Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22559

Hankkeen nimi: Muutoskyvystä voimaa yrityksille ja yrittäjille

Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.4. Yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyyden lisääminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Integrify ry

Organisaatiotyyppi: Kansalaisjärjestö

Y-tunnus: 2868613-9

Jakeluosoite: Hietaniemenkatu 7A, 3rd floor

Puhelinnumero: +358505650448

Postinumero: 00100

Postitoimipaikka: Helsinki Finland

WWW-osoite: http://www.integrify.io

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Daniel Rahman

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toiminnanjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: daniel.rahman(at)integrify.io

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358505650448

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on parantaa yksinyrittäjien ja mikroyritysten osaamista vastata koronapandemian aiheuttamaan muuttuneeseen markkinatilanteeseen sekä edistää heidän työhyvinvointia uudenlaisissa ja epävarmoissa tilanteissa. Koronapandemian johdosta erityisesti yksinyrittäjien ja mikroyritysten tilanne on muuttunut haastavaksi. Joka kolmannen yrittäjän työkyky on huolestuttavalla tasolla ja valtaosa yrittäjistä on erittäin stressaantuneita. Koronapandemia on kiihdyttänyt yritysten toimintaympäristön muutosta entisestään. Digitalisaatio ja uusien teknologioiden käyttö on lisännyt vaatimuksia liiketoiminnalle ja digitaaliset markkinointi - ja myyntikanavat alkavat olemaan välttämättömyys yrityksen liiketoiminnalle. Samalla uusien aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittäminen on kiihtynyt. Digiloikka on lisännyt kilpailua ja mikroyritysten on vaikea pysyä tässä mukana pienten resurssiensa takia.

Tavoitteet:

Hankkeen tavoitteena on edistää yksinyrittäjien ja mikroyritysten kyvykkyyksiä vastata toimintaympäristön nopeisiinkin muutoksiin sekä edistää yrittäjien työhyvinvointia yhtenä yrityksen menestymisen tärkeänä osatekijänä.

1.Edistetään yksinyrittäjien ja mikroyritysten kykyä valmiuksia ja osaamista vastata nopeisiin muutoksiin kuten koronapandemiaan ja nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön tarjoamalla heille koulutusta ja neuvontaa johtajuuteen, liiketoimintaan sekä uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin liittyen.
2.Parannetaan yrittäjien kykyä vastata kriisitilanteisiin ja harjoittaa vastuullista johtamista tarjoamalla heille koulutusta ja neuvoja.
3.Edistetään yrittäjien työhyvinvointia tarjoamalla heille vertaistukea ja - oppimista sekä hankkeessa järjestettävien tapahtumien, että vertaistukiverkoston kautta.
4.Kehitetään yrittäjille suunnattu ainutlaatuinen alusta joka mahdollistaa vertaistuen ja neuvojen jakamisen hankkeen aikana ja hankkeen päätyttyä ja lisää yrittäjien työhyvinvointia.
5.Kiinnitetään erityistä huomiota maahanmuuttajayrittäjien osallistumiseen markkinoimalla tapahtumia suoraan heille ja järjestämällä niitä englanninkielellä.
6.Kiinnitetään erityistä huomioita naisten mukaan saamiseen hankkeeseen markkinoimalla tapahtumia suoraan heille.

Kohderyhmä:

1.Yksityis - ja mikroyrittäjät Uudellamaalla, jotka ovat koronapandemian vuoksi kohdanneet sekä liiketoimintaan, että työhyvinvointiin liittyviä haasteita ja joilla on ollut vaikeuksia reagoida nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen.
2.Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota maahanmuuttajataustaisten sekä naisyrittäjien mukaan saamiseen.

Toimenpiteet:

Hankkeen toimenpiteet jaetaan neljään työpakettiin joiden avulla edistetään yrittäjien ja mikroyritysten henkilöstön kykyä vastata nopeisiin muutoksiin sekä huolehtimaan omasta työhyvinvoinnista.

