Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A77622

Hankkeen nimi: Wise Frami Food

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2539767-3

Jakeluosoite: Kampusranta 11, PL 412

Puhelinnumero: 020 124 3000

Postinumero: 60101

Postitoimipaikka: Seinäjoki

WWW-osoite: http://www.seamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Taru Mäki

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TKI-päällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: taru.maki(at)seamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0408304105

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Koronakriisi vaikeutti elintarvikesektorin toimintaa. Kulutus muuttui ravintoloista koteihin. Samalla tiukentuneet rajakäytännöt rajoittivat laitteiden, raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden vientiä ja tuontia. Koronakriisi kiihdyttää jo käynnissä olleita muutoksia elintarvikesektorilla ja uusi normaali tulee vaatimaan enemmän elintarvikesektorin kaikilta toimijoilta.

Wise Frami Food -hanke kumpuaa tarpeesta tehdä alueen elintarvikesektorista entistä kestävämpi koronan jälkeen ja toisaalta parantaa alueen yritysten kykyä vastata ruoka 4.0 kehityshaasteisiin. Frami Food Labin digitalisointi ja tutkimustiedon avaaminen mahdollistaa entistä kilpailukykyisemmän elintarvikesektorin. Frami Food Lab -kokonaisuus koostuu Agrolab-maatalouslaboratoriosta, Prikka-opetusravintolasta ja -keittiöstä, analyysilaboratoriosta jossa on kemian ja mikrobiologian toiminnot sekä Frami Food Lab -elintarvikelaboratoriosta. Seinäjoen ammattikorkeakoulun painopisteet ovat digitaalinen valmistus, ruokaturvallisuus, hyvinvointiteknologia ja kasvuyrittäjyys. Hankkeessa kaksi ensimmäistä linkittyvät olennaisesti ja yhteys hyvinvointiinkin tulee entistä terveellisempien ruokien ja raaka-aineiden kehittämisen kautta. Wise Frami Food-järjestelmä voidaan integroida avoimien rajapintojen avulla muihin järjestelmiin, esimerkiksi Digital Business Lab -hankkeen omiin.

Hankkeen toteutus on jaettu viiteen osakokonaisuuteen. Hankkeen aikana rakennetaan luottamusalue elinkeinoelämän ja Etelä-Pohjanmaan muiden toimijoiden kanssa. Selvitetään tarvittavat teknologiat ja hankitaan ne sekä implementoidaan järjestelmä osaksi Frami Food Lab –kokonaisuutta. Viimeisessä vaiheessa Wise Frami Food –demonstraatioympäristö esitellään ja jalkautetaan alueen elinkeinoelämän digitaalisen transformaation siirtymän tueksi.

Hankkeen tuloksena aikaansaadaan Frami Food Lab –konseptin yhteyteen digitaalinen demonstraatioympäristö ja tietopankki, jotka perustuvat avoimen lähdekoodin ohjelmistoratkaisuihin. Demonstraatioympäristön avulla yritykset voivat kehittää ja testata omien tietojärjestelmien verkottumista muiden palvelutarjoajien järjestelmiin. Mahdollisuus saada kokemusta avoimen lähdekoodin järjestelmästä siten, että yritys voi ottaa vastaavantyyppisen järjestelmän omaan käyttöön kustannustehokkaasti ja hyödyntää tietopankkiin kertyviä tuloksia. Digitaalisten järjestelmien saavutettavuus pk-yrityksille lisääntyy merkittävästi.

Tämä hanke on kehittämishanke, jonka rinnalla on samansisältöinen investointihanke.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Wise Frami Food -hankkeen kohderyhmänä ovat Etelä-Pohjanmaalla toimivat pienet ja keskisuuret elintarvikeyritykset, palveluntarjoajat (ravintolat, catering-yritykset, suurtalouskeittiöt) ja logistiikan toimijat. Kohderyhmänä ovat myös alueen korkeakoulut, koulutustoimijat, tutkimuslaitokset ja kunnat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat Etelä-Pohjanmaan kunnat, 1. asteen jalostus ja maatalous sekä valtakunnalliset yritykset.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 201 752

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 195 026

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 252 190

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 243 783

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa

Seutukunnat: Kuusiokuntien, Suupohjan, Järviseudun, Seinäjoen

Kunnat: Soini, Seinäjoki, Kauhajoki, Ähtäri, Teuva, Karijoki, Kauhava, Kurikka, Alajärvi, Vimpeli, Lapua, Lappajärvi, Ilmajoki, Alavus, Isokyrö, Evijärvi, Isojoki, Kuortane

