Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S20328

Hankkeen nimi: Startup Lapland

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2015 ja päättyy 31.12.2017

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lapin ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2528792-5

Jakeluosoite: Jokiväylä 11

Puhelinnumero: +358 20 798 6000

Postinumero: 96300

Postitoimipaikka: Rovaniemi

WWW-osoite: http://www.lapinamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Eila Linna

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TKI-päällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eila.linna(at)ulapland.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 735 5300

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Lapin osalta voidaan todeta startup -kulttuurin olevan muuhun Suomeen verrattuna vielä jokseenkin tuntematonta ja hyödyntämätöntä. Hankkeen tavoitteena on lisätä startup -kulttuurin leviämistä ja uudenlaista yrittäjyyshenkisyyttä Lapissa ja siten vaikuttaa erityisesti korkeakouluopiskelijoiden työllistymiseen ja taitoon työllistää itsensä valmistumisen jälkeen. Tavoitteena on myös lisätä Lapin korkeakoulukonsernin oppilaitosten opetus ja tki-henkilökunnan osaamista yrittäjyyden saralla ja erityisesti startup- yrittäjyyteen liittyen.

Lapin kannalta on nähtävä tärkeinä erityisesti rakennemuutosalat, joiden kehittämiseen tarvitaan ennakoivaa osaamista ja rohkeita tekijöitä ja toisaalta kasvualat, joissa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Hankkeella ei tueta yksittäisiä rakennemuutos- tai kasvualoja, sillä tulevaisuudessa alat ovat yhä enemmän kytköksissä toisiinsa.

Hankkeessa pilotoidaan ja kehitetään Lapin korkeakoulukonsernin opiskelijoiden tarpeisiin vastaava monialainen, organisaatiorajat ylittävä Startup -valmennusohjelma. Ohjelma toteutetaan kaksi kertaa, jolloin mahdollistuu lean-toimintamallin hyödyntäminen. Ensimmäisessa toteutuksessa ohjelmaa kehitetään tiedonhaulla, tekemällä ja testaamalla ja toisella kierroksella toteutetaan kehitetty pilotti. Ohjelmaa kehitetään tekemällä, oppimalla ja uudistamalla. Valmennusohjelman kehittämiseen osallistuvat sekä opiskelijat itse että oppilaitosten opetus- ja tki-henkilöstö.

Hankkeen toiminta juurrutetaan osaksi LKKK:n toimintaa muun muassa opetusintegraatioiden avulla sekä kartoittamalla harjoittelumahdollisuuksien laajentamista startupeihin. Hankkeen tulosten levittäminen/disseminointi on keskeisessä osassa.
Hankkeen tuloksena on pilotoitu erilaisia tapoja toteuttaa ketterään yritystoimintaan, rohkeaan yrittäjyysosaamiseen ja startup -prosesseihin valmentavaa ohjelmaa Lapin korkeakoulukonsernissa ja luotu korkeakoulukonsernia palveleva valmennusohjelma. Tuloksena oppilaitosten opiskelijoiden ja henkilökunnan tietoisuus ja osaaminen nykypäivän vaatimaan yrittäjyys- ja startup -kulttuuriin liittyen on kasvanut.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Opiskelijat ovat hankkeen ensisijainen kohderyhmä, sillä hankkeen pääasiallisena tarkoituksena on innostaa ja synnyttää uutta, jotta lappilainen osaaminen saataisiin aktivoitua ja generoitua työpaikoiksi. Samalla lappilainen osaaminen saataisiin tehtyä näkyväksi. Opiskelijoiden innostaminen ja liikkuvuuden tukeminen on tärkeää sekä opiskelijoiden oman osaamisen että alueen kilpailukyvyn kannalta. Opiskelija-agentit ovat hankkeessa kohderyhmää, mutta tavoitteena on osallistaa heitä myös toimintamallin kehittämiseen opiskelijalähtöisesti. Opiskelijoita osallistuu valmennusohjelman toimenpiteisiin noin 40 yhteensä. Opiskelijoita voi osallistua toimintaan myös erinäisten tapahtumien tai yksittäisten tapaamisten kautta, eli hankkeen puitteissa järjestettäviin tietoiskuihin ja virallisen valmennusohjelman oheistoimintaan osallistuvien määrä voi nousta huomattavasti suuremmaksi. Lisäksi hankkeesta välillisesti hyötyvien määrä kasvattaa hankkeen vaikuttavuutta.

