Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78650

Hankkeen nimi: Leikkaussaliympäristöön soveltuvien mobiilirobottien ja 5G-teknologian hankinta

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2022 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Itä-Suomen yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2285733-9

Jakeluosoite: PL 1627

Puhelinnumero: 0294 45 1111

Postinumero: 70211

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.uef.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Vartiainen Paavo Eino Juhani

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: tutkijatohtori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: paavo.vartiainen(at)uef.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358504424427

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeessa tehdään investoinnit itseohjautuvan robotiikan käyttöön ottamiseksi leikkaussaliympäristössä. Investoinnit koostuvat kolmesta pääosasta: 1) pyörillä liikkuvat mobiilirobotit, 2) ympäristön geometriaa havainnoiva sensoriikka, ja 3) leikkaussaliympäristöön asennettava 5G-privaattiverkko.
Hankittavat laitteistot ovat kaikki luokitukseltaan ja hyväksynnöiltään sellaisia, että ne soveltuvat leikkaussaliympäristöissä käytettäväksi. Keskeisimmät hankittavat sensorit ovat robotteihin integroivat syvyyskamerat ja lidar-sensorit. Hankittua teknologiaa käytetään tulevissa hankkeissa, kun kehitetään järjestelmä ohjelmistoineen ja algoritmeineen, jossa robotit liikkuvat itsenäisesti ja turvallisesti leikkaussaliympäristössä siirtäen leikkaussalin laitteita eri operaatioiden vaiheissa tarvittaviin paikkoihin.

Tässä haettavassa hankkeessa toteutetaan hankinnat ja otetaan laitteet sekä 5G-verkon laajennukset käyttöön.
Hankkeen tuloksena Itä-Suomen yliopistolla ja Savonialla on käytettävissä laitteistot autonomisen leikkaussalilogistiikan toteuttamiseen 5G-privaattiverkossa yhteistyössä KYS Mikrokirurgiakeskuksen kanssa. Hankinnat sekä hankkeessa aloitettava kehitystyö tuovat uusia mahdollisuuksia mobiilirobotiikan ja 5G-teknologian tutkimus-, kehitys- ja koulutustoimintaan Pohjois-Savossa. Tulevissa hankkeissa mobiilirobotteja ja 5G-verkkoa on mahdollista hyödyntää myös muihin terveydenhuollon tai autonomisen logistiikaan käyttökohteisiin. Hanke laajentaa 5G- ja robotiikkaosaamista Pohjois-Savossa, hankkeen teknologiaa pyritään hyödyntämään yliopiston ja Savonian tekniikan koulutusohjelmissa, erityisesti harjoittelu- ja opinnäytetyöaiheita yhteistyössä seudun yritysten kanssa.
t
t




tteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä on terveydenhuoltosektori ja yritykset. Terveydenhuoltosektori saa hankkeesta hyötyä koska leikkauksiin liittyviä prosesseja voidaan optimoida. Optimointi lisää työturvallisuutta ja vähentää haittatapahtumien riskiä operaatioiden aikana. Koko terveydenhuoltosektorille tämä tuo säästöjä ja auttaa henkilöstöpulassa olevien yksiköiden työn suunnittelua.
Yrityksistä erityisesti robotiikan, ympäristön 3D- mallinnuksen sekä 5G-ratkaisujen parissa toimivat yritykset ovat varsinaista kohderyhmää. Robotiikan käyttö terveydenhuollon palveluksessa on uusi liiketoiminta-alue ja luo ansaintamahdollisuuksia sekä teknologiaa, että sovelluksia toimittavalle teollisuudelle. 5G-teknologian soveltaminen terveydenhuollon palveluksessa luo myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Usein 5G mielletään vain telekommunikaatioratkaisuihin liittyväksi teknologiaksi, mutta 5G on myös sopiva teknologia toteuttaa paikallisia, turvallisia ja vasteajaltaan erittäin nopeita privaattiverkkoja.

Hanketta kirjallisella sitoumuksella tukevat Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri/KYS, sekä yrityksistä kuopiolaiset 3D Talo Finland Oy, Trombia Technologies Oy ja VR4Healthcare Oy, sekä suomalainen yritys Unikie Oy, joka on avannut kehitysyksikön Kuopioon 2021 (https://www.unikie.com/fi/news/itseohjautuvia-autoja-kehittava-ohjelmistoteknologiayhtio-unikie-hakee-kuopiosta-lisaa-osaajia/). Näiltä kumppaneilta tulee edustus hankkeen ohjausryhmään.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisesti hankkeesta hyötyvät leikkaussalihenkilökunta; välinehuoltajat, hoitajat ja kirurgit. Kun toimintoja automatisoidaan, henkilöstön mitoitusta voidaan optimoida niin, että ahtaissa tiloissa työskentelee vähemmän ihmisiä. Tämä parantaa työskentelyolosuhteita ja työergonomiaa. Automaation lisääntyessä myös kognitiivinen kuormitus vähenee ja työntekijän virhesuoritusten määrä laskee.

Hankkeen varsinaisen kohderyhmän yritysten alihankkijat ovat myös välillistä kohderyhmää.
Tekniikan alan opiskelijat yliopistolla ja Savonialla ovat välillistä kohderyhmää työharjoittelupaikkojen myötä.