Työpaketti 1: Työpaketin tavoitteena on parantaa yritysten kykyä vastata nopeisiin muutoksiin esimerkiksi kriisitilanteissa tai muuten nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä tarjoamalla yrityksille tietoa, koulutuksia ja työpajoja. Tapahtumat ovat avoinna kaikille ja suurin osa niistä on englanninkielellä järjestettäviä jolloin mahdollistetaan myös maahanmuuttajayrittäjien osallistuminen hankkeeseen.

Työpaketti 2: Työpaketin tavoitteena on edistää yrittäjien ja mikroyritysten työhyvinvointia. Kaikille avoimia tapahtumia kuten luentoja, webinaareja, työpajoja ja koulutuksia järjestetään vaihtuvin teemoin.

Työpaketti 3: Työpaketin tavoitteena on lisätä yrittäjien työhyvinvointia sekä kehittää heidän verkostoja muihin yrittäjiin. Hankkeessa järjestettävät tapahtumat luovat paikan yrittäjien kohtaamiselle, mutta pitkäjänteisen ja matalankynnyksen verkoston luomiseksi tässä työpaketissa rakennetaan alusta (työnimi: yrittäjienvertaistuki). Alusta on sosiaalinen alusta jossa yrittäjät kohtaavat, voivat tukea toisiaan ja jakaa neuvoja. Alustan avulla yksinyrittäjät löytävät tukea vertaisistaan ja saavat vertaistukea ja neuvoja koronan aiheuttamaan muutostilanteeseen.

Työpaketti 4: Työpaketin tavoitteena on hankkeen sujuva johtaminen, tehokas viestintä hankkeen etenemisestä ja tuloksista sekä yritysyhteistyön koordinointi

Lyhyellä aikavälillä hanke vastaa koronapandemian aiheuttamiin haasteisiin. Yrittäjille annetaan välineet tilanteesta selviämiseen ja liiketoiminnan jaksamiseen. Yrittäjien hyvinvointi lisääntyy ja tämä näkyy sekä yrityksen tuloksessa, että työntekijöiden hyvinvoinnissa. Pitkällä aikavälillä yritykset pystyvät vastata tuleviin liiketoimintaympäristön muutoksiin joita esimerkiksi digitalisaatio aiheuttaa. Lisääntynyt hyvinvointi näkyy yrityksen jatkuvuudessa sekä pidentyneinä työurina.

Hankkeen suunnittelussa on otettu huomioon horisontaaliset periaatteet. Kiinnittämällä erityistä huomiota maahanmuuttajien ja naisten mukaan saamiseen edistetään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sillä nämä ryhmät ovat usein aliedustettuina sekä yrittäjyydessä, että yrittäjän tukipalveluissa. Hankkeen toimenpiteiden keskiössä ovat sekä hyvinvoinnin lisääminen, että taloudellinen kestävyys ja elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

1. Yksityis - ja mikroyrittäjät Uudellamaalla, jotka ovat koronapandemian vuoksi kohdanneet sekä liiketoimintaan, että työhyvinvointiin liittyviä haasteita ja joilla on ollut vaikeuksia reagoida nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen.
2. Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota maahanmuuttajataustaisten sekä naisyrittäjien mukaan saamiseen.

4.2 Välilliset kohderyhmät

1. Yritysten työntekijät
2. Yritysjärjestöt ja muut yrityksiä ja yksityisyrittäjiä tukevat tahot
3. Uudenmaan elinkeinoelämä
4. Uudenmaanliitto ja selviytymissuunnitelma

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 219 646

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 181 558

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 219 646

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 181 558

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa

Seutukunnat: Helsingin

Kunnat: Espoo, Vantaa, Helsinki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 75