Hankkeen toiminnasta hyötyvät myös Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston opetus- ja tki-toiminta. Osaamista kasvattamalla saadaan hankkeen tulosten jatkuvuutta turvattua. Asiantuntijaopettajan/-ohjaajan ja muun organisaatioiden asiantuntijahenkilöstön rooli on hankkeessa kiinnostava ja keskeinen heidän ollessaan asiantuntija oman substanssiosaamisensa ja oman organisaatiokulttuurinsa puolesta. Opettaja muun muassa vastaa osaltaan hankkeessa luotavan uuden tiedon välittämisestä omalle alalleen ja omaan organisaatioonsa sekä omiin verkostoihinsa, mutta myös opiskelijoiden rekrytoinnista omien opiskelijoidensa joukosta ja organisaation sisäisten verkostojen kautta. Tämä tarkoittaa käytännössä tiedon liikkumista joustavasti hankkeen ja taustaorganisaation välillä. Yhtäältä asiantuntija toimii asiantuntijana oman substanssinsa osalta sekä toimintamallin rakentajana tuoden prosessiin oman alansa rakenteisiin ja osaamiseen liittyviä näkökulmia. Asiantuntijaorganisaation oma osaaminen liittyen hankkeen teemoihin kasvaa ja asenne startup-yrittäjyyttä kohtaan saa hyvän positiivisen vireen. Opettajien ja muun henkilöstön osallistuminen valmennusohjelman kehittämiseen on tärkeää, sillä vain henkilökohtaisesta osallistumisesta (bottom-up-käytäntö) ohjelma saa myös rakenteellista vaikuttavuutta organisaatioissa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Kohderyhmää ovat niin ikään alueella jo toimivat yritykset, jotka voivat toimia hankkeessa joko tiedontuottajina ja mentoritoiminnan kautta tai toimeksiantajina. Alueen yritysten osaamispääoma kasvaa. Hankkeessa hyödynnetään muun muassa Unelmatehdas -hankkeen aikana luotuja verkostoja ja taustaorganisaatioiden olemassa olevia kumppanuuksia. Uuden verkoston rakentaminen ei näin muodostu erilliseksi tavoitteeksi.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 214 330

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 208 279

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 306 186

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 297 541

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Kemi-Tornion, Pohjois-Lapin, Tunturi-Lapin, Itä-Lapin, Torniolaakson, Rovaniemen

Kunnat: Rovaniemi, Sodankylä, Keminmaa, Enontekiö, Pello, Simo, Ylitornio, Posio, Savukoski, Kolari, Salla, Tornio, Inari, Pelkosenniemi, Muonio, Ranua, Kittilä, Tervola, Utsjoki, Kemijärvi, Kemi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 7