Yhdessä Kuopiosssa alkavien tekniikan koulutusohjelmien kanssa hanke edesauttaa uudeena, osaavan, työvoimaa saamista seudulle yritysten käyttöön.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 66 801

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 60 672

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 95 429

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 86 673

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Varkauden, Kuopion, Sisä-Savon, Ylä-Savon

Kunnat: Rautalampi, Vesanto, Sonkajärvi, Siilinjärvi, Tervo, Kuopio, Keitele, Lapinlahti, Suonenjoki, Kiuruvesi, Varkaus, Leppävirta, Vieremä, Joroinen, Pielavesi, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
On tunnistettu että robotiikan ja ohjelmistokehityksen alalla työskentee tunnetusti enemmän miehiä kuin naisia. Tässä hankkeessa hankkeesee rekrytoitava ohjelmoija on todennäköisesti nainen. Hankkeen välilliset vaikutukset kohdistuvat leikkaussalihenkilökunnan työympäristön ja työtapojen kehittämiseen, vaikutuksia erityisesti naisvaltaisille hoitaja- ja välinehuoltajahenkilöstölle.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Asiantuntijatehtävät ja -työmahdollisuudet ovat sukupuolesta riippumattomia. Päätoteuttajan tiimissä työskentelee sekä naisia että miehiä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Hankittava teknologia mahdollistaa kirurgisten operaatioiden suorittamisen pienemmillä henkilöstö-, tila- ja suojavarusteresursseilla.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 4
Henkilöstö- ja tilaresurssien käytön tehostumisen myötä energiankulutus jokaista suoritettua leikkausalioperaatiota kohden pienenee, mikä vähentää kasvihuonekaasujen syntymistä
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
ei koske hanketta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 5
Hankkeen pitkän aikavälin vaikutuksena kertakäyttöisten suojavarusteiden tarve leikkaussalitoiminnassa vähenee, kun steriileihin pintoihin koskemisen tarve vähenee.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 2
Kaikki hankkeen synnyttämässä jatkumossa kehitettävä teknologia toimii sähköllä, joka voidaan tuottaa uusiutuvilla energianlähteillä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 5
Hankkeen myötä yliopistolle ja Savonialla luodaan mobiilirobotiikan ja 5G:n osaamista ja laitteistoa, joka on jatkossa sovellettavissa TKI-toimintaan hankkeissa seudun yritysten kanssa. Lisäksi hanke tukee aloittavien DI-opiskelijoiden osaamisen kehittämistä tärkeillä osaamisalueilla (5G, robotiikka, terveydenhuollon sovellukset), mikä voi helpottaa työvoimapulaa korkean teknisen osaamisen alalla Pohjois-Savossa ja Itä-Suomessa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 1 7
Hankkeessa hankitaan ja kehitetään teknologiaa, joka mahdollistaa sairaalaympäristössä tiettyjen logististen tehtävien toteuttamisen tehokkaammin. Hankittavaa teknologiaa ja syntyvää osaamista voidaan soveltaa myös autonomisten henkilöautojen kehittämiseen, mistä on kiinnostunut erityisesti yksi seudulla toimivia yritys.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 7
Hankkeessa kehitettävät ratkaisut parantavat leikkaussaliympäristössä työskentelevien ammattilaisten työergonomiaa ja vähentävät fyysisesti vaativia työtehtäviä.
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Hankkeen tuloksena alkava kehitystyö johtaa leikkaussalihoitajien ja välinehuoltajien työergonomian parantumiseen. Kehitettävät teknologiset ratkaisut tulevat näiden ammattilaisten työn tueksi. Hoitoala on naisvaltainen ala.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 3
Hankkeen tuloksena alkava kehitystyö johtaa leikkaussalihoitajien ja laitoshuoltajien työtehtävien osittaiseen automatisointiin, mikä voi parantaa näiden ryhmien työn mielekkyyttä ja turvallisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen toteuttivat yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston teknillisen fysiikan laitoksen HUMEA-laboratorio ja Savonia AMK.
Hankkeessa valmisteltiin itsestään liikkuvien robottien ja sensorien soveltamista sairaalan sisälogistiikkaan, erityisesti leikkaussalitoimintaa varten.
Hankkeessa laajennettiin Savonian 5G privaattiverkko HUMEA-laboratorion tiloihin, ja hankittiin laitteisto, jolla verkkoon voidaan luoda laajennuspisteitä KYS sairaalatiloihin.
Hankkeessa hankittiin teknillisen fysiikan laitokselle turvallisuusstandardit täyttävä mobiilirobotti ohjelmistolisensseineen (Ceterio C-100 ja NODE.move), mikä mahdollistaa sairaalaympäristön käyttötapaukset.
Mobiilirobotin sensoriikan lisäksi hankittiin kaksi 360 asteen LIDAR-laserskanneria, joita käyttäen huonetilojen 3D-mallinnus robotiikassa toteutetaan.
Hankitttujen laitteiden ohjelmointityö aloitettiin hankkeessa kahden Savonia AMK:lla opiskelevan ohjelmoijan toimesta. Ohjelmoinnissa käytettiin robotiikan avointa ohjelmistoalustaa Robotic Operation System (ROS).

Hankkeessa verkostoiduttiin suomalaisten robotiikkayritysten kanssa valmisteltaessa tulevia TKI ja koulutus-toimia aiheesta