Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76518

Hankkeen nimi: Saimaa Food & Tourism –kehittämisalustan selvityshanke

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2020 ja päättyy 31.10.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Helsingin Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0313471-7

Jakeluosoite: Lönnrotinkatu 7

Puhelinnumero: 0294 1911 (yliopiston vaihde)

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: https://www.helsinki.fi/fi/ruralia-instituutti

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Väisänen Hanna-Maija Elina

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektikoordinaattori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: hanna-maija.vaisanen(at)helsinki.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358443001216

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Selvityshankkeen kohteena olevan Saimaa Food & Tourism kehittämisalustan kärkenä on ruokamatkailu. Kehittämisalustan ideana on yhdistää laaja-alaisesti Etelä-Savon ruoan ja matkailun parissa toimiva tutkimus-, kehittämis- ja koulutustoiminta ja koota ympärille verkosto Euroopan parhaista alan osaajista. Kriittisiä menestystekijöitä ruokamatkailun kärkialueena säilymiselle ja vahvistumiselle ovat ruoan raaka-aineiden, tuotteiden ja palvelun korkea laatu sekä osaavan henkilöstön saaminen. Lisäksi tarvitaan jatkuvaa oppimista kansainvälisen tason standardien mukaisesti ja innovatiivista tuotteistamista, jotta ruoka olisi elämyksellinen ja lisäarvoa tuova matkailussa. Lisäarvon luomiseksi tarvitaan mukaan koko ruokaketjun toimijat sekä matkailuala.

Hankkeen tavoitteena on jäsentää kokonaisvaltainen Etelä-Savon ruoka- ja matkailualan yhdistävä kehittämisalusta ja luoda sille toimintamalli. Hankkeessa selvitetään:
- miten ruoka- ja matkailualan yhdistävä osaamiskeskittymä (kehittämisalusta) voisi toimia (toimintamallit), miten saadaan tiivistettyä rajapintojen (ruoka ja matkailu) yhteistyö,
- miten rakennetaan alueelle kansainvälinen, huipputason koulutusohjelma, jossa on huomioitu kattavasti ruoka- ja matkailualan osa-alueet
- miten yhdistetään ruoka- ja matkailutoimijoiden osaaminen ja mitä toimenpiteitä tarvitaan, jotta saadaan innovatiivisia ja korkeatasoisia tutkimus- ja kehityslähtöisiä elämyksellisiä ruokamatkailutuotteita.

Selvityshankkeen kohderyhmänä ovat alueen ruokaan ja matkailuun kytkeytyvät yritykset (ml. alkutuottajat) sekä ruoka- ja matkailualan koulutusta sekä tutkimus- ja kehittämispalveluja tarjoavat toimijat maakunnassa.

Hankkeen toimenpiteet on jaettu 3 toimenpidekokonaisuuteen:
TP1. Huippukoulutuskokonaisuuden valmistelu, jossa laaditaan nykytila-analyysi nykyisestä koulutustarjonnasta ja kansainvälisistä yhteyksistä, benchmarkataan korkeatasoisia kansainvälisiä ja valtakunnallisia koulutusorganisaatioita ja ruokamatkailukonsepteja sekä laaditaan alustava suunnitelman huippukoulutusyksikön perustamisesta.
TP2. Tutkimus- & kehittämislähtöisyys ruoan ja matkailun yhdistämisessä –kokonaisuudessa laaditaan nykytila-analyysi ruoka- ja matkailualojen tutkimus- ja kehittämisosaamisesta, benchmarkataan korkeatasoisia kansainvälisiä tutkimus- ja kehittämisorganisaatioita sekä laaditaan suunnitelman miten yhdistetään ruoka- ja matkailualojen osaaminen innovatiiviseksi ruokamatkailua tukevaksi toiminnaksi.
TP3. Ruoka- ja matkailualan toimijoiden kehittämisalustan toimintamallin suunnittelu ja muodostaminen: Kootaan yhteen TP1:n ja TP2:n selvitykset ja muodostetaan näiden pohjalta ehdotus ruoka- ja matkailualan kehittämisalustan toimintamalliksi.
Hankkeen toteuttajista ja maakunnan keskeisistä ruoka- ja matkailualan koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatioista muodostetaan ns. ydinyhteistyöryhmä, joka osallistuu hankkeen toteuttamiseen.

