Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76276

Hankkeen nimi: New Knowledge Interface

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2020 ja päättyy 31.1.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2844561-8

Jakeluosoite: Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Puhelinnumero: 0294 5211

Postinumero: 33014

Postitoimipaikka: Tampere, Seinäjoki

WWW-osoite: https://www.tuni.fi/fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Juha Aukusti Alarinta

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: johtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: juha.alarinta(at)tuni.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050 5345005

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

NEW KNOWLEDGE INTERFACE
Uusi osaamisen yhdyspinta

Globaalissa alueiden välisessä kilpailussa korostuu ekosysteemien menestys. Suomessa ekosysteemiseen kehitykseen ja rakentamiseen resursoidaan erityisesti Helsinki-Tampere-Turku -kasvukolmiossa. Etelä-Pohjanmaan tulevaisuuden kannalta on elintärkeää, että alue kytkeytyy ekosysteemiseen yhteistyöhön Tampereen kasvu- ja kehityskäytävän kautta erityisesti niillä osaamisaloilla, joilla Tampereen korkeakouluyhteisö ja eteläpohjalainen innovaatioekosysteemi pystyvät tekemään synergistä yhteistyötä.

New Knowledge Interface -hankkeen tavoitteena on rakentaa Seinäjoki-Tampere -yhteistyönä kansainvälisesti merkittävä innovaatioekosysteemikokonaisuus. Hanke lisää ylimaakunnallista yhteistyötä. Etelä-Pohjanmaan näkökulmasta se tähtää maakunnan innovaatiotoiminnan kehittämiseen ja tukee Etelä-Pohjanmaan kansainvälistymistä ja strategisten painoalojen tavoitteiden saavuttamista. Etelä-Pohjanmaan innovaatioekosysteemeiksi hankkeen aloitusvaiheessa tunnistuvat: 1) kestävä ruokajärjestelmä, 2) digitaalinen valmistus, 3) terveyden edistäminen, erityisesti lapset ja nuoret sekä edellisiä läpileikkaavana 4) kasvuyrittäjyys. Hankeen toimenpiteet jakaantuvat kahteen työpakettiin: Innovaatioekosysteemien strategia sekä Korkeakouluyhteisön ja opiskelijoiden vuorovaikutuksen lisääminen innovaatioekosysteemeissä.

Työpaketti yhdessä innovaatioekosysteemien strategian perustaksi luodaan tilannekuva Etelä-Pohjanmaan innovaatioekosysteemien tilanteesta. Tilannekuvassa pyritään lisäämään ymmärrystä Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan ja kansainvälisten innovaatioekosysteemien tilanteesta ja niiden mahdollisuuksista tukea toinen toisensa kehitystä. Pirkanmaan osalta tässä hankkeessa painottuu Tampereen uuden korkeakouluyhteisön rooli. Hankkeen strategiatyön tavoitteena on vision, mission ja innovaatioekosysteemistrategian laatiminen. Strategiatyössä puretaan visio konkreettisiksi suunnitelmiksi, joissa kuvataan ekosysteemien siirtyminen vision mukaiseen tavoitetilaan. Työpaketissa vahvistetaan lisäksi innovaatioekosysteemien kansallista ja kansainvälistä näkyvyyttä

Työpaketti kahden tavoitteena on konkretisoida ja aloittaa strategisten päätösten ja suunnitelmien toteutusvaihe. Työpaketti jakaantuu kolmeen alatyöpakettiin: Uusien maisteri- ja täydennyskoulutusten synnyn edistäminen Etelä-Pohjanmaalla, ylimaakunnallisen innovaatiotoiminnan yhdyspinta ja Oppilaitososuuskunta oppimis- ja harjoitteluympäristöksi.

