Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22599

Hankkeen nimi: Hyvinvointialalle uusia osaajia ja yrittäjiä Etelä-Savoon

Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 30.11.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2472908-2

Jakeluosoite: Patteristonkatu 3 D

Puhelinnumero: +358 40 655 0555

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.xamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Noora Talsi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: noora.talsi(at)xamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 648 5020

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tarkoituksena on edistää alueellisen TKI-osaamisen, innovaatioverkostojen (ekosysteemien) sekä yritysten ja organisaatioiden TKI-vaikuttavuuden kasvua systematisoimalla koulutuksen työelämälähtöisyyttä. Hankkeessa kehitetään ammattikorkeakoulutusta entistä työelämälähtöisemmäksi kasvattaen ja hyödyntäen opiskelijoiden kv-osaamista, sekä tukien samalla opiskelijoiden yrittäjyyspolkua ja edistäen opiskelijoiden työelämään integroitumista. Lisäksi hanke vahvistaa opetuksen ja TKI-toiminnan välistä integraatiota ja mahdollistaa eteläsavolaisten yritysten hyötymisen opiskelijoiden kv-osaamisesta aiempaa systemaattisemmin ja pitkäkestoisemmin.
Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan uusia toimintamalleja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kansainvälisessä, kaksikielisessä hyvinvointipalvelujen liiketaloudelliseen kehittämiseen keskittyvässä Wellbeing Management -tradenomikoulutuksessa, josta hankkeen aikana pilotoidut toimintamallit ovat jalkautettavissa laajasti eri koulutusohjelmiin ja aloille. Wellbeing Management –tradenomikoulutus on valittu hankkeessa toteutettaviin pilotteihin, sillä koulutus on kaksikielinen (suomi ja englanti), opiskelijajoukko on kansainvälistä ja opinnoissa yhdistetään sekä lähiopetusta että verkko-opetusta. Lisäksi koulutusohjelman ydin eli hyvinvointipalvelujen toimiala on erityisesti Etelä-Savossa huomattavassa roolissa tulevaisuudessa. Toimialalla on maailmanlaajuisen väestön ikääntymisen myötä kasvavaa kansainvälistä liiketoimintapotentiaalia, joten koulutusohjelma toimii luontevana alustana opiskelijayrittäjyyden synnyttämisen edistämiselle.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Wellbeing Management -koulutusohjelmassa tehdään läheistä yhteistyötä sekä TKI-toimijoiden että alueen yritysten kanssa. Etelä-Savossa on tunnistettu, että pienten yritysten kasvu- ja kansainvälistymispotentiaalia ei saada täysimääräisesti hyödynnettyä. Tässä hankkeessa tähän haasteeseen etsitään ratkaisua kokeilemalla Etelä-Savossa uutta opiskelijatiimien fasilitointi-konseptia, jossa ammattikorkeakoulun opiskelijoiden osaamispääomaa hyödynnetään resurssina alueellisten ekosysteemien aktivoijana. Pilotin tavoitteena on hyödyntää ammattikorkeakoulun kansainvälisiä osaajia monialaisesti alueen yrityksissä, mikä tukee yrityksiä niiden kansainvälisellä kasvupolulla. Uudenlaiset harjoittelu- ja trainee-ohjelmat tuovat alueelle jatkuvan osaajavirran niihin yrityksiin, joilla on haasteita löytää riittävästi osaajia kasvun ja kansainvälistymisen tueksi. Syvenevä yhteistyö ammattikorkeakoulun opetuksen, TKI-toiminnan ja alueen yritysten välillä lisää yritysten kiinnostusta ja osaamista TKI-toiminnan tulosten hyödyntämiseen ja tukee siten alueella yritysten hyväksi tehtävän TKI-toiminnan vaikuttavuuden vahvistamista.

Hankkeen tavoitteena on
1) systematisoida ammattikorkeakoulutuksen ja työelämän välistä vuorovaikutusta siten, että eteläsavolaiset yritykset pääsevät hyödyntämään syvällisemmin ja pitkäkestoisemmin opiskelijoiden osaamista.
2) kasvattaa suomalaisten opiskelijoiden kv-osaamista ja vahvistaa alueella opiskelevien kv-opiskelijoiden valmiuksia integroitua suomalaiseen työelämään ja eteläsavolaisiin yrityksiin jo opiskeluaikana sekä tarjota alueen yrityksille mahdollisuus hyödyntää kv-opiskelijoiden osaamista.
3) kehittää koulutuksen tutkimusintensiivisyyttä luomalla opetuksen ja TKI-toiminnan välille yhteinen toimintamalli ja käytännöt, jotka lisäävät opiskelijoiden osallistamista tiiviimmin TKI-hanketyöhön opintojen aikana.
4) tuottaa alueellisesti räätälöityjä ja uudenlaisia mahdollisuuksia edetä aluekehittäjän polulla.
5) tukea opiskelijoiden yrittäjyyspolkua ja ammatillisten verkostojen luomista opintojen alusta aina valmistumiseen saakka yhteistyössä alueen yritysten kanssa.
6) pilotoida opiskelijatiimien fasilitointi-konseptia Xamkin Wellbeing Management -koulutuksessa yhdessä alueen yritysten kanssa ja selvittää konseptin jalkauttamismahdollisuuksia laajemmaksi osaksi alueen koulutus- ja TKI-toimintaa yrityksiä hyödyttävällä tavalla.

