Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22744

Hankkeen nimi: OmistajaKS - omistajanvaihdoksista elinvoimaa

Toimintalinja: 3. Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus

Erityistavoite: 7.1. Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.2.2022 ja päättyy 31.8.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Keski-Suomen Yrittäjät ry

Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys

Y-tunnus: 0219664-1

Jakeluosoite: Kauppakatu 28 B

Puhelinnumero: 0505637780

Postinumero: 40100

Postitoimipaikka: Jyväskylä

WWW-osoite: http://www.yrittajat.fi/keskisuomi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Oili Eronen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: oili.eronen(at)yrittajat.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 6744858

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on auttaa 70 yritystä omistajanvaihdoksessa. Hankkeessa luodaan Keski-Suomeen toiminnallinen omistajanvaihdosprosessimalli, jossa jokaisella sidosryhmällä on oma paikkansa. Malli tukee ja selkeyttää omistajanvaihdososaajien verkoston toimintaa myös pitkällä aikavälillä. Hankkeen aikana kehitetty päivittyvä ja toiminnallinen malli jää työkaluksi Keski-Suomen asiantuntijaorganisaatioille.
Omistajanvaihdostoimijoiden osaamista kehitetään koulutuksen ja verkottumisen keinoin. Hankkeessa rakennetaan sekä myyjille että ostajille koulutustarjotin omistajanvaihdokseen valmistautumiseen.
Lisäksi luodaan uusi malli ostajan löytämiseksi, jossa on myytävän yrityksen lisäksi huomioitu muut sijoittumiseen vaikuttavat tekijät ja sosiaalisen median tapa viestiä kokonaisuutena.
Kaikki em. tulokset ovat verkossa omistajanvaihdostoimijoiden käytettävissä hankkeen jälkeen. Tavoitteena on, että 170 yritystä osallistuu hankkeen toimenpiteisiin.

Horisontaalisia periaatteita toteutetaan hankkeen työpaketeissa läpileikkaavasti. Sukupuolten tasa-arvo huomioidaan hankkeessa kohdentamalla toimenpiteitä myös naisvaltaisille aloille. Kestävä kehitys huomioidaan sekä koulutuksissa että yrityskohtaisessa neuvonnassa yrittäjien valmistautuessa omistajanvaihdoksiin sekä myyjä- että ostajapuolella. Omistajanvaihdos on uuden kasvun ja liiketoiminnan alku yritykselle. Mm. yrityskauppojen rahoittajat edellyttävät kestävän kehityksen periaatteiden noudattamista, jolloin ostetuista yrityksistä tulee kestävän kehityksen osa-alueilla edistyneempiä omistajanvaihdoksen jälkeen. Taloudellinen kestävyys on osa omistajanvaihdoksia. Ilman sen huomioon ottamista, ei omistajanvaihdoksia synny. Hanke kehittää yritysten taloudellisen kestävyyden hallintaa sekä myyjä että ostajapuolella. Hankkeella on merkittävät vaikutukset paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittymiseen sekä suoraan toimenpiteissä olevien yritysten että epäsuorien heijastusvaikutusten kautta. Hanke auttaa yrityksiä suuntaamaan tulevaan ja vaikuttaa siihen yrityksiin syntyy aineettomia tuotteita ja palveluita perinteisempien tuotteiden ja palvelujen oheen ja korvaajiksi. Hanke edistää hyvinvointia suoraan yritysten myyjäpuolella - yrityskauppa on pienyrittäjälle merkittävä elämäntapahtuma ja vapauttaa voimavaroja. Kestävä kasvun johtaminen taas perustuu hyvinvoinnin huomiointiin johtamisessa ostetuissa yrityksissä. Hanke lisää myös omistajanvaihdosasiantuntijoiden hyvinvointia osaamisen karttumisen myötä. Lisäksi hanke edistää hyvinvointia paikallisen elinvoiman ja palveluiden säilymisen kautta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat kaikki keskisuomalaiset yritykset (myös muut kuin yrittäjäjärjestön jäsenet), joilla omistajanvaihdos on ajankohtainen joko nyt tai lähitulevaisuudessa.
Lisäksi kohderyhmänä ovat potentiaaliset yrityskaupalla yritystään kasvattavat pk-yritykset.
Kohderyhmään kuuluu myös kehittäjäorganisaatioiden henkilöstö omistajanvaihdososaamisen lisäämisen toimenpiteissä. Kehittämisyhtiöinä kohderyhmään kuuluvat Keulink Oy, Witas Oy sekä Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat Business Jyväskylän sekä Jämsän, Laukaan ja Äänekosken elinkeinoyksikäiden henkilöstö. Kehittäjäorganisaatioita ovat myös Keski-Suomen Yrittäjät ja muut elinkeinoelämän järjestöt sekä aloittavien yrittäjien kanssa työtä tekevät organisaatiot. Myös yksityiset omistajanvaihdoksia edistävät organisaatiot kuuluvat kohderyhmään.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisenä kohderyhmänä on omistajanvaihdoksessa olevien yritysten henkilöstö.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 283 382

