Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S21891

Hankkeen nimi: Ammatti työksi - työ rahaksi

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.1. Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2020 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Pirkanmaan Uusyrityskeskus ry

Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys

Y-tunnus: 0999875-1

Jakeluosoite: Kalevantie 2

Puhelinnumero: 0505658000

Postinumero: 33100

Postitoimipaikka: Tampere

WWW-osoite: http://www.ensimetri.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Taina Koivula

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektisihteeri

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: taina.koivula(at)ensimetri.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503094491

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tarve ja ongelma tämän hankkeen taustalla ovat työelämän ja työllistymisen tapojen voimakkaat muutokset. Suomalaiset työmarkkinat ovat perinteisesti perustuneet jatkuviin ja kokoaikaisiin työsuhteisiin, joita on myös itsestään selvästi pidetty lähes ainoana tavoiteltavana mallina. Epätyypilliset työsuhteet kuitenkin yleistyvät voimakkaasti, samoin moninaiset kevytyrittäjyyden mallit ja työllistymisen alustaratkaisut. Näiden mahdollisuuksista ja rajoituksista ei kuitenkaan ole kattavasti ajantasaista tietoa saatavilla. Osuuskunta- tai kevytyrittäjyysmalliin lähtevä ei monestikaan tiedä, mitä tämä malli hänen kohdallaan tarkoittaa. Suuri haaste on tietämättömyydestä johtuvat menetetyt työmahdollisuudet, ellei löydetä tai uskalleta hyödyntää omia työllistymismahdollisuuksia. Hankkeessa vastataan tarpeisiin, joita työelämän murros tuottaa työnhakijoille.

Hankkeen päätavoitteena on kohderyhmän aktivointi ja parempi työllistyminen työelämän murroksessa hyödyntäen uusia työllistymismuotoja täysimääräisesti. Hankkeessa edistetään työllistymisen ja yrittäjyyden uusia mahdollisuuksia Pirkanmaan alueella kohderyhmänä ammatilliset opiskelijat ja näistä opinnoista juuri valmistuneet. Ammatillisessa koulutuksessa toteutetaan mittavaa reformia, jolloin koulutussektori kohtaa samanaikaisesti kaksi suurta haastetta, ulkoisen ja sisäisen: työelämän murrosvaiheen ja oman toiminnan uudelleenorganisoinnin. Tässä murrosvaiheessa hankkeella tuodaan lisää työkaluja opiskelijoille ja opetushenkilökunnalle, jotka joutuvat nämä muutosvoimat kohtaamaan. Hanke on valmistelultu laajassa yhteistyössä, Tredun, TAKKin, SASKYn, Ahlmanin, Valomo Cooperativen ja Tampereen kaupunkiseudun yrityspalvelut Oy:n kanssa, ja samat tahot toimivat hankekumppaneina tuoden siihen osaamisensa, verkostonsa ja näkemyksensä.

Hankkeessa tuodaan uusimmat työllistymisen ja työn tekemisen mahdollisuudet ja muodot kohderyhmän saataville. Hankkeessa luodaan opiskelijoille polku opintojen alkuvaiheesta työllistymiseen asti, ja konkretisoidaan, mikä on erilaisten työn tekemisten muotojen vaikutus tekijän ansaintaan, verotukseen ja muille elämänalueille. Hankkeessa toteutetaan tiedon jakamista, valmennuksia ja toimijoiden kohtauttamista käytännöllisin keinoin. Hanke tuo opiskelijat ja oppilaitokset lähemmäs työ-ja yrityselämää käytännönläheisellä tavalla.

