Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A78775

Hankkeen nimi: Älykkäät koneet ja järjestelmät - investointi

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2022 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Centria-ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 1097805-3

Jakeluosoite: Vierimaantie 7

Puhelinnumero: 0404858219

Postinumero: 84100

Postitoimipaikka: Ylivieska

WWW-osoite: http://www.centria.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Pitkäaho Tomi Pekka Antero

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TKI-Päällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tomi.pitkaaho(at)centria.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0404858219

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Neljännen teollisen (i4.0) vallankumouksen digitaaliset teknologiat kuten koneoppiminen, pelillisyys, ja virtuaalitodellisuus yhdessä robotiikan kanssa mahdollistavat teollisuuden kustannustehokkuuden ja tuottavat kilpailukykyä suomalaiselle teollisuudelle. Nämä teknologiat mahdollistavat osaltaan teollisuuden vetovoimaisuuden ja takaavat tätä kautta työvoiman riittävyyden teollisuuden tarpeisiin.

Investointihankkeen toimenpiteiden selkeänä tavoitteena on vähähiilisen talouden edistäminen sekä kiertotalouden ja vihreän siirtymän tukeminen. Vähähiilisyystavoitetta kohti pyritään mm. energia- ja resurssitehokkuuden, elinkaariajattelun sekä fossiilisten polttoaineiden vähentämisen kautta. Investointihankkeen toimenpiteet kohdistuvat laajasti eri tutkimushankkeisiin, joissa osatoteuttajina ja kumppaneina on laaja joukko elinkeinoelämän edustajia. Hankkeessa ja sen valmistelussa on huomioitu sukupuolten tasa-arvo ja hanke tukee kestävää kehitystä.

Centrian tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) kehittää alueen yritysten ja organisaatioiden osaamista niiden toiminnan ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Centria luo ja tuo TKI-toiminnassaan uutta tietoa, osaamista ja teknologioita alueen elinkeino- ja työelämän käyttöön sekä tarjoaa työelämälähtöisen oppimisympäristön opiskelijoille TKI-toiminnan ja opetuksen yhteistoiminnan kautta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Investointihankkeen varsinainen kohde on Centria-ammattikorkeakoulu, jonka kyvykkyyttä, vetovoimaisuutta ja osaamistasoa nostetaan investointien myötä.

Toisena kohderyhmänä ovat alueen ja koko maakunnan yritykset ja toimijat, joiden kilpailukyvylle siirtyminen uusimpiin teknologioihin on jatkossa yhä merkittävämmässä roolissa.

Kolmantena kohderyhmänä ovat hankkeet, joiden kautta laitteistojen käyttöönotto voidaan toteuttaa. Hankkeet hyödyntävät hankintoja osana uuden tiedon tuottamista. Tietoa ja tuloksia alueelle levitetään erilaisten medioiden, julkaisujen ja tilaisuuksien kautta

4.2 Välilliset kohderyhmät

Tutkimuslaitokset ja julkinen sektori. Kunnat ja kaupungit hyötyvät hankkeesta tutkimushankkeiden kautta.

Välillisesti hanke parantaa Centrian opiskelijoiden työllistymistä. Opiskelijat pääsevät tutustumaan opinnoissaan uusiin teknologioihin. Centrian tutkimushankkeissa kehitetty osaaminen viedään opetussisältöihin.

Hankkeen välillisiin kohderyhmiin kuuluvat myös alueen toisen asteen oppilaitokset. Centria tarjoaa heille väyläopintoja, joiden sisältöjen osaaminen on kehitetty Centrian tutkimushankkeissa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 311 500

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 293 693

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 445 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 419 561

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Raahen, Haapavesi-Siikalatvan, Ylivieskan, Nivala-Haapajärven

Kunnat: Ylivieska, Oulainen, Alavieska, Kalajoki, Siikajoki, Raahe, Sievi, Pyhäjärvi, Reisjärvi, Siikalatva, Kärsämäki, Pyhäntä, Nivala, Haapavesi, Haapajärvi, Pyhäjoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Vierimaantie 7

