Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A70589

Project name: Enhancement of metalwork learning workshop (Metaoppi)

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 4.1. Developing research, competence and innovation clusters that draw from regional strengths

Planned completion time: Start 19.1.2015 and end 31.3.2016

Operational status: Ended

Responsible authority: Council of Oulu Region

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä

Organisation type: Vocational institute

Business ID: 0210010-1

Street: Opintie 2

Telephone number: 0401508480

Postal code: 85100

City/town: Kalajoki

Website: http://www.jedu.fi

Project contact person's name: KINNUNEN SAKARI MARKUS

Contact person's position in the organisation: projektipäällikkö

Contact person’s email address: sakari.kinnunen(at)jedu.fi

Contact person's phone number: 0401508474

Number of applicants or subsidy transfer:

3 Plan-specified summary of the project completion

The project Enhancement of metalwork learning workshop (Metaoppi) improves the knowhow of professionals by creating new innovative learning workshop. The target is to create modern learning workshop, which contributes profitable growth, high quality and efficiency of regional metal industry by improving the knowhow of the workforce on the area. The project promotes the introduction of new technology and improvement of subcontracting. The project works for networking among the metal industry operators. The improvement of the new metalwork learning workshop supports the attractiveness of metalwork studies.

During the project new machines and equipment will be purchased. There will be implemented the new working environment management system, which advances workforce awareness about work safety, the meaning of material efficiency on process efficiency, quality and environment protection. Learning workshop will be improved to be equal on typical industrial workshop. By emphasizing previous issues on everyday studies modern quality, safety and environmental thinking can be promoted and so far students gain practical tools to be involved on similar improvement work in companies. Learning workshop improvement project enable to launch metal work adult education at school.(IW welding training, CNC-machining, robot programming)

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Hankkeen kohderyhmänä ovat Kalajoen ja lähialueen kuntien metallialan yritysten työntekijät ja metallialaa opiskelevat. Tulevan alihankintatyön ja yritysten työntekijöiden osaamisen kehittämisen kautta keskeisenä kohderyhmänä ovat myös metallialan yritykset. Hankkeen toimenpiteiden kautta em. kohderyhmät saavat parantuneet edellytykset kehittää osaamistaan säilyttääkseen ja parantaakseen asemaansa työmarkkinoilla ja yritykset voivat vahvistaa kilpailukykyään ja markkina-asemaansa. Innovatiivinen oppimisympäristö edistää myös uusien yritysten syntymistä ja näin uuden liiketoiminnan kehittämisestä, erikoistumista ja verkostomaisen yhteistyön lisäämisestä. Oppimisympäristössä huomioidaan myös naisten mahdollisuus kehittää alan osaamista näin olla mukana yritysten toiminnan kehittämisesssä.

Kohderyhmänä ovat myös Kalajoen ammattiopiston metallialan henkilökunta, joka hyötyy hankkeesta parantuvien verkostojen kautta. Tästä välillisesti hyötyvät myös perus- ja aikuiskoulutuksen opiskelijat.

Teollisuuden kilpailukyky mainitaan myös painopisteenä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelmassa. Tämä edesauttaa strategian tavoitetta, missä nuoret kokevat kotiseutunsa ja Pohjois-Pohjanmaan hyväksi vaihtoehdoksi myös tulevaisuuden kotipaikkana. Lisäksi modernimman tekniikan hankkiminen mahdollistaa myös naisten paremman kouluttautumisen, koska se poistaa opiskelijan fyysisiä rajoituksia ja madaltaa kynnystä kouluttautua metalli alalle.

4.2 Indirect target groups

Metallialan yritysten kilpailukyvyn parantumisen kautta ja mahdollisen toiminnan laajenemisen kautta hanke vaikuttaa välillisesti myös tulevaisuudessa kuntien verotulojen kehittymiseen ja lisää siten laajasti alueen hyvinvointia. Metallialan yritysten kannattavuuden ja hyvän työllisyyden vaikutukset myös muuhun yhteiskuntaan ovat merkittäviä. Pitkällä aikavälillä laajasti ja ne synnyttävät myönteisiä välillisiä kerrannaisvaikutuksia koko ympäröivään yhteiskuntaan.

