Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78696

Hankkeen nimi: Smart Tahko II - Kohti ylihuomisen Tahkoa

Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 16.2.2022 ja päättyy 31.10.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tahkon kyläyhdistys ry

Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys

Y-tunnus: 2424484-3

Jakeluosoite: Koivulantie 8 B

Puhelinnumero: 0503673129

Postinumero: 73310

Postitoimipaikka: Tahkovuori

WWW-osoite: http://tahkonkylayhdistys.com

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kari Heiskanen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: puheenjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kari.veikko(at)luukku.com

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503673129

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Sekä yritysten, alueen muiden toimijoiden, että myös matkailijoiden osalta on noussut esiin vahvaa tarvetta nostaa Tahkon alueen toiminnot uudelle kansainvälisesti kilpailukykyisemmälle tasolle. Tasolle, joka huomioi nykyiset, mutta myös tulevaisuuden tarpeet ja mahdollisuudet (mm. uudet teknologiat, digitaalisuus ja kestävä kehitys) alueen vetovoimaisuuden lisäämiseksi, sekä yritysten, asukkaiden, että matkailijoiden näkökulmasta. Lisäksi Covid-19 epidemia ja ilmastonmuutos tuovat mukanaan aivan uusia haasteita varsinkin matkailualalle, ja sitä kautta lisännyt tarpeita Tahkon alueen eri toimintojen, infrastruktuurin, liiketoiminnan ja palveluiden nopealle kehittämiselle ja uudistamiselle.

Esiin nousseiden tarpeiden vuoksi toteutettiin maalis-syyskuussa 2021 Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -hanke: SMART Tahko -selvityshanke. Selvityshankkeessa toteutettiin toimenpiteitä, joiden kautta syntyi mm. ”Kohti tulevaisuuden Tahkoa -raportti” tulevaisuuden kehittämisteemojen löytämiseksi, kehittämistoimenpiteiden priorisoimiseksi ja suuntaamiseksi.

Raportissa nousi esiin vahvasti neljä eri kehittämisen painopistealuetta (digitaalisuus, vastuullisuus, kumppanuus ja elämyksellisyys) sekä näihin liittyen priorisoitiin kuusi kehittämisteemaa (Energia & Ympäristö, HoReCa & Palvelut, Data & Digi kommunikaatio, Liikenne & Saavutettavuus, Aktiviteetit & Harrasteet sekä Tapahtumat & Tilaisuudet). Näihin on toivottu ja tarvitaan jatkotoimenpiteitä, jotta alueen vahva ja laaja-alainen kehittäminen varmistetaan.

Tässä hankkeessa toteutetaan kuhunkin kehittämisteemaan liittyen kehittämisestä kiinnostuneiden tahojen Smart Tahko kehittämistiimit (mm. yritykset, tutkimus, julkiset tahot, oppilaitokset ja muut toimijat), kerätään kehittämistoimenpideideat ja mahdollisuudet sekä niiden pohjalta kullekin teemalle luodaan toimenpidesuunnitelmat. Tämän hankkeen kautta syntyy sekä laajoja julkisia tutkimus- ja kehittämiskokonaisuuksia, että erityyppisten yritysryhmien kehittämiseen liittyviä investointi- ja kehittämistoimenpiteitä. Samalla luodaan myös toimenpidesuunnitelmiin mallit toimijoiden roolituksista ja kerätään tietoa mahdollisista jatkorahoituksista. Lisäksi osa tämän hankkeen kautta syntyvistä ideoista, yhteistyöstä ja kehittämistoimista toteutunee suoraan yritysryhmien omana toimintana ilman ulkopuolista rahoitusta.