Postinumero: 84100

Postitoimipaikka: Ylivieska

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristöä on hankkeen suunnittelun aikana analysoitu sukupuolinäkökulmasta käyttäen valtakunnallista tilastoaineistoa. Hankkeen osaamisen kehittämisen ja tutkimustoiminnan pääasiallinen kohde on informaatioteknologia. Kyseisellä osaamisalueella koulutustausta on joko tekniikka, luonnontiede tai tietojenkäsittely ja tietoliikenne (ICT). Tekninen koulutus on varsin miesvaltaista, sillä kaikista tekniikan koulutuksen suorittaneista 903 014 henkilöstä naisia on vain 146 621 henkeä, eli 16,2 % (lähde:http://www.stat.fi/til/vkour/2017/vkour_2017_2018-11-02_tau_001_fi.html). Tietojenkäsittely ja tietoliikenne (ICT) on vastaavasti hyvin miesvaltainen ala, sillä kaikista tutkinnon suorittaneista 20% on naisia (23422/116985). Luonnontieteellinen koulutuksen saaneiden sukupuolijakauma on puolestaan hieman naisvaltainen (27120/51980, eli noin 52,17 % on naisia). Näiden lukujen perusteella informaatioteknologian TKI-toimintaan soveltuvista henkilöistä koulutuksen perusteella alle viidennes on naisia (18,4%). Toimiala ja sosioekonominen aseman tarkastelun lähteenä käytimme (Tilastokeskus: Naiset ja miehet Suomessa 2014, ISBN978–952–244–510–0). RFmedia-laboratoriossa kehitettävien ratkaisuiden soveltavina toimialoina ovat ICT-ala itse (J Informaatio ja viestintä (58–63) toimialalla 33 % naisia) ja pääosin muut Oulun Eteläisen alueen teolliset toimialat (C-E Teollisuus; sähkö,- lämpö, vesi ja jätehuolto toimialalla naisia 25%), jotka ovat varsin miesvaltaisia toimialoja. Kun haetaan potentiaalisi uusia TKI-kumppaneita, niin ensikontaktit ovat johtavassa asemassa oleviin ylempiin toimihenkilöihin (31,8 % naisia) tai suoraan yrittäjiin (31,8 % naisia).
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Projektissa pyritään siihen, että muodostuvissa uusissa työpaikkoissa on yhtäläiset mahdollisuudet sekä naisilla ja miehillä toimia ja osallistua teollisuuden kehittämistoimintaan. Tavoitteena on työelämän tehtävien kautta edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolten tasa-arvon edistäminen huomioidaan hankkeen päätöksenteossa, mutta hanke keskittyy laiteinvestointeihin.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 3
Ympäristön avulla pystytään tutkimaan ja kehittämään kriittisen teollisuuden tuotantomenetelmiä vähähiilisyyttä tukevaksi ja hävikin minimoimiseksi. Hävikin minimointi ja raaka-aineen tehokas hyödyntäminen tukevat kestävää kehitystä. Yritykset saavat investointien kautta käytännön tietoa laitteistojen käytettävyydestä ja soveltuvuudesta, jolloin turhien investointien määrä vähenee.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 4
Hankkeessa toteutettavien investointien hyödyntäminen raaka-aineiden tehokkaassa käyttämisessä osaltaan pienentää kasvihuonepäästöjä sekä rasittaa vähemmän luontoa, joka sitoo itseensä hiilidioksidia. Lisätyn todellisuden teknologioilla on selkeä yhteys vähiilisyyteen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 1 2
Hankkeessa toteutettavien investointien hyödyntäminen raaka-aineiden tehokkaassa käyttämisessä osaltaan pienentää kasvihuonepäästöjä, joka tukee luonnon monimuotoisuutta mukaan lukien eliöt ja kasvillisuus.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 4
Hankkeessa toteutettavien investointien hyödyntäminen raaka-aineiden tehokkaassa käyttämisessä osaltaan pienentää kasvihuonepäästöjä sekä rasittaa vähemmän luontoa, joka sitoo itseensä hiilidioksidia. Erilaiset päästöt kulkeutuvat pintaja pohjavesiin, maaperään sekä ilmaan. Päästöjen ähentämisellä vähennetään samalla luontoon kulkeutuvien päästöjen määrää.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Kyseessä on laiteinvestointihanke, joten hankkeella ei ole vaikutuksia Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 4
Tehokkaampi raaka-aineiden hyödyntäminen ja kierrätys pienentävät materiaalihukkaa ja vähentää syntyvät jätteen määrää
