Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22674

Hankkeen nimi: SMART ART - Esittävien taiteiden muuttuva osaaminen

Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.3. Digitaalisten taitojen parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.11.2021 ja päättyy 31.10.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 1015428-1

Jakeluosoite: Kuntokatu 3

Puhelinnumero: 0294 5222

Postinumero: 33520

Postitoimipaikka: Tampere

WWW-osoite: https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/tamk

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Salminen Maaret

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Lehtori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: maaret.salminen(at)tuni.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0406386178

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeessa tavoitteena on monisektoraalinen esittävien taiteiden digitaalisaation ja hybridituotantojen osaamisen kehittäminen kansainvälistyvässä ympäristössä. Hanke tähtää erityisesti pirkanmaalaisten toimijoiden osaamisen vahvistamiseen ja työllisyyden kehittämiseen siten, että kohderyhminä ovat sekä esittävien taiteiden osaajat että muutoksessa tarvittavien muiden alojen osaajat. Tavoitteena on valmistaa osaajia muuttuviin ja myös uusiin työnkuviin sekä lisätä palvelujen tuottamisen taloudellista kokonaisymmärrystä ja kyvykkyyttä monisektoraaliseen yhteistyöhön. Tavoiteltavaan osaamiseen kuuluvat myös kansainvälinen yhteistyö ja kestävä kehitys.

TAVOITTEET
- Selvitetään ja tarkennetaan esittävien taiteiden digitalisaatiokehitykseen, hybridituotantoihin, kansainvälistymiseen, liiketoimintakehitykseen ja yhteistyöhön liittyvät osaamisen kehittämisen tarpeet ja toivottavat ratkaisut
- Kehitetään tarvittavaa osaamista pilotoimalla monisektoraalinen koulutus esittävien taiteiden ja laajemmin luovien alojen ammattilaisille Pirkanmaalla
- Rakennetaan monisektoraalinen työelämän ja korkeakoulujen yhteistyömalli digitalisaatio- ja hybridituotantojen osaamisen pitkäjänteiselle kehittämiselle


TOIMENPITEET
- Selvitys ja kansainvälinen benchmarkkaus esittävien taiteiden osaamistarpeista, osaamisen kehittämisen ratkaisuista ja toiminnan suunnista
- Suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan pilottikoulutus esittävien taiteiden osaamisen kehittämiseksi
- Rakennetaan oppilaitosten ja yritysten yhteistyössä malli digitalisaatio- ja hybridituotantojen osaamisen ja muun tarvittavan osaamisen pitkäjänteiselle kehittämiselle

TULOKSET
- Selvitys ja tarkennettu tietämys ja kansainvälinen vertailu esittävien taiteiden osaamistarpeista muuttuviin ja myös uusiin työnkuviin digitalisoituvassa toimintaympäristössä
- Monisektoraalinen verkosto osaamisen kehittämisen tarpeiden ja ratkaisujen arviointiin ja kehittämiseen
- Pilottikoulutus ja sen arviointi
- Osaamisen monisektoraalinen kehittyminen digitalisaation, hybridituotantojen ja muilla hankkeen tavoitteissa ja toimenpiteissä mainituilla osaamisalueilla
- Raportti ja kehitysehdotukset koulutukselle ja osaamisen kehittämiselle
- Oppilaitosten ja yritysten yhteistyömalli ammattilaisten osaamisen kehittämisessä

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Esittävien taiteiden ammattilaiset
Media-alan ammattilaiset
IT- ja pelialan ammattilaiset
Muut luovien alojen ammattilaiset

Luovat alat ovat kokeneet pandemian ja työtapojen digitalisaation myötä suuren muutoksen, minkä vuoksi työssä olevat tarvitsevat vahvaa uuden osaamisen päivittämistä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Esittävien taiteiden yritykset ja laitokset (mm. Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Sorin Sirkus)
Muiden alojen yritykset ja organisaatiot (Av- ja muu media-ala, peliala, IT, esittäviin taiteisiin liittyvät palveluliiketoiminnan yritykset)
Korkeakoulut ja niiden opettajat ja opiskelijat

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 172 815

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 161 220

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 216 017

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 201 523

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Etelä-Pirkanmaan, Tampereen, Lounais-Pirkanmaan, Ylä-Pirkanmaan, Luoteis-Pirkanmaan

Kunnat: Hämeenkyrö, Kuhmoinen, Ikaalinen, Lempäälä, Parkano, Pirkkala, Valkeakoski, Urjala, Mänttä-Vilppula, Nokia, Vesilahti, Punkalaidun, Kangasala, Tampere, Ruovesi, Orivesi, Virrat, Juupajoki, Akaa, Pälkäne, Sastamala, Ylöjärvi, Kihniö