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 118

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 130

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Vain joka kolmas yrittäjä oli nainen vuonna 2017. Yksi syy naisten aliedustukseen on se, että yrittäjä-äitien on erittäin vaikea pitää perhevapaita (Suomen Yrittäjät 2017). Työnantajanaisten yritykset ovat myös yleisemmin hyvin pieniä, korkeintaan viiden työntekijän yrityksiä (73 %) kuin työnantajamiesten yritykset (68 %)(Yrittäjänaiset).
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen markkinoinnissa ja muussa asiakashankinnassa pyritään tavoittamaan naisia heille kohdennetulla viestinnällä. Hankkeessa pyritään edistämään yrittäjien hyvinvointia ja tätä kautta säilyttämään naisten palo yrittäjyyteen ja ehkäisemään heidän lopettamisaikeita, jotta naisyrittäjien lukumäärä ei ainakaan laske. Representaatio on merkittävä asia, kun naiset miettivät yrittäjäksi ryhtymistä joten on tärkeää, että naisyrittäjät kokevat oman hyvinvointinsa hyväksi ja yrittäjyyden mieluisaksi. Hankkeessa keskitytään myös liiketoiminnan jatkumisen ja kasvun kannalta tärkeisiin teemoihin jotka auttavat naisyrittäjiä menestymään ja halutessaan kasvattamaan yritystään. Kestävällä pohjalla oleva yritys mahdollistaa myös perhevapaiden pitämisen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena on edistää kaikkien yrittäjien kykyä vastata nopeisiin muutoksiin ja parantaa heidän työhyvinvointia.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 2
Hanke ottaa luonnonvarat huomioon suosimalla paperitonta työskentelyä ja järjestämällä tapahtumia etänä vähentäen liikennepäästöjä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 3 2
Hankkeessa tuetaan yrittäjiä jotka voivat mahdollisesti toimia ilmastonmuutoksen riskien vähentämiseen liittyevien teemojen parissa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeella ei ole vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hankkeella ei ole vaikutusta näihin horisontaalisiin periaatteisiin.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei ole vaikutusta Natura 2000-ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 0
Hankkeen koulutuksissa minimoidaan aineellisten materiaalien käyttö ja kierräteen mahdollisesti syntyvä jäte.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 0
Uusiutuvaan liiketoimintaan kannustaminen ottaa huomioon toimintaympäristön kehityksen yhä ympäristöystävällisempään suuntaan ja suosii mm. uusiutuvien energialähteiden käyttöä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 5
Hankkeessa edistetään paikallisen elinkeinorakenteen kestävää kehittämistä tarjoamalla yrittäjille välineet yritystoiminnan jatkamiseen ja muutokseen kuten digitalisaatioon vastaamiseen. Toimintaympäristön muutos digitaalisemmaksi ja aineettomammaksi edistää vähähiilisyyttä. Paikalliste yritysten tukeminen edistää osaltaan paikallisten palveluiden käyttöä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 5
Hankkeessa järjestetään ja kehitetään aineettomia palveluita kuten tapahtumia. Lisäksi hankkeessa rakennetaan aineeton palvelu, yrittäjien vertaistukiverkosto. Hankkeessa myös tuetaan yrittäjiä ja heidän liiketoiminnan kehittämistä. Osa yrittäjistä tuottaa aineettomia palveluita ja tuotteita. Hanke auttaa yrityksiä valmistautumaan toimintaympäristön muutoksiin kuten digitalisaatioon ja tätä kautta kehittämään aineettomia tuotteita ja palveluita.
Liikkuminen ja logistiikka 0 3
Osa hankkeen tapahtumista järjestetään etänä vähentäen liikkumista.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 5
Hankkeen keskiössä on yrittäjien ja henkilöstön hyvinvoinnin kasvattaminen tarjoamalla heille tähän välineet ja vertaistukiverkoston.Yrittäjien hyvinvointi näkyy myös välillisesti työntekijöiden hyvinvoinnissa.
Tasa-arvon edistäminen 9 5
Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomioita maahanmuuttajien ja naisten saamiseksi mukaan. Naiset ovat aliedustettuina perustajina, ensimmäisinä työntekijöinä ja johtotehtävissä. Maahanmuuttajat taas jäävät usein yrittäjäverkostojen ja - tapahtumien ulkopuolelle jotka useimmiten järjestetään suomenkielellä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 6 0
Yhdenvertaisuutta edistetään hankkeessa järjestämällä suurin osa tapahtumista englanniksi ja myös markkinoimalla tapahtumia suoraan maahanmuuttajayrittäjille. Hankkeessa ei syrjitä ketään.
Kulttuuriympäristö 5 0
Hankkeen teemoihin kuuluu inklusiivisuus ja diversiteetti jotka edistävät erilaisten kulttuurien hyväksymistä. Hankkeessa myös kiinnitetään erityistä huomiota maahanmuuttajataustaisten yrittäjien mukaan saamiseen.
Ympäristöosaaminen 4 0
Hankkeessa tapahtumissa huomioidaan myös ympäristö ja sen ottaminen huomioon liiketoiminnassa. Ympäristö ja kestävä kehitys ovat tulevaisuuden liiketoiminnassa tärkeässä asemassa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen aikana keskityimme järjestämään tapahtumia, jotka hyödyttäisivät yksinyrittäjiä ja mikroyrityksiä ja auttaisivat heitä kehittämään liiketoimintaansa ottaen huomioon liiketoiminnan kestävyyden, jatkuvasti muuttuvan ekosysteemin ja COVID-pandemian vaikutukset. Koulutustemme ja tapahtumiemme kautta yrittäjillä oli mahdollisuus laajentaa verkostojaan, oppia hyödyllisten työkalujen käyttöä työtaakan helpottamiseksi samalla kun saivat tietoa ja välineitä huolehtia hyvinvoinnistaan. Kuten projektisuunnitelmassa mainittiin, keskityimme erityisesti varmistamaan, että kansainvälisen taustan omaavilla henkilöillä sekä naisilla yksinyrittäjillä ja mikroyrittäjillä olisi yhtäläiset mahdollisuudet esitellä palveluitaan/liiketoimintaansa ja jakaa tarinansa yrittäjänä olemisesta. Projektin aikana varmistimme kommunikoinnin osallistujien kanssa ymmärtääksemme heidän tarpeensa COVID-kauden aikana ja sen jälkeen ja järjestimme sen mukaisesti koulutuksia ja tapahtumia.

