Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A70560

Hankkeen nimi: Valkuaisosaamiskeskuksesta ratkaisuja Hämeen valkuaisomavaraisuuteen

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2015 ja päättyy 31.12.2017

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2617489-3

Jakeluosoite: PL 230

Puhelinnumero: 03 6461

Postinumero: 13101

Postitoimipaikka: Hämeenlinna

WWW-osoite: http://www.hamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: MANNI KATARIINA KASTEHELMI

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Lehtori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: katariina.manni(at)hamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 353 1149

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tässä hankkeessa rakennetaan Hämeen vahvaan luonnonvaraosaamiseen perustuva Valkuaisosaamiskeskus. Se kokoaa opetuksen, tutkimuksen, neuvonnan sekä alueen yrittäjien ja muun elinkeinoelämän parhaan osaamisen, mahdollistaa tiedonvälityksen kaikkiin suuntiin, linkittää Hämeen maakunnan kansainvälisiin verkostoihin ja tekee näkyväksi yhteistyön lisäarvon. Hämeen Ammattikorkeakoulu (HAMK), Luonnonvarakeskus (Luke) ja muut toimijat muodostavat yhteistyö- ja osaamisverkoston, joka Mustialan avoimen opetus- ja tutkimusmaatilan ainutlaatuisia puitteita hyödyntäen tarjoaa konkreettisia ja virtuaalisia keinoja valkuaisomavaraisuuden edistämiseksi. Mustialan tila toimii oivaltavien ratkaisujen maatilamittakaavan toteutuksen näyteikkunana, jonka ratkaisuihin voi itsenäisesti tutustua mm. hankkeessa toteutettavan opastavan mobiilisovelluksen avulla ja hankkeen järjestämien tilaisuuksien yhteydessä. Valkuaisosaamiskeskus vankistaa asemaansa hankkeen aikana ja jatkaa hankkeen päätyttyä toimintaansa pysyvänä valtakunnallisena valkuaisomavaraisuuteen liittyvien asioiden risteyskohtana ja valkuaisomavaraisuuden edistäjänä.

Valkuaisosaamiskeskus kattaa koko ruokaketjun lähtien alkutuotannosta jalostavaan teollisuuteen ja kauppaan. Tunnettujen mutta alihyödynnettyjen viljelykasvien (nurmipalkokasvit, pakoviljat, rypsi) lisäksi tarkastelemme uusia valkuaisvaihtoehtoja kuten nurmen bioteknistä fraktiointia, yksisoluvalkuaisen (levät, mikrobit) ja hyönteisten käytön mahdollisuuksia. Koko ruokaketjun osalta tarkastellaan, miten valkuaishuolto pystytään toteuttamaan taloudellisesti ja ympäristön kannalta mahdollisimman kestävästi.

Hankkeessa on 8 toimenpidettä, joista Valkuaisosaamiskeskus rakentuu. Hankkeessa tehdään portaali, joka tuo Valkuaisosaamiskeskuksen näkyväksi laajalle yleisölle ja jakaa hankkeessa tuotettua tietoa. Asiantuntijatreffit on verkossa toimiva avoin vuorovaikutteinen kohtaamispaikka. Hankkeen Pellonpiennarpäivissä tehdään peltokierroksia, jolloin päästään konkreettisesti näkemään valkuaiskasvien tuotantoa ja havainnoimaan kasvukauden tilannetta. Innovaatiotyöpajoissa osaajaverkosto työstää uusia innovaatioita kansalliseen ruokaketjuun. HAMK Mustialan toimiva maatilaympäristö ja Luken tutkimusosaaminen hyödynnetään tekemällä kohdennettuja soveltavia tutkimuksia valkuaiskasvien tuotantoon ja käyttöön liittyen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä on verkoston rakentamiseen osallistuvat toimijat, eli tutkimus, koulutus, neuvonta sekä yrittäjät ja muu elinkeinoelämä.