Uusien palveluiden, kehittämistoimien ym. lisäksi tämän Smart Tahko - Kohti ylihuomisen Tahkoa -hankkeen kautta Tahkon alueelle syntyy uusi TKI- ja testausalue Smart Tahko HUB / Smart Tahko Campus, jossa on mukana useita alueellisia, kansallisia ja jopa kansainvälisiä yrityksiä ja muita toimijoita. Yhtenä tavoitteena on myös Smart Tahko hallintamallin työstäminen ja kuvaus sekä ”Kohti ylihuomisen Tahkoa – seuraavat 100 ja 1000 päivää” -tiekartan luominen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Tämän hankkeen pääkohderyhmänä ovat Tahkon alueen yritykset, asukkaat ja matkailijat. Lisäksi kohderyhmää ovat kansalliset ja kansainväliset yritykset, TKI-toimijat/organisaatiot, kunnat ja kaupungit sekä muut alueen ja uudenlaisten teknologioiden ja palveluiden kehittämisestä kiinnostuneet tahot.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillistä kohderyhmää ovat kansalliset ja kansainväliset yritykset, TKI-toimijat/organisaatiot, kunnat ja kaupungit sekä muut alueen ja uudenlaisten teknologioiden ja palveluiden kehittämisestä kiinnostuneet tahot.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 224 680

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 211 681

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 249 680

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 236 681

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion

Kunnat: Kuopio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Koivulantie 8B

