Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: S22790

Hankkeen nimi: uYritys - Utsjoen elinvomaiset yritykset ja henkilöstö

Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet

Erityistavoite: 12.4. Yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyyden lisääminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2022 ja päättyy 31.12.2023

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Utsjoen kunta

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 9129466-4

Jakeluosoite: PL 41

Puhelinnumero: 040-188 6111

Postinumero: 99981

Postitoimipaikka: Utsjoki

WWW-osoite: http://www.utsjoki.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tanja Lepistö

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Elinvoimajohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tanja.lepisto(at)utsjoki.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400 151 294

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Koronan sekä lohestuskiellon yhteisvaikutukset Utsjoella ovat olleet merkittäviä. Korona lähes pysäytti kansainvälisen matkailun sekä rajakaupan, jotka ovat olleet suuri osa paikallisten yrittäjien liikevaihtoa. Nämä ovat johtaneet rakennemuutostilanteeseen ja palautumista sekä uuden suunnan löytämistä tuetaan mm. eri hankkeiden kautta.

uYritys -Utsjoen elinvoimaiset yritykset ja henkilöstö hankkeen päätavoitteena on, että Utsjoen kunnan paikallisia yrittäjiä sekä yritysten henkilöstöä tuetaan heidän jatkuvassa osaamisen kehittämisessään niin, että heille kehittyy ketterä kyky sopeutua ja mukautua rakennemuutokseen ja kohdentaa toimintaa uuden toimintaympäristön tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaisesti. Lisäksi alueen elinvoimaisuutta edistetään tukemalla myös uuden yritystoiminnan toimintaedellytyksiä. Hanke toteutetaan viitenä toimenpidekokonaisuutena:
- Toimenpidekokonaisuus 1: Yritysfoorumi – yritysten johtamisen kehittäminen muutostilanteessa verkostoyhteistyöllä
- Toimenpidekokonaisuus 2: Osaava työvoima -rekrytointiin liittyvä osaaminen ja työvoiman osaamisen kehittäminen
- Toimenpidekokonaisuus 3: Työhyvinvointi -työhyvinvointijohtaminen sekä konkreettisia välineitä työhyvinvoinnin kehittämiseen
- Toimenpidekokonaisuus 4: Palvelupolun luominen tukemaan osaamisen kehittämistä ja työvoiman saatavuutta.
- Toimenpidekokonaisuus 5: Viestintä ja tiedottaminen -hankkeen teemoihin liittyvän tiedon jakaminen, työvoiman rekrytointiin liittyvän viestintäosaamisen kehittäminen sekä hankkeen sisäinen tiedottaminen

Hankkeen tuloksena on kehitetty osaamiseen ja työvoiman saatavuuteen liittyvä palvelupolku yhteistyössä alueellisten toimijoiden kanssa. Alueella toimii yritysfoorumi, joka on oppimisen, vertaistuen ja yhteisen tekemisen toimintamalli. Hankkeessa on tehty yrityksille työhyvinvointioppaat, uusien työntekijöiden asettautumiseen on tullut uusia keinoja ja alueeseen perehdyttämiseen on tuotettu aineistoja. Yritykset ovat saaneet koulutusta liiketoiminnan kehittämiseen ja muutostilanteen hallintaan.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat Utsjoen kunnan alueen kaikki yrittäjät. Hanke keskittyy myös yrittäjien lisäksi yritysten henkilökuntaan ja tukee myös heidän osaamisensa kehittämistä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

elinkeinotoimi, muut yrityspalveluja tuottavat tahot.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 208 064

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 203 148

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 231 183

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 225 721

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Pohjois-Lapin

Kunnat: Utsjoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Osallistuvien yritysten lukumäärä

