Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77347

Hankkeen nimi: Tilaus-toimitusprosessin kehittäminen kansainvälistymisen sekä uusien tuotteiden ehdoilla

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.1. Pk-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 22.12.2020 ja päättyy 30.6.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: UWIRA OY

Organisaatiotyyppi: Keskisuuri yritys

Y-tunnus: 0950615-5

Jakeluosoite: Vasaratie 15

Puhelinnumero: +358400476336

Postinumero: 65350

Postitoimipaikka: VAASA

WWW-osoite: www.uwira.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kuusisto Samuli

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: samuli.kuusisto(at)uwira.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400476336

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Projektin tavoitteena on lisätä merkittävästi kansainvälistymistä sekä suoraa vientiä liiketoiminnan kehittämisellä ja uudistamisella. Uwira kehittää kokoonpanoratkaisuja, joilla saadaan jalansijaa kansainvälisillä markkinoilla. Jotta tuotevalikoima sekä kustannustaso ovat kilpailukykyisiä, täytyy koko tuotantoa saada tehostettua ja rakennettua kattava alihankintaverkosto sekä kehittää oikeanlaiset toimintatavat. Tavoitteena on kehittää tuotevalikoimaa, selvittää uusien tuotteiden oikea tuotantokustannus sekä uudistaa tuotannonohjaus siten, että tuotteita saadaan valmistettua hallitusti, oikea-aikaisesti sekä kustannustehokkaasti. Kehitystä viedään eteenpäin "Kestävän kehityksen" -periaatteella, jossa huomioidaan työntekijöiden tasa-arvoinen kohtelu.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 100 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 100 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 100 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 100 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjanmaa