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 6

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 40

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Sukupuolinäkökulmasta hankkeen toimintaympäristö liittyy toimintaan siten, että usein naisvaltaisilla aloilla yrittäjyys ei välttämättä ole teema, jota korostetaan tai edistetään. Myös startup-kulttuuriin liittyen miesvaltaiset alat, kuten tekniikan alat ovat usein lähtökohtaisesti enemmän mukana toiminnassa. Tästä näkökulmata hanke pyrkii toiminnallaan edistämään ja aktivoimaan sukupuolineutraalisuuden huomiointia ja sukupuolesta riippumatonta osallistumista yrittäjyys- ja startup-kulttuuriin liittyvässä toiminnassa. Hankkeessa huomioidaan kaikki sukupuolet samanarvoisesti.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke ei ole sukupuolinäkökulmaan sidottu, vaan hanke toimii sukupuolineutraalisti.Hankkeessa pyritään kuitenkin toimimaan siten, että toiminta vaikuttaa positiivisesti naisten ja miesten tasapuoliseen osallistumiseen hankkeen toimintaan.Lisäksi hankkeessa on tarkoitus ottaa huomioon myös naisvaltaiset alat, kuten palvelu- ja hoiva-ala.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Vaikka näkökulma on huomioitu, sukupuolten tasa-arvon edistäminen ei ole hankkeen päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 2
Hanke edistää luonnonvarojen käytön kestävyyttä välillisesti tukemalla uusien palveluiden kehittämistä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 2
Hanke edistää välillisesti ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämistä tukemalla innovatiivisten palveluiden kehittämistä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 3
Hanke edistää paikallisen elinkeinorakenteen monimuotoistumista ja innovatiivisen ja joustavan liiketoiminnan kehittämistä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 3
Hanke edistää aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittämistä lisäämällä monialaisuutta palvelujen tuottamisessa sekä teknologian hyödynnettävyyttä palvelujen tuottamisessa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 2
Hanke edistää taloudellista alueellista yhdenvertaisuutta tuomalla mahdollisuuksia osallistua nykypäivänä vaadittavan yrittäjyysosaamisen kehittämiseen myös alueella, joka ei vielä pitkien välimatkojen takia ole talouselämän polttopisteessä kansallisella tai kansainvälisellä tasolla.
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Hanke edistää taloudellista alueellista yhdenvertaisuutta tuomalla mahdollisuuksia osallistua nykypäivänä vaadittavan yrittäjyysosaamisen kehittämiseen myös alueella, joka ei vielä pitkien välimatkojen takia ole talouselämän polttopisteessä kansallisella tai kansainvälisellä tasolla.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 5
Hanke edistää tasa-arvoa tarjoamalla mahdollisuuden osallistua yrittäjyysosaamista kehittävään toimintaan monille eri aloille, mikä vähentää sukupuolittuneiden alojen eriarvoisuutta yrittäjyystaitojen kehittämisessä.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa on pilotoitu ja kehitetty Lapin korkeakoulukonsernin opiskelijoiden tarpeisiin vastaavaa monialaista, organisaatiorajat ylittävää Startup -valmennusohjelmaa. Ohjelma on toteutettu kaksi kertaa, jolloin mahdollistuu iterointiin perustuvan lean-toimintamallin hyödyntäminen. Ensimmäisessä toteutuksessa ohjelmaa kehitettiin tiedonhakuun perustuen, sekä benchmarking-kohteisiin tutustumalla. Toisella kierroksella ohjelman rakennetta ja sisältöä muokattiin ensimmäisen valmennuksen kokemusten perusteella. Toisin sanoen, ohjelmaa on kehitetty tekemällä, oppimalla ja uudistamalla.

Valmennusohjelman kehittämiseen osallistuivat sekä opiskelijat itse että oppilaitosten opetus- ja tki-henkilöstö. Hankkeen toimintaa on tehty tutuksi taustaorganisaatiossa ja ’juurrutettu’ osaksi LKKK:n toimintaa muun muassa opetusintegraatioiden avulla sekä kartoittamalla harjoittelumahdollisuuksien laajentamista startupeihin. Hankkeen tulosten levittäminen/disseminointi on ollut keskeisessä osassa. Viestintää on tehty hankkeen blogissa, Facebookissa sekä erilaisissa tapahtumissa ja julkaisuissa.

Hankkeen tavoitteena on ollut lisätä startup -kulttuurin leviämistä ja uudenlaista yrittäjyyshenkisyyttä Lapissa ja siten vaikuttaa erityisesti korkeakouluopiskelijoiden työllistymiseen ja taitoon työllistää itsensä valmistumisen jälkeen. Tässä on onnistuttu hyvin. Tavoitteena on myös ollut lisätä Lapin korkeakoulukonsernin oppilaitosten opetus ja tki-henkilökunnan osaamista yrittäjyyden saralla ja erityisesti startup- yrittäjyyteen liittyen.

Hankkeen tuloksena on pilotoitu erilaisia tapoja toteuttaa ketterään yritystoimintaan, rohkeaan yrittäjyysosaamiseen ja startup -prosesseihin valmentavaa ohjelmaa Lapin korkeakoulukonsernissa ja luotu korkeakoulukonsernia palveleva valmennusohjelma. Tuloksena oppilaitosten opiskelijoiden ja henkilökunnan tietoisuus ja osaaminen nykypäivän vaatimaan yrittäjyys- ja startup -kulttuuriin liittyen on kasvanut.