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 268 785

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 348 648

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 333 174

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Keski-Suomi

Seutukunnat: Saarijärven-Viitasaaren, Jämsän, Keuruun, Jyväskylän, Joutsan, Äänekosken

Kunnat: Kannonkoski, Pihtipudas, Kyyjärvi, Äänekoski, Keuruu, Kinnula, Karstula, Jyväskylä, Joutsa, Hankasalmi, Viitasaari, Jämsä, Laukaa, Multia, Kivijärvi, Konnevesi, Luhanka

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 170

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 201

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 200

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on suurelta osin sukupuolineutraali.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Huomioidaan viestinnässä ja toimenpiteiden kohdentamisessa myös naisvaltaisille toimialoille.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on suurelta osin sukupuolineutraali.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 8
Omistajanvaihdos on uuden kasvun ja liiketoiminnan alku yritykselle. Mm. rahoittajat huomioivat luonnonvarojen kestävän käytön, jolloin ostetuista yrityksistä tulee luonnonvarojen käytön kannalta kestävämpiä omistajanvaihdoksen jälkeen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 3 8
Omistajanvaihdos on uuden kasvun ja liiketoiminnan alku yritykselle. Mm. rahoittajat huomioivat ilmastomuutoksen vaikutukset läpileikkaavasti, jolloin ostetuista yrityksistä tulee ilmastovaikutuksiltaan aiempaa suotuisampia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 4
Omistajanvaihdos on uuden kasvun ja liiketoiminnan alku yritykselle. Mm. rahoittajat huomioivat luonnon monimuotoisuuden, jolloin ostetuista yrityksistä tulee myös luonnon monimuotoisuuden suhteen kestävämpiä yrityskaupan jälkeen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 4
Omistajanvaihdos on uuden kasvun ja liiketoiminnan alku yritykselle. Mm. rahoittajat huomioivat luonnon monimuotoisuuden, jolloin ostetuista yrityksistä tulee vaikutuksiltaan myös pinta- ja pohjavesien, maaperän sekä ilman osalta kestävämpiä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hanke ei kytkeydy Natura-kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 5
Omistajanvaihdos on uuden kasvun ja liiketoiminnan alku yritykselle. Omistajat huomioivat yrityksen taloudellisen kantokyvyn, jolloin materiaalien ja jätteiden taloudellinen kestävyys yrityksissä paranee.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 5
Omistajanvaihdos on uuden kasvun ja liiketoiminnan alku yritykselle. Omistajat huomioivat yrityksen taloudellisen kantokyvyn, jolloin uusiutuvien energianlähteiden taloudellisesti kestävä käyttö etenee.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Hankkeella on merkittävät vaikutukset paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittymiseen sekä suoraan toimenpiteissä olevien yritysten että epäsuorien heijastusvaikutusten kautta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 5
Hanke auttaa yrityksiä suuntaamaan tulevaan ja vaikuttaa siihen yrityksiin syntyy aineettomia tuotteita ja palveluita perinteisempien tuotteiden ja palvelujen oheen ja korvaajiksi.
Liikkuminen ja logistiikka 2 2
Hankkeella on vaikutuksia liikkumiseen ja logistiikkaan alan yritysten uudistumisen kautta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Hanke edistää hyvinvointia suoraan yritysten myyjäpuolella, yrityskauppa on pienyrittäjälle merkittävä elämäntapahtuma ja vapauttaa voimavaroja. Kestävä kasvun johtaminen taas perustuu hyvinvointiin ostetuissa yrityksissä. Hanke lisää myös omistajanvaihdosasiantuntijoiden hyvinvointia osaamisen karttumisen myötä. Lisäksi hanke edistää hyvinvointia paikallisen elinvoiman ja palveluiden säilymisen kautta.
Tasa-arvon edistäminen 3 3
Hanke on sukupuolineutraali, mutta huomioi toimien kohdentamisen myös naisvaltaisille aloille.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 3
Omistajanvaihdososaaminen lisää tasa-arvoista osallisuutta yrittäjien keskuudessa.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hanke ei pyri vaikuttamaan kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 3 5
Hankkeen koulutuksiin sisältyy ympäristöosaamisen näkökulmaa yrityskauppoihin liittyen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