Metalliteollisuuden kasvu ja kehittyminen hyödyttävät välillisesti myös alueen palvelusektoria. Osaamistaan kehittävä metalliteollisuus kasvaa ja luo uusia työpaikkoja alueelle, mikä lisää palvelukysyntää.

Hanke vahvistaa myös alueellisia metallialan verkostoja ja integroi Kalajoen ammattiopiston toimintaa kiinteämmin elinkeinoelämään.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 395 849

EU and State funding used: 395 849

Planned public funding (total): 537 024

Planned public funding used (total): 538 798

6 Geographical target area

Regions: Northern Ostrobothnia

Subregions: Ylivieska

Municipalities: Kalajoki

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street: Opintie 2

Postal code: 85100

City/town: Kalajoki

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0, in which women are employed 0

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0, which are founded by women 0

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Hankkeen sukupuolinäkökulmaa on arvioitu seuraavasti: - Metalliala tarvitsee lisää naisia, minkä kautta edistetään laajempaan näkökulmaa organisaatioiden toiminnassa sekä uusien innovaatioiden syntymistä - Naisten työllisyyden edistämiseksi metallialalla ammatilliset oppilaitokset ovat avainasemassa (nuorten uravalinnat peruskoulun jälkeen) - Keskeinen tekijä naisten saamiseksi alalle on luoda kuva hyvin organisoidusta, turvallisesta, korkean teknologian ja osaamisen toimialasta - Rekrytoinneissa tulee huomioida tasa-arvonäkökulma
: Yes
Metalliteollisuus on hyvin miesvaltainen toimiala. Hankkeessa pyrimme osaltamme edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa ja edistämään naisten työllistymistä alalle. Oppimisympäristön suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä hankkeen toiminnassa huomioidaan oppimisympäristön soveltuminen naisille. Oppimisympäristön ergonomiset ratkaisut suunnitellaan naiset huomioiden mm. työaseminen mitoituksessa, työkalujen keventimien käytössä, riittävien nostolaitteiden hankkimisessa sekä sisälogistiikan keveyden varmistamisessa. Työympäristön kehittämis- ja hallintajärjestelmän käyttöönotto on keskeinen osa metallialan koulutuksen "kasvojen kohotusta". Järjestelmän käytöllä halutaan muuttaa nykyisten ja tulevien opiskelijoiden käsitystä metallialasta sotkuisesta ja likaisesta pajatoiminnasta korkean teknologian siisteihin ja turvallisiin työympäristöihin. Tämä on arvioitu oppilaitoksessa keskeiseksi tekijäksi naisten houkuttelemiseksi alalle. Uuden ammattimiehen rekrytoinnissa huomioidaan kaikki naiset tasapuolisesti ja mikäli osaaminen ja soveltuvuus on hakijoista paras, niin tehtävään valitaan nainen.
: No
Hankkeen ensisijaiset tavoitteet ovat metallialan opetuksen kehittämisessä uudistuvan oppimiympäristön sekä vahvistettavan osaamisen kautta sekä metallialan toimijoiden verkkottumisen edistäminen tiiviimmän yhteistyön kautta. Ensisijaisiin tavoitteisiin kuuluu myös metallialan vetovoimaisuuden lisääminen. Vaikka sukupuolten tasa-arvon edistäminen ei ole hankkeen päätavoite, hankkeen toimenpiteillä pyritään keskeisesti edistämään naisten hakeutumista alalle ja myöhemmässä vaiheessa työllistymään alalle. Edellä mainittujen käytännön toimenpiteiden lisäksi uudistuvan metallialan koulutuksen markkinointi tullaan aktiivisesti kohdistamaan myös naisiin.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 9
Työympäristön kehittämis- ja ylläpitojärjestelmällä parannetaan materiaalitehokkuutta (ohjeistukset materiaalin käyttöön, kierrätysjärjestelmä, työtavat). Välillinen vaikutus suurempi opiskelijoiden osaamisen lisäämisen kautta (osaaminen ja asenteet työelämässä). Virtuaalihitsauksella vähennetään luonnonvaroja kuluttavaa hitsausharjoittelua. Opiskelijat siirtyvät varsinaiseen hitsausharjoitteluun, kun taidot ovat karttuneet virtuaalihitsausharjoittelussa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 6
