Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A76872

Hankkeen nimi: Kulttuurin unelmavuosi 2022

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2021 ja päättyy 31.3.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Mikkelin kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0165116-3

Jakeluosoite: Maaherrankatu 9-11

Puhelinnumero: 015 1941

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: https://mikkeli.fi/

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jatta Juhola

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: hankepäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jatta.juhola(at)sivistys.mikkeli.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0401295157

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Mikkelin sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue toteuttaa Mikkelin kulttuurin unelmavuosi -hankeen vuodelle 2022. Hanke on lähtenyt liikkeelle osana Saimaa-ilmiö2026:n keskuskaupunkien kesken jaettuja Saimaan kulttuuripääkaupunkivuosia. Mikkeli toimisi Saimaan kulttuuripääkaupunkina ensimmäisenä, vuonna 2022.

Kulttuurin unelmavuoden tavoitteena on parantaa kulttuurin saavutettavuutta Mikkelissä ja nostaa sen näkyvyys uudelle tasolle. Tarkoituksena on aktivoida alueen toimijoita sekä kulttuurin harrastajia ja kuluttajia. Hankkeen kautta halutaan löytää uusia toimialat ylittäviä yhteistyömalleja, jotka voidaan juurruttaa osaksi Mikkelin kulttuurikenttää. Hanke tukee Mikkelin kaupungin strategista päämäärää hyvin voivasta Mikkelistä, jossa painopisteet ovat yhteisöllisyydessä sekä aktiivisessa ja hyvinvointia tukevassa arjessa. Aktiivinen osallistuminen kulttuuritoimintaan lisää yhteisöllisyyttä, osallisuutta, sallivuutta ja vahvistaa luottamusta itseen ja elämään.

Hanke toteutetaan ajalla 1.1.2021-30.3.2023. Ensimmäisenä vuonna (2021) asukkaat ja toimijat pääsevät vahvasti osallistumaan sisällön suunnitteluun. Kohderyhmänä ovat kaikenikäiset. Kulttuuri halutaan tuoda keskelle arkea niin, ettei kulttuurin pariin tarvitse aina hakeutua. Kulttuuri voi yllättää kokijansa mistä vain, milloin vain ja myös täysin huomaamatta. Ohjelmasuunnittelussa otetaan huomioon kaikki kulttuurin ja taiteen osa-alueet: esittävät taiteet, audiovisuaalinen kulttuuri, kirjallisuus, muotoilu- ja arkkitehtuuri, visuaaliset taiteet, kädentaidot, museot ja kulttuuriperintö, kulttuuritapahtumat sekä alueen ruokakulttuuri. Paikallisten toimijoiden lisäksi hankkeella tuodaan Mikkeliin valtakunnallisesti merkittäviä kulttuurielämyksiä ja Saimaa-ilmiö2026 yhteistyön myötä kansainvälistä sekä maakunnallista toimintaa.

Hankkeen toimintavuosi 2022 aloitetaan uudenvuoden aatosta 2021 päättyen seuraavaan vuoden vaihteeseen. Toimintavuosi rakentuu neljän vuodenajan mukaisiin jaksoihin, joissa mukana pidetään Etelä-Savon maakuntastrategian mukaiset teemat metsä, ruoka ja vesi.

Mikkelin kulttuurin unelmavuoden päätavoitteet ovat kulttuurin vahvistaminen, kulttuuri-, taide ja tapahtuma-alan työllistäminen sekä hyvinvoinnin lisääminen alueella. Tavoitteena on luoda uusi, toimiva toimintamalli, joka toimii esimerkkinä muille kaupungeille. Hanke edistää kokonaisvaltaisesti sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä, yhdenvertaisuutta sekä taloudellista kestävyyttä aineettomien tuotteiden ja palveluiden myötä.

Hankkeen tuloksia mitataan määrällisesti ja laadullisesti. Määrälliset tulokset mitataan kävijöitä, tilaisuuksia ja mukana olevia toimijoita tarkastelemalla. Laadulliset tulokset perustuvat osallistujien antamiin palautteisiin. Tavoitteena on painottaa mielekkään tekemisen ja osallisuuden merkitystä, sekä luottaa osallistujien omiin kokemuksiin ja havaintoihin.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat alueen kulttuuri-, taide ja tapahtuma-alan yritykset ja toimijat. Hankkeen tarkoituksena on toteuttaa kehittämistoimia toiminnan parantamiselle, antaen samalla näkyvyyttä, arvostusta ja uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Lisäksi hankkeella tutkitaan kulttuurillista hyvinvointia yhteistyössä Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun kanssa. Tuloksista hyötyvät sekä toimijat itse, että alueen asukaat ja kaupunki.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisesti kohderyhmänä ovat kaiken ikäiset mikkeliläiset (seudullisesti), mökkiläiset ja matkailijat. Hankkeessa tulee pitää huolta siitä, että tarjontaa on mahdollisimman tasapuolisesti kaiken ikäisille - erityisryhmät ja monikulttuurisuus huomioiden.

