Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S21873

Hankkeen nimi: Käsityö kuntouttaa! - Palvelumalleja ja työkaluja kädentaitojen kuntouttavaan työtoimintaan

Toimintalinja: 5. Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta

Erityistavoite: 10.1. Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.2.2020 ja päättyy 31.7.2022

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Taito Lappi ry

Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys

Y-tunnus: 0192379-8

Jakeluosoite: Pohjolankatu 4

Puhelinnumero: 0401978897

Postinumero: 96100

Postitoimipaikka: 0192379-8

WWW-osoite: http://www.taitolappi.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Laura Laivamaa

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toiminnanjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: laura.laivamaa(at)taitolappi.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0401978897

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Käsityö kuntouttaa! -hankkeen hallinnoija Taito Lappi ry on tuottanut vuodesta 2015 alkaen matalan kynnyksen kuntouttavaa työtoimintaa kädentaitojen parissa. Asiakkaiden mieluisaksi kokema palvelu on aloitettu hiljalleen kokeilumallilla ja siitä on sittemmin tullut pysyvää toimintaa. Kuntouttavan työtoiminnan tuottamistavat ovat kirjavat ja laajat, eikä sen toteuttamiselle löydy suoraan valmiita malleja tai ohjeita. Ratkaisuna tähän Taito Lappi ry aloittaa hankkeen, jossa kehitetään palvelumalleja ja työkaluja kädentaitojen ja luontolähtöisten kädentaitojen matalan kynnyksen kuntouttavaan työtoimintaan.

Käsityö kuntouttaa! -hankkeen päätavoitteena on edistää heikommassa asemassa olevien osallisuutta sekä parantaa heidän työ- ja toimintakykyään kehittämällä asiakaslähtöisempiä ja laadukkaampia palvelumalleja ja työkaluja kuntouttavan työtoiminnan toteuttamiseen. Hankkeessa nostetaan esille kädentaitojen merkitystä ja mahdollisuuksia kuntouttavassa työtoiminnassa sekä yhdistetään luontolähtöisiä menetelmiä (Green Care) kädentaitoihin unohtamatta matalan kynnyksen palvelun käsitettä.

Hankkeen toimenpiteinä tehdään tilannekartoituksen lisäksi kirjallisuuskatsaus kuntouttavaa työtoimintaa sääteleviin lakeihin ja määräyksiin sekä kootaan yhteen käsityön ja luonnon hyvinvointivaikutuksia. Lisäksi tutustutaan muihin kuntouttavan työtoiminnan toimijoihin ja tehdään asiakaskysely. Näistä koostetaan yhteenveto, jota hyödynnetään palvelumuotoiluprosessissa asiakkaiden ja asiantuntijaryhmän kanssa. Hankkeen aikana toteutetaan myös luontolähtöinen kädentaitojen kuntouttavan työtoiminnan pilot-ryhmä.

Käsityö kuntouttaa! -hankkeen kehityksen tuloksena syntyy kädentaitojen kuntouttavan työtoiminnan palvelumalleja sekä Käsityö- ja Luontokäsityö-toimintakortteja, jotka jalkautetaan käytäntöön kahdessa koulutuksessa: ensimmäisessä koulutetaan Taitojärjestön jäseniä ja toinen koulutus järjestetään kaikille aiheesta kiinnostuneille toimijoille. Palvelumalleista ja toimintakorteista julkaistaan sähköiset versiot, jotka ovat kaikkien kädentaitojen kuntouttavasta työtoiminnasta kiinnostuneiden vapaasti hyödynnettävissä.