Seutukunnat: Vaasan

Kunnat: Vaasa

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Vasaratie 15

Postinumero: 65350

Postitoimipaikka: VAASA

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 1.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Vaikka energiateollisuus on miesvaltainen toimiala, tässä hankkeessa ei tehdä erillistä sukupuolinäkökulmaan liittyvää toimintaympäristön analyysia. Päätös perustuu siihen, että Uwiralla on jo olemassa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen tähtäävä toimintasuunnitelma. Tämän johdosta erilliseen toimintaympäristön analyysia ei tämän hankkeen osalta katsota tarpeelliseksi toteuttaa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Vaikka projektissa ei laadita erillistä sukupuolinäkökulmaan liittyvää toimintaympäristön analyysia, hankkeessa pyritään löytämään ja kehittämään uusia tapoja toimia ja kannustimia tiiviissä yhteistyössä toimijaverkostojen kanssa. Uwiralla on toimihenkilöistä 1/3 naisia. Uwira pyrkii toteuttamaan hankkeita, joissa naisia voitaisiin saada tehokkaammin kytkettyä mukaan myös energiateollisuuden ympärillä tapahtuvaan kehitystoimintaan.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeessa tuetaan ja edistetään sukupuolten välisen tasa-arvon valtavirtaistamista, mutta sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole projektin päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 6
Tulevaisuuden energiajärjestelmien kehittäminen vähentää hukkaa ja tehostaa hajautetun uusiutuvan energiatuotannon investointia lisäten näin luonnonvarojen käytön kestävyyttä ja ympäristön tilaa. Kyseiset teemat ovat hankkeen keskeisiä mielenkiinnon kohteita ja niitä nostetaan esille eri kohderyhmille suunnatussa viestinnässä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 5
Ilmastonmuutoksen torjumisessa uusilla tuotteilla on merkittävä rooli. Tuotteissa käytetyt materiaalit on helpommin valittavissa kun työt suunnitellaan hyvin etukäteen. Myös isossa roolissa oleva puhdistaminen minimoidaan esialmistelemalla tuotteet valvotussa ympäristössä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 3
Hankkeessa tavoitteena oleva kestävän kehityksen edistäminen tukevat luonnon monimuotoisuuden säilymistä sekä ehkäisee vieraiden kasvi-ja eläinlajien leviämistä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 3
Pariisin sopimuksen mukaan kasvihuonekaasujen päästöt ja nielut on saatava tasapainoon tämän vuosisadan jälkipuoliskolla. EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä 80-95 % vuoteen 2050 mennessä ja asettaa lähiaikoina tavoitteita myös hiilinieluille. Hanke pyrkii esivalmistettujen tuotteiden toiminnan tehostamisen kautta edistämään asetettujen tavoitteiden saavuttamista.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta Suomen NATURA alueisiin. Tuotteet viedään muihin maihin. Ilmastonmuutoksen vaikutukset alueiden luontoon voivat olla nopeita ja merkittäviä. Ilmaston muutosta ehkäisevät toimenpiteet tarjoavat mahdollisuuden ehkäistä (tai ainakin jarruttaa) mm. ilmaston lämpenemisen mukanaan tuomia vaikutuksia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 4
Energiatehokkuuden kasvattaminen on hankkeessa kehitettävien esivalmistejärjestelmien keskeisiä tavoitteita. Kyseisten tavoitteiden edistäminen edellyttää laaja-alaista yhteistyötä eri sidosryhmien välillä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 3
Hanke tukee energiastrategian toteutusta helpottamalla uusiutuvien energioiden käyttöönoton kustannuksia.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 5
Hanke on rakennettu siten, että töitä kotiutetaaan Suomeen, joka luo lisää työpaikkoja pohjanmaalle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 3
Uusia palveluja paikallisesti, jolloin ratkaisut ovat tehokkaampia ja älykkäämpiä kuin nykyiset.
Liikkuminen ja logistiikka 3 2
Vähemmän kuljetusta ja hukkaa
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 3
Teknologian alentuneet kustannukset ja erilaiset älykkäät ratkaisut parantavat asiakkaiden mahdollisuuksia osallistua itse omilla investoinneillaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Hankkeessa myös tarkastellaan sukupuolten välisen tasa-arvon edistämistä sekä arvioidaan mahdollisten esteiden ja pullonkaulojen tunnistamiseen ja poistamiseen tarvittavia toimenpiteitä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 2
Hankkeen toiminta on avointa kaikille Uwiralaisille siitä ja sen tuloksista kiinnostuneille ikään, sukupuoleen, etniseen alkuperään tms. riippumatta. tämä edistää myös osaltaan alueen yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 2 2
Hanke edistää eri toimijoiden yhteistyötä, jonka avulla pystytään vahvistamaan alueen imagoa yhtenä energiaklusterin edelläkävijänä. Alueen lisääntynyt elinvoimaisuus, menestyvät yritykset ja yrittäjyyden perinne mahdollistavat sen, että alueella on voimavaroja ylläpitää ja uudistaa omaa kulttuuriympäristöään
Ympäristöosaaminen 3 2
Ympäristöosaaminen lisääntyy merkittävästi, kun hankkeessa kehitettävää uutta osaamista hyödynnetään laajasti.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli tilaus-toimitusprosessin kehittäminen kansainvälistymisen sekä uusien tuotteiden ehdoilla. Elyn hankerahoituksen tavoitteena oli erityisesti pk-yritystominnan vahvistaminen digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta. Uwiralla toteutettiin hankkeen aikana useita eri toimenpiteitä, joilla voidaan katsoa edellä manitut tavoitteet saavutetuksi. Hankkeen aikana selvitettiin eri tuotteiden oikea tuotantokustannus ja uudistettiin tuotannonohjausta. Tuotannonohjauksen tueksi päätettiin hankkia uusi ERP-järjestelmä, joka tulee yrityksen kokonaisvaltaista toiminnanohjausta. Uusi ERP otetaan käyttöön 1.10.2023 alkaen. Osana hanketta kehitettiin uusi tuoterakenne, jota tarjottiin asiakkaille. Rakenne oli modulaarinen ja sen avulla pystyimme tarjoamaan asiakkaalle kokonaistehokkaan ratkaisun, joka vähensi asiakkaan kokonaiskustannuksia. Hankkeen aikana panosettiin uusien kansainvälisten asiakkaiden löytämiseen. Kaikki jo alkaneet uudet asiakkuudet ovat osa vihreää siirtymää, jossa kestävän kehtyksen vaatimat muutokset ovat huomioitu. Erityisesti metanolin käyttäminen polttoaineena on mahdollistanut Uwraille uusien asiakkuuksien avaamista. Voidaan katsoa, että hanke on tältä osin saavuttanut tavoitteen vihreän talouden näkökulmasta. Uwiran strategia pävitetiin ja kasvua haetaan uusiutuvia polttoaineita käyttävistä ja niihin soveltuvista tuotteita kehittävistä asiakkaista. Edellä mainitun lisäksi Uwira arvioitiin kansainvälisen Ecovadiksen arviointimenetelmän avulla eri kestävän kehityksen osa-alueiden osalta. Uwira sai arvioissa silver-tason. Hankkeen aikana päivitettiin myös yrityksen arvot, jotka ovat samat kaikille Leinolat groupin yrityksille. Trust, Teamwork ja Transparency ohjaavat meidän kaikkien toimintaa niin sisäisesti kuin sidosryhmienkin kanssa.