Vahvana tutkimustoimijana alueella toimii Luonnonvarakeskus Luke. Luken lisäksi tutkimustoimintaa tehdään alueen yritykssä ja oppilaitoksissa. Alueella toimivien ammattikorkeakoulujen lisäksi myös toisen asteen koulutus kuuluu hankkeen varsinaiseen kohderyhmään sekä henkilöstön että opiskelijoiden osalta. Neuvojia työskentelee mm. neuvontajärjestö ProAgriassa sekä elintarvikeketjun yritysten, kuten meijereiden, teurastamoiden ja rehutehtaiden palveluksessa. Yrittäjät ja muu elinkeinoelämä kattavat koko elintarvikeketjun alkutuotannosta jalostavaan teollisuuteen ja kauppaan.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat alueen kuluttajat ja kansalaiset jotka hyötyvät hankkeen vaikutuksistä edistää paikallista ruuantuotantoa.

Hämeen maatilayrittäjät saavat uusia työkaluja valkuaisomavaraisuuden edistämiseksi.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 213 697

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 182 891

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 305 284

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 261 274

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Kanta-Häme

Seutukunnat: Forssan, Riihimäen, Hämeenlinnan

Kunnat: Jokioinen, Tammela, Hämeenlinna, Hausjärvi, Riihimäki, Loppi, Ypäjä, Hattula, Humppila, Janakkala, Forssa

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Ei ole oleellinen hankkeen kannalta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Tukee tasa-arvoa ja on kaikille tasavertainen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole oleellinen hankkeen kannalta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 0
Omavaraisella valkuaisen tuottamisella vähennetään valkuaisen, erityisesti soijan, tuontia. Typpeä sitovat palkokasvit edistävät ravinteiden sisäistä kiertoa (esikasviarvo; jättävät typpeä maaperään seuraavalle kasville), parantavat maan kasvukuntoa sekä vähentävät teollisten lannoitteiden käyttöä ja fossiilisen energian kulutusta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 5
Lisätään tietoutta viljelyn monipuolistamisesta sekä eri lajien ja lajikkeiden käytöstä, joilla voidaan hajauttaa ilmastoriskien vaikutuksia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 8 0
Viljely monipuolistuu, palkokasvit parantavat maan rakennetta ja kasvukuntoa ja lisäävät mm. mesipistiäisten määrää.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
Palkokasvit parantavat maan rakennetta, mikä edistää ravinteiden tehokkaampaa hyödyntämistä ja vähentää ravinteiden hukkaantumista mm. vesistöihin. Typpilannoitteiden valmistamiseen tarvittavan fossiilisen energian määrä vähentyy.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 0
Parannetaan valkuaiskasvien satoisuutta. Palkokasvien viljely edistää ravinteiden sisäistä kiertoa ja vähentää teollisten lannoitteiden käyttöä ja fossiilisen energian kulutusta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Paljon energiaa vaativien typpilannoitteiden valmistusta voidaan korvata käyttämällä typpeä sitovia palkokasveja, mikä edistää vähähiilisyyttä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 0
Yrittäjien ja muun elinkeinoelämän välisen yhteistyön ja verkostoitumisen kehittäminen. Omalla tilalla/alueella tuotettujen valkuaisrehujen käytön lisääntyminen, mikä vähentää alueen ulkopuolelta tulevien ostopanosten kuten lannoitteiden ja rehujen käyttöä. Alueellisen vahvan osaamisverkoston rakentuminen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 0
Kehitetään osaamiskeskuksen toimintatavan malli. Tuotetaan tietoa ja kehitetään neuvontapalveluja valkuaiskasvien tuotannon, käytön ja tilojen välisen yhteistyön tueksi. Tuotetaan sähköisiä palveluja.
Liikkuminen ja logistiikka 7 0
Teollisten rehujen (ml. soijan) ja väkilannoitteiden tuonnin ja kuljetusten väheneminen. Edistetään paikallista ja omavaraista tuotantoa. Nämä vähentävät kuljetuksia ja siten tuovat energiatehokkuutta ja tukevat vähähiilisyyttä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 3
Paikallisen tuotannon ja sen taloudellisen kestävyyden edistäminen, lähi- ja luomuruoan saatavuuden paraneminen. Tehdään valkuaisteemaan liittyvän tiedon saatavuus helpoksi.
Tasa-arvon edistäminen 0 3
Hankkeeseen voi osallistua kaikki tasapuolisesti.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hankkeella ei suoria vaikutuksia.
Kulttuuriympäristö 3 0
Varmistaa kulttuurimaisemien säilymisen viljeltynä. Monipuolinen viljely edistää peltojen maisema-arvoa.
Ympäristöosaaminen 6 0
Lisätään tietoutta valkuaiskasvien vaikutuksista viljelyn energia- ja ravinnetehokkuuteen ja sitä kautta niiden ympäristö- ja ilmastovaikutuksiin.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa rakennettiin Hämeen vahvaan luonnonvaraosaamiseen perustuva Valkuaisosaamiskeskus, josta on käytetty nimeä Valkuaisfoorumi. Valkuaisfoorumin rakentumisen myötä luotiin uudenlainen toimintamalli, joka näkyy tiiviinä ja laaja-alaisena yhteistyönä opetuksen, tutkimuksen, neuvonnan sekä yrittäjien ja muun elinkeinoelämän välillä. Valkuaisfoorumi kokoaa alueen parasta osaamista, mahdollistaa tiedonvälityksen kaikkiin suuntiin ja tekee yhteistyön lisäarvon näkyväksi.