Suunniteltu: 20

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 19

7.2 Osallistuvien henkilöiden lukumäärä

Suunniteltu: 33

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Suvauskone.fi. Hanke toteuttaa tasapuolisesti sukupuolien välistä tasa-arvoa. Paikallisiin yrityksiin otetaan tasapuolisesti yhteyttä niin että tasapuolisuus eri ammattialojen kanssa pysyy oikeana.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen tavoitteena on tarjota alueen kaikille yrittäjille sekä heidän henkilöstölleen tukea heidän osaamisensa kehittämisessä. Hankeen aikana toteutetut koulutukset sekä tilaisuudet rakennetaan tavalla joka kannustaa sekä naisia että miehiä osallistumaan, ja palvelupolku huomio toiminnallaan sukupuolisen tasa-arvon. Järjestettävissä koulutuksissa huomioidaan myös naisvaltaiset yritykset kuten esim. käsityö alan yrittäjät, niin että heidän osaamisensa tarpeet huomioidaan samanarvoisesti kuin muut miesvaltaisemmat alat. Palvelupolku pyrkii myös järjestämään sekä jakamaan naisille suunnattua koulutusta mm. töihin palaaville äideille.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, vaan hankkeessa pyritään tukemaan kaikkia alueen paikallisia yrittäjiä sekä heidän henkilökuntaansa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 3
Tarjoamalla koulutusta vihreään siirtymisestä sekä kiertotaloudesta, tarjoaa alueen yrittäjille tietoa jota he pystyvät hyödyntämään toiminnassaan niin että toiminta luo vähemmän painetta luonnolle.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 3
Tarjoamalla koulutusta vihreään siirtymisestä sekä kiertotaloudesta, tarjoaa alueen yrittäjille tietoa jota he pystyvät hyödyntämään toiminnassaan niin että toiminta luo vähemmän painetta luonnolle.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 3
Tarjoamalla koulutusta vihreään siirtymisestä sekä kiertotaloudesta, tarjoaa alueen yrittäjille tietoa jota he pystyvät hyödyntämään toiminnassaan niin että toiminta luo vähemmän painetta luonnolle.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 0
Hankkeen aikana toteutetaan koulutuksia sekä jaetaan neuvoja jotka kehittävät paikallisten yrittäjien sekä heidän henkilökuntansa osaamista kiertotaloudesta. Tämän ansioista alueen yrittäjillä on tietoa ja osaamista huomioida kiertotalous laajemmin toiminnassaan.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 0
Hankkeen aikana toteutetaan koulutuksia sekä jaetaan neuvoja jotka kehittävät paikallisten yrittäjien sekä heidän henkilökuntansa osaamista vihreästä siirtymästä. Tämän ansioista alueen yrittäjillä on tietoa ja osaamista huomioida erilaiset energianlähteet laajemmin toiminnassaan.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 0
Hanke perustuu paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittämiseen. Tukemalla paikallisten yrittäjien osaamista jatkuvan toimintamallin avulla, pystyvät yritykset kehittymään kestävästi ja täten parantaa omaa muutoskyvykkyyttään mahdollisimman laajasti sekä kestäväksi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 7
Yrittäjien sekä heidän henkilökuntansa osaamisen parantuessa, pysytään mahdollistamaan uusia innovatiivisia ratkaisuja jotka sopivat muutostilanteisiin.
Liikkuminen ja logistiikka 0 4
Yrittäjien sekä heidän henkilökuntansa osaamisen parantuessa, pysytään mahdollistamaan uusia innovatiivisia ratkaisuja jotka sopivat muutostilanteisiin.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 0
Hankkeen yhtenä tavoitteena on tukea paikallisten yrittäjien sekä heidän henkilökuntansa työhyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Hankkeen aikana luotu palvelupolku mahdollistaa räätälöityjen koulutusmahdollisuuksien löytämisen paikallisten elintapoja kunnioittaen. Tämä tukee myös työelämään palaavia äitejä jotka saattavat kaivata osaamisen kehittämistä ennen töihin paluutaan.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 0
Hankkeen tavoitteena on tarjota tukea paikallisille yrittäjille sekä henkilökunnalle, niin että kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan. Hankkeessa tullaan käyttämään saamen kieltä niin viestinnässä kuin palvelupolussa. Tämä takaa yhdenvertaisuuden palvelujen sekä tuenannossa.
Kulttuuriympäristö 5 0
Alueen matkailu tapahtuu mm. arvokkaassa kulttuuriympäristössä. Hankkeessa painotetaan vastuullisuutta ja edistetään yritysten osaamista yritystoiminnan muutoksessa. Tässä yhteydessä on ensisijaisen tärkeää tuoda esille vastuullisuus ja kestävään kehitykseen liittyvät asiat.
Ympäristöosaaminen 0 7
Hankkeen yhtenä tavoitteena on tukea paikallisten yrittäjien sekä heidän henkilökuntansa osaamisen kehittämistä vihreään siirtymisessä jonka ansioista ympäristöosaaminen kehittyy ja kasvaa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

uYritys (Utsjoen elinvoimaiset yritykset ja henkilöstö 1.4.2022–31.12.2023) oli yksi äkillisen rakennemuutoksen toteutetuista hankkeista Utsjoen kunnan alueella.

