Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78159

Hankkeen nimi: Hakkeesta biometaania ja biohiiltä

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 20.7.2021 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: XYLO GAS OY

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 2072643-1

Jakeluosoite: Nordanvik 142

Puhelinnumero: +358407547182

Postinumero: 02580

Postitoimipaikka: SIUNTIO

WWW-osoite: www.xylogas.net

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Ek Fredrik

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: fredrik.ek(at)xylogas.net

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358407547182

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Puusta tuotetulla typpivapaalla puukaasulla voidaan korvata biokaasulaitoksen energiasatosyöte jopa kokonaan. Tämä on tutkimuspiireissä tunnettu jo jonkin aikaa, mutta kaupallisessa käytössä tekniikkaa ei vielä ole. Integroimalla puuta käyttävä kaasutuslaitteisto biokaasulaitokseen voidaan biometaanin tuotantoa jopa yli kaksinkertaistaa ja kasvattaa toiminnan kannattavuutta vielä enemmän. Xylo Gas Oy on suunnitellut uuden megawattiteholuokan kaasutuslaitteiston, joka pystyy tuottamaan typpivapaata puukaasua tavallisesta energiahakkeesta sekä kierrätyspuusta. Samalla laitteistolla pystyy kaasun lisäksi valmistamaan biohiiltä maanparannusaineeksi, jolloin hiilitase saadaan käännettyä kokonaisuudessa negatiiviseksi.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 134 610

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 128 468

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 134 610

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 128 468

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa

Seutukunnat: Helsingin

Kunnat: Siuntio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Nordanvik 142

Postinumero: 02580

Postitoimipaikka: SIUNTIO

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Laitteiston kohderyhmä on biokaasulaitokset. Biokaasulaitokset ovat joko maatiloilla tai jätteenkäsittelyssä. Maatilat ovat tyypillisesti perheyrityksiä tai niiden yhteenliittymiä. Esim. Saksassa syöttötariffin poistuessa biokaasulaitoksilla tulee olemaan vaikeuksia toimimaan kannattavasti. Mielestämme, jos laitteiston avulla biokaasun tuottaminen tulee kannattavammaksi biometaanin tuotannon lisääntyessä, silloin maatilan ja yrittävän perheen tilanne kohenee. Maatila säilyy elinvoimaisena ja toiminta voi jatkua uudelle sukupolvelle, myös yhtä hyvin perheen tyttärelle kuin pojalle. Tämä lisää yhdenvertaisuutta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Tällä hetkellä Xylo Gas Oy:ssä on historiasta johtuen vai miehiä. Tavoitteena on kun rekrytoidaan lisää henkilökuntaa palkata naispuolinen henkiö, jotta yrityksen toimintaan saadaan monipuolista osaamista. Lisäksi, kun kilpailutamme alihankintoja kysymme toimittajilta heidän suhtautumista sukupuolineutraalisuuteen. Emme tee yhteistyötä tahojen kanssa, jotka vastustavat tätä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena on uuden uusiutuvan energian tuotantotavan demonstroiminen

