Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A70117

Project name: Wild Taiga Market Expansion

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 5.1. Strengthening innovation work in companies

Planned completion time: Start 16.2.2015 and end 15.11.2017

Operational status: Ended

Responsible authority: Regional Council of Kainuu

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Idän Taiga ry

Organisation type: Other organisation or association

Business ID: 1958546-7

Street: c/o Kuhmon Kamarimusiikki, Torikatu 39

Telephone number: 044 544 5162

Postal code: 88900

City/town: KUHMO

Website: http://www.wildtaiga.fi

Project contact person's name: Keränen Jaana

Contact person's position in the organisation: Hankepäällikkö

Contact person’s email address: jaana(at)wildtaiga.com

Contact person's phone number: 050 5920 505

Number of applicants or subsidy transfer:

3 Plan-specified summary of the project completion

Around 60 small or family businesses located in the eastern Kainuu region of Finland along the Russian border in Kuhmo town and Suomussalmi municipality haven joined their marketing efforts under a registered trademark Wild Taiga. Companies represent wide range of tourism services. The main themes of the Wild Taiga product lines are nature and culture.

Wild Taiga has identified two travel markets with promising growth potential: the Eastern EU market and Asian market. This project is the tool for Wild Taiga to expand their business by offering their products and services into these new geographic markets.

The main target markets of the project in Eastern EU market are Poland and Czech Republic. On Asian markets focus is on Hongkong, Singapore, Soul, Japan (Tokyo), Peking, Shanghai, Guandong and in Chongqing.

OBJECTIVES
To develop new or adjust present travel products into the new markets.
To gain significant revenue growth for Wild Taiga businesses
To gain significant growth in the number of overnight stays in the area
To evaluate the effectivess of the digital and social media marketing,

ACITVITIES (WORK PACKAGES)
WP 1: representing the area at trade workshops and tourism exhibitions. WP 2: arranging tour operator fam trips into the Wild Taiga area. WP 3: developing and improving tourism products and services in the Wild Taiga area. WP 4: producing marketing and sales materials. WP: 5: digital marketing, marketing campaigns abroad. WP: 6: project management

RESULTS
Significant rise (+10 %) in overnight stays with tourists from the new markets
Significant revenue growth (+10 %) in turnovers of the Wild Taiga businesses.

Significant rise in regional (Kainuu) tourism statistics: +25 000 (+66 %) registered international overnights and + 2 M€ in tourism revenue (estimated expenditure of a foreign visitor to Kainuu is 200 – 200 € per day).

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Itäisessä Euroopassa hankkeen pääkohderyhmänä ovat kuluttajat, matkanjärjestäjät, wildlife - ja kulttuuriyhdistykset sekä media, erityisesti sosiaalinen media itäisen EU:n alueella (A: Puola, Tsekki. B: Viro, Latvia, Liettua Romania, Bulgaria, Slovakia, Slovenia, Unkari). Hankkeen resurssien käytön pääpaino Puolan ja Tsekin markkinoilla.

Aasiassa markkinoiden osalta hankkeen pääkohderyhmänä ovat sekä Aasiassa (Hongkongissa, Singaporessa, Soulissa, Japanissa (Tokiossa) sekä manner-Kiinassa Pekingissä, Shanghaissa, Guangdongissa ja Chongqingssa) toimivat matkanjärjestäjät että Euroopassa toimivat, Aasiasta Eurooppaan matkoja järjestävät kansainväliset incoming -toimistot.

4.2 Indirect target groups

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat Wild Taiga – alueen nykyiset asiakkaat (ml. wildlife - ja kulttuuriyhdistykset), matkanjärjestäjät ja sosiaalinen media.

Pääkohderyhmälle suoritetut toimenpiteet hyödynnetään myös välilliseen kohderyhmään aina kun se ei aiheuta hankkeelle lisäkustannuksia.