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kampunsranta 9

Postinumero: 60100

Postitoimipaikka: Seinäjoki

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankesuunnittelun aikana ei ole tehty laajaa toimintaympäristön analyysia sukupuolinäkökulmasta. Hankesuunnittelun aikana on tiedostettu, että eri sukupuolet voivat luontaisesti hakeutua erilaisiin tehtäviin ja siksi hanke tukee tarvittaessa molempien sukupuolten yhdenvertaisia mahdollisuuksia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminnot kohdennetaan tasapuolisesti molempiin sukupuoliin.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen. Hankkeella on kuitenkin myönteisiä vaikutuksia tähän.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 7
Hanke edistää osaltaan luonnonvarojen käytön kestävyyttä ruokaketjussa esimerkiksi resurssitehokkuuden ja kestävien luonnonvarojen käytön näkökulmasta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 3
Digitalisaation edistäminen vähentää luonnonvarojen käyttöä esimerkiksi pienentämällä resurssien käyttöä ja liikkumista sekä tarvittavan liikkumisen oikea-aikaisuutta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hanke on tässä asiassa neutraali.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hanke on tässä asiassa neutraali.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hanke on tässä asiassa neutraali.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 6
Digitalisaation edistäminen vähentää materiaalien ja jätteiden määrää sekä yrityksissä että opetuksessa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hanke on tässä asiasssa neutraali.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 9
Demonstraatioympäristö muodostaa pysyvän alustan yritysten ja ammattikorkeakoulun yhteistyölle. Hanke edistää alueellisesti tärkeää elinkeinosektoria.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 8
Digitaalinen demonstraatioympäristö mahdollistaa ketterämmän kehityksen ja täysin uudenlaisen digitaalisen profession luomisen.
Liikkuminen ja logistiikka 2 5
Digitalisaatio ja toiminnan siirtyminen tietoverkkoihin vähentää tavaroiden ja ihmisten siirtymisen tarvetta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 4
Hanke edistää suoraan alueen ruokaketjun toimijoita (opetus, tki, liiketoiminta), ja niitä vahvistamalla edelleen koko aluetaloutta.
Tasa-arvon edistäminen 2 3
Hanke toimii erityisesti PK-yritysten hyödyksi kehittämällä uusia tapoja hyödyntää digitalisaatiota.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 5
Digitaalisuus opetuksessa ja yritystoiminnassa tuo esteettömän ja tasavertaisen työskentely-ympäristön käyttäjän yhteiskunnallisesta asemasta tai vammaisuudesta riippumatta. Sen ympärille voi kehittyä aivan uudenlaisia työtehtäviä. Digitaalisuus on "kansainvälinen kieli" ja poistaa rajoja kulttuurien väliltä.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hanke on tässä asiasssa neutraali.
Ympäristöosaaminen 5 4
Hankkeella on osaltaan tähän positiivista vaikutusta sekä välillisesti että välittömästi ruokaketjun tietopankkiin kertyvän tiedon jakamisen kautta. Hanke edistää uuden oppimisen kautta vastuullisempaa toimintaa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Wise Frami Food -hankkeen tavoitteena oli avoimen lähdekoodin digitaalisten välineiden ja tietopankin tuominen elintarvike- ja palvelualan yritysten käyttöön. Frami Food Labin digitalisoinnin avulla voitiin edistää alueen elintarvikesektorin muutosta nykyistä kestävämmäksi. Hankkeessa tuotettu digitaalinen demonstraatioalusta mahdollistaa elintarvikealan toimintaympäristön kehittymisen kohtaamaan Ruoka 4.0 -haasteita. Hankkeessa rakennettiin digitaalinen demonstraatioympäristö datan hallintaan ja visualisointiin. Investointien avulla luotiin kokonaan uusia kyvykkyyksiä sekä päivitettiin laitteistoa vastaamaan Teollisuus 4.0 -vaatimuksia. On huomionarvoista, että hankkeen toimenpiteiden avulla mahdollistettiin datan keruu ja analysointi myös alueen yritysten tiloissa. Hankitut uudet laitteet ja dataympäristöt ovat käytössä myös hankkeen loputtua ja palvelevat alueen elintarvikesektoria jatkossakin.
Hankkeen toiminnan avainasemassa oli mahdollisimman kustannustehokas sekä helppokäyttöinen digitaalinen järjestelmä. Hankkeen alussa tuotetussa kirjallisuuskatsauksessa hahmotettiin merkittävimmät digitaalisuutta ja sensorointia koskevat trendit, joiden pohjalta laadittiin suunnitelma Frami Food Lab -kokonaisuuden ”digitalisoimiseksi”. Suunnitelman laadinnassa hyödynnetiin myös kahdenvälisiä keskusteluja yritysten kanssa. Elintarviketuotteita valmistavista yrityksistä haastateltiin Pirjon Pakari, Riitan Herkku, Domretor ja Fresh Servant. Teknologiaa tuottavista yrityksistä haastateltiin ForsFood, Kometos, Sulbana, KA-control ja ASX Systems. Toteutustapa poikkesi alkuperäisestä hankesuunnitelmasta, jossa oli hahmoteltu hackathontyyppisiä työpajoja. Muutokseen päädyttiin kahdesta syystä:
1. Kahdenkeskisissä keskusteluissa yritykset kertovat avoimemmin omista tarpeistaan.
2. Koronan takia keskustelut olisi jouduttu käymään virtuaalisella alustalla, joka usein passivoi keskustelua.
Digitaalisen demonstraatioalustan toteutussuunnitelman tavoitteena oli tuottaa järjestelmäalusta, joka olisi mahdollisimman avoin ja helppokäyttöinen yrityksille. Sensoroinnissa ja digitalisoinnissa ei haluttu ratkaisuja rajata kapeasti prosessiteollisuuden käyttämiin menetelmiin, vaan kohteeksi valittiin laajemmin hyödynnettävissä olevat menetelmät. Tällaisia ovat esimerkiksi kuvantamismenetelmät (hyperspektrikuvantaminen) ja on-line-mittarit (Ruuvi-tag). Kaikkia valittuja sensoriratkaisuja yhdisti mahdollisuus syöttää data suoraan pilvitallennusalustalle, jolloin niiden tuottamalla tiedolla on kyky parantaa ruokaturvallisuutta, jäljitettävyyttä ja laadunhallintaa. Lisäksi tallennetun data mahdollistaa tuotannon optimoinnin. Frami Food Lab -kokonaisuuteen rakennettiin oma erotettu verkko, jonka sisään pystyttiin lisäämään IOT-komponentteja, joita ohjataan SeAMKin Azure ympäristössä. Laboratorion jääkaapit on liitetty verkkoon ja ne ilmaisevat lämpötilan, tärinän ja kosteuden (tämä tieto on vapaasti tarkasteltavissa: https://iot.ruokateknologia.com/dash/). Laboratorion toiminnallisten laitteiden sensorointia eli laitteiden anturointia testattiin anturoimalla SeAMK:n testaushomogenisaattori ja liittämällä se verkkoon. Ratkaisu mahdollistaa laitteen painetietojen tallentamisen ja tarkastelun ilman erillisiä lisävaiheita. Ratkaisumallia esiteltiin myös eri yritysten edustajille (kuten Rye Rye Oy) demonstraatioalustana, jota voidaan hyödyntää osana omaa toimintaa. Rye Rye Oy:n kanssa jaettiin kokeiluajojen tuotantodataa sekä emulsioista otettu mikroskooppikuvia.