Hankkeen kohderyhmänä ovat kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat, erityisesti matalan kynnyksen palveluja tarvitsevat sekä kädentaidoista ja luonnosta kiinnostuneet. Palvelumallien avulla luodaan pohja asiakaslähtöiselle, ammattimaiselle ja laadukkaalle kädentaitojen kuntouttavalle työtoiminnalle, jonka perustana on asiakkaan osallisuuden edistäminen sekä arjenhallinnan ja toimintakyvyn vahvistaminen hyvinvointia tukemalla ja mielekästä tekemistä luomalla. Toisena hankkeen kohderyhmänä ovat kädentaitojen kuntouttavan työtoiminnan palveluntuottajat, jotka saavat hankkeesta palvelumalleja ja työkaluja sekä lisää tietoa ja osaamista käyttöönsä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Käsityö kuntouttaa! -hankkeen pääasiallisena kohderyhmänä ovat kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat. Erityisesti kohderyhmänä ovat matalan kynnyksen palveluja tarvitsevat henkilöt sekä henkilöt, jotka ovat kiinnostuneet kädentaidoista, luonnosta ja uuden oppimisesta. Suurin osa Taito Lapin Kunto Peukku -palveluun osallistuvista asiakkaista on tällä hetkellä naisia, mutta hankkeen kohderyhmänä ovat myös miehet. Palvelumuotoilun tavoitteena on tehdä palvelusta houkuttelevaa sukupuoleen katsomatta. Asiakkaita osallistetaan asiakaslähtöisemmän palvelun kehittämiseen asiakasraatien, pilot-ryhmään osallistumisen ja asiakaspalautteiden kautta.

Toinen hankkeen kohderyhmä ovat kädentaitojen kuntouttavan työtoiminnan palveluntuottajat, jotka saavat hankkeesta palvelumalleja ja työkaluja sekä lisää tietoa ja osaamista käyttöönsä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Käsityö kuntouttaa! -hankkeen välilliset kohderyhmät ovat kaikki kuntouttavaa työtoimintaa ja/tai luontolähtöistä toimintaa tuottavat tai niiden tuottamisesta kiinnostuneet toimijat myös toiminta-alueen ulkopuolella. Välillisenä kohderyhmänä ovat myös kunnat ja kaupungit, joiden vastuulla kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen on.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 47 095

