Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A70601

Hankkeen nimi: Energiapuusta enemmän -bioenergialiiketoiminnan kehittämishanke

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2015 ja päättyy 31.12.2016

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Suomen metsäkeskus

Organisaatiotyyppi: Muu julkisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 2440921-4

Jakeluosoite: Mikonkatu 5 PL 53 50101 Mikkeli

Puhelinnumero: 029 432 400

Postinumero: 50101

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.metsakeskus.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: TURKIA KYÖSTI ANTERO

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kyosti.turkia(at)metsakeskus.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400-256714

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Energiapuusta Enemmän - bioenergialiiketoiminnan kehittämishankkeen tavoitteena on energiapuun saatavuuden edistäminen ja metsäenergiaketjun kannattavuuden parantaminen, metsänomistajien energiapuutiedon lisääminen ja uusien metsäpolttoainetta hyödyntävien käyttökohteiden perustaminen ja energiapuuliiketoiminnan kehittäminen.
Metsänomistajia motivoidaan hoitamaan nuoria metsiä niin, että energiapuuta saadaan markkinoille lisää ja energiapuuta tuotetaan kestävästi. Uusi laserkeilaukseen perustuva metsävaratieto hyödynnetään metsäenergian hankintakohteiden paikallistamiseen aluetasolla ja metsäomistajien energiapuutiedotukseen tilatasolla.
Hankkeella edistetään energiapuun saatavuutta monipuolistuvan metsäbiomassan jalostuksen ja paikallisenergian tuotannon tarpeita varten.
Hankkeen tuloksena metsäenergiaketjun kannattavuus metsästä käyttöpaikalle ja jatkojalostusta varten paranee. Metsäenergialle saadaan uusia käyttökohteita ja syntyy uutta liiketoimintaa, yhteistyöverkostoja ja teknologian osaamista paikallisenergiakohteisiin. Hanke toteutetaan Metsäkeskuksen Etelä-Savon alueyksikön ja Innovaatio ja teknologiakeskus Miktech Oy:n yhteishankkeena.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmät ovat metsänomistajat, energiapuuta hankkivat metsä- ja koneyrittäjät, energiapuu- ja hakeyrittäjät, lämpöyrittäjät, energiayhtiöt, kunnat, potentiaaliset uudet yrittäjät ja yritykset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

kiinteistöjen omistajat ja puuenergian loppukäyttäjät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 153 276

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 138 248

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 226 460

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 202 679

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Mäntyharju, Hirvensalmi, Pertunmaa, Rantasalmi, Pieksämäki, Kangasniemi, Puumala, Enonkoski, Mikkeli, Sulkava, Heinävesi, Joroinen, Savonlinna, Juva

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on sukupuolineutraali
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Hanke on sukupuolineutraali
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Hanke edistää kestävää metsävarojen käyttöä ja hyödyntämistä ja fossiilisten polttoaineiden korvaamista uusiutuvilla energialähteillä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 5
Hanke vähentää paikallista ilmastoriskiä, kun uusiutuvalla puuenergialla korvataan fossiilista tuontienergiaa paikallisenergiakohteissa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Metsäenergian tuottamiseen sovelletaan energiapuun korjuuta koskevia metsänhoidon suosituksia, joissa otetaan huomioon monimuotoisuuden säilyminen ja monimuotoisuuden kannalta tärkeät elinympäristöt.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
Metsäenergian kestävä talteenotto vähentää ravinteiden huuhtoumaa pintavesiin. Pohjavesiin metsäenergian tehostuvalla talteenotolla ei tutkimuksissa ole havaittu mitattavia vaikutuksia.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei tunnistettuja vaikutuksia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 4
Puun energiakäyttö luo markkinoita puujakeille, joilla ei aikaisemmin ole ollut kaupallisia käyttökohteita ja markkinoita.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 4
Hankkeen toimenpiteillä tuetaan uusien paikallisenergiakohteiden perustamista ja tuontienergian korvaamista lähienergialla.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 6
Laajeneva hajautetun energian tuotanto on kokonaistaloudellista ja kestävää kehitystä vahvistavaa maaseudun yritystoimintaa. Metsäenergian käytön lisääminen luo uusia työpaikkoja ja uusia yrityksiä sekä välillisiä työpaikkoja metsäsektorille.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 3
Uusia palvelutuotteita, kuten lämpöyritystoimintaa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 2
Metsäenergian lisääntyvä tarjonta ja tieto kannattavan hankinnan kohteista tehostaa metsäenergiaketjun logistiikkaa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Metsäenergian käytön lisääminen