Kaikki hankkeen keston aikana järjestetyt tapahtumat:
TP 1:
2022-03-02 - Yrittäjien tarinat: Miksi aloitin oman yrityksen?
2022-04-14 - Automaatio ja ulkoistaminen energiansäästön vuoksi
2022-06-02 - Verkostoitumistapahtuma
2022-08-18 - Yrittäjien tarinat: Miksi perustaa kirjanpitotoiminto?
2022-10-11 - Paneelikeskustelu naisyrittäjien kanssa
2023-01-31 - Kevytyrittäjyys? Ideasta yritykseksi FREE.fi:n kanssa (verkostoitumisen kanssa)
2023-02-02 - Yritysidean validointi ja toteutus Kiuaksen kanssa (verkostoitumisen kanssa)
2023-02-23 - Aikataulu yrittäjille: Tee oikeat päätökset oikeaan aikaan (verkostoitumisen kanssa)
2023-03-30 - Miten rakentaa voittava tiimi Velbin Piia Kuosmasen kanssa (verkostoitumisen kanssa)
2023-04-27 - Mistä löytää asiakkaita freelance-työhön Suomessa (verkostoitumisen kanssa)
2023-05-04 - Kuinka skaalata yritystoimintasi yhden hengen toiminnasta monen hengen yritykseksi (verkostoitumisen kanssa)
2023-06-01 - Yrityksen rakentaminen tai rikkominen: Persoonallisuuden rooli liiketoiminnan menestyksessä (verkostoitumisen kanssa)