Hankkeen tuloksena opiskelijat työllistyvät paremmin, ammatillisen osaamisen pohjalta syntyy uusia yrityksiä ja opiskelijoille ja oppilaitosten henkilökunnallle rakennetaan työkalupakki reitin rakentamiseksi opinnoista työllistymiseen erilaisin vaihtoehdoin.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kohderyhmä on ammatilliset opiskelijat ja vastavalmistuneet Pirkanmaan alueella, vastavalmistuneet ovat pääasiassa työttömiä. Hankkeessa on sovittu yhteistyöstä Tredun, TAKKin, Ahlmanin ja SASKYn kanssa. Tredun edustajana hankevalmisteluun on osallistunut Erja Luttinen. TAKKin yhteyshenkilö on Jari Raivo, Ahlmanin Minna Erkko ja Sasky-yhteistyöstä on sovittu Antti Lahden kanssa. Edellä mainittujen kumppanien kautta hanke kohdistuu Pirkanmaalla kahdeksan kunnan alueelle, ja opiskelijoita on yli 37000. Keskuskaupunki Tampere on tutkitusti Suomen houkuttelevin opiskelupaikka, jonka vetovoima vaikuttaa koko maakunnassa. Houkuttelevuus näkyy korkeahkoina työttömyyslukuina, sillä seudulle tullaan myös mahdollisuuksien perässä. Alueen monipuolinen elinkeinoelämä ja ajankohtainen työelämän murros tarjoaa joustavia ja monipuolisia työllistymisen mahdollisuuksia, mutta ajantasaista ja käytännönläheistä tietoa puuttuu. Suuri osa saatavilla olevasta neuvonnasta tähtää perinteiseen täyspäiväiseen palkkasuhteeseen työllistymiseen tai täysaikaiseen yrittäjyyteen. Tämän hankkeen näkökulma on työllistymisen uudet muodot, mahdollisuudet ja rajoitukset.

Oppilaitosten opettajat ja muu opetushenkilöstö,jotka toimivat työllistymisen, yrittäjyyskasvatuksen ja yrittäjyyden edistämisen parissa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Kunnat ja kaupungit, jotka toimivat työllistymisen, yrittäjyyskasvatuksen ja yrittäjyyden edistämisen parissa.Omistajanvaihdosta suunnittelevat yrittäjät, joilla ei ole jatkajaa omalle yritystoiminnalle. Omistajanvaihdos käsitellään hankkeessa yhtenä vaihtoehtoisena reittinä työllistymiselle.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 317 621

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 243 911

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 317 621

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 243 911

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Etelä-Pirkanmaan, Tampereen, Lounais-Pirkanmaan, Ylä-Pirkanmaan

Kunnat: Lempäälä, Pirkkala, Valkeakoski, Nokia, Kangasala, Tampere, Orivesi, Virrat, Pälkäne, Sastamala, Ylöjärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 100