OmistajaKS -omistajanvaihdoksista elinvoimaa -hankkeen päätoteuttajana toimi Keski-Suomen Yrittäjät ry ja osatoteuttajana Kehittämisyhtiö Witas. Hankkeen vaikutuspiirissä oli Keski-Suomen maakunta.
Hankkeeseen osallistui 201 yritystä, mikä ylitti selvästi alkuperäisen hanketavoitteen.
Hankkeen tavoitteena oli nostaa yritysten omistajanvaihdokset maakunnallisesti kaikkien asian vaikutuspiirissä olevien tietoisuuteen, aktivoida yrittäjiä omistajanvaihdoksen osalta ja luoda koordinoitu toiminnallinen kokonaisuus, jonka avulla omistajanvaihdokset Keski-Suomessa saadaan määrällisesti ja laadullisesti uudelle tasolle.
Hankkeen ydinsisältö oli auttaa yrityksiä toteuttamaan omistajanvaihdoksia ja tämän tavoitteen saavuttamiseksi hankehenkilöt jalkautuivat koko hankkeen ajan kentälle yrittäjiä tapaamaan ja konsultoimaan. Ydinsisältöön kuului myös omistajanvaihdosasiantuntijoiden verkoston kokoaminen ja toiminnan vauhdittaminen sekä omistajanvaihdosprosessin kuvaaminen ja käytäntöön vieminen Keski-Suomessa. Kyselyiden avulla koottiin omistajanvaihdoksen eri vaiheisiin käytettävissä olevat palveluntarjoajat, jotka muodostavat omistajanvaihdosverkoston ytimen Keski-Suomessa.
Hankkeen avulla lisättiin merkittävästi omistajanvaihdososaamista niin yrittäjien kuin asiantuntijoidenkin piirissä korkeatasoisilla koulutustilaisuuksilla. Hankkeen aikana kehitettiin ja toteutettiin useita käytännön työkaluja ja toteutuksia, joilla autettiin jatkajan löytämistä sekä yritys että alueellinen pito- ja vetovoima hyödyntäen. Hankkeen aikana hyödynnettiin kaikkia mahdollisia viestintäkanavia nykyaikaisesti, jotta oikeaa kohderyhmää saatiin tavoitettua ja aktivoitua ja viestinnässä nostettiin hankkeen ydinsisältöä esille läpi koko hankkeen. Kaikki hankkeen tuotokset on koottu yhteen hankkeen nettisivuille.
Hankkeen alussa toteutettiin laaja kartoituskysely keskisuomalaisille yrityksille. Yrityskartoitus on tehty jokaiselle hankkeeseen mukaan tulleelle yritykselle henkilökohtaisesti tai puhelimitse. Lisäksi tehtiin sähköinen esiselvitys sekä keskisuomalaisille yrityksille omistajanvaihdostarpeen että julkisen ja yksityisen sektorin yritysasiantuntijoina toimivien osalta. Kartoitusten ja kyselyjen avulla on saatu paljon kattavaa tietoa omistajanvaihdososaamisen tasosta, tarpeista ja ylipäätään Keski-Suomessa toimivista omistajanvaihdososaajista. Näiden avulla on pystytty rakentamaan koulutuspaketit sekä muodostamaan kuva siitä, mikä on omistajanvaihdosten tilanne, palveluntarve, palveluiden tarjonta, osaaminen ja ov-prosessi ko hetkellä.
Hankkeen alussa järjestettiin 14 infotilaisuutta, joissa on saatu arvokasta tietoa omistajanvaihdosprosessin tilasta Keski-Suomessa sekä tarpeista ja epäkohdista prosessin toteutumisessa tällä hetkellä.
Aloitusseminaari toteutettiin 30.5.2022 Jyväskylässä, johon osallistui noin 100 osallistujaa. Pääpuhujana oli europarlamentaarikko Henna Virkkunen sekä useita asiantuntijapuhujia.
Hanke teki tiivistä yhteistyötä muiden omistajanvaihdoshankkeiden esim. Valo, Okapuu, Jatkis ja MOP -hankkeet.

Hanke toteutti syksyllä 2022 ja keväällä 2023 sekä myyjille että ostajille suunnatut ryhmämuotoiset 5-osaiset koulutukset, jotka käsittelivät valmistautumista yrityksen myyntiin sekä talouden että hyvinvoinnin näkökulmasta, yrityksen myyntikuntoon saattamista ja kestävän kehityksen periaatteiden huomiointia siinä, sukupolvenvaihdosten dynamiikkaa sekä tapoja tavoittaa ostaja sekä valmistautumista yrityksen ostoon sekä talouden että ihmisten johtamisen näkökulmasta, yrityskauppaan perustuvan kasvusuunnitelman perusteisiin, kestävän kehityksen periaatteiden huomiointiin tulevassa yritystoiminnassa sekä sukupolvenvaihdosten dynamiikkaa jatkajien näkökulmasta.