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 10

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 11

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 50

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Cuporen (www.cupore.fi) barometrien ja myös muiden selvitysten mukaan luovien ja kulttuurialojen sukupuolijakauma on jo pitkään tasaantunut ja tasaisempi kuin kuin monilla muilla sektoreilla. Tekniset työnkuvat ja digitalisaatio ovat kuitenkin alueita, joihin miehet ovat perinteisesti hakeutuneet naisia useammin myös luovilla aloilla, ja esimerkiksi pelialalla yli 70 % ammattilaisista on miehiä. Hankkeen toteuttamissa tulee kiinnittää erityistä huomiota yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien varmistamiseen.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Viitaten edelliseen hankkeen toteuttamissa tulee kiinnittää erityistä huomiota yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien varmistamiseen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on digitalisaatioon ja hybridituotantoihin liittyvien osaamistarpeiden tarkentaminen ja osaamisen kehittäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 3
Hankkeessa kehitettävä uusi osaaminen tukee hybridejä ja virtuaalisia toteutustapoja esittävissä taiteissa ja siten osaltaan auttaa vähentämään tapahtumien aiheuttamia rasitteita ympäristölle.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 4
Hybridit ja virtuaaliset toimintamuodot uusine osaamisineen vähentävät matkustamista ja hiilijalanjälkeä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutusta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 3
Hanke kehittää hybridejä ja virtuaalisia toimintamuotoja, ja vahvistaa niihin liittyvää osaamista esittävissä taiteissa, mikä tukee myös sitä, että fyysisten tapahtumien tuottama jätekuorma pienenee.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutusta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 8
Hankkeen tavoitteena on luoda luovan talouden toimijoille sellaista osaamista, joka auttaa vahvistamaan alan kestävää liiketoimintaa, ja siten myös paikallisen elinkeinorakenteen kestävyyttä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Hankkeessa kehitettävä koulutus sekä työelämän ja korkeakoulujen yhteistyömalli digitalisaatio- ja hybridituotantojen osaamisen pitkäjänteiselle kehittämiselle on selkeästi aineetonta palvelujen kehittämistä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Hanke vaikuttaa tähän välillisesi, sillä kyvykkyys ja osaaminen toimivien virtuaalisten esiintyvän taiteen tapahtumien luomiseen vähentää tarvetta liikkua paikan päälle.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 6
Kulttuurin ja esiintyvien taiteiden merkitys ihmisten hyvinvoinnille on tutkittu ja todistettu, ja uusi osaaminen ja uudet hybridit tavat toteuttaa tapahtumia tuovat mahdollisuuksia yhä laajempaan kohdeyleisön osallistumiseen, ja siten osaltaan edistavät hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 6 7
Hankkeen yhtenä keskeisenä osa-alueena on vahvistaa luovien alojen osaamista niin, että tapahtumat ovat yhä avoimemmin saavutettavissa. Tämä edistää osallistumisen tasa-arvoisuutta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 7 8
Hankkeen yhtenä keskeisenä osa-alueena on vahvistaa luovien alojen osaamista niin, että tapahtumat ovat yhä avoimemmin saavutettavissa. Tämä edistää osallistumisen tasa-arvoisuutta ja ehdottomasti myös kulttuurista yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 3 6
Hankkeessa kehitettävät uudet osaamiset linkittyvät toiminnallisuuteen ja yhteistyömalliin, jonka ympärille rakentuvaa luovien toimijoiden ekosysteemiä voi ajatella myös pirkanmaalaisena uudenlaisena, monialaisena ja -muotoisena kulttuuriympäristönä.
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei suoraa vaikutusta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

SMART ART – Esittävien taiteiden muuttuva osaaminen -hankkeen (SMART ART ESR) päätoteuttaja oli Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja osatoteuttaja Tampereen yliopisto (TAU). Hankkeen taustalla vaikutti koronapandemia, joka vaikeutti merkittävästi esittävien taiteiden ja tapahtuma-alan toimintaa ja toimeentuloa, mutta myös kiihdytti tarvetta luoda uudenlaisia toimintamalleja esitysten ja palvelujen saavutettavuudelle koronarajoitusten keskellä. Koronapandemia sai kokeilemaan digitalisoitumisen mahdollisuuksia nopealla aikataululla, ja esimerkiksi esitysten ja tapahtumien striimaus oli jo osoittautunut asiakkaita kiinnostavaksi ja myös liiketoimintapotentiaalia omaavaksi vaihtoehdoksi. Digitaalisten palvelujen tarjoaminen tunnistettiin esittävissä taiteissa ja tapahtumissa välttämättömäksi alueeksi, jonka mahdollisuuksiin tulee panostaa voimakkaasti koronarajoitusten jälkeenkin.