Hankkeen toimenpiteinä
1) koulutuksen ja yritysten välistä vuorovaikutusta vahvistetaan systematisoimalla koulutuksessa tehtävää opiskelija-, yritys-, ja TKI-yhteistyömallia, jossa tuetaan molemminpuolista kanssakäymistä sekä englannin- että suomenkielellä.
2) opiskelijayrittäjyyttä tuetaan opintojen alusta alkaen valmistumiseen saakka vaihtoehtoisia toimintamalleja ja oppimismuotoja kokeilemalla ja parhaita käytäntöjä systematisoimalla, huomioiden yrittäjyyden uudet muodot ja kummiyritystoiminnan tarjoamat mahdollisuudet kasvavalla hyvinvointipalvelujen toimialalla.
3) opiskelijoiden, alueen eri hanketoimijoiden henkilöstön sekä yritysten TKI-osaamista tuetaan rakentamalla aluekehittäjän valmennuspolku, joka suunnitellaan vuosina 2014-2018 toteutettua TKI-osaajavalmennuksesta kertynyttä tietoa ja osaamista hyödyntäen. Aluekehittäjän valmennuspolun avulla vahvistetaan TKI-hankeosaamista Etelä-Savossa kattaen hankevalmistelun -ja toteutuksen prosessit sekä kansainvälinen TKI-toiminta.
4) Opiskelijatiimien fasilitointi-konseptia pilotoidaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Wellbeing Management -koulutuksessa erityisesti opintojen 1. ja 3. vuosina selvittäen samalla konseptin soveltuvuutta laajemmin alueen muuhun koulutustarjontaan ja työelämäyhteistyöhön. Lisäksi suunnitellaan, kuinka opiskelijatiimien fasilitointi-konseptia voitaisiin hyödyntää Etelä-Savossa alueellisesti laajemminkin yritysten hyväksi. Konseptia pilotoimalla pyritään vahvistamaan opiskelijoiden kansainvälisyysosaamista ja edistämään opiskelijoiden integroimista eteläsavolaisiin yrityksiin ja jäämistä alueelle valmistumisensa jälkeen. Eteläsavolaiset yritykset pääsevät osaksi konseptin pilottia tarjoamalla kansainvälisille opiskelijatiimeille kehityshaasteita ratkaistaviksi.

Hankkeen tuloksena syntyy
1) toimintamalli koulutuksen työelämäyhteistyön systematisoimiseksi. Työelämäyhteistyön systematisoinnin avulla koulutuksen kanssa tehtävä yhteistyö hyödyttää eteläsavolaisia yrityksiä jatkossa entistä syvällisemmin ja pitkäkestoisemmin.
2) toimintamalli, joka vahvistaa opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja ammatillisen verkoston kehittymistä jo opintojen aikana, mikä edistää valmistumisen jälkeistä siirtymistä työelämään tai yrittäjyyteen. Suomenkielisten opiskelijoiden kv-osaaminen vahvistuu ja kv-opiskelijoiden integroituminen suomalaiseen työelämään helpottuu. Toimintamalli varmistaa, että opiskelijoiden mahdollisuudet integroitua työelämään alkavat kehittyä riittävän varhain opintojen alusta alkaen.
3) toimintamalli mahdollistamaan opiskelijayrittäjyyden kehittymisen kummiyritystoiminnan kautta 1. opiskeluvuodesta lähtien. Toimintamalli varmistaa, että valmistumisen jälkeen opiskelijoilla on valmiudet toimia yrittäjänä tarkoituksenmukaisimman yritysmuodon edellyttämällä tavalla.
4) aluekehittäjän valmennuspolku, joka voidaan toteuttaa osana ammattikorkeakoulun koulutusohjelmia ja täydennyskoulutuksena eri koulutusmuotoja soveltaen.
5) toimintamalli opetuksen ja TKI-toiminnan integraation vahvistamiseksi, jotta opiskelijoiden osallistaminen TKI-hankkeisiin jo opiskeluaikana systematisoituu.
6) suunnitelma opiskelijatiimien fasilitointi-konseptin jalkauttamiseksi osaksi Xamkin opetus- ja TKI-toimintaa sekä alueen yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu toimii hankkeen varsinaisina toteuttajana ja rahoituksen hakijana.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisina kohderyhminä ovat alueen AMK-opiskelijat, korkeakoulut, sekä yritykset.

