Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A70216

Hankkeen nimi: Satakunnan matkailuelinkeinon kansainvälisten verkostojen ja kansainvälistymisvalmiuksien kehittäminen

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2015 ja päättyy 30.4.2016

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2388924-4

Jakeluosoite: Tiedepuisto 3

Puhelinnumero: +35826203000

Postinumero: 28600

Postitoimipaikka: PORI

WWW-osoite: http://www.samk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: RENFORS SANNA-MARI JOHANNA

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Lehtori, tutkimusryhmän vetäjä

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: sanna-mari.renfors(at)samk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044-7103821

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Satakunnan matkailuelinkeino on kehittymässä, ja maakunnan toimijat ovat määritelleet yhteiseksi tavoitteekseen kansainvälisten matkailijoiden määrän lisäämisen yritysten asiakaskunnasta. Matkailun kehittäjätahojen hanketoiminta ei kuitenkaan ole kansainvälistä, kansainväliset verkostot puuttuvat, yrityksillä ei ole riittävästi kansainvälistymisvalmiuksia eivätkä ne täytä vientikelpoisuuden kriteereitä.

Kv-valmistelurahalla 1) rakennetaan Itämeren alueelle koulutusorganisaatioista ja heidän työelämäkumppaneistaan koostuva partneriverkosto sekä 2) valmistellaan yhdessä syntyneen verkoston kanssa ensisijaisesti ensimmäisen vaiheen hankehakemus Central Baltic-rahoitusohjelmaan syksyllä 2015. Valmisteltavassa hankkeessa lisätään matkailuyritysten kansainvälistymisvalmiuksia ja vientikelpoisuutta kehittämällä yhteistyössä matkailukoulutuksen laatua ja tehokkuutta Itämeren alueella. Valmisteltassa hankkeessa rakennetaan harjoittelupaikkaverkosto koulutusorganisaatioista ja heidän työelämäkumppaneistaan sekä luodaan ja pilotoidaan yritysten ja heidän työntekijöidensä täydennyskoulutukseen tarkoitettu e-oppimiskokonaisuus verkossa. Koulutus on kriittinen tekijä Itämeren alueen matkailuyritysten kestävässä taloudellisessa kasvussa. Valmisteltavan hankkeen ideapaperi on hakemuksen liitteenä.

Toimenpiteet raportoidaan hankkeen tuloksena syntyvässä selvityksessä, joka sisältää tuotoksena verkoston kokoamiseen ja hankkeen valmisteluun liittyvien toimenpiteiden raportoinnin matkaraportteineen, rahoitushakuun jätettävän hankesuunnitelman sekä kirjalliset sitoumukset verkoston jäseniltä.

Kv-valmisteluraha tukee Työ- ja elinkeinoministeriön matkailun kärkihankkeen, Satakunnan maakuntaohjelman ja Satakunnan matkailun tavoite- ja toimintasuunnitelman linjauksia matkailun kehittämiseksi maakunnassa. Lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksina kv-valmisteluraha vahvistaa Satakunnan ammattikorkeakoulun kansainvälisiä yhteistyökumppanuuksia ja mahdollistaa osallistumisen ajankohtaisiin, kansainvälisiin hankehakuihin ja hankkeisiin.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kohderyhmänä ovat matkailualan ammatillista koulutusta antavat koulutusorganisaatiot, matkailuyritykset ja heidän työntekijänsä, matkailun alueorganisaatiot,tutkimus- ja kehittämistoiminnassa mukana olevat matkailuorganisaatiot

Satakunnassa kv-hankkeen valmisteluun sitoutetaan matkailun veturiyritykset, joilla nähdään olevan mahdollisuuksia toimia kv-markkinoilla. Yhteistyötä tehdään myös Kankaanpäässä sijaitsevan Sataedun matkailukoulutuksen sekä Raumalla sijaitsevan Winnovan kanssa, jotta valmisteltava hanke kattaa koko maakunnan ja eri koulutusasteita.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Koulutusorganisaatioiden opiskelijat, matkailun rajapinnoilla toimien toimialojen yrittäjät (luovat ala, hyvinvointi- ja luontoyrittäjät), kansainväliset asiakkaat