Työympäristön kehittämis- ja ylläpitojärjestelmällä parannetaan materiaalitehokkuutta (ohjeistukset materiaalin käyttöön, kierrätysjärjestelmä, työtavat). Välillinen vaikutus suurempi opiskelijoiden osaamisen lisäämisen kautta (osaaminen ja asenteet työelämässä). Virtuaalihitsauksella vähennetään luonnonvaroja kuluttavaa hitsausharjoittelua. Opiskelijat siirtyvät varsinaiseen hitsausharjoitteluun, kun taidot ovat karttuneet virtuaalihitsausharjoittelussa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 0
Modernin teknologia koneet ovat energiatehokkaampia, tuotannollisesti tehokkaampia. Vähennetään riskiä kemikaalivahingoista.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta.
Materiaalit ja jätteet 6 9
Työympäristön kehittämis- ja ylläpitojärjestelmällä parannetaan materiaalitehokkuutta (ohjeistukset materiaalin käyttöön, kierrätysjärjestelmä, työtavat). Välillinen vaikutus suurempi opiskelijoiden osaamisen lisäämisen kautta (osaaminen ja asenteet työelämässä).
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutusta
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 10
Menestyäkseen alueen metalliteollisuus tarvitsee aktiivisen ja osaavan koulutuksen järjestäjän. Hankkeella edistetään välittömästi oppilaitoksen integroitumista työelämään ja hankkeen jälkeen ammattiopisto tulee osallistumaan keskeisesti yritysten kehittymiseen tuotteistettujen koulutus- ja alihankintapalveluiden kautta. Oppilaitoksen keskeisen osaamisen kehittäjän roolin vuoksi välilliset vaikutukset elinkeinoelämään ovat suuremmat. Erityisesti panostukset koneistuksen ja robottihitsauksen osaamisen kehittämiseen tukevat elinkeinorakenteen monipuolistumista ja vahvistumista.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 5
Metaoppi-hankkeessa ei tuotteisteta oppilaitoksen koulutus- ja alihankintapalveluita, mutta hanke välillisesti mahdollistaa niiden lanseerauksen. Tuotteistaminen ja palvelumyynti käynnistetään hankkeen jatkotoimenpiteinä.
Liikkuminen ja logistiikka 2 3
Työympäristön kehittämis- ja ylläpitojärjestelmällä tehostetaan oppimisympäristön sisäistä logistiikkaa ja liikkumista. Välillinen vaikutus suurempi opiskelijoiden osaamisen lisäämisen kautta (osaaminen ja asenteet työelämässä). Ei vaikutuksia ulkoiseen logistiikkaan.
Hyvinvoinnin edistäminen 3 6
Hankkeella edistetään oppilaitoksen sisäistä työhyvin vointia parantuvan ergonomian ja toimivan ja tehokkaan työympäristön sekä vahvistuvan osaamisen kautta. Välillinen vaikutus suurempi opiskelijoiden osaamisen lisäämisen kautta (osaaminen ja asenteet työelämässä).
Tasa-arvon edistäminen 4 6
Työympäristön kehittämis- ja ylläpitojärjestelmällä parannetaan ja modernilla teknologialla parannetaan sukupuolten välistä tasa-arvoa.Välillinen vaikutus suurempi opiskelijoiden osaamisen lisäämisen kautta (osaaminen ja asenteet työelämässä). Mahdollinen myönteinen vaikutus rekrytoinnin kautta, mikäli ammattimiehen tehtävään valitaan nainen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 3
Yhteiskunnallisesti panostaminen metallialan koulutus- ja alihankintapalveluin lisää yhdenvertaisuutta. Oppilaitoksessa on viime vuosina satsattu muiden alojen kehittämiseen, mutta metallialan koulutukseen tehtävään merkittävälle panostukselle on nyt tarve. Metalliteollisuus on mm. puutuoteteollisuuden oheella aluemme hyvinvoinnin keskeinen perusta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutusta kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 5 8
Kouluttamalla oppilaitoksen henkilökuntaa työympäristöjen kehittämis- ja ylläpitojärjestelmän toteuttamisen periaatteisiin lisäämme ympäristötietoisuutta ja käytännöllistä ympäristöosaamista. Välillinen vaikutus suurempi opiskelijoiden osaamisen lisäämisen kautta (osaaminen ja asenteet työelämässä).

9 Final report summary

-