Hanke toteutetaan Seinäjoen yliopistokeskuksen sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Hankkeen hallinnoijana toimii Seinäjoen yliopistokeskus. Toteutuksessa huomioidaan myös muiden yliopistojen rooli yliopistokeskuksessa ja Etelä-Pohjanmaan innovaatiojärjestelmässä. Yhteistyön tiivistäminen pääkampusten kanssa on ollut yhteinen tavoite koko yliopistokeskuksessa. Sitä edistetään monin eri tavoin. Tälle hankkeelle aikaikkunan avasi uudenlaisen korkeakouluyhteisön rakentaminen Tampereelle. Sekä yliopistokeskukseen että ammattikorkeakouluun palkataan vastuuhenkilöt koordinoimaan ja toteuttamaan hankkeen toimenpiteet. Innovaatioekosysteemien määrittelyyn ja aktivointiin osallistuvat myös korkeakoulujen yhteiset osaamisen painoalaryhmät, korkeakoulujen muut asiantuntijat, julkisen hallinnon toimijat, opiskelijat sekä yritykset.

Hanke toteutetaan ajanjaksolla 1.8.2020-31.7.2022 ja hankkeen kokonaiskustannukset ovat 376 502 euroa. Rahoitusta haetaan 9.3.2020 päättyvästä Etelä-Pohjanmaan EAKR-hausta sekä osarahoittajilta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, Pk-yritykset ja hyvinvointipalveluiden tuottajat. Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat ensisijaisesti Seinäjoen ja Tampereen korkeakouluyhteisöjen toimintaan.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat opiskelijat ja kansalaiset.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 263 552

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 262 981

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 376 502

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 375 831

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa

Seutukunnat: Kuusiokuntien, Suupohjan, Järviseudun, Seinäjoen

Kunnat: Soini, Seinäjoki, Kauhajoki, Ähtäri, Teuva, Karijoki, Kauhava, Kurikka, Alajärvi, Vimpeli, Lapua, Lappajärvi, Ilmajoki, Alavus, Evijärvi, Isojoki, Kuortane

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeen valmistelussa on kartoitettu alueiden alueiden innovaatio- ja TKI-palvelutoimintaa. Sukupuolinäkökulmaa ei suoraan ole kartoituksessa käytetty mutta hankkeessa pyritään tasapuoliseen sukupuolten tasa-arvoon.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Toimenpiteet toteutetaan sukupuolinäkökulmasta tasa-arvoisesti. Hanke ei eritelle naisia ja miehiä erillisiksi ryhmiksi,vaan toimenpiteet toteutetaan sukupuolinäkökulmasta tasa-arvoisesti. Hankkeen verkostomaisessa yhteistyössä ja päätöksenteossa huomioidaan eri sidosryhmien näkemyksiä, jolloin sukupuolinäkökulma tulee otetuksi. Hankkeessa torjutaan kaikenlainen välitön ja välillinen sukupuolisyrjintä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasaarvon edistäminen, mutta toimenpiteet kohdistuvat alueella tasa-arvoisesti.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 5
Hankkeen osittain digitaalinen ylimaakunnallinen yhdyspinta vähentää tarvetta tulostaa paperia ja luo virtuaalisia ympäristöjä, joiden luonnonvarojen kuormitus on vähäistä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Tämän indikaattorin suhteen hanke on neutraali
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Tämän indikaattorin suhteen hanke on neutraali
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Tämän indikaattorin suhteen hanke on neutraali
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Tämän indikaattorin suhteen hanke on neutraali
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Tämän indikaattorin suhteen hanke on neutraali
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Tämän indikaattorin suhteen hanke on neutraali
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 7
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Tampereen yliopiston läsnäoloa Etelä-Pohjanmaalla ja kytkeä yhteen ekosysteemit Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan välille. Hanke liittää Seinäjoen digitaalisesti ja toiminnallisesti Tampereen kasvu- ja kehityskäytävään ja parantaa yritysten, tutkimus- ja koulutuslaitosten ja julkisyhteisöjen elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 7
Hanke edistää uusien ylimaakunnallisten innovaatioekosysteemien organisointimallien, tutkimusinnovaatioiden, TKI-palvelumallien pilotointia ja lanseerausta alueella.
Liikkuminen ja logistiikka 6 7
Uudet yhdyspinnat ja digitaaliset sillat tuovat Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan innovaatiotoiminnat lähemmäksi toisiaan, mikä vähentää tarvetta liikkumiseen ja logistiikkaan.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 7
Hankkeen yhdyspinnat vahvistavat alueiden toimintaedellytyksiä ja tarjoavat työvälineitä ja palvelumalleja lähteä ratkaisemaan hyvinvoinnin haasteita yhteistyössä eri sektoreiden kanssa.
Tasa-arvon edistäminen 5 7
Hankkeen yhdyspinnat edistävät osaamisen ja osaajien saatavuutta Etelä-Pohjanmaan alueella. Lisäksi hanke parantaa ylimaakunnallisen yhdyspinnan kehittämisen myötä koulutuksen saatavuutta ja jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia Etelä- Pohjanmaan alueella.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Tämän indikaattorin suhteen hanke on neutraali
Kulttuuriympäristö 0 0
Tämän indikaattorin suhteen hanke on neutraali
Ympäristöosaaminen 0 0
Tämän indikaattorin suhteen hanke on neutraali