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 16 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 16 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 20 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 20 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin

Kunnat: Harjavalta, Nakkila, Kokemäki, Eura, Säkylä, Siikainen, Kankaanpää, Rauma, Huittinen, Ulvila, Pomarkku, Merikarvia, Pori, Karvia, Eurajoki, Jämijärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Valmisteltavan hankkeen toimintaympäristöä on tarkasteltu toimialaraporttien ja toimialakohtaisten tilastojen kautta. Tässä on käytetty mm. Matkailun toimialaraporttia, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n ja Palvelualojen ammattiliiton raportteja. Lisäksi on tarkasteltu Palkansaajien tutkimuslaitoksen (2013) raporttia: Sukupuolten välinen palkkauksellinen tasa-arvo yksityisillä palvelualoilla.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kansallisissa innovaatiostrategioissa, asiakirjoissa ja linjauksissa ilmeinen teknologiavetoisuus ohjaa tukemaan perinteisiä miesvaltaisia aloja ja yrityksiä. Matkailu toimialana työllistää kuitenkin erityisesti naisia. Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelut ovat selkeästi naisvaltaisia aloja, joissa naisten osuus on miehiä suurempi (Palkansaajien tutkimuslaitos 2013). Palveluala on siten naisvaltaisia toimialoja, eli yli 70 prosenttia on naisia (PAM 2012). Naisvaltaisimpia toimialoja Suomessa on erityisesti majoitus- ja ravitsemisala (EK 2013). Matkailualalle tyypillistä on myös naisyrittäjyys. Naiset toimivat usein myös yksinyrittäjinä. Valmisteltava hanke tukee siten merkittävästi naisten yrittäjyyttä sekä työllisyyttä vahvistaen heidän osaamistaan. Majoitus- ja ravitsemisalalla kokoaikatyössä oli 63 prosenttia ja osa-aikatyöntekijöitä hieman alle 30 % palkansaajista, eli enemmän suhteessa muihin toimialoihin (PAM 2012). Samalla naisten ansiotulot ovat pienet: noin 2 017 e/kk (PAM 2012). Palvelualoilla sukupuolten välinen keskimääräinen palkkaero kaventuisi, jos naisten yliedustus osa-aikaisissa tehtävissä vähenisi (Palkansaajien tutkimuslaitos 2013).Koska alalla työskentevistä naisista moni on osa-aikaisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa, hanke tukee myös heidän kokoaikaista ja vakinaista työllistymistään. Muihin toimialoihin verrattuna majoitus- ja ravitsemispalveluiden henkilöstö työllistää merkittävästi enemmän nuoria. Kun muissa toimialoissa nuorten (alle 30-vuotiaat) osuus työvoimasta on 20,5 %, majoituspalvelussa 32,6 % ja ravitsemispalveluissa jopa 37,0 % työvoimasta on alle 30-vuotiasta. (Matkailun toimialaraportti 2014.)
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, mutta valmisteltava hanke tukee merkittävästi naisten työllisyyttä ja naisyrittäjyyttä vahvistaen heidän osaamistaan.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ei relevantti hankkeelle
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei relevantti hankkeelle.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei relevantti hankkeelle.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei relevantti hankkeelle.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei relevantti hankkeelle.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Ei relevantti hankkeelle.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei relevantti hankkeelle.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 4 4
Kansainvälisten verkostojen kautta paikallisten yritysten kansainvälistymistä voidaan edistää. Yritykset ovat myös mukana suunnittelemassa tällä valmistelurahalla haettavaa kv-hanketta. Lisäksi valmisteltavan hankkeen toimialana oleva matkailu on itsessään aluekehityksen väline. Matkailulla on alueelle merkittäviä tulo-, työllisyys- ja verotulovaikutuksia. Matkailulla on siten laajoja välittömiä ja välillisiä vaikutuksia. Valmistelurahalla valmisteltava hanke toteuessaan kasvattaa kansainvälistä matkailua, joka tuo alueelle varallisuutta, monipuolistaa aluetaloutta ja palvelurakennetta. Valmisteltava hanke tuo maakunnan matkailuyrittäjille uusia liiketoimintamahdollisuuksia kansainvälisen liiketoiminnan kasvun myötä. Valmisteltavan hankkeen toteutuksen myötä toutettava koulutus on kriittinen tekijä yritysten kestävässä taloudessa kasvussa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 2
Yhteistyö koulutuksen kentällä lisää koulutuksen laatua ja osaamisen kehittäminen alueen hyvinvointia. Matkailun kasvu auttaa ja kannustaa paikallisväestön elinympäristön ja palveluiden säilymistä. Valmistelurahalla valmisteltavan kansainvälisen hankkeen myötä käyttäjien määrän kasvaessa alueen palvelut monipuolistuvat, joka hyödyttää myös paikallisia. Valmisteltavan hankkeen kautta toteutettava koulutus lisää yritysten vientikelpoisuutta ja kansainvälistymisvalmiuksia.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei relevantti hankkeelle.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 4
Rajat ylittävä korkeakoulujen yhteistyö vahvistaa fyysistä ja virtuaalista työvoiman liikkuvuutta ja elinikäistä oppimista. Koulutus edistää myös alueen hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Hanketyöhön osallistuu pääasiassa naisia. Myös mukana olevat yrittäjät ovat pääasiassa naisyrittäjiä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 4 4
Kansainvälinen yhteistyö lisää ihmisten välistä ymmärrystä ja yhteistoimintaa.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei relevantti hankkeelle.
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei relevantti hankkeelle.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Satakunnan matkailuelinkeino on kehittymässä, ja maakunnan toimijat ovat määritelleet yhteiseksi tavoitteekseen kansainvälisten matkailijoiden määrän lisäämisen yritysten asiakaskunnasta. Maakunnassa ei kuitenkaan ole riittävästi koko maakunnan matkailuelinkeinoa kattavaa kansainvälistä hanketoimintaa ja verkostoja. Lisäksi matkailuyritysten kansainvälistymisvalmiuksia tulisi lisätä kansainvälisten matkailijoiden vastaanottamiseksi.