Postinumero: 73310

Postitoimipaikka: Tahkovuori

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hanke on sukupuolineutraali
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke on sukupuolineutraali. Kaikilla on mahdollisuus päästä mukaan hankkeen toimenpiteisiin sukupolesta riippumatta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on Tahkon alueen Smart Tahko -toiminnan pidempiaikainen suunnittelu ja eri kärkiteemojen kehittämistiimien ja niihin liittyvien TKI- ja muiden toimenpiteiden suunnittelu.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 5
Tämän hankkeen ja Smart Tahko toiminnan kautta mm. alueen enrgiankäyttöä optimoidaan, jätevirtojen hallintaan kehitetään parannuksia, pyritään monipuolisiin yhteiskäyttö- ja vuokrauspalveluihin ym. toimenpiteisiin, jolla matkailusta ja alueesta saadaan yhä paremmin kestävän kehityksen mukainen. Hankkeessa tehdään eri toimialojen yhteistyötä ja ideoinneissa yhdistetään uudella tavalla eri alojen osaamista mm. luonnonvarojen käytön vähentämiseksi.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 5
Tämän hankkeen ja Smart Tahko toiminnan kautta mm. alueen enrgiankäyttöä optimoidaan, jätevirtojen hallintaan kehitetään parannuksia, pyritään monipuolisiin yhteiskäyttö- ja vuokrauspalveluihin ym. toimenpiteisiin, jolla matkailusta ja alueesta saadaan yhä paremmin kestävän kehityksen mukainen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 1 3
Sekä hankkeen toiminnoissa, että sen kautta syntyvissä toimenpiteissä huomioidaan matkailun ja muun toiminnan vaikutusten vähentäminen ja minimointi alueen luontoon ja sen monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 5
Tämän hankkeen ja Smart Tahko toiminnan kautta mm. alueen enrgiankäyttöä optimoidaan, jätevirtojen hallintaan kehitetään parannuksia, pyritään monipuolisiin yhteiskäyttö- ja vuokrauspalveluihin ym. toimenpiteisiin, jolla matkailusta ja alueesta saadaan yhä paremmin kestävän kehityksen mukainen. Hankkeessa tehdään eri toimialojen yhteistyötä ja ideoinneissa yhdistetään uudella tavalla eri alojen osaamista mm. pienhiukkasten ja kasvihuonekaasujen syntymisen vähentämiseksi.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
ei liity hankeeseen
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 5
Tämän hankkeen ja Smart Tahko toiminnan kautta mm. alueen jätevirtojen hallintaan kehitetään parannuksia, pyritään monipuolisiin yhteiskäyttö- ja vuokrauspalveluihin ym. toimenpiteisiin, jolla matkailusta ja alueesta saadaan yhä paremmin kestävän kehityksen mukainen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 4
Alustavasti Smart Tahko -toiminnoissa on tuotu esiin mm. energiansäästö ja energian käytön optimointi. Näihin teemoihin liittyen kehittämistiimeissä varmasti nousee uusiutuvien energialähteiden käyttö kehittettäväksi alueeksi. Ainakin välillisesti hanke tullee edistämään uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 5
Tämän hankkeen ja Smart Tahko toiminnan perusta on alueen yrityksissä ja niiden kehittämisessä sekä uusien teknologioiden ja verkostojen luomisessa. Niiden kautta vahvistetaan sekä alueen yritysten, että koko alueen vetovoimaa ja kilpailukykyä. Hankkeessa tehdään kehittämistiimien sisällä ja niiden välillä vahvaa eri toimialojen TKI-yhteistyötä, luodaan testausalustaa ja uusia palveluita ja ratkaisuja alueen elinkeinoelämän kehittämiseksi ja kestävän kilpailukyvyn rakentamiseksi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 7
Hankkeessa kehitetään alueen digitoimintoja ja teknologioita ja sitä kautta syntyy välillisesti useita uusia digitaalisia palveluita matkailuun ja muuhun alueen toimintaan liittyen sekä alueen yrityksille, matkailijoille, että myös asukkaille.
Liikkuminen ja logistiikka 2 5
Hankkeessa kehitetään mm. yhteiskäyttöautoilua, selvitetään mahdollisuuksia autonomisten bussien käytölle, sekä selvitetään ja ideoidaan erialisia muita matkailualueen logistiikkaan liittyviä digitaalisiaratkaisuja (ruokapalvelut, paketit, jätehuolto, jne.)
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 4
Digitaalisten palveluiden kehittämisen myötä etätoiminnot sujuvat paremmin ja kontakteja voidaan välttää mm. Covid-19 typpisissä epidemiatilanteissa. Esim. avaimettomuus, sovellukset ja etäpalvelut. Näin voidaan paremmin varmistaa turvalliset ja terveelliset matkailupalvelut.
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Pieneltä osin hankkeen kautta edistettävät digitaaliset ja muut palvelut auttavat edistämään estettömyyttä ja sitä kautta lisäävät tasa-arvoa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 1
Pieneltä osin hankkeen kautta edistettävät digitaaliset ja muut palvelut auttavat edistämään estettömyyttä ja saavutettavuutta sekä sitä kautta lisäävät laaja-alaisesti mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa alueen toimintoihin.
Kulttuuriympäristö 0 2
Ei liityy suoraan hankkeeseen, mutta saattaa tulla esiin eri kehittämistiimien ideoinneissa. Vaikutusta vielä mahdoton arvioida. Kulttuuriarvot huomioidaan kuitenkin palveluita kehitettäessä.
Ympäristöosaaminen 3 3
Hankkeen digitalisaatioon liittyvissä ja muissa kehittämistoimissa huomioidaan ympäristövaikutuksia. Eri kehittämistiimeissä toimijat oppivat toisiltaan mm. ympäristöön liittyvistä asioista ja ratkaisuista. Myöhemmin tietoa siirtyy yrityksiltä ja tutkimuslaitoksilta myös alueen muille toimijoille ja eri palveluiden kautta myös asukkaille ja matkailijoille.

9 Loppuraportin tiivistelmä

SmartTahko on kehityshanke, joka pyrkii kehittämään Tahkon matkailualueen älykkyyttä ja digitalisaatiota. Hankkeessa tavoitellaan älykkään ja kestävän matkailun ratkaisuja,jotka parantavat alueen palveluja ja kokemuksia sekä lisäävät alueen houkuttelevuutta matkailijoiden keskuudessa. SmartTahko-hanke toteutetaan yhteistyössä Tahkon matkailuyritysten, Tahkon alueen asukkaiden, paikallisten yhteisöjen, Tahkon
matkailupalvelujen kehittäjien ja teknologiayritysten kanssa.

