Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77311

Hankkeen nimi: HEHKU - Arktista osaamista Lapista

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2021 ja päättyy 30.6.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Itä-Lapin kuntayhtymä

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 1044651-6

Jakeluosoite: Kuumaniemenkatu 2 A

Puhelinnumero: 0403548370

Postinumero: 98100

Postitoimipaikka: Kemijärvi

WWW-osoite: http://www.italappi.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Vilma Ohrankämmen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimistosihteeri

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: vilma.ohrankammen(at)italappi.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405517800

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Suomen ainoa arktinen maakunta, Lappi, tarjoaa lukemattomia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka kumpuavat maakunnan rikkaista luonnonvaroista ja vahvasta matkailubrändistä. Kasvavat ja kansainvälistyvät veturitoimialat mahdollistavat kasvualustan myös muille toimialoille.

Suurin osa Lapin yrityksistä on mikroyrityksiä tai pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Myös Itä-Lapin elinkeinorakenne on pitkälti mikroyritysvoittoinen. Megatrendit, kuten digitalisaatio ja ekologisuus, sekä muutokset toimintaympäristössä ja Covid-19 -virusepidemian laaja-alaiset vaikutukset ovat asettaneet alueen pk-yritykset uusien haasteiden eteen. Kansainvälistymisestä on tullut myös pk-yritysten keskeinen kilpailutekijä ja alati muuttuvassa liiketoimintaympäristössä yrityksen uudistumiskyky on noussut entistä tärkeämmäksi.

HEHKU – Arktista osaamista Lapista -hankkeessa luodaan uudenlainen tapahtumakonsepti, jossa alueen ja maakunnan toimivaa pk-yrityskenttää tuetaan uudistumisessa, kestävässä kasvussa, kansainvälistymisessä ja verkostojen sekä strategisten kumppanuuksien kehittämisessä. Lisäksi tapahtumalla tuetaan uutta yrittäjyyttä.

Hankeaikana järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen arktiset osaajat, innovaattorit, sijoittajat, mentorit ja median. Tapahtuma rakentuu vuoropuhelusta, ratkaisuperusteisista työpajoista ja inspiroivista puhujista. Osana tapahtumaa järjestetään myös tilaisuus, jossa toimiva yrittäjä tai liiketoimintaa suunnitteleva voi esittää liikeideansa tai sijoituskohteensa potentiaaliselle sijoittajalle. Tavoitteena on, että mikäli liikeideassa on potentiaalia, mutta sitä ei voida vielä rahoittaa, voi esittelijä löytää sijoittajien joukosta toiminnalleen mentorin.

Hankeaikana tapahtumasuunnittelua toteutetaan laajapohjaisessa yhteistyössä maakunnan eri TKI-toimintaan linkittyvien toimijoiden kanssa. Tapahtuma pilotoidaan Itä-Lapissa, mutta tavoitteena on löytää yhteistyökumppaneita, joilla on resurssit järjestää tapahtuma maakunnassa myös tulevina vuosina. Vetovoimaisena ja yrittäjäystävällisenä näyttäytyvä maakunta luo kivijalan elinvoimaisuudelle ja sen kehittämiselle.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat itälappilaiset ja lappilaiset kasvusta, kehittämisestä ja kansainvälistymisestä kiinnostuneet pk-yritykset sekä yritystoimintaa suunnittelevat henkilöt.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat Itä-Lapin ja Lapin kunnat, koulutusorganisaatiot, tutkimuslaitokset, maakunnan kasvu- ja elinkeinopalvelut, talousasiantuntijat ja sijoittajat sekä veturiyrittäjät, jotka ovat kiinnostuneita mentoroinnista.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 68 240

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 58 282

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 85 300

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 72 852

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Itä-Lapin

Kunnat: Posio, Savukoski, Salla, Pelkosenniemi, Kemijärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kuumaniemenkatu 2 A