9 Loppuraportin tiivistelmä

Globaalissa alueiden välisessä kilpailussa korostuu ekosysteemien menestys. Suomessa ekosysteemiseen kehitykseen ja rakentamiseen resursoidaan erityisesti Helsinki-Tampere-Turku - kasvukolmiossa. Etelä-Pohjanmaan tulevaisuuden kannalta on ollut elintärkeää, että alue kytkeytyy ekosysteemiseen yhteistyöhön Tampereen kasvu- ja kehityskäytävän kautta erityisesti niillä osaamisaloilla, joilla Tampereen korkeakouluyhteisö ja eteläpohjalainen innovaatioekosysteemi pystyvät tekemään synergistä yhteistyötä.

New Knowledge Interface -hankkeen tavoitteena oli rakentaa Seinäjoki-Tampere -yhteistyönä kansainvälisesti merkittävä innovaatioekosysteemikokonaisuus. Tavoitteena oli lisätä ylimaakunnallista yhteistyötä. Etelä-Pohjanmaan näkökulmasta se tähtäsi maakunnan innovaatiotoiminnan kehittämiseen ja tukemaan Etelä-Pohjanmaan kansainvälistymistä ja strategisten painoalojen tavoitteiden saavuttamista. Yrittäjyyden edistämisen osalta näkyvä projektin tavoite ja tulos oli SeAMK osuuskunnan toimintamallin kehittäminen.