Välillisesti hankkeesta hyötyy Mikkelin elinkeinoelämä. Vierailut kulttuuritapahtumissa lisäävät muiden palvelujen käyttöä alueella, kuten esimerkiksi ruokailuja ravintoloissa, majoittumista hotelleissa ja liikkumista esimerkiksi takseilla.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 480 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 480 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 600 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 600 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin

Kunnat: Mikkeli

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristön ja tilanteen analyysit tehdään hankkeen suunnitteluvaiheessa. Analyysissä ehdotettuja toimenpiteitä tasa-arvon parantamiseksi seurataan koko hankkeen ajan.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa arvioidaan valittujen toimintamallien vaikutusta sukupuolten tasa-arvon kannalta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Tasa-arvon edistäminen ei ole yksi hankkeen päätavoitteista, mutta olennainen osa arvomaailmaa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Hankkeen sisällöllisinä teemoina ovat Etelä-Savon maakuntastrategian mukaiset ruoka, metsä ja vesi. Luonnon ja taiteen yhdistäminen tulee näkymään vahvasti sisällön suunnittelussa. Tavoitteena on parantaa kävijöiden luontosuhdetta, joka lisää välillisesti myös ekologista kestävyyttä. Tämä perustelu pätee kaikkiin ekologisen kestävyyden alaperiaatteisiin.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 5
Hankkeessa sitoudutaan jätteiden kierrättämiseen, sekä materiaalien hyötykäyttöön. Myös hankkeen yhteistyötoimijoita kannustetaan toimivaan näiden periaatteiden mukaisesti.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 8 0
Hankkeen työntekijät käyttävät mahdollisuuksien mukaan vain biokaasuautoja, jotka tankataan paikallisella biokaasulla. Hankeen käytössä ovat Mikkelin kaupungin kaasuautot, mikäli hanketyöntekijöiden omat kulkuvälineet eivät tue tätä tavoitetta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 7
Hankkeen yksipäätavoitteista on toimijoiden (kulttuuri-, taide- ja tapahtuma-alan) työllistäminen. Ostopalveluissa hyödynnetään paikallisia toimijoita lähes täysin. Tavoitteena on, että paikallisten tahojen hyödyntäminen ja työllistäminen jatkuu myös hankkeen päätyttyä välillisesti. Välillisesti hankkeesta hyötyy myös Mikkelin elinkeinoelämä. Vierailut kulttuuritapahtumissa lisäävät muiden palvelujen käyttöä alueella, kuten esimerkiksi ruokailuja ravintoloissa, majoittumista hotelleissa ja liikkumista esimerkiksi takseilla.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 7
Hanke kehittää lähestulkoon vain ja ainoastaan aineettomia tuotteita ja palveluilta paikallisesti. Näitä ovat mm. kulttuuritapahtumat, esitykset sekä taide- ja kulttuurielämykset.
Liikkuminen ja logistiikka 0 4
Hankkeessa kannustetaan kävijöitä käyttämään joukkoliikennettä ja kevyttä liikennettä saapuessa tapahtumiin. Konkreettisesti tämä otetaan huomioon sisällönsuunnittelussa pyöräparkkien varmistamisena ja tapahtumat pyritään sijoittamaan logistisesti ja aikataulullisesti niin, että niihin olisi helppo saapua julkista liikennettä käyttäen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 7
Hankkeen yksi päätavoitteista on Mikkelin kaupungin strategian mukainen hyvin voiva Mikkeli, jossa painopisteet ovat yhteisöllisyydessä sekä aktiivisessa ja hyvinvointia tukevassa arjessa. Aktiivinen osallistuminen kulttuuritoimintaan lisää yhteisöllisyyttä, osallisuutta, sallivuutta ja vahvistaa luottamusta itseen ja elämään. Koko hanke tähtää hyvinvoinnin parantamiseen, joka toteutuu osallisuuden, osallistumisen, työllisyyden, harrastemahdollisuuksien ja luovuuden kautta. Yhteistyötä halutaan tehdä myös hyvinvointipalveluiden (kuten Essoten) kanssa, jolloin hyvinvoinnilla on myös suoraan terveysvaikutuksia. Toiminnot pyritään toteuttamaan esteettömästi. Tavoitteena on että, hyvinvoinnin edistyminen jatkuu välillisesti hankkeen jälkeen.
Tasa-arvon edistäminen 8 3
Hankkeen toiminta tullaan suunnittelemaan erilaiset vaikutukset huomioon ottaen eri ryhmien kannalta. Sukupuolten välistä tasa-arvoa toteutetaan taloudellisesti (palkat eivät määräydy sukupuolen perusteella) ja perinteisten sukupuolikäsitysten purkamiseen pyritään. Tavoitteena on että, tasa-arvon edistyminen jatkuu välillisesti hankkeen jälkeen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 5
Kulttuuri- ja taide ovat edelläkävijöitä tasa-arvon edistämisessä. Aihetta käsitellään paljon ja keskustelua seurataan aktiivisesti. Hanke tukee tätä ideologiaa. Huomioon otetaan kaiken ikäiset, erityisryhmät ja monikulttuurisuus. Ketään ei syrjitä taustan, uskonnon, ihonvärin, iän, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilökohtaisen syyn perusteella. Tavoitteena on että, tasa-arvon edistyminen jatkuu välillisesti hankkeen jälkeen.
Kulttuuriympäristö 8 6
Hanke nostaa esiin vahvasti kulttuuriperintöä ja tuo toimintaa virkistysalueille. Sisällöntuotannossa hyödynnetään maisemaa, kaupunkirakennetta ja rakennuskantaa taiteen keinoin. Tavoitteena on että, vaikutukset jatkuvat välillisesti hankkeen jälkeen.
Ympäristöosaaminen 1 2
Ympäristöosaaminen kulkee ajatuksellisesti mukana hankkeessa vahvistaen ihmisten omaa tietoisuutta ja tuntemusta kulttuurin keinoin. Tavoitteena on, että hyödyt näkyvät osallistujien toiminnassa hankeen jälkeen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli parantaa kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta Mikkelissä sekä nostaa sen näkyvyys uudelle tasolle viestintää ja tapahtumatoimintaa edistämällä. Hankkeessa työllistettiin kulttuurialan toimijoita, vahvistettiin alueen asukkaiden hyvinvointia kulttuurin keinoin ja kehitettiin uusia toimialat ylittäviä yhteistyömalleja juurrutettavaksi Mikkelin kulttuurikenttään. Tuloksena syntyi malli kulttuurin unelmavuoden toteuttamisesta myös muissa Itä-Suomen kaupungeissa.

