uusiutuvan energian projekteissa tehdään lähes poikkeuksetta ympäristöselvitys,ympäristövaikutusten arviointi tai muu ympäristöön liittyvä kokonaisuuden arviointi. Uusituvan energian kehitykseen liittyvä osaaminen voidaan myös koko hankkeen projektitiimin osalta katsoa tukevan ympäristöosaamisen kehittymistä, sillä uusilla palveluilla pyritään luomaan ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Despron kehityshankkeessa lähdimme rakentamaan uutta liiketoimintaa erityisesti uusiutuvan energiainfran asiantuntijapalveluissa. Rekrytoimme avainhenkilöt käynnistämään toimintaa ja hyödynsimme asiantuntijoita liiketoiminnan ja prosessien kehityksessä. Hankkeen tuloksena lanseerasimme useita uusia palveluita mm. erilaisiin uusiutuvan energian ja sähköverkon simulointi- ja mittauspalveluihin.