Hankkeen tuloksena saadaan ehdotus ruoka- ja matkailualan kehittämisalustan toimintamallista, joka sisältää alustavan suunnitelman huippukoulutuskokonaisuuden perustamisesta sekä ruokamatkailuun liittyvän korkeatasoisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan vahvistamisesta.

Hankkeen toteuttajina ovat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti (hallinnoija), Etelä-Savon ammattiopisto Esedu, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Selvityshankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat alueen ruokaan ja matkailuun kytkeytyvät yritykset, mukaan lukien alkutuottajat sekä ruoka- ja matkailualan koulutusta sekä tutkimus- ja kehittämispalveluja tarjoavat toimijat maakunnassa. Kehittämisalustan toteuttajia tulisivat olemaan kaikki, joita asia koskee. Mahdollisen kehittämisalustan toiminnan kohderyhmänä ovat luonnollisesti eteläsavolaiset ruoka- ja matkailualan yritykset (ml. alkutuottajat), joiden toiminnan kehittämiseen tähdätään.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeesta hyötyvät välillisesti ruokaketjuun, luonnontuotealaan ja matkailuun liittyvät yhdistykset ja järjestöt (mm. MTK Etelä-Savo, Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaiset, 4H, Ekoneum ry ja Martat) sekä opiskelijat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 140 495