Mistä tähän on tultu
Esiselvitystyön jälkeen käynnistettiin SmartTahko II-hanke Tahkon Kyläyhdistyksen anomana ja alueen yritysten sekä seudullisten toimijoiden toimesta. Tavoitteet asetettiin heti alussa korkealle. Kovenevassa kilpailussa ei enää pärjää samaa tekemällä kuin mitä Tahkolla on viime vuodet tehty, joten on löydettävä ylihuomisen palveluita sekä teknologioita. Esiselvityksen esiintuomat kehittämisalueet jaettiin kuuteen tiimiin. Noiden tiimien jäseniksi saimme parhaat voimat niin alueen toimijoista kun koko maasta.

Työskentely
Tavoitteeksi pitkäjänteiselle kehittämiselle asetettiin 100 ja 1000 päivän selkeä tiekartta kehitysprojekteille. Näistä lähtökohdista työpajat lähtivät liikkeelle. Nuo työpajat olivat erityisen innostavia johtuen osallistujien kyvykkyydestä sekä näkemyksellisyydestä työn tärkeydestä Tahko parhaaksi. Toteutimme 30 erillistä työpajaa, joista viisi kutakin teemaa kohden. Yhteensä eri tiimit ovat työskennelleet yhdessä noin 150 tuntia. Kaikkiaan tiimeihin osallistui 65 henkilöä. Fasilitoinnin lisäksi eri työpajoissa vieraili, joko läsnä tai
etänä, yhteensä 26 asiantuntijaa. Howspace-alusta on ollut käytössä koko työskentelyn ajan, siellä mukana on ollut noin 90 henkilöä. Materiaalia syntyi valtavasti jokaisessa tiimissä. Valinnan vaikeus lähiajan panostuksista vain kasvoi tuon materiaalimäärän myötä. Työskentelyprosessi tuotti kullekin tiimille sen valitsemat tärkeimmät avainsanat ja tavoitteet. Ne koostettiin kanvaaseihin. Hyväksikäytimme myös ChatGPT:n tuottamaa tekoälyä tulosten analysoinneissa. Konkreettisia nopeasti liikkeelle laitettuja kokonaisuuksia ovat olleet asiakastutkimuksen esille tuoma Tahko App. Se tuo kaikki palvelut yhteen helposti käytettävään alustaan.
Sen sisään on tullut jo saavutettavuuden kannalta oleellisia aikataulupalveluita, aukioloaikoja ja aivan uutena Tahkolainen henkilökuntakortti. Datan keräämiseksi on startattu liikennelaskenta, vedenkulutuksen seuranta ja asiakaskyselyjen kautta saatavat
kulutuskäyttäytymiset jne. Työn aikana on edistetty aktiivisesti mm. lumivarmuus projektia, jolla säilölumiteknologian avulla Tahkon talvikausi voitaisiin avata vuosittain ennalta tiedossa olevana ajankohtana. Autonomisen sisäliikenteen suunnitelmat ovat myös pitkällä.

100 ja 1000 päivää
Olemme valinneet kuudelle aihealueelle kullekin kehittämisalueet. Tämä tarkoittaa sitä, että näistä tulee tiimin päätöksellä lähteä liikkeelle. Toteutukset eivät voi lähteä liikkeelle samanaikaisesti, joten niitä on porrastettu starttaamaan kahden vuoden ajalle.

SmartTahko MasterPlan
Kaiken tämän työskentelyn kiteytyksenä tuli selkeästi eteen päivittyvän masterplan-konseptin kehittäminen. Jatkuvasti muuttuvat investointisuunnitelmat, aikataulut, rakentamiset sekä palveluiden kehittymiset vaativat helposti päivitettävän suunnittelualustan. Tämä älykäs suunnittelualusta tulee kehittää Tahkon jatkokehittämistä varten. Tuossa materiaalissa yhdistyvät kaikki matkailualueen palvelut, infra ja tekniikat.