Hämeen Ammattikorkeakoulu (HAMK) ja Luonnonvarakeskus (Luke) toteuttivat hanketta yhdessä muiden alueen toimijoiden kanssa. Valkuaisfoorumi rakentui kolmesta pääteemasta, jotka olivat maatilainnovaatiot,
tulevaisuuden innovaatiot ja valkuaisomavaraisempi Suomi. Teemoihin rakennettiin
kahdeksan konkreettista toimenpidettä hankkeessa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi: portaali, asiantuntijatreffit, pellonpiennarpäivät, innovaatiotyöpajat, pilottitilat, soveltava tutkimus, Mustialan avoin opetus- ja tutkimusmaatila sekä loppuseminaari ja Valkuaisfoorumi-julkaisu. Kaiken tekemisen lähtökohtana oli verkostoituminen, vuorovaikutteisuus sekä tiedon tuottaminen ja jakaminen.

Hankkeessa tuotettu tieto on koottu Valkuaisfoorumin avoimeen portaaliin, www.hamk.fi/valkuaisfoorumi ja sähköiseen julkaisuun, joka on vapaasti saatavilla verkosta.

HAMK Mustialan rooli hankkeessa oli vahva. Mustialan opetus- ja tutkimusmaatila toimi oivaltavien ratkaisujen maatilamittakaavan näyteikkunana tuottaen uutta tietoa soveltavan tutkimuksen avulla. Tekemisen perustana oli, että kaikki tapahtuu avoimessa ympäristössä. Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla esiteltiin valkuaiskasveja havaintoruuduilla ja tuotettiin tietoa ja havaintomateriaalia härkäpavun ja herneen viljelystä, korjuusta ja säilönnästä. Pilottitiloilta kerättiin käytännönläheistä tietoa valkuaiskasvien viljelystä ja rehukäytöstä. Tiloiksi valikoitui Hämeen alueella toimivia maatiloja, jotka edustavat eri tuotantosuuntia.

Valkuaisfoorumi kokosi ihmisiä kohtaamaan toisiaan ja verkostoitumaan useissa tilaisuuksissa, mutta myös nykyajan mahdollisuudet paikasta riippumattomaan yhteydenpitoon käytettiin tehokkaasti hyödyksi. Useiden
tilaisuuksien esitykset välitettiin reaaliajassa ja tallenteina. Lisäksi tehtiin videoita, uutiskirjeitä, tietokortteja ja ihmisiä tavoitettiin myös Facebookin ja Twitterin välityksellä.

Valkuaisfoorumin synty lähti halusta edistää valkuaisomavaraisuutta. Hankkeen päättyessä voidaan todeta, että valkuaiskasvien viljely Hämeessä on lisääntynyt. Valkuaiskasvit näkyvät peltomaisemassa, mutta myös kotieläinten ruokinnassa ja ihmisten lautasilla. Mielenkiinto kotimaista valkuaista kohtaan on lisääntynyt ja siitä puhutaan ja kirjoitetaan paljon. Valkuaisfoorumin myötä vahvistuneet osaajaverkostot, kertynyt tieto ja kumuloitunut osaaminen jatkavat olemassaoloaan hankkeen päätyttyä. Monien eri organisaatioiden ja yritysten ihmiset sekä tieto ja halu edistää valkuaisomavaraisuutta ovat edelleen olemassa. Laaja-alainen yhteistyö näkyy yhteisenä tahtotilana edistää valkuaisomavaraisuutta niin Hämeessä kuin koko Suomessa.