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 127 969

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 175 619

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 159 962

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Enonkoski, Hirvensalmi, Kangasniemi, Mäntyharju, Puumala, Sulkava, Pertunmaa, Mikkeli, Rantasalmi, Pieksämäki, Juva, Savonlinna, Joroinen, Heinävesi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Toimintaympäristöä on tarkasteltu hankevalmistelijoiden asiantuntemuksen pohjalta. Hankkeeseen kuuluvilla toimialoilla työskentelee sekä naisia että miehiä eikä toimialat ole näin ollen erityisen sukupuolikorostuneita.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeeseen voivat osallistua kummankin sukupuolen edustajat sekä muunsukupuoliset.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, vaan ruoka- ja matkailualaa palvelevan kehittämisalustan selvittäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 2
Otetaan huomioon mm. liikkumisessa ja hankinnoissa. Otetaan huomioon mm. koulutusmoduulien sisällön suunnitelussa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 0
Selvityshankkeen toiminta ei suoranaisesti tähtää näihin, mutta otetaan huomioon mm. liikkumisessa ja hankinnoissa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 1
Selvityshankkeen toiminta ei tähtää monimuotoisuuden lisäämiseen näihin, mutta toiminnassa otetaan huomioon luonnonsuojelu.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 1
Otetaan huomioon mm. liikkumisessa ja hankinnoissa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
hanke ei kohdistu näihin
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 1 0
Selvityshankkeen toiminnassa pyritään tuottamaan vähän jätettä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 1
Jos voidaan hankinnoissa, liikkumisessa tms. vaikuttaa asiaan, niin pyritään valitsemaan uusituvia energialähteitä käyttäviä palveluja tai tuotteita.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 3
Kehittämisalustan toiminta tukee paikallisen ja alueellisen elinkeinorakenteen kehittämistä kestävästi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 2
Selvityshanke ei tuota aineellisia tuotteita ja näitä kuluta luonnonvaroja.
Liikkuminen ja logistiikka 2 0
Hankkeen matkoissa pyritään käyttämään julkisia joukkoliikennevälineitä. Vaihtoehtona on etäkokouksien ja -tapaamisien pitäminen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 1 0
Hanke ei erittely ketään tai mitään sukupuolen, koulutuksen, varallisuuden tms. vuoksi.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 0
Hanke ei myöskään erittely ketään tai mitään kulttuurisen taustan, polittisen suuntautuneisuuden tms. vuoksi.
Kulttuuriympäristö 0 1
Selvityshankkeen taustalla on kulttuuriympäristön arvostaminen. Otetaan huomioon mm. koulutusmoduulien sisällön suunnitelussa.
Ympäristöosaaminen 0 1
Selvityshankkeen varsinaisena kehittämiskohteena ei ole ympäristöosaamisen edistäminen, mutta välillisesti tätä tietoa voi benchmarking tilaisuuksissa tulla.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli jäsentää kokonaisvaltainen Etelä-Savon ruoka- ja matkailualan yhdistävä kehittämisalusta ja luoda sille toimintamalli. Kehittämisalustan ideana on yhdistää laaja-alaisesti Etelä-Savon ruoan ja matkailun parissa toimiva tutkimus-, kehittämis- ja koulutustoiminta ja koota ympärille verkosto Euroopan parhaista alan osaajista. Näin ollen tavoitteina oli selvittää kehittämisalustan toiminnan lisäksi miten rakennetaan alueelle kansainvälinen, huipputason ruokamatkailun koulutusohjelma ja millä tutkimus- ja kehittämistoimenpiteillä voidaan edistää elämyksellisten ruokamatkailutuotteiden syntymistä.
Hankkeen toimenpiteet jaettiin kolmeen toimenpidekokonaisuuteen: TP1. Huippukoulutus-kokonaisuuden valmistelu, TP2. Tutkimus- & kehittämislähtöisyys ruoan ja matkailun yhdistämisessä, TP3. Ruoka- ja matkailualan toimijoiden kehittämisalustan toimintamallin suunnittelu ja muodostaminen.
TP1:n tuloksena syntyi alustava esitys ruokamatkailun huippukoulutusyksiköstä, joka on nimetty Saimaa Academy of Gastronomiksi (SAG). Esitys sisältää täydennyskoulutustyyppisten koulutuksien pääteemat ja yksittäisiä kurssiehdotuksia. Lisäksi esitys sisältää vaihtoehtoja huippukoulutusyksikön organisoitumisesta. Esitys sisältää myös ajatuksia huippukurssien linkittymisestä eri koulutustasoille. Huippukoulutuskokonaisuuden sisällön suunnittelu ja organisoitumisen vaihtoehtojen puntarointi oli ennakoitua työläämpää. Tämä johtui mm. kokonaan uuden teeman (ruokamatkailu) koulutuksellisesta haltuunotosta suunnittelun tasolla sekä eri koulutustason linkittämisen haasteellisuudesta. Huippukoulutusyksikön perustaminen vaatii vielä lisätyötä ja suunniteltujen kurssien toteuttamista käytännössä, jotta ne täyttävät huippukurssikriteerit.
TP2:n tuloksena syntyi Etelä-Savon ruokamatkailun tutkimus- ja kehittämissuunnitelma, joka esittää toimenpiteitä miten Etelä-Savo saavuttaa edelläkävijän roolin ruokamatkailussa ja miten Etelä-Savossa tarjottavat ruokamatkailutuotteet olisivat elämyksellisiä, asiakaslähtöisiä, kestävän kehityksen mukaisia, paikalliseen ruokakulttuuriin ja raaka-aineisiin pohjautuvia sekä kannattavia. Vastaavaa suunnitelmaa ei ole aikaisemmin Etelä-Savoon tehty. Ruokamatkailu on ollut osana Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelmaa, mutta nyt valmistunut suunnitelma määrittelee tarkemmin tavoitteet sekä tutkimus- ja kehittämistoimet tavoitteiden saavuttamiseksi.
TP3:ssa laadittiin ehdotus ruoka- ja matkailualan kehittämisalustan, Saimaa Food & Tourism toimintamalliksi. Kehittämisalustan tarkoitus on yhdistää ruoan ja matkailun yritystoiminnan, asiantuntijuuden ja osaamisen ruokamatkailualaa edistämään. Se toimii vuorovaikutus- ja yhteistyöfoorumina (yritysten ja tutkimus-, kehitys-, koulutustoimijoiden sekä ruokamatkailuun linkittyvien toimijoiden välinen yhteistyö), jonka kautta liikutetaan ruokamatkailuun liittyvää tietoa ja osaamista sekä tarpeita, jotka vaativat ratkaisua. Lisäksi se nostaa aktiivisesti ruokamatkailua esille. Kehittämisalustan rakenne ja toimintamalli on verkostomainen: se kokoaa alueen ruokamatkailun ja ruoka-alan yrittäjät, ruoka- ja matkailuteemoissa tutkimus-, kehittämis- ja koulutustoimintaa tekevät tahot yhteen. Lisäksi se linkittää tärkeät ruokaa ja/tai matkailua edistävät tahot (kuten Visit Saimaa, Hungry for Finland, ERG, myös kv-yhteydet) ruokamatkailun kehittämiseen. Tässä mallissa kehittämisalustan keskiössä on SAG, joka toimii verkoston koordinaattorina ja ruokamatkailun kehittämisen vastuuorganisaationa.