Postinumero: 98100

Postitoimipaikka: Kemijärvi

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hanke edistää miesten ja naisten asioita tasavertaisesti. Arviointi tehty lapinletka.fi
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
HEHKU -hanke tukee pk-yrityksiä ja -yrittäjiä sukupuolesta riippumatta tasavertaisesti.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
HEHKU -hanke palvelee pk-yrityksiä ja yrittäjiä sekä välillisesti yhteisöjä tasavertaisesti sukupuolesta riippumatta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 5
Hanke toteutetaan pääasiassa toimistotyönä. Hankkeessa tuodaan pk-yrityksille tietoa kestävästä kasvusta ja liiketoimintamalleista.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 2
Hanke vähentää riskiä tukemalla pk-yrityksiä kehittämään kestäviä ratkaisuja, joilla ilmastonmuutoksen riskit voidaan minimoida.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Suoraan HEHKU-hankkeella ei ole vaikutuksia kasvillisuuteen, eliöihin tai luonnon monimuotoisuuteen muutoin kuin tukemalla vähähiilisiä ja energiatehokkaita toimintamalleja, jotka helpottavat ja parantavat monimuotoisuuden turvaamista.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hanke ei suoraan toimi pinta- ja pohjavesiin, maaperään tai ilmaan liittyvissä asioissa, mutta hankkeessa tuodaan yrittäjien tietoisuuteen esimerkiksi VÄRI-hankkeen tuloksia.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen toimenpiteiden kohteina ei ole Natura 2000-ohjelman kohteita.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Hankkeessa ei synny tavanomaisesta toimistotyöstä poikkeavia jätteitä. Hankkeessa syntyneet jätteet lajitellaan jätteiden lajettulssa annettujen ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Hanke toimii pääasiassa sähköistä toimintaympäristöä hyväksi käyttäen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 3
Hankkeessa informoidaan yrityksiä uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksista. Hanke hyödyntää yhteiskunnan infrastruktuuria ja energiaa sen mukaan mistä kohteiden energiaa tuotetaan.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 8
Hankkeen ansiosta paikalliset pk-yritykset kasvavat, alueelle syntyy uusia yrityksiä ja elinkeinoaloja, jotka kasvavat kestävästi ja kehittävät kestäviä liiketoimintamalleja.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 3
Hanke tukee yritysten ja yrittäjäksi aikovien osaamisen kehittymistä, verkostoitumista ja strategisten partnereiden löytämistä. Pkyritysten kasvu ja kansainvälistyminen sekä elinkeinorakenteen monipuolistuminen tukevat alueen ja maakunnan elinvoimaisuuden kehittymistä ja kasvua.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Tämä hanke ei vaikuta nykyiseen infrastruktuuriin.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 5
Hanke edistää yritysten osaamisen ja kasvun kehittämisen kautta Itä-Lapin ja Lapin asukkaiden työ- ja toimeentulomahdollisuuksia.
Tasa-arvon edistäminen 8 8
Hanke on neutraali sukupuolten tasa-arvon suhteen. Eri alueilla toimivien yritysten, yhteisöjen ja asukkaiden tasa-arvoa hanke edistää tukemalla yritysten kehittämis- ja kasvumahdollisuuksia ja siten parantaa välillisesti työllistymis- ja toimeentulomahdollisuuksia sekä digialisaation ja uuden tiedon käyttöönottoa maakunnassa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Hanke edistää etäällä kasvukeskuksista toimivien yritysten kehittymistä, kasvua ja kansainvälistymistä kestävästi. Hanke vahvistaa kansainvälisesti tunnettua Lappi-brändiä.
Kulttuuriympäristö 3 5
Hankkeessa luodaan tapahtumakonsepti, joka vahvistaa arktisen osaamisen kulttuuriympäristöä.
Ympäristöosaaminen 3 4
Hanke edistää yritysten ympäristötietämystä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Suurin osa Lapin yrityksistä on mikroyrityksiä tai pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Toimintaympäristön muutokset, digitalisaatio sekä Covid-19 -virusepidemia ovat asettaneet yritykset täysin uusien haasteiden eteen. Kansainvälistymisestä on tullut myös pk-yritysten keskeinen kilpailutekijä ja alati muuttuvassa liiketoimintaympäristössä yrityksen uudistumiskyky on noussut entistä tärkeämmäksi. HEHKU - Arktista osaamista Lapista -hankkeen tavoitteena oli luoda uudenlainen tapahtumakonsepti, jossa maakunnan yrityskenttää tuetaan uudistumisessa, kestävässä kasvussa, kansainvälistymisessä ja verkostojen sekä strategisten kumppanuuksien kehittämisessä. Lisäksi tapahtumassa keskiössä oli myös uuden yrittäjyyden tukeminen.

Hankkeen toiminta keskittyi itse tapahtuman suunnittelulle laajapohjaisessa yhteistyössä. Hanke kokosi ohjausryhmä- ja työryhmäyhteistyöhön keskeisiä toimijoita seutukunnasta ja maakunnasta. Hanke huipentui HEHKU-tapahtumaan Sallassa 20.-21.5.2022. Tapahtuma kokosi yhteen laajasti erinäisiä toimijoita Lapista, ja se huipentui Karhun Kammioon, jossa kymmenkunta arktista tekijää pääsi pitchaamaan yritys- tai tuoteideansa sijoittajille. Tapahtuman osallistujapalautteen perusteella hankkeessa konseptoidulla tapahtumalla pystyttiin luomaan hankkeen kohderyhmän edustajille konkretiaa, rohkeutta, mahdollisuuksia sekä verkostoitumista tarjoava tapahtuma.