Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76361

Hankkeen nimi: FoodRobo - Ruokarobotiikka ja -automaatioympäristön kehittäminen

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2020 ja päättyy 30.9.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2629463-3

Jakeluosoite: PL 6

Puhelinnumero: 0447857006

Postinumero: 70201

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.savonia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Henna Lehikoinen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: henna.lehikoinen(at)savonia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447856021

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Pohjois-Savossa Ruokalaakso edustaa alueen kehittämiskärjistä elintarvikkeita sekä toimii ravitsemus- ja elintarvikealan ekosysteeminä. Ruokalaakso kokoaa yhteen tutkimuksen, kehittämisen, koulutuksen ja elintarviketeollisuuden osaajat hyvinvointia edistävien elintarvikkeiden ja ruoan asiantuntijuuden ympärille. Ruokalaakson toiminnan piirissä ei tällä hetkellä ole joukkoruokailua, jolla on suuri merkitys ruokahuollolle ja kansanterveydelle Suomessa. Isoimmat joukkoruokailun toimipisteet toimivat jo lähes kuin elintarvikealan tai muun teollisuuden teollisuusyksiköt. Kuitenkin näissä joukkoruokailun toimipisteissä on vielä hyvin käsityövaltaisia toimintamalleja, vaikka teollisuuden kaltainen automaatio sekä tehostaisi toimintaa, että vähentäisi riskejä liittyen etenkin henkilötietosuojaan ja henkilöresursseihin. Varsinkin riskit henkilötietosuojassa, lisääntyneessä työmäärässä ja ihmisten välillä leviävien tartuntojen ehkäisyssä ovat korostuneet koronavirusepidemian myötä, kun ruoan annosjakelua on laajennettu koululaisiin ja riskiryhmiin kuuluvien ikääntyneiden ruoan toimitukset vaativat tehostettua huolellisuutta.

Ruokalaakson tavoitteena onkin laajentaa ekosysteemin toimintaa niin sanotun teollisen joukkoruokailun toimijoiden piiriin. Teollisella joukkoruokailulla tarkoitetaan toimintayksikköjä, joissa valmistetaan teollisessa mittakaavassa ja teollisuuden toimintamalleja muun muassa logistiikasta ja toiminnanohjausjärjestelmistä hyödyntäen päivittäin runsaasti asiakas- ja/tai potilasaterioita.

Ruokalaakson, alueen mallitehdas ja materiaalit -ekosysteemin sekä DigiCenterNSNS:n (Digiteknologian TKI-ympäristö (Digikeskus) -hanke) yhteisenä tavoitteena on edistää yhteistyötä konkreettisen yhteiskehittämisen kautta. Osaamisten yhdistäminen ja niiden tulos tulee tällöin näkyväksi myös yrityksille. Olemassa olevan, toimialat ylittävän osaamisen hyödyntäminen joukkoruokailun automaatioratkaisuissa tukee myös toimialojen yritysten verkostoitumista keskenään, joukkoruokailun toimialan uusiutumista ja mahdollistaa uutta liiketoimintaa myös alihankintaketjuissa.

FoodRobo-hankkeessa kehitetään joukkoruokailun ruoanjakelua automatisoimalla osa ruoanjakeluketjusta hyödyntämällä digitaalisia ratkaisuja. Aterian asiakastieto välitetään toiminnanohjausjärjestelmän kautta ruoan tuotanto-, jakelu- ja seurantajärjestelmään langatonta teknologiaa hyödyntäen. Tämä vähentää nykyistä käsityövaltaisuutta sekä helpottaa mahdollisten virheiden jäljitystä häiriötilanteissa. Hankkeen toiminnan tuloksena myös muut tulevaisuuden tarpeet joukkoruokailun kehittämisestä selkiytyvät ja tämän myötä ruokahuollon varautuminen myös kriisitilanteisiin paranee.

Hankkeen toteuttaja on Savonia-ammattikorkeakoulu, jonka vastuullisen ruokatuotannon painoala hallinnoi ja koordinoi hanketta. Vastuullisen ruokatuotannon matkailu- ja ravitsemisalalla on osaamista joukkoruokailun erityispiirteistä ja toiminnasta. Savonian konetekniikka ja DigiCenterNS tuovat hankkeeseen osaamista robotiikasta, automatisaatiosta ja digitalisaatiosta. Pohjois-Savossa on ylipäätään erityisosaamista digitalisaatiosta, datan hallinnasta sekä asiakkaiden ravitsemuksellisten erityistarpeiden huomioimisesta, jotka kaikki luovat perustan joukkoruokailun tulevaisuuden uusien tehostamis- ja liiketoimintamahdollisuuksien syntymiselle. Hankkeen toimintaa tukevat asiantuntemuksellaan professorit Itä-Suomen yliopiston sovelletulta fysiikalta, ravitsemustieteeltä sekä VTT:ltä datan hallinnan ja elintarviketeknologian painoalueilta.