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat myös kainuulaiset matkailutoimijat, joiden kanssa yhdessä (1) räätälöidään / luodaan tuotteita uusille markkina-alueille, (2) otetaan käyttöön webinaari – toimintamalli, (3) otetaan vahvempi ote sosiaalisen median käyttöön sekä (4) testataan sähköisen markkinoinnin ja sosiaalisen median mittaamisen työkaluja (webanalytiikka, somemonitorointi).

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 315 244

EU and State funding used: 315 198

Planned public funding (total): 345 244

Planned public funding used (total): 345 198

6 Geographical target area

Regions: Kainuu

Subregions: Kajaani, Kehys-Kainuu

Municipalities: Suomussalmi, Kajaani, Sotkamo, Kuhmo

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Kohderyhmään kuuluu tasavertaisesti sekä miehiä että naisia. Hankkeessa mukana olevien toimijoiden osalta, jäsenrekisteriin pohjautuvan arvion mukaan Idän Taigan yrityksissä toimii tasavertaisesti sekä miehiä että naisia.
: Yes
Kohderyhmään sekä hanketoimijoihin kuuluu tasavertaisesti sekä miehiä että naisia. Hankkeen toimenpiteissä tullaa huomioimaan, että kohderyhmässä ja hanketoimijoissa toimenpiteet kohdistuvat tasapuolisesti sekä miehiin että naisiin.
: No
Hanke ei ole tasa-arvohanke, mutta sukupuolinäkökulma huomioidaan hankkeen toiminnassa.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 5
Huomioidaan tuotteita kehitettäessä. Luonto- ja kulttuurimatkailu perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön ja luonnon monimuotoisuuden säilymiseen. Myös hankkeen toiminnassa, erityisesti tuotteistuksen kautta varmistetaan luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 2
Hanke edistää, erityisesti tuotteistamisen kautta ja markkinointiviestinnän keinoin matalamman energiankulutuksen, luontoystävällisempää elämäntapaa, niin kuluttajissa kuin palveluntuottajissakin.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 4 4
Huomioidaan tuotteita kehitettäessä. Hankkeen toiminta, erityisesti tuotteistus kautta pohjautuu ja kohdistuu luonnon monimuotoisuuteen (eläimiin, kasveihin, maastossa liikkumiseen). Hankkeen toiminnassa, erityisesti tuotteistuksen kautta pystytään vaikuttamaan siihen, että luonto säilyy monimuotoisena. Kasvit, eliöt, luonnon monimuotoisuus on Wild Taiga – alueen matkailuliiketoiminnan perusta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 2
Hankkeen toiminta, erityisesti tuotteistus kautta pohjautuu ja kohdistuu luonnon monimuotoisuuteen (eläimiin, kasveihin, maastossa liikkumiseen). Hankkeen toiminnassa, erityisesti tuotteistuksen kautta pystytään vaikuttamaan siihen, että pinta- ja pohjavesissä, maaperässä eikä ilmanlaatu huonone – tavoitteena pikemminkin tehdä kaikki mahdollinen niiden laadun parantamiseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Materiaalit ja jätteet 3 3
Yrityksillä laatujärjestelmiä, ja toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Huomioidaan tuotteita kehitettäessä
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 2
Tuotteissa suositaan uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämistä, luonnon aineetonta hyväksikäyttöä (mm. hiljaisuus) sekä lähiruokaa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Hankkeessa, erityisesti tuotteistuksen ja myyntikanavien avaamisen kautta, päästään vaikuttamaan siihen, että Wild Taiga – alue säilyy vetovoimaisena luonto- ja kulttuurimatkailukohteena. Luonto- ja kulttuurimatkailun luonteeseen ja Wild Taiga – verkoston toimijoihin perustuen, hankkeen toiminta edistää paikallisten palvelujen hyödyntämistä, paikallisen elinkeinorakenteen kestävää kehittymistä. Yhteistyö lisää paikallisten palvelujen käyttöä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 5
Huomioidaan tuotteita kehitettäessä sekä toteuttamalla markkinointia ensisijaisesti sähköisesti. Hankkeen toiminnan, erityisesti tuotteistamisen kautta, monelle ihmiselle mahdollistuu luonnon monimuotoisuuteen liittyvien elämysten ja kokemusten saaminen. Luonto- ja kulttuurimatkailu on enemmän elämystä kuin aineellisten tuotteiden ja palvelujen käyttöä, mikä puolestaan on askel kohti vähähiilisempää yhteiskuntaa
Liikkuminen ja logistiikka 4 4
Huomioidaan tuotteita kehitettäessä. Tuotteissa painopiste motorisoimattomissa liikkumismuodoissa. Luonto- ja kulttuurimatkailun suosion kasvaessa, ihmisten luonnossa liikkuminen kasvaa, mikä puolestaan on askel kohti vähähiilisempää yhteiskuntaa. Hankkeessa käyttöön otettava webinaari -toimintamallissa on myös positiivinen ympäristöhyötynäkökulma. Koska webinaarien käyttö vähentää matkustamisen tarvetta, se johtaa kunkin tilaisuuden osalta merkittävästi tavanomaisia tapaamisia, kokouksia, neuvotteluja pienempään ympäristökuormitukseen.
Hyvinvoinnin edistäminen 4 4
Verkostoyhteistyö edistää yrittäjien hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Hanke edistää tasa-arvoa. Sekä kohde-ryhmissä että toimijoissa on sekä miehiä ja naisia. Hankkeen toiminta huomioi yhtäläisesti naisille ja miehille tyypillisiä arvoja, valintoja ja elämänkokemuksia. Hankkeen toiminta avaa molemmille sukupuolille yhtäläiset toimintamahdollisuudet.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Hankkeen toiminnan lähtökohtana on muokata Wild Taiga – alueen tuotteita uusille kohdemarkkinoille eli uusille, erilaisista yhteiskunnista ja kulttuureista tuleville matkailijoille. Hankkeen toiminta vahvistaa näin jo olemassa olevaa ajattelutapaa Wild Taiga – alueella.
Kulttuuriympäristö 5 5
Hankkeen toiminta, erityisesti tuotteistus vaikuttaa hankkeessa mukana olevien toimijoiden toimintaympäristöön (maisemaan, virkistysalueiden käyttöön /hyödyntämiseen, rakennuskantaan)
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Final report summary