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 9
Tuotamme biometaania ja biohiiltä energiatehokkaassa prosessissa hakkeesta ja kierrätyspuusta. Yksittäinen laitos ei paljon vaikuta, mutta kaupallistumisen ja hyvän esimerkin kautta vaikutus suurenee merkittäväksi
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 9
Hankkeen idea on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen lisäämällä ja järkeistämällä biokaasun tuotantoa. Korvataan varta vasten viljellyn biomassan käyttö biokaasulaitosten syötteenä metsätalouden sivuvirroilla sekä kierrätyspuulla. Biohiilen käyttö viljelysmaan tuottavuuden parantamisessa paitsi varastoi hiiltä maaperään myös kasvattaa satotasoja ja vähentää tämän kautta ympäristöä kuormittavien ja paljon energiaa kuluttavien keinolannoitteiden käyttöä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 5
Esimerkiksi Saksassa viljeltyä biomassaa käyttävien biokaasulaitosten suuri määrä koetaan ongelmalliseksi. Biokaasun tuotanto pyörii tariffitukien varassa. Biokaasulaitosta lähellä olevat pellot ovat usein valjastettu pelkän energiamaissin viljelyyn. Tällä tavalla uusiutuvan energian tuotanto kilpailee samoista resursseista ruokatuotannon kanssa. Energiapuun tai kierrätyspuun käyttö uusiutuvan energian tuotannossa ei kilpaile ruokatuotannon kanssa. Metsä on peltoa paljon luonnontilaisempi ympäristö, vaikka olisikin talouskäytössä. Metsämaa pärjää ja tuottaa hyödykkeitä ja energiaa huomattavan paljon pienemmillä viljelypanoksilla kuin peltomaa. Myös eliöstöltään metsämaa on paljon viljeltyä peltomaata rikkaampaa. Energiaksi käytetään lisäksi vain se osa metsän tuotteista mitä ei kelpaa puutavarateollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätyspuun käyttö energialähteenä on vielä ongelmattomampi ja ympäristövaikutusten puolesta rinnastettavissa jätteistä tuotettuun biokaasuun.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 9
Ennen käyttöä maanparannusaineena biohiiltä pystyy käyttämään ravinteikkaiden valumavesien suodattamisessa. Myös peltomaan sijoitettuna biohiili vaikuttaa ravinnevalumia vähentävästi. Biohiilen käyttö maataloudessa toimii pitkäaikaisena hiilivarastona. Biohiilen ja biokaasulaitoksen mädätysjäännöksen yhdistelmä mahdollistaa varsin hyvän maanparannusaineen tuottamisen. Kun biohiiltä tuotetaan, saadaan normaalisti pyrolyysikaasuista lämpöä. Uusi ratkaisumme mahdollistaa sen, että osasta pyrolyysikaasuja saadaan myös tuotekaasua ja loppupäässä myytävää metaania.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 1
Pieni positiivien vaikutus.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 5
Uusi tekniikkamme toimii osana tulevaisuuden kiertotaloutta. Tulevaisuudessa biokaasua tullaan enemmässä määrin tuottamaan sivuvirroista. Termisen kaasutustekniikan integrointi biometaanin tuotantoprosessiin laajentaa biometaanin tuotannon raakaainepohjaa helposti hajoavista biojätteistä ligniinipitoisiin sivuvirtoihin kuten kierrätyspuuhun.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 9
Hankkeessa tuotetaan energiatehokkaassa prosessissa korkean jalostusarvon uusiutuvaa energiaa. Puun käyttäminen uusiutuvan energian tuotannossa on vanhaa ja tuttua, puusta saadaan tavanomaisella tekniikalla lämpöä ja pienhiukkasia. Kaasutustekniikan avulla puusta saadaan lämpöä, sähköä ja kaksi kertaluokkaa vähemmän hiukkasia. Yhdistämällä kaasutettu puu biokaasulaitokseen saadaan lisäksi liikennepolttoainetta ja/tai maakaasuverkossa varastoitavaa sekä suoraan fossiilista metaania korvaavaa uusiutuvaa metaania. Kun prosessi kaupallistetaan ja kun siitä tulee vientituote, merkitys ja vaikuttavuus kasvaa aivan eri mittaluokkaan kuin mihin yksittäisellä laitteistolla päästään.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 4
Hanke auttaa biokaasulaitosten kannattavuuden saavuttamisessa. Kun jätteestä tehdään biokaasua ei saada kovin paljon metaania, kaasutetun puun käyttö metaanin raakaaineena auttaa biometaanin tuotantovolyymien kasvattamisessa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 5