Ensimmäisen päävaiheen avulla päästiin lisäämään ymmärrystä eri innovaatioekosysteemien tilanteesta ja niiden suhteista toisiinsa. Projektin toteutuksen aikana huomattiin, että keskustelu innovaatioekosysteemeistä oli vaikeaa ja jopa sekavaa. Eri ihmiset tarkoittivat sillä erilaisia asioita. Tästä syystä ekosysteemien mahdollisimman selkeään viitekehyksen luomiseen käytettiin aikaa. Tuloksia myös visualisoitiin paljon. Koko toteutuksen ajan tuotettiin varsin mittava määrä viestintäaineistoa ja artikkeleita hankkeen teema-alueelta. Viestintäaineisto on koottu Seinäjoen yliopistokeskuksen nettisivuille https://www.ucs.fi/tee-yhteistyota-kanssamme/ekosysteemikehittaminen.
Nettisivuilla olevan aineiston tarkoitus on lisätä ymmärrystä innovaatioekosysteemeistä kehittämisen lähestymistapana. Sivustolla on julkaistu innovaatioekosysteemien kehittämisen viitekehys sekä neljän innovaatioekosysteemin nykytilanne Etelä-Pohjanmaalla. Materiaali kokonaisuudessaan on ajankohtaista paitsi tämän hankkeen näkökulmasta niin myös kaupunkien ekosysteemisopimusten sekä yleisesti monimutkaistuvan elinkeinojen ja palvelujen kehittämisen näkökulmasta. Toimijoita on lukumääräisesti paljon, resursseja on kuitenkin rajallisesti, joten työnjakoa kannattaa kirkastaa ja aitoa kehittämistyötä tukevia yhteistyöfoorumeita kannattaa vahvistaa. Kestävän ruokajärjestelmän ja Uudistuvan teollisuuden, digitaalisen valmistuksen osaamisalueilla toimijoita on paljon. Lasten ja nuorten terveyden edistämisen ja kasvuyrittäjyyden alueilla toimijoita on vähän Toimijoiden välisen vuorovaikutuksen ja toimintaympäristöjen avoimuuden lisääminen kehittävät innovaatioekosysteemiä.
Korkeakoulujen ylimaakunnallisessa yhteistyössä tunnistettiin seitsemän yhteistyöaluetta tai vuorovaikutuspintaa. Niistä kuudessa löydettiin yhteistyömahdollisuuksia ja niillä yhteistyö syveni. Pisimmälle edettiin koulutus- ja opiskelijayhteistyössä, tapahtuma- ja palvelukonsepteissa sekä yhteisöt ja verkostot yhteistyöalueilla. Näkyvin onnistuminen oli lokakuussa 2022 järjestetty useiden eri toimijoiden yhteistyötä lisännyt kaksipäiväinen innovaatio- ja startup-tapahtuma. Se edustaa uutta tapahtumakonseptia ja toteuttaa innovaatioekosysteemisstrategiaa.
Hankehenkilöstö on läpi hankkeen toiminut strategiatyön fasilitaattoreina. Aiemmin erityisesti osana Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhteisön uuden strategian laatimista ja myöhemmin osana Tampereen yliopiston tki-toiminnan (tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio -toiminnan) vaikuttavuuden arviointiryhmää. Visualisointien ohella tuotettiin yleisiä ohjeita tkio-ympäristöjen (tutkimus-, kehittämis-, innovaatio ja osaamista lisäävän toiminnan) avoimuuden lisäämiseksi sekä aktivoitiin innovaatioekosysteemin toimijoiden välistä yhteistyötä.

Etelä-Pohjanmaan maakuntaohjelman osalta hanke toteuttaa maakuntaohjelman tavoitetilaa 2040: Vetovoimainen, tarvelähtöinen, uutta luova ja kansainvälisesti kiinnostava osaamis- ja innovaatiojärjestelmä. New Knowledge Interface vuorovaikutustapojen ja yhteistyöalusta innovaatiotoiminnan tuloksena TKI-hankkeet lisääntyvät ja niiden osuus Etelä-Pohjanmaan bruttokansantuotteesta kasvaa kohti asetettuja maakunnallisia tavoitteita. Hanke tarjoaa tki-organisaatioille polun vahvistaa toimintaansa ja yhteistyöverkostoja. Isoin rooli on Seinäjoen yliopistokeskuksella ja Seinäjoen ammattikorkeakoululla. NKI-hankkeessa tehty työ on avannut mahdollisuuksia uudenlaisen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan käynnistämiseen ja toteuttamiseen sekä kansallisiin että kansainvälisiin verkostoihin liittymiseen. Etelä-Pohjanmaan älykkään erikoistumisen painoalat hyötyvät ylimaakunnallisella yhteistyöllä vahvistuvista tki-palveluista ja laajentuvasta verkostoyhteistyöstä. Hankkeen jatkotoimena ehdotettu innovaatiotoimijoiden yhteinen alusta toimii yhteistyöfoorumina tavaroiden ja palvelujen kehittämistyössä. Maakunnallisten tavoitteiden lisäksi hanke tukee Osallistava ja osaava Suomi -hallitusohjelman (2019) Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi tavoitteiden toteutumista nostamalla tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan yhteistyöverkostojen suorituskykyä kansainväliselle tasolle.