The project “New Marketing Areas of Wild Taiga” was implemented by the Association “Idän Taiga ry", representing about 60 tourism and nature tourism entrepreneurs and cultural operators in the Kuhmo and Suomussalmi region. The members of the association represent a comprehensive range of tourist offerings in the area. All these operators are involved with the region's key attractions – nature and culture – and make use of them in tourism business. The project was mainly aimed at new market areas for the Wild Taiga operators, i.e. Asia (especially China, Japan and South Korea) and Eastern Central Europe (especially Poland and Czech Republic).

In the project plan, consumers, tour operators and media were specified as the primary target groups of the project in Europe and Eastern Europe in particular. Accordingly, in Asia, the primary target groups of the project were tour operators in China, Japan and South Korea, as well as international incoming travel bureaus, organising tours from Asia to Europe.

KEY GOALS

The key goals of the project included the number of companies involved in the project measures (at least 26), positive development of overnight stays and company revenues, and overall increase of international travel income in Kainuu region.

CONCRETE MEASURES

The goals, set for the project, were sought through the following concrete measures: (1) participation in international sales events (mapping of tour operator contacts), (2) visits of tour operators in Kainuu, (3) development and tailoring of new products to the target market, (4) preparation and production of international marketing and sales material, (5) electronic marketing, international marketing campaigns, and (6) organizing visits of media representatives to Kainuu, in support of tour operators' sales.

RESULTS

The main objective of the project was that at least 26 of the Wild Taiga companies participating in the project would launch new or significantly improved products on the named international markets. The number of companies went up to thirty (30), and thus the target was exceeded by four (4) companies.