Utsjoen kunnan alueen elinkeinorakenne on kärsinyt merkittävästi vuosia kestäneen lohestuskiellon takia. Atlantin lohen kalastukseen liittyvä täyskielto tai osittaiset pyyntirajoitukset jatkuvat hyvin todennäköisesti vielä v.2023 jälkeen. Tämän lisäksi ennen hankkeen aloitusta koronapandemian aiheuttama äkkijarrutus niiden matkailuyritysten liiketoimintaan, joilla kasvutavoitteena ympärivuotisen matkailuliiketoiminnan kehittäminen, on tuonut lisähaasteita alueen elinkeinorakenteen elpymiselle. Pääosa alueen elinkeinonharjoittajista ovat olleet hyvin riippuvaisia lohestuksesta sekä tähän liittyvästä tulovirrasta kuten lohensoudusta, mökkien vuokratuloista sekä majoituspalveluiden myynnistä. Ympärivuotisen matkailuliiketoiminnan osuus on vielä suhteellisen alhainen tarkasteltaessa yritysten kokoluokkaa. Huomioitavaa on kuitenkin, että ympärivuotisesti alueella toimivien matkailuyritysten kasvunäkymät ovat erinomaiset tilanteessa, jossa yritysten liiketoiminnan kasvua edellyttävään kysyntään ei kohdistu uusia markkinahäiriöitä.

Lohestusliiketoiminnan osalta voidaan todeta, että paikallisilla elinkeinonharjoittajilla ei ole ollut tiedossa aikataulua (ns. liiketoiminnan vuosikello) Atlantin lohen pyynnin sallimisen osalta, jonka seurauksena liiketoiminnan jatkuvuuden suunnittelu on lähes mahdotonta nykyisessä tilanteessa. Valitettavasti tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että vaihtoehtoa lohestusliiketoiminnan sallimiselle ei kuitenkaan ole tällä hetkellä näköpiirissä, jolloin elinkeinorakenne tulee muuttumaan hyvin todennäköisesti pysyvästi perustuen muuhun liiketoimintaan. Tätä hyvin todennäköistä tulevaisuuden kehityssuuntaa voidaan pitää hankkeen eri toimenpiteiden osalta ratkaisevana muutosajurina.
Hanke vastasi kehittämistarpeeseen toteuttamalla eri teemojen mukaisia työpajoja sekä tilaisuuksia mukaan lukien kaikki materiaalit, jotka ovat Utsjoen yritysten käytössä myös hankkeen jälkeen. Hankkeen tavoitteena oli tukea yrityksiä ja henkilökuntaa osaamisen kasvattamisessa sekä vahvistaa muutoskyvykkyyttä sopeutumisessa äkilliseen rakennemuutokseen. Myös yritystoiminnan kehittäminen vetovoima – ja pitovoimatekijät huomioon ottaen. Hanke toteutti 28 eri tilaisuutta (sekä etänä että paikan päällä) ja vastaavasti yrityksiä osallistui eri tilaisuuksiin 19 kpl:tta (tavoite 20 yritystä). Yhteenvetona voidaan todeta, että yritysten ja elinkeinonharjoittajien vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta hanke avasi kehittämisestä kiinnostuneille toimijoille ja henkilöille uusia näkökulmia ja osaamista liiketoiminnan uudistamiseen liittyen. Havaintojen ja käytyjen keskustelujen perusteella hankkeen loppuvaiheessa oli jo nähtävissä uusia avauksia liiketoimintamahdollisuuksista sekä vahvempaa uskoa tulevaisuuteen.

Lähtökohtana on hankkeen päättymisen jälkeen jatkaa niitä toimenpiteitä, joilla voidaan edesauttaa uuden liiketoiminnan sekä työpaikkojen kasvua alueelle. Hankkeen toimenpiteet ja tulokset ovat osa jatkuvan kehittämisen työkalupakkia, jossa kunta voi toimia ohjaavassa roolissa.