Hankkeeseen osallistuvat yritykset osallistuvat aktiivisesti työelämälähtöisen opetusmallin kehittämiseen (TP1) osallistumalla opetushenkilöstön haastatteluihin, opetusmallin yhteiskehittämisen työpajoihin sekä pilotoimalla uusia opetuksen ratkaisuja omassa toiminnassaan. Yritykset osallistuvat myös kummiyritystoimintaan (TP2). Tavoitteena on, että kukin hankkeeseen osallistuva yritys toimii kummina ainakin yhdelle opiskelijayrittäjälle. Opiskelijatiimien fasilitointi-konseptin kokeilussa (TP3) yrittäjät ohjaavat opiskelijoiden työtä kertomalla yrityksiä kiinnostavista selvitettävistä ilmiöistä sekä osallistumalla aktiivisesti tuloksista keskusteluun.

4.2 Välilliset kohderyhmät

- Alueiden innovaatioekosysteemin toimijat (yliopistot /korkeakoulut, toisen asteen toimijat, yritykset ja järjestöt)

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 292 384

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 230 834

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 365 480

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 288 543

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Mikkeli, Puumala, Pertunmaa, Enonkoski, Rantasalmi, Pieksämäki, Hirvensalmi, Sulkava, Mäntyharju, Kangasniemi, Juva, Savonlinna

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 20

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 12

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 110

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa ratkaistavilla ongelmilla ja hankkeen toimintaympäristöllä ei ole suoraa vaikutusta sukupuolten tasa-arvoon ja sen toteutumiseen. Hanke työllistää sekä miehiä että naisia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa ratkaistavilla ongelmilla ja hankkeen toimintaympäristöllä ei ole suoraa vaikutusta sukupuolten tasa-arvoon ja sen toteutumiseen. Hanke työllistää sekä miehiä että naisia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Hankkeen toiminnalla ei ole vaikutusta luonnonvarojen kestävyyteen
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Hankkeen toiminnalla ei ole vaikutusta ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeen toiminnalla ei ole vaikutusta kasvillisuuteen, eikä eliöiden ja luonnon monimuotoisuuteen
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hankkeen toiminnalla ei ole vaikutusta pinta- ja pohjavesiin, maaperään eikä ilmaan
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen toiminnalla ei ole vaikutusta Natura 2000 -ohjelman kohteisiin
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Hankkeen toiminnalla ei ole vaikutusta materiaaleihin ja jätteisiin
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeen toiminnalla ei ole vaikutusta uusiutuvien energialähteiden käyttöön
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 6
Hanke tukee paikallista elinkeinorakennetta kehittämällä alueen hyvinvointiyritysten ja koulutuslaitoksen osaamista ja kilpailukykyä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 6
Hankkeessa tuetaan uusien hyvinvointipalveluiden syntymistä ja kehittämistä. Lisäksi tuetaan opiskelijayrittäjyyttä ja kansainvälistymistä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hankkeen toiminnalla ei ole vaikutusta liikkumiseen ja logistiikkaan
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 6 6
Hankkeessa tuetaan uusien hyvinvointipalveluiden syntymistä ja kehittämistä.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hanke ei ensisijaisesti edistä tasa-arvoa
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hanke ei ensisijaisesti edistä yhteiskunnallista ja kulttuurillista yhdenvertaisuutta
Kulttuuriympäristö 0 0
Hanke ei ensisijaisesti kehitä kulttuuriympäristöä
Ympäristöosaaminen 0 0
Hanke ei ensisijaisesti kehitä ympäristöosaamista

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hyvinvointialalle uusia osaajia ja yrittäjiä Eteälä-Savoon-hankkeen tarkoituksena oli edistää Etelä-Savon alueellisen TKI-osaamisen, innovaatioverkostojen sekä yritysten ja organisaatioiden TKI-vaikuttavuuden kasvua systematisoimalla ammattikorkeakoulutuksen työelämälähtöisyyttä.