TP 2:
2022-03-22 - Verkostoitumistapahtuma
2022-04-21 - Verkostoitumistapahtuma
2022-05-29 - Verkostoitumistapahtuma
2022-06-21 - Miten välttää loppuunpalaminen "hustle"-kulttuurissa?
2022-08-30 - Stressi - miten selviytyä stressistä yrittäjänä?
2022-09-22 - Helsingin verkostoitumistapahtuma
2022-11-23 - Mindset-boostauskoulutus Minna Mustapään kanssa & Yrittäjien verkostoituminen

Kaiken kaikkiaan tapahtumissamme ja koulutuksissamme oli:
-765 rekisteröitynyttä Uudeltamaalta;
-239 osallistujaa (noin 78 verkossa ja 161 paikan päällä);
-196 ainutlaatuista osallistujaa (55 verkossa ja 141 paikan päällä);
-136 ainutlaatuista paperilomaketta kerättiin ja noin 121 kelpuutettiin ja ladattiin ESR Henkilö-järjestelmään

Projekti otti huomioon horisontaaliset periaatteet. Projektin ulkopuolella naiset ja maahanmuuttajataustaiset yrittäjät eivät usein osallistu yrittäjyysverkostoihin tai koulutuksiin, tai sitten heidän kohtaamiaan haasteita ei oteta huomioon. Projekti kiinnitti erityistä huomiota varmistaakseen, että nämä kaksi ryhmää tiedotetaan ja ne otetaan mukaan tapahtumiin, mikä parantaa tasa-arvoa. Koulutustemme ytimessä oli parantaa hyvinvointia sekä taloudellista kestävyyttä Uudenmaan alueen yrityksissä.

Hankkeen tavoitteet:
Parantaa yksinyrittäjien ja mikroyritysten kykyä vastata nopeisiin muutoksiin liiketoimintaympäristössä järjestämällä koulutuksia johtamiseen, liiketoimintaan ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin liittyen.

Parantaa yksinyrittäjien ja mikroyritysten kykyä reagoida kriisitilanteisiin ja johtaa kestävästi ja vastuullisesti. Parantaa yrittäjien hyvinvointia tarjoamalla vertaistukea ja oppimista projektin aikana järjestetyillä tapahtumilla ja koulutuksilla. Luoda ainutlaatuinen verkkoyhteisö yrittäjille, joka mahdollistaa vertaistuen ja tiedon jakamisen. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että sekä naiset että maahanmuuttajataustaiset yrittäjät osallistuvat ja keskustellaan myös heidän erityisistä haasteistaan.

Kohderyhmä:
Yksinyrittäjät ja mikroyritykset Uudellamaalla, jotka ovat pandemian vuoksi kohdanneet haasteita joko liiketoiminnassa tai hyvinvoinnissa tai molemmissa ja joilla on ollut vaikeuksia sopeutua tilanteeseen. Naisyrittäjät ja maahanmuuttajataustaiset yrittäjät.

Toimet:
Työpaketti 1:
Tarjota tukea, koulutusta ja tietoa yrittäjille, jotka auttavat heitä reagoimaan nopeisiin muutoksiin työympäristössä esimerkiksi kriisitilanteiden vuoksi.
Työpaketti 2:
Tarjota luentoja, webinaareja ja työpajoja yrittäjille, jotka parantavat heidän hyvinvointiaan ja tarjoavat työkaluja hyvien työolosuhteiden ylläpitämiseksi sekä fyysisesti että henkisesti.
Työpaketti 3:
Rakentaa sosiaalinen alusta yrittäjille, joka mahdollistaa yhteisön luomisen, tiedon jakamisen ja tuen tarjoamisen. Yksinyrittäjät jäävät usein yksin, ja siksi he voivat saada suurta arvoa tukiverkostosta.
Työpaketti 4:
Tehokas projektinhallinta ja viestintä.