Tämä FoodRobo hanke linkittyy suoraan meneillään oleviin Ruokalaakso- (A73605), Digiteknologian TKI-ympäristö (A74338) ja 3D-tulostusympäristön kehittäminen (A74159) -hankkeisiin.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat ruokapalveluista vastaavat toimijat. Nämä toimijat voivat olla ruokapalvelujen tuottajia (kunnat/kaupungit/yksityiset) tai ruokapalvelujen ostajia (esim. palvelutalot).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat ruokapalvelujen työntekijät ja asiakkaat sekä digitaalisia ja automaatioratkaisuja tarjoavat yritykset. Lisäksi välillisiä kohderyhmänä ovat alan opettajat ja kehittäjät.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 99 405

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 80 343

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 139 008

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 114 818

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Koillis-Savon, Varkauden, Kuopion, Sisä-Savon, Ylä-Savon

Kunnat: Rautalampi, Tuusniemi, Vesanto, Sonkajärvi, Rautavaara, Siilinjärvi, Tervo, Kuopio, Kaavi, Keitele, Lapinlahti, Suonenjoki, Kiuruvesi, Varkaus, Leppävirta, Vieremä, Pielavesi, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Analyysi on tehty omana työnä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat molempiin sukupuoliin.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on joukkoruokailun ruoanjakeluketjun digitalisoiminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 6
Ruoanjakelun automatisoinnin avulla lisätään toiminnan tehokkuutta ja vähennetään ruokahävikkiä ruokapalveluyrityksissä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 4
Automaation tavoitteena on optimoida resurssien käyttöä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 6
Ruoanjakelun automatiosinnilla pystytään optimoimaan raaka-aineiden tarve ja ruokajätteen määrä vähenee. Tiedon siirtäminen digitaaliseen muotoon vähentää paperin tarvetta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 5
Hankkeessa parannetaan ruokapalveluyritysten toimintaedellytyksiä automatisaation ja digitalisaation avulla.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 5
Hankkeessa yhdistetään eri alojen osaamista ja synnytetään uusia toimintatapoja.
Liikkuminen ja logistiikka 4 4
Tiedon siirtäminen digitaaliseen muotoon vähentää inhimillisiä virheitä logistiikassa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 8 8
Automatisaation ja digitalisaation avulla vähennetään yksitoikkoisen manuaalisen ruoanjakelun osuutta työssä. Näin lisätään työntekijöiden hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Uuden tekniikan tuominen ruokapalveluihin lisää miesten kiinnostusta perinteisesti naisvaltaisiin työtehtäviin.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 3 3
Raaka-aine- ja paperijätteen väheneminen

9 Loppuraportin tiivistelmä

FoodRobo-hankkeen tavoitteena oli joukkoruokailun ruoanjakeluketjun digitalisoiminen, joukkoruokailun tehostamistarpeiden selvittäminen ja tulevaisuuden kehittämissuunnitelman tekeminen.

Digitaalisen järjestelmän toimivuutta testattiin ruoanjakeluketjussa ja yhdistämällä järjestelmä
keskuskeittiön jakelulinjastolle sijoitettavan cobotin toimintaan. Hankkeessa pilotoitiin asiakaskastietojen lukua ateriakortilta konenäkökameran avulla. Tätä varten ateriakortille luotiin QR-koodi, jonka kautta konenäkökamera siirsi tiedot isommalle digitaaliselle näytölle ruoanjakelulinjastolla. Cobotin toimintaa pilotoitiin sairaalan tuotantokeittiön keskitetyssä ruoanjakelussa kaksi kertaa. Vuonna 2021 pilotoitiin juomalasin siirtoa tarjottimelle cobotin avulla, joka todettiin liian hitaaksi toimenpiteeseen. Vuonna 2022 pilotoitiin kulhon siirtoa nopeammalla cobotilla, jonka todettiin pystyvän toimenpiteeseen ihmisen tahdissa.

Saadun palautteen ja keskustelujen pohjalta tultiin kuitenkin johtopäätökseen, että jakelulinjaston automatisointi olisi helpointa tehdä jakelulinjaston päähän. Tästä syystä hankkeessa mallinnettiin robotti, joka pystyisi syöttämään linjastolle tarjottimen, ateriakortin, juomalasit ja ruokailuvälineet. Robotti pystyisi toimimaan ihmisen tahtiin ja auttaisi manuaalisen työn vähentämisessä. Toteuttamishaasteeksi nähtiin sen iso koko tämän hetkisiin tiloihin verrattuna ja yksittäisen laitteen hinta, joka on arvioiden perusteella 100 000 -200 000 e/laite. Mallinnuksen mukaan laite olisi kuitenkin toteutettavissa.

Hankkeessa selvitettiin ruokapalveluiden kehittämishaasteita ja tarpeita neljän tilaisuuden sekä opintomatkan avulla. Tilaisuuksissa saatiin kerättyä suuri määrä tietoa, joiden tärkeysjärjestyksen hahmottamiseksi järjestettiin vielä kaksi työpajaa syyskuussa 2022. Työpajoissa rakennettiin jatkokehityssuunnitelman runko, jonka tärkeimpiä teemoja tarkennettiin viimeisessä ohjausryhmän kokouksessa. Automaation ja teknologisten ratkaisujen kehittäminen nähdään tärkeäksi myös tulevaisuudessa. Jatkokehityshanke haetaan sopivan rahoituskanavan löydyttyä keväällä 2023.

Hankkeessa tehtiin selvitykset ruoka- ja keittiöautomaatioratkaisuista sekä ruoan 3D-tulostamisen mahdollisuuksista Suomessa ja ulkomailla. Hankkeessa kirjoitettiin yhteensä kolme artikkelia, jotka julkaistiin sähköisissä viestintäkanavissa.

Hanke edisti Ruokalaakso-toiminnan laajentamista ruokapalvelualalle ja ymmärtämään alan kehittämishaasteita. Ruokapalvelualan kehittämishaasteena on erityisesti työvoiman saatavuus, joita on mahdollista helpottaa mm. automaatioratkaisujen avulla.