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 3
Hanke ei varsinaisesti kohdistu uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Erilaisten prosessien kehittäminen, tutkiminen ja soveltaminen osaltaan tukevat vähähiilisyyttä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 4
Investointien hyödyntäjätahoina toimivat Centrian lisäksi alueen yritykset, jotka osallistuvat Centrian hanketoimintaan. Investoinnit vaikuttavat epäsuorasti alueen yrityksien kilpailukykyyn paremman osaamisen ja ammattitaidon myötä. Investoinnit vaikuttavat myös alueen vetovoimaisuuteen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 4
Investoinnit tukevat suoraan alueen digitaalisuuden kehittämistä mm. ohjelmisto-osaamiseen liittyen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
VR- ja AR-ympäristöt mahdollistavat aluesuunnittelua tukemaan paikallista liikkumista huomioiden erilaiset liikuntamuodot kuten kävely, pyöräily, autoilu sekä joukkoliikenne.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 1 2
Hyvinvointi koostuu monista osatekijöistä, joista tässä hankkeessa edistetään usealla tavalla hankintojen kautta. Koulutukseen hankkeessa toteutettava ympäristö mahdollistaa tietotaidon ja osaamisen lisäksi perehdyttämisen ja opastuksen poikkeustilanteisiin. Ivenstointien hyödyntäminen osana koulutusta edistää hyvinvointia työllistymisen kautta. Hankkeen laitteistoja hyödynnetään hyvinvoinnin ja sosiaali- ja terveysalan hankkeissa.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Koska kyseessä on hanke, joka sisältää ainoastaan laiteinvestointeja, hanke ei edistä tasa-arvoa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Koska kyseessä on hanke, joka sisältää ainoastaan laiteinvestointeja, hanke ei vaikuta yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen yhdenvertaisuuteen.
Kulttuuriympäristö 0 0
Koska kyseessä on hanke, joka sisältää ainoastaan laiteinvestointeja, hanke ei vaikuta kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 1 2
Raaka-aineiden tehokas hyödyntäminen, prosessien kehittäminen tukemaan vähähiilisyyttä sekä uusien tekniikoiden ja teknologioiden tutkiminen ja soveltaminen erilaisiin tilanteisiin tuottaa ympäristöosaamista ja -tietoa. Osaamisen ja tiedon jakaminen eri kanavia myöten tukee ympäristöosaamisen laajentumista alueellisesti sekä kansallisesti.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Investointihankkeessa keskityttiin kokonaisuuksiin, jotka tukevat erityisesti alueen elinkeinoelää ja tutkimus- ja kehitystoimintaa. Hanke toteutettiin neljällä eri osa-alueella: 1 robotiikka, 2 dronet ja oheislaitteet, 3 pelikehitys ja virtuaalitodellisuus ja 4 langaton tiedonsiirto. Hankkeen ja hankintojen tavoitteena oli:
1. Alueen tarpeita palvelevan tutkimuslaitteiston hankinta ja käyttöönotto.
2. Alueen yritysten toimintaedellytyksien kehittäminen ja vahvistaminen.
3. Älykkäiden monipuolisien tuotanto- ja robotiikkaympäristöjen kehittäminen.
4. Kansallisen ja kansainvälisen tutkimusyhteistyön vahvistaminen.
5. Vähähiiliseen talouteen siirtymisen tukeminen.

Tavoitteiden mukaisesti, hankkeessa toteutetut investoinnit tukevat Centria avoimia laboratorioita, avointa toimintaa ja tukevat ammattikorkeakoulua perustehtävänsä toteuttamisessa. Investoinnit tukevat alueen tarpeita ja vaateita mahdollistaen elinkeinoelämällä uusiin teknoloigoihin tutustumisen ennen yrityksien omia investointeja. Osaltaan investoinnit mahdollistavat alueelle sijoittuvan osaavan työvoiman. Uudet investoinnit takaavat toimintaympäristöjen ajantasaisuuden mahdollistaen yhä vahvemman kansallisen ja kansainvälisen hankeyhteistyön.

Hankkeen investoinneista ovat jo hankkeen aikana hyötyneet useat Centrian TKI-hankkeet ja investointeja on esitelty laaja-alaisesti toiminta-alueen elinkeinoelämälle. Investoinnit on koettu ajankohtaisiksi, tarpeellisiksi ja hyödyllisiksi eri sidosryhmissä.