Koronapandemia näytti suuntaa, että esittävien taiteiden ja tapahtumien tulevaisuus on hybridi, jossa fyysisessä maailmassa tapahtuvaa ja digitaalista toimintaa yhdistetään toisiaan vahvistavin tavoin yleisöjen ja asiakkaiden kokemusten ja saavutettavuuden parantamiseksi. Nähtiin, että digitaalisuus ja hybridimuodot tarjoavat mahdollisuuksia nykyisten toimintamallien ja liiketoiminnan kehittämiseen ja kokonaan uudenlaisiin toimintamalleihin ja uusien kohderyhmien tavoittamiseen. Esittävät taiteet ja kulttuuritapahtumat ovat merkittävä alue kaupunkien vetovoiman ja matkailun edistämisessä. Pitkäjänteinen, monisektoraalinen ja digitalisaatiota edistävä osaamisen kehittäminen on edellytys Pirkanmaan esittävien taiteiden ja muun kulttuuritoiminnan kehittymiselle kansallisesti ja kansainvälisesti erottautuvaksi taiteelliseksi toiminnaksi ja liiketoiminnaksi.


Hankkeessa tavoitteena oli monisektoraalinen esittävien taiteiden digitalisaation ja hybridituotantojen osaamisen kehittäminen kansainvälistyvässä ympäristössä. Hanke tähtäsi erityisesti pirkanmaalaisten toimijoiden osaamisen vahvistamiseen ja työllisyyden kehittämiseen siten, että kohderyhminä ovat sekä esittävien taiteiden osaajat että muutoksessa tarvittavien muiden alojen osaajat. Tavoitteena oli valmistaa osaajia muuttuviin ja myös uusiin työnkuviin sekä lisätä palvelujen tuottamisen taloudellista kokonaisymmärrystä ja kyvykkyyttä monisektoraaliseen yhteistyöhön. Tavoiteltavaan osaamiseen kuuluivat myös kansainvälinen yhteistyö ja kestävä kehitys.

Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet painottuivat kolmeen osa alueeseen. Ensimmäisessä selvitettiin esittävien taiteiden digitalisaatiokehitykseen, hybridituotantoihin, liiketoimintakehitykseen ja yhteistyöhön liittyvät osaamistarpeet. Toisessa osa-alueessa kehitettiin tarvittavaa osaamista pilotoimalla monisektoraalinen koulutus esittävien taiteiden ja laajemmin luovien alojen ammattilaisille Pirkanmaalla. Kolmannessa painopiste oli monisektoraalisen työelämän ja korkeakoulujen yhteistyömallin rakentamisessa digitalisaatio ja hybridituotantojen osaamisen pitkäjänteiselle kehittämiselle.

Hankkeen tuloksina syntyi
- Selvitys ja kansainvälinen vertailu, joilla tarkennettiin tietämystä esittävien taiteiden osaamistarpeista muuttuviin ja myös uusiin työnkuviin digitalisoituvassa toimintaympäristössä.
- Monisektoraalinen verkosto osaamisen kehittämisen tarpeiden ja ratkaisujen arviointiin ja kehittämiseen.
- Pilottikoulutus ja sen arviointi.
- Osaamisen monisektoraalinen kehittyminen digitalisaation, hybridituotantojen ja muilla hankkeen tavoitteissa ja toimenpiteissä mainituilla osaamisalueilla.
- Raportti ja kehitysehdotukset koulutukselle ja osaamisen kehittämiselle (julkaistaan osana loppuraporttia).
- Oppilaitosten ja yritysten yhteistyömalli ammattilaisten osaamisen kehittämisessä.



Toimintaympäristö muuttui hankkeen aikana suhteessa valmisteluvaiheeseen ja ensimmäisiin toimenpiteisiin melko radikaalisti korona-ajan päätyttyä, kun esittävien taiteiden toimintaa ja työn tekemistä estäneet tai merkittävästi vaikeuttaneet rajoitukset purettiin. Tämä näkyi erityisesti hankkeen kohderyhmään kuluvien mahdollisuuksissa osallistua koulutuksiin ja muuhun hankkeessa järjestettyyn toimintaan ja toisaalta myös siinä, miten ajankohtaiseksi tarve kehittää osaamista ja liiketoimintaa digitalisaation ja hybridituotantojen näkökulmasta enää koettiin korona-ajan jälkeen.


Hanke toteutettiin huolellisesti hankesuunnitelman mukaan, ja hankkeen tulokset ovat linjassa suoraan sille asetettujen tavoitteiden kanssa. Tulokset on saavutettu, minkä lisäksi on saatu aikaan tuloksia, joita ei osattu nähdä syntyvän hankkeen valmisteluvaiheessa. Erityisesti tällaisia asioita on kolme: monisektoraalinen yhteistyömalli kolmen osa-alueen kokonaisuutena, keskeisten (laadullisten) tulosten tiivistäminen kymmeneksi teesiksi, jotka esiteltiin lopputilaisuudessa sekä näyttävä loppujulkaisu, joka julkaistaan tammikuussa 2024. Hankkeen vaikutuksia on vaikeata arvioida täysipainoisesti vielä tässä vaiheessa, mutta näköpiirissä on joitakin.