Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78735

Hankkeen nimi: Kohti kestävää saavutettavuutta

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2022 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kittilän kunta

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0191406-6

Jakeluosoite: Valtatie 15

Puhelinnumero: 0400356500

Postinumero: 99100

Postitoimipaikka: Kittilä

WWW-osoite: http://www.kittila.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Palola Leea Katariina

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Elinkeinojohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: katariina.palola(at)kittila.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400955472

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tunturi-Lapin matkailupotentiaali on kansallisesti ja kansainvälisesti vetovoimainen ja on luonut alueelle elämisen mahdollisuuksia, veto- ja pitovoimaa jo vuosikymmenten ajan. Matkailu vaikuttaa välillisesti tai välittömästi suureen osaan alueen yrityskantaa, joka jo pelkästään Kittilässä tarkoittaa noin 800 yritystä. Matkailun huomattava kasvu on tullut kansainvälisiltä markkinoilta, kuten Keski-Euroopasta. Matkailun pitkäjänteisen kehittämisen turvaamiseksi on alueen saavutettavuuden varmistaminen kansainvälisiltä markkinoilta ehdottoman välttämätöntä.

Hankkeen päätavoitteena on nopeuttaa matkailualueiden toipumista koronapandemian aiheuttamasta tilanteesta ja lisätä mahdollisuuksia lumettoman ajan kansainvälisen matkailun kehittymiselle saavutettavuutta kehittämällä. Ympärivuotisen matkailun kehittymisen kannalta suurin pullonkaula alueella on kansainvälisen saavutettavuuden haasteet lumettomana aikana. Hankkeessa pyritään kohti kestävämpiä (ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen) malleja alueen saavutettavuuden varmistamiseksi sekä edistää alueen lumettoman ajan kansainvälistä liiketoimintaa saavutettavuutta kehittämällä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat Lapin matkailuyritykset, erityisesti Tunturi-Lapin alueella. Alueen matkailuorganisaatiot toimivat hankkeen yhteistyökumppaneina, jonka kautta voidaan tavoittaa yhteismarkkinointiyritykset. Hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi mukaan kutsutaan kuitenkin myös laajasti alueen muut yrittäjät.
Hankkeen materiaali on yleisesti Lapin matkailuyritysten käytettävissä ja hankkeessa tuotettua tietoa levitetään laajasti Lapin alueella.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä on Lapin matkailutoiminnan eri sidosryhmät alueella kuten julkinen sektori ja kansainväliset toimijat. Lisäksi välillisenä kohderyhmänä ovat Lapin alueen asukkaat sekä alueella vierailevat matkailijat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 103 584