Hankkeen viimeisessä vaiheessa toteutettiin kahden elintarvikealan yrityksen (Forsfood Oy ja Meeat Foodtec Oy) kanssa teknologiatestaukset oikeassa tuotantoympäristössä. Forsfoodin kanssa sensoroitiin perunankuorintalinjasto laite rikkoitumisten, laakerienkulumisen ja lämpötilan nousun varalta. Sensoroinnissa hyödynnettiin hankkeessa hankittuja sensoreita ja niille rakennettiin oma suljettu verkko, jonka avulla pystyttiin seuraamaan anturoinnin tuottamaa dataa ja varmistamaan niiden toiminta. Meeat Foodtec Oyn kanssa toteutettiin tuotantoprosessin lämmönjakauman seurantaa, jossa käytettiin hyväksi Ruuvi-sensoreita sekä olemassa olevia lämpötilaloggereita.

Hankkeen välittömänä tuloksena on uusilla kyvykkyyksillä varustettu ja digitalisoitu Frami Food Lab. Hankkeen aikana investoituja laitteita ja alustoja voi soveltuvilta osin käyttää myös laboratorion ulkopuolella, esimerkiksi hyperspektrijärjestelmällä voidaan tehdä mittauksia alueen pk-yritysten tiloissa. Hankkeessa on verkostoiduttu sekä alueen yritysten, opiskelijoiden että laajemmin kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Hankkeen aikana kehitetty oma iot.ruokateknologia.com -palvelu tulee pysymään yhtenä osana Frami Food Labin toimintaa. Jatkossa palveluun liitetään entistä enemmän tietolähteitä ja mahdollistetaan laajempi tietojen käytettävyys sensoridatan lisäksi tutkimuslaitteiden tuottaman tiedon muodossa. Hanke toteutti kalustonhallintajärjestelmän, jonka avulla laitteiden ylläpito, käytettävyys ja varaus onnistuu. Kalustonhallintajärjestelmä mahdollistaa myös muiden kuin hankkeessa investoitujen laitteiden hallinnan. Hanke integroi GS1 Synkka -datajärjestelmän ja teki kännykällä käytettävän demon. Demossa kännykän kameralla voidaan lukea tuotteen viivakoodi ja noutaa Synkka-palvelusta pakkaustietoja, esimerkiksi makroravinteet, allergeenit ja pakkauskoon. Demoa voi käyttää pohjana, jos haluaa lisätä toiminnallisuutta esimerkiksi pk-yrityksen varastonhallintaan tai reseptiikan käytettävyyden parantamiseen. GS1 -järjestelmien kanssa tehty työ mahdollistaa jatkossa myös EAN-viivakoodien seuraajan, 2D-koodin testaamisen Frami Food Lab -ympäristössä.

Hankkeen aineistot ja iot.ruokateknologia.com -alusta saatavilla osoitteessa https://projektit.seamk.fi/projektitietokanta/?RepoProject=241019