The second goal of the project was to increase the number of overnight stays of foreign tourists, and the number of people visiting wildlife observation hides from the NEW MARKET AREAS (China, Japan, South Korea, Poland and Czech Republic). This goal was achieved. From the very low figures of 2014, the number of overnight stays rose up to some 1,700 by the end of August 2017.

Another objective of the project was to gain growth in the number of registered nights spent by ALL FOREIGN tourists in Kainuu. During the project’s running time, it became clear that a very significant amount of nights spent by foreign visitors were excluded in the registrations made by Statistics Finland, and therefore it was considered necessary also to include the NON-REGISTERED OVERNIGHT STAYS in the project results. The number and development of non-registered overnight stays was mapped by a company survey, and the information on officially registered overnight stays was retrieved from the statistics of Statistics Finland.

The objective of significant growth of nights spent by foreign tourists was achieved. By the end of September 2017, the already fulfilled reservations, and existing reservations for the rest of the year suggest an estimated 18,000 nights spent by foreign tourists in Kainuu region. If the estimate of 18,000 overnight stays is achieved, the number of registered nights spent in Wild Taiga companies from 2014 to the year 2017 will increase by about 22 per cent
(+ 3,200 days). According to the results of the company survey, the increase of non-registered nights spent by foreign tourists in Wild Taiga companies from 2014 to 2017 is about 30 per cent (+3,300).

The aim of the project was also to increase the revenue from international tourism in Kainuu by at least 2 million euros. The impact of the project on Kainuu's tourism income was assessed by the number of nights spent by foreign tourists in the region. It is estimated that in 2014, the number of nights spent by foreign tourists in the Wild Taiga region (registered + non-registered) was about 15,500, and in 2017, the figure has gone up to 28,000. Thus, the growth from 2014 to the year 2017 is about 12,500 overnight stays. Foreign tourists are estimated to spend about 200-300 euros per day on their trip to Kainuu. Based on these figures, Kainuu's tourism revenue is estimated to have grown by 2.5 to 3.7 million euros.

FEEDBACK

In the overall assessment and rating of the project, the Board of the Association “Idän Taiga ry.” found its results praiseworthy: the number of foreign tourists has increased, tourist businesses have grown, the companies have established new international tour operator contacts to further their business growth, and the project has gained considerable visibility in international media. The project has laid firm groundwork towards opening markets to Eastern Europe.

According to the feedback from the companies involved in the project, the project influenced, changed and developed international operations of the participating organizations and companies. Collaboration between various operators was intensified, and the project enhanced their knowledge of new target markets, operators, operating models, such as webinars, and brought along new contacts and additional sales.

Wild Taiga product and marketing materials became a winner of the “Chinese Tourist Welcome Awards" award in the marketing category, granted by COTRI – China Outbound Tourism Research Institute, at the Beijing professional travel fair in 2015. European Best Destinations consumer website chose Wild Taiga as one of the most appealing destinations in Europe for the year 2017 in a worldwide consumer vote.

We don’t have access to consumers' assessments on the project, but the project has received very good feedback from tour operators and the media (regarding pre-tours, press trips and webinars).

FURTHER USE OF THE RESULTS AND EXPERIENCE

The Association “Idän Taiga ry” will continue to organise webinars, which were introduced during the project.

Based on the gained experience, the Wild Taiga operators will focus in the future on the European markets, and, in part of the far-off regions, to so-called old markets, which are better suited to the core competencies and product offering of Wild Taiga. Some entrepreneurs also found trading process, bidding and revising the visiting programmes for the Chinese tour operators particularly toilsome and time-consuming compared to tourists coming from the old market.

In the future, the outlining and choice of target groups will need even more careful consideration.

Fruitful and good cooperation between neighbouring regions and other tourist destinations in Kainuu will be continued. As the number of tourism-related projects continues to increase, it is even more important to work closely together and be informed on the on-going actions in the international marketing of other Kainuu tourism centres and in projects on international tourism to prevent double measures.