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 47 095

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 47 095

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 47 095

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Torniolaakson, Rovaniemen

Kunnat: Rovaniemi, Pello

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 28

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Taito Lappi ry:n tuottamaan Kunto Peukku -palveluun on osallistunut enimmäkseen naisia. Miesten lukumäärä on selitettävissä sillä, että käsityöt mielletään perinteisesti pehmeisiin materiaaleihin, jotka eivät ole miesten suosiossa. Hankkeen avulla nostetaan esille käsityötekniikoiden kirjoa ja laajuutta samalla pyrkien tekemään kädentaitojen kuntouttavasta työtoiminnasta kiinnostavaa sukupuoleen katsomatta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kunto Peukku -toimintaan osallistumiseen on yhtäläiset mahdollisuudet sekä naisilla että miehillä. Valtaosa palveluun osallistujista on naisia. Hankkeessa palvelumalleja ja työkaluja kehitetään siten, että ne ovat kiinnostavia sukupuoleen katsomatta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen toimenpiteillä pyritään edistämään tasa-arvoa, mutta se ei ole hankkeen päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 5
Kestävän kehitys on yksi Taito Lapin arvoista. Sitä toteutetaan kestävän kehityksen käsitöillä, kuten räsymatoilla. Kunto Peukku -toiminnassa kiertotalous on ollut jo pitkään yksi tekemisen teemoista.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei koske tätä hanketta
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 3 5
Luonnon monimuotoisuus ja ainutlaatuisuus otetaan huomioon erityisesti luontolähtöisen kuntouttavan työtoiminnan kehittämistyössä. Luontolähtöisen toiminnan perusperiaatteita on oppia arvostamaan luontoa ja toimimaan luonnossa.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei koske tätä hanketta
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei koske tätä hanketta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Kunto Peukku -toiminnassa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia käsityömateriaalina. Näin vähennetään jätteen määrää ja lisätään tuotteiden käyttöikää. Kiertotalouden periaatteita pyritään juurruttamaan asiakkaiden arkielämään.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei koske tätä hanketta
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 2
Kunto Peukku -palveluissa käytetään paikallisia palveluita ja tuotteita.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 5
Kehitetään aineettomia palvelumalleja kädentaitojen kuntouttavaan työtoimintaan.
Liikkuminen ja logistiikka 5 3
Kotitoimistossa työskentely vähentää työmatkailua. Työmatkoja kuljetaan julkisilla kulkuneuvoilla ja pyörällä tai kävellen. Asiakastoiminnassa käytetään autoa vain, mikäli se matkan kohteen kannalta on välttämätöntä. Muutoin käytetään julkisia kulkuneuvoja tai kuljetaan jalkaisin. Myös verkko-palavereita hyödynnetään pitkien matkojen vuoksi.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 8 8
Kunto Peukku -toiminnan perusperiaatteita ovat luovuuden toteuttaminen, harrastemahdollisuuksien edistäminen sekä hyvinvoinnin lisääminen. Lisäksi toiminnalla pyritään lisäämään asiakkaiden osallisuutta, osallistumista ja työllisyyttä.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Hankkeessa huomioidaan tasa-arvoisesti kaikki asiakasryhmät. Kunto Peukku -toiminta on avointa ikään, sukupuoleen ja muihin seikkoihin katsomatta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 8
Kunto Peukku -toiminta on monikulttuurista, sillä useimpiin ryhmiin osallistuu maahanmuuttajia. Ryhmätoiminnassa pyritään erilaisuuden hyväksymiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen sekä monikulttuurisuuden toteutumiseen.
Kulttuuriympäristö 7 7
Taito Lappi ry:n perustehtävä on edistää käsityötä kulttuurina. Tämä toteutuu Kunto Peukku -toiminnassa suomalaisen käsityöperinteen siirtämisessä ja uusien taitojen opetuksessa.
Ympäristöosaaminen 4 6
Luontolähtöisen kädentaitojen kuntouttavan työtoiminnan osalta edistetään asiakkaiden ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Käsityö kuntouttaa! -hankkeen päätavoitteena oli edistää heikommassa asemassa olevien osallisuutta sekä vahvistaa heidän työ- ja toimintakykyään kehittämällä asiakaslähtöisempiä ja laadukkaampia palvelumalleja sekä työkaluja kädentaitojen ja luontolähtöisten kädentaitojen matalan kynnyksen kuntouttavaan työtoimintaan. Hankkeessa nostettiin esille kädentaitojen merkitystä ja mahdollisuuksia kuntouttavassa työtoiminnassa sekä yhdistettiin luontolähtöisiä menetelmiä kädentaitoihin unohtamatta matalan kynnyksen palvelun käsitettä. Hankkeen tavoitteena oli myös jalkauttaa uudet palvelumallit ja työkalut käytäntöön järjestämällä koulutusta Taito-järjestölle sekä kaikille kädentaitojen tai luontolähtöisten kädentaitojen kuntouttavasta työtoiminnasta kiinnostuneille toimijoille.

Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden näkökulmasta tavoitteena hankkeessa oli mahdollistaa osallisuuden, oppimisen ja onnistumisen kokemuksia monipuolisen käsityöhön ja Green Careen liittyvän toiminnan kautta, ja tätä kautta kasvattaa asiakkaiden mahdollisuuksia itseilmaisuun, henkilökohtaiseen kasvuun sekä työ- ja toimintakyvyn paranemiseen.

Hankkeen toteutukseen vaikutti jonkin verran koronapandemia, mutta suunniteltuihin kehittämistarpeisiin päästiin hyvin käsiksi, ja hankkeessa tuotetut palvelumallit sekä työvälineet tulevat olemaan tärkeitä työkaluja työtoimintaa tuottaville toimijoille. Hankkeen tuloksia levitettiin niin viestinnän kuin keväällä 2022 järjestettyjen webinaarien kautta, jotka oli suunnattu sekä taitoyhdistyksille että kaikille kädentaidoista ja luontolähtöisistä menetelmistä kiinnostuneille toimijoille. Hankkeen päättymisen jälkeen hankkeen tuotoksia viedään eteenpäin niin kuntouttavassa työtoiminnassa kuin esimerkiksi erilaisten koulutusten ja kuntouttavan työtoiminnan parissa työskentelevien vertaisryhmien kautta.