Hankkeen myötävaikutuksella syntyvä uusi biometaanin tuotantomenetelmä sisältää muutamia merkittäviä uutuuksia mitä pystyy kaupallistamaan sekä fyysisenä tuotteena että toimintakonseptina. Muutamalle keskeiselle innovaatiolle on myös tarkoitus hakea patenttisuojaa. Tavoitteena on saada aikaan suomalainen vientituote. Muualla ollaan meitä edellä monessa asiassa, voimme vielä ehtiä ensin.
Liikkuminen ja logistiikka 3 4
Henkilöautoliikenne on sähköistymässä kovaa vauhtia vaikka sähköautojen osuus autokannasta vielä on pieni. Biokaasu tulee vielä kauan tarjoamaan puhtaan vaihtoehdon dieselin käytöön raskaan kaluston käyttövoimana. Hanke edistää liikkumisen ja logistiikan hiilijalanjäljen pienentämistä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 2
Tarjoamme konkreettisen ja puhtaan tavan tuottaa uusiutuvaa energiaa ja torjua ilmastonmuutosta. Esimerkki hyvästä käytännön tekemisestä tuo ihmisille uskoa tulevaisuuteen keskellä ilmastoahdistusta
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Hanke edistää uusien kestävän kehitykseen liittyvien elinkeinojen muodostumista maaseudulle. Tämä edesauttaa perheiden hyvinvointia maaseudulla.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 3
Prosessimme raaka-aineita, tuotantoeläinten lantaa ja haketta on etupäässä maakunnissa. Hanke edistää alueellista tasaarvoa luomalla uusia elinkeinoja maaseudulle.
Kulttuuriympäristö 1 1
Kulttuuriympäristö säilyy ja kehittyy paremmin jos maakunnissa asutaan ja tullaan taloudellisesti toimeen.
Ympäristöosaaminen 8 8
Ympäristöosaaminen on keskeinen osa hanketta. Biometaanin sekä biohiilen tuotanto ja käyttö osana tulevaisuuden hiilinegatiivista ja ravinteiden kiertoon perustuvaa maataloutta sekä vaatii että kasvattaa ympäristöosaamista. Hanke tullaan toteuttamaan yhteistyössä Novian ammattikorkeakoulun että VTT:n kanssa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tavoite: Biohiiltä ja puhdasta synteesikaasua puuhakkeesta sekä kierrätyspuusta. Uuden teknologian avulla saadaan energiapuu jalostettua pelkkää lämpöä arvokkaimmiksi tuotteiksi -kuten sähköksi ja myös metaaniksi. Tämä tehdään energiatehokkaassa ja vähäpäästöisessä prosessissa. Tekniikkamme avulla voi energian lisäksi tuottaa maanparannusaineena ja hiilivarastona käytettävää biohiiltä. Biohiilien kautta energiantuotannon saa hiilinegatiiviseksi. Miten: Suunnittelemalla ja toteuttamalla laitteisto, joka pohjautuu pyrolyysireaktorin ja leijukerroskaasuttimen yhdistelmään. Laitteisto mahdollistaa synteesikaasun tuottamisen yhtä aikaa biohiilen tuotannon kanssa. Samaa laitteistoa voi käyttää eri tavoilla eri aikoina ja tuottaa eri hyödykkeitä eri vuodenaikoina. Yksi kone, monta käyttötapaa. Laitteiston tavoiteltu polttoaineteho on yhden megawatin luokkaa. Laitteisto on suunniteltu ja toteutetttu melko helposti liikuteltavaksi. Missä ollaan: Laitteisto on hankkeen päättyessä saatu mekaanisesti ja sähköisesti valmiiksi. Mekaniikka, toimilaitteet ja anturit ovat paikallaan sekä johdotettuina. Kesken on vielä automaatio ja prosessin ohjaus. Laitteistomme on usealta suunnalta kehuttu varsin hienosti rakennetuksi. Olemme parasta aikaa tuomassa viimeiset signaalit ohjelmoitavaan logiikkaan. Kun signaalit ja ohjaukset on saatu toimimaan niin sanotusti käsin, tulemme aloittamaan laitteiston eri osioiden koekäyttö. Rinnan tämän kanssa kehitetään laitteiston logiikkaohjelmaa. Ohjelman kehittämien on pitkä prosessi jonka tuloksena kokemuksen karttuessa vähitellen jalostuu toimiva automaatiojärjestelmä. Olemme vastaavaa tehneet aiemminkin, mutta tämä prosessi on laajuudeltaan ja haastavuudeltaan selvästi aiempia suurempi. Miten tästä eteenpäin: Laitteisto rakennetaan valmiiksi ja esitellään mahdollisimman näyttävästi. Ennen kuin tekniikka on kaupallistamiskypsä se tarvitsee kunnollisen koekäyttövaiheen riittävän luotettavuuden varmistamiseksi. Tällainen koekäyttöjaksi oli tarpeen myös asiakastyönä aikaisemmin toteutetun yksinkertaisemman laitteistomme kohdalla. Laite saatiin toimimaan ja se on ollut tuotannossa jo useamman vuoden. Käymme parhaillaan keskusteluja eri tahojen kanssa koekäyttövaiheen toteuttamisesta sekä tämän rahoittamisesta.