Omistajanvaihdosasiantuntijoille (julkiset ja yksityiset) järjestettiin 10-osainen koulutus. Aiheina olivat yritysasiantuntijan rooli ja tehtävä omistajanvaihdospalveluissa, yrittäjän päätöksenteon tukeminen ja neuvonta omistajanvaihdoksessa arvonmääritys, rahoitus, yhtiöjärjestelyt ja verotus, sukupolvenvaihdos, juridiikka, ostajan ja myyjän kohtaaminen, yrityskaupan jälkeen sekä
hyvinvointi ja verkostoituminen.
Hanke toteutti lisäksi 8 webinaaria omistajanvaihdosaihepiirin eri aihealueista. Nämä kaikki löytyvät tallenteina myös hankkeen sivustolta.
Kaikki koulutusmateriaali on koottu soveltuvin osin hankesivustolle.
Hanke kiinnitti erityistä huomiota yrityksen jatkajan löytämisen problematiikkaan ja alueellisen pito- ja vetovoimatekijöiden merkitykseen jatkajan löytämisessä. Tähän tarkoitukseen suunniteltiin ja pilotoitiin toimintakonsepti, jota testattiin kahden myytävänä olevan yrityksen kanssa. Lopputuloksena syntyi täysin sähköinen yritysesite, jota yritykset hyödyntävät jatkajan etsimisessä. Tähän kokonaisuuteen lisättiin yrityksen ja kunnan yhteistyössä tehty markkinointivideo, jossa yrityksen markkinoinnin lisäksi tuodaan esille myös kunnan pito- ja vetovoimatekijöitä.
Hankkeessa ja haettu ja kokeiltu uusia sosiaalisen median keinoja ostajien löytämiseksi, kokeiltu hankeyritysten kanssa sosiaalisen median erilaisia hyödyntämisvaihtoehtoja sekä testattu yrittäjän ja kunnan yhteistyötä jatkajan löytämiseksi.
Hankkeessa kerätyn tiedon ja yrittäjien tarpeen sekä hankkeen kokeilemien sosiaalisen median ja kokeiltujen digitaalisten keinojen perusteella koottiin yrityksen ostajan ja myyjän sosiaalisen median opas, joka on kaikkien käytettävissä hankesivustolla.
Hanke järjesti yritysmarkkinat tapahtuman. Sen tarkoituksena oli koota yhteen yritysten myyjät ja ostajat. Tilaisuudessa esiteltiin myytävät yrityskohteet ja ostajat pääsivät kontaktoimaan ja keskustelemaan myyjäyrittäjien kanssa tarkemmin heitä kiinnostavista yrityskohteista. Mukana oli 50 yrityksen myyjää tai ostajaa.
Hanke kehitti ja pilotoi yhteistyökumppanin kanssa digitaalisen yrityksen ostajan etsimisen eli yrittäjärekrytoinnin. Aiemmin henkilörekrytoinnissa käytettyä digitaalista toimintakonseptia modifioitiin soveltuvaksi yrittäjärekrytointiin. Tulokset olivat hyviä ja tämä toimintamalli sisällytettiin yhdeksi uudeksi sosiaalisen median keinoksi.
Hankkeen tuloksia ja uutta asiantuntijuutta esiin tuova loppuseminaari järjestettiin 16.8.2023. Seminaarissa esiteltiin hankkeen tuloksia ja yritysten ja asiantuntijoiden käytettävissä olevia työkaluja ja informaatiota tilaisuudessa julkaistujen verkkosivujen avulla. Seminaarissa kuultiin myös hankkeeseen osallistuneiden yritysten ja yrittäjien kokemuksia.
Hankkeen ohjausryhmässä oli kattava edustus yritysmaailmasta, maakunnan yrittäjistä, asiantuntijoista, rahoittajista ja viranomaisista
Hankkeen onnistumisen kannalta ratkaisevaa oli merkittävä jalkautuminen kentälle ja jatkuva vuoropuhelu yrittäjien ja julkisen ja yksityisen sektorin asiantuntijoiden kanssa. Hanke viesti poikkeuksellisen paljon ja säännöllisesti kaikissa mediakanavissa. Sosiaalisen median viestintää oli säännöllisesti viikoittain läpi koko hankkeen.

Hankkeen toiminnan tuloksista on koottu verkkopalvelusivusto osoitteessa
www.yrittajat.fi/aluejarjestot/keski-suomen-yrittajat/palvelumme/yritysten-omistajanvaihdokset/