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 103 250

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 129 480

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 129 063

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Tunturi-Lapin

Kunnat: Enontekiö, Kolari, Muonio, Kittilä

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Valtatie 15

Postinumero: 99100

Postitoimipaikka: Kittilä

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Matkailutoimialan kehittämisen vaikutukset kohdistuvat tasapuolisesti miehiin ja naisiin. Ala työllistää sukupuolineutraalisti. Hankevalmistelun yhteydessä tehtiin lisäksi Suvauskoneella analyysi hankkeesta sukupuolinäkökulmasta. Myös tämä analyysin perusteella hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kaikki hankkeen toiminnot toteutetaan sukupuolineutraalisti.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on peruslähtökohdiltaan tasa-arvoinen ja avoin kaikille toimijoille sukupuolesta riippumatta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 3
Hankkeessa edistetään matkailun viipymien pidentämistä sekä majoituskapasiteetin ja palvelutarjonnan kestävämpää hyödyntämistä. Hankkeessa haetaan kestävämpiä muotoja alueen saavutettavuuteen junaliikenteen ja uusien lentoteknologioiden myötä pitkällä aikavälillä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 5
Hankkeen toimenpiteiden myötä voidaan pitkällä tähtäimellä vaikuttaa saavutettavuuteen niin, että pitemmät viipymät ja junaliikenteen suosion lisääntyminen sekä lentoliikenteen sähköistyminen pienentävät matkailun ilmastovaikutuksia. Lyhyellä aikavälillä hankkeessa edistetään matkailun viipymien pidentämistä sekä majoituskapasiteetin ja palvelutarjonnan kestävämpää hyödyntämistä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei kuulu hankkeen vaikutuspiiriin.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hankkeen toimenpiteiden myötä voidaan pitkällä tähtäimellä vaikuttaa saavutettavuuteen niin, että pitemmät viipymät ja junaliikenteen suosion lisääntyminen sekä lentoliikenteen sähköistyminen pienentävät matkailun ympäristövaikutuksia. Lyhyellä aikavälillä hankkeessa edistetään matkailun viipymien pidentämistä sekä majoituskapasiteetin ja palvelutarjonnan kestävämpää hyödyntämistä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei kuulu hankkeen vaikutuspiiriin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Kun yritysten ympärivuotinen liiketoiminta kehittyy, heillä on paremmat edellytykset ja taloudelliset resurssit kehittää ja ottaa käyttöön kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 4
Pitkällä tähtäimellä vaikutukset energialähteiden käytössä: junaliikenteen potentiaalinen suosion kasvu sekä lentoliikenteen sähköistymisen vaikutukset. Kun yritysten ympärivuotinen liiketoiminta kehittyy, heillä on paremmat edellytykset ja taloudelliset resurssit kehittää ja ottaa käyttöön kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 8
Kun yritysten ympärivuotinen liiketoiminta kehittyy, heillä on paremmat edellytykset ja taloudelliset resurssit kehittää ja ottaa käyttöön kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja. Ympärivuotinen matkailu lisää matkailuliiketoiminnan taloudellista kestävyyttä ja ympärivuotisia työpaikkoja.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Hankkeessa kehitetään uusia liiketoimintamalleja, jotka perustuvat aineettomiin palveluihin ja tukevat alueen yritysten taloudellista kestävyyttä.
Liikkuminen ja logistiikka 8 8
Hankkeen pääasiallinen tarkoitus on kehittää alueen saavutettavuutta, liikkumista ja logistiikkaa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 8 8
Alueen saavutettavuuden heikko taso haittaa ympärivuotisen liiketoiminnan kehittymistä, joka lisäisi vakituisia, ympärivuotisia työpaikkoja. Tämän avulla voidaan helpottaa alueen asuntopulaa sekä tuottaa paremmin hyvinvointia lisääviä julkisia palveluita.
Tasa-arvon edistäminen 8 8
Saavutettavuutta ja ympärivuotista liiketoimintaa kehittämällä voidaan alueelle saada enemmän pysyviä työpaikkoja naisvaltaisille palvelualoille.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 8
Alueen saavutettavuuden heikko taso haittaa ympärivuotisen liiketoiminnan kehittymistä, joka lisäisi vakituisia, ympärivuotisia työpaikkoja. Tämän avulla voidaan helpottaa alueen asuntopulaa sekä tuottaa paremmin hyvinvointia lisääviä julkisia palveluita.
Kulttuuriympäristö 3 5
Lumettoman ajan matkailu kannustaa alueen toimijoita pitämään huolta alueen kulttuuriympäristöistä ja kehittämään niitä.
Ympäristöosaaminen 2 2
Saavutettavuuden uudenlaisten ratkaisujen myötä alueen toimijoiden tietoisuus aiheesta kasvaa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tunturi-Lapin matkailupotentiaali on kansallisesti ja kansainvälisesti vetovoimainen ja on luonut alueelle elämisen mahdollisuuksia, veto- ja pitovoimaa jo vuosikymmenten ajan. Matkailu vaikuttaa välillisesti tai välittömästi suureen osaan alueen yrityskantaa, jonka määrä on ollut kasvusuuntaista ja on jo pelkästään Kittilässä 900 yritystä. Matkailun huomattava kasvu on tullut kansainvälisiltä markkinoilta, kuten Keski-Euroopasta. Matkailun pitkäjänteisen kehittämisen turvaamiseksi on alueen saavutettavuuden varmistaminen kansainvälisiltä markkinoilta ehdottoman välttämätöntä. Matkailun sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden varmistamiseksi tämä on tehtävä niin, että saavutettavuus toteutuu myös lumettomana aikana ja varmistaa näin ympärivuotisen matkailun kehittämisen mahdollisuudet.
Kohti kestävää saavutettavuutta -hankkeen päätavoitteena on ollut nopeuttaa matkailualueiden toipumista koronapandemian aiheuttamasta tilanteesta ja lisätä mahdollisuuksia lumettoman ajan kansainvälisen matkailun kehittymiselle saavutettavuutta kehittämällä. Hankkeen toimenpiteillä on pyritty kohti kestävämpiä (ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen) malleja alueen saavutettavuuden varmistamiseksi sekä haluttu edistää alueen lumettoman ajan kansainvälistä liiketoimintaa saavutettavuutta kehittämällä.
Hankkeen tuloksena alueella on käytettävissään monipuolista ja ajantasaista tietoa alueen saavutettavuuden kehittämiseksi maata pitkin, paremmat edellytykset alueen lentoliikenteen reittiverkoston kehittämiseen, tuoretta markkinadataa Keski-Euroopan valituilta markkinoilta erityisesti lumettoman ajan saavutettavuuden kehittämiseksi sekä tuore selvitys sähköisen lentämisen tilanteesta ja potentiaalista alueen näkökulmasta.