Tällä kansainvälisen hankkeen valmistelurahalla rakennetaan ensisijaisesti Itämeren alueelle koulutusorganisaatioista ja heidän työelämäkumppaneistaan partneriverkosto ja yhteinen kansainvälinen hankehakemus, jonka tavoitteena on lisätä matkailuyritysten kansainvälistymisvalmiuksia koulutuksen keinoin. Yrityksiä osallistetaan hankesuunnitteluun niiden kansainvälistymisvalmiuksiin ja kykyihin liittyvien haastattelujen kautta.

Kansainvälisen hankkeen valmistelurahan tuloksena syntyy siten selvitys, joka sisältää:
• kansainvälisen kumppanuusverkoston kokoamiseen ja hankkeen valmisteluun liittyvien toimenpiteiden raportoinnin matkaraportteineen
• vähintään viiden hankesuunnitteluun osallistuvan matkailuyrityksen haastatteluraportit
• kansainväliseen rahoitushakuun jätettävän hankesuunnitelman sekä kirjalliset sitoumukset verkoston jäseniltä

Kansainvälisen hankkeen valmisteluraha tukee Työ- ja elinkeinoministeriön matkailun kärkihankkeen, Satakunnan maakuntaohjelman ja Satakunnan matkailun tavoite- ja toimintasuunnitelman linjauksia matkailun kehittämiseksi maakunnassa. Lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksina valmisteluraha vahvistaa Satakunnan ammattikorkeakoulun kansainvälisiä yhteistyökumppanuuksia ja mahdollistaa osallistumisen ajankohtaisiin, kansainvälisiin hankehakuihin ja hankkeisiin.

Tiivistelmä on saatavissa myös RR-tietopalvelussa: https://www.eura2014.fi/rrtiepa/projekti.php?projektikoodi=A70216
sekä esitteenä sivuilla: http://www.samk.fi/download/28489_Hanke-esite_EAKR_2_.pdf