Hankkeen tavoitteena oli
1) ammattikorkeakoulutuksen ja työelämän välisen vuorovaikutuksen systematisointi,
2) suomalaisten opiskelijoiden kv-osaamisen kasvattaminen ja kv-opiskelijoiden suomalaiseen työelämään integroitumisvalmiuksien kasvattaminen,
3) ammattikorkeakoulutuksen tutkimusintensiivisyyden vahvistaminen,
4) alueellisesti räätälöityjen ja uudenlaisten mahdollisuuksien luominen aluekehittäjän polulla etenemiseen,
5) opiskelijoiden yrittäjyyspolun ja ammatillisten verkostojen luomisen tukeminen ja
6) opiskelijatiimien fasilitointi-konseptin pilotointi ja konseptin alueellisten jalkauttamismahdollisuuksien selvittäminen.

Hankkeessa kehitettiin Etelä-Savon alueen ammattikorkeakoulutusta entistä työelämälähtöisemmäksi opetuksen, yritysten ja TKI-toimijoiden välistä yhteistyötä systematisoimalla. Hankkeen aikana pilotointiin eri yhteistyömuotoja valitulla Etelä-Savon älykkään erikoistumisen kärkiin kuuluvalla hyvinvointialalla Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hyvinvointiliiketoiminnan johtamisen koulutusohjelmassa.

Hankkeen toimenpiteinä
1) vahvistettiin ammattikorkeakoulutuksen ja yritysten välistä vuorovaikutusta systematisoimalla koulutuksessa tehtävää opiskelija-, yritys-, ja TKI-yhteistyötä,
2) tuettiin opiskelijayrittäjyyttä vaihtoehtoisia toimintamalleja ja oppimismuotoja kokeilemalla huomioiden yrittäjyyden uudet muodot ja kummiyritystoiminnan tarjoamat mahdollisuudet,
3) tuettiin Etelä-Savon alueen TKI-osaamisen kasvua rakentamalla ja pilotoimalla aluekehittäjävalmennus ja varmistettiin valmennuskokonaisuuden jatkuvuus hankkeen päättymisen jälkeen,
4) pilotoitiin opiskelijatiimien fasilitointi-konseptia ammattikorkeakoulun Hyvinvointiliiketoiminnan johtaminen -
koulutusohjelmassa, selvitettiin ja tuettiin samalla konseptin soveltuvuutta ja jalkautusta hyödyttämään laajemmin alueen innovaatioekosysteemejä.

Hankkeen tuloksena
1) syntyi kuvaus hankkeen aikana pilotoiduista oletuksen, yritysten ja TKI-toimijoiden välisistä yhteistyökokeiluista ja pilottien kokemuksista ja kehittämiskohteista. Toimintamalli auttaa vahvistamaan korkeakouluopiskelijoiden työelämävalmiuksien ja ammatillisen verkoston kehittymistä ja edistää opiskelijoiden siirtymistä työelämään tai yrittäjyyteen. Systemaattinen malli varmistaa, että opiskelijoiden mahdollisuudet integroitua työelämään alkavat kehittyä riittävän varhain opintojen alusta alkaen.
2) rakentui pilotoitu, eri koulutusaloilla ja koulutusasteilla käyttöön otettavissa oleva kummiyritysmalli, joka tukee erityisesti monimuoto-opiskelijoiden yrittäjyysvalmiuksien kehittymistä ja edistää opiskelijoiden yrittäjyyspolkua jo opintojen aikana.
3) kehitettiin ja pilotoitiin aluekehittäjän valmennuspolkua rakentava TKI-osaaminen (RDI skills) opintokokonaisuus, joka on toteutettavissa paitsi ammattikorkeakoulun eri koulutusohjelmissa myös osana jatkuvan oppimisen tarjonnassa niin lähiopetuksena kuin itsenäisesti opiskeltavana verkkokurssina.
4) laadittiin suunnitelma opiskelijatiimien fasilitointi-konseptin jalkauttamiseksi osaksi Xamkin opetus- ja TKI-toimintaa sekä laajemmin Etelä-Savon alueen innovaatiotyötä. Fasilitoitiin ja tuettiin konseptin jalkauttamisprosessia yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa.

Hankkeen tuloksena syntyneet toimintamallit, prosessit ja pilotoidut konseptit jalkautettiin hankkeen aikana käyttöön tai niiden jalkautusprosessi käynnistettiin ja prosessin etenemistä tuettiin hankkeen päättyessä. Eri toimijoita osallistaneiden kokeilujen ja pilottien avulla saatettiin eri toimijoita yhteen ja näin käynnistettiin uutta yhteistyötä Etelä-Savon TKI-ekosysteemiin kiinnittyvien toimijoiden välille ja edistettiin hyvinvointialan innovaatioekosysteemin kehittymistä ja alan uutta yrittäjyyttä.