Hankkeen tapahtumiin osallistui yli 33000 ihmistä. Kaikkiaan toimijoita tapahtumien toteuttamisessa oli mukana noin 250 henkilöä, ammattilaiset, harrastajat ja yhdistystoimijat mukaan lukien. Hankkeessa otettiin käyttöön käänteisen kilpailutuksen muoto, kulttuuritupsahdus, jonka kautta luotiin mahdollisuus myös uusille toimijoille ja kokeiluille kulttuurin kentällä. Hanke järjesti tai oli mukana noin 150 yksittäisen tapahtuman, esityksen tai näyttelyn toteuttamisessa. Näistä 77 tapahtumakokonaisuutta oli Kulttuuritupsahduksia, jotka syntyivät hankkeen toimesta. Kulttuuritupsahduksen toimintamallissa hankittiin käänteisen kilpailutuksen keinoin luovan alan toimijoiden tarjoamia taide- ja kulttuurialan sisältöjä. Tarjoukset pisteytettiin hakemusten perusteella.

Kulttuuritupsahdus mahdollisti kulttuurin kohtaamisen, kokemisen tai tekemisen sekä mahdollisti luovan alan toimijoiden ammatillisen työskentelyn ja oman osaamisen esilletuomisen sekä loi matalan kynnyksen kulttuurikokemuksia. Kulttuuritupsahdus hankintatapana huomioi taiteen ja kulttuurin erityispiirteet ja mahdollisti toimijoiden osallistumisen Kulttuurin unelmavuoden sisällön suunnitteluun. Asukkaille ja muille toimijoille oli mahdollisuus osallistua suunnitteluun erilaisissa työpajoissa, joita järjestettiin eri kohderyhmille ja eri puolilla Mikkeliä vuoden 2021 aikana. Käytössä oli myös idealomake, jolla sai esittää oman ideansa osaksi unelmavuotta koko hankkeen ajan.

Pelkästään Kulttuurin unelmavuoden tapahtumiin liittyviä toimitettuja tai tiedotteisiin pohjautuvia juttuja julkaistiin paikallisissa medioissa 100 kpl, näkyvyyttä oli viikoittain eli kulttuurin näkyvyys vahvistui hankkeen aikana.