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 4

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 200

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeessa ei ole tehty analyysiä sukupuolinäkökulmasta. Työllistymisen ja yrittäjyyden mahdollistaminen on yhtä tärkeää sukupuolesta riippumatta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke mahdollistaa uudella tavalla opiskelijoiden osallistumisen ylitse osaamis- ja koulutustaustan. Hanke edistää tasa-arvoa katsomatta ikään, sukupuoleen, etniseen taustaan tai yhteiskunnalliseen asemaan. Hankkeen osallistujilla on yhtäläiset mahdollisuudet työllistymiseen ja yrittäjyyden eri muotoihin.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen toimintamallin sisällöllä ei ole vaikutuksia eri sukupuolten kannalta. Hanke on avoin kaikille kohderyhmän edustajille sukupuolesta riippumatta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ei merkittävää vaikutusta
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei merkittävää vaikutusta
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei merkittävää vaikutusta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei merkittävää vaikutusta
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei merkittävää vaikutusta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 5
Uusien toimintatapojen käyttöönoton myötä myönteinen välillinen vaikutus.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 5
Uusien toimintatapojen käyttöönoton myötä myönteinen välillinen vaikutus.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 10
Hankkeen tavoitteena on työllisyyden, työllistymisen, yrittäjyyden ja taloudellisen aktiivisuuden kehittymisen kautta edistää elinkeinorakennetta ja elinvoimaa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Palvelut ja aineettomat hyödykkeet ovat nopeimmin realisoituvia innovaatioita.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Uusien toimintatapojen käyttöönoton myötä myönteinen välillinen vaikutus.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Työllistymismahdollisuudet ja omaan menestykseen vaikuttamisen mahdollisuus lisäävät hyvinvointia erittäin merkittävästi.
Tasa-arvon edistäminen 7 7
Kaikille yhtäläisten työllistymis- ja vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen edistää tasa-arvoa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Kaikille yhtäläisten työllistymis- ja vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 5 5
Myönteinen vaikutus yrittäjyyskulttuurin kehittymiseen alueella.
Ympäristöosaaminen 5 5
Ympäristöala tarjoaa suoraan ja välillisesti uusia työllistymisen ja yrittäjyyden mahdollisuuksia mikä lisää ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Työn tekemisen tavat ovat muuttuneet voimakkaasti ja muuttuvat edelleen. Työtä tehdään nykyään perinteisen työsuhteen lisäksi hyvin monin eri keinoin, kuten kevytyrittäjinä tai erilaisten alustojen kautta, mutta harvalla on tieto ja ymmärrys siitä, mitä nämä tavat tarkoittavat eri lakien ja viranomaisohjeiden näkökulmasta. Tällöin saatetaan aloittaa tekeminen, ymmärtämättä että mitä velvoitteita siitä syntyy.
Pirkanmaalla toteutettiin ESR – rahoitteinen Ammatti työksi – työ rahaksi hanke yrittäjyyden edistämiseksi edistämiseksi 01.01.2020 – 31.08.2023. Toteuttajana oli Pirkanmaan Uusyrityskeskus ry.
Ammatti työksi – työ rahaksi – hankkeessa levitettiin kyseistä tietoutta sekä opiskelijoille ja opetushenkilöstölle. Koulutusten ja valmennusten keskeisiä teemoja oli eri yrittäjyyden muodot ja mitä opiskeluaikana voi tehdä. Eniten osallistujia puhutti kevytyrittäjyys ja työelämän murros epävarmempaan keikkatyöhön, osa-aikaisuuteen, määräaikaisuuteen ja useiden erilaisten tulonlähteiden yhdistäminen. Tulevaisuuden työelämä vaikuttaa sirpaleiselta ja aiheuttaa epävarmuutta toimeentulossa.
Hanke pyrki tuomaan käytännönläheistä tietoa eri ansaintatavoista, mitä ne tarkoittavat hankkeen aikana voimassaolevan lainsäädännön puitteissa ja mitä opiskeluaikana voi tehdä – miten rakentaa polkua valmistumisen jälkeiseen työelämään.
Hanke teki yhteistyötä yrittäjyyskasvatustoimijoiden Nuori yrittäjyys ry:n ja Tampereen 4H ry:n kanssa ohjaten nuoria opiskeluaikana kokeilemaan yrittäjyyttä myös näissä malleissa, ja kuvaamalla polkua miten niiden kautta voi aloittaa ja jatkaa sivutoimiseen tai päätoimiseen yrittäjyyteen valmistumisen jälkeen ja miten opintojen aikainen yrittäjyys voi tukea oppimista ja tulevaisuuden työnhakua.
Hankkeen päätavoitteena oli kohderyhmän aktivointi ja parempi työllistyminen työelämän murroksessa hyödyntäen uusia työllistymismuotoja täysimääräisesti. Tämä tavoite jaettiin osatavoitteisiin:
• Työllisyyden polkujen muodostaminen ja konkretisoiminen opiskelijoille.
• Tiedon ja toimintamallien tuottaminen oppilaitosten käyttöön liittyen uusiin työllistymismahdollisuuksiin.
• Yrittäjyysaktiviteetin nostaminen.
• Työllisyyden parantaminen.
Hankkeen palveluihin osallistui yhteensä 281 henkilöä. Hankkeessa toteutettiin yhteensä 87 erilaista infoa ja koulutusta, joissa oli yhteensä 1448 osallistujaa. Lisäksi hanke tarjosi opiskelijoille henkilökohtaista neuvontaa.
Hankkeen toiminnan tuloksena:
• Julkaistaan uusi nettisivu, jossa on materiaalia opiskelijoiden, opettajien ja oppilaitosten käyttöön, sivuston ylläpidosta vastaa jatkossa Ensimetri Oy.
• Tiivistetään edelleen käytännön tasolla yhteistyötä hankkeessa tunnistettujen uusien yhteistyökumppaneiden kanssa ja lähdetään suunnittelemaan uutta yrittäjyyden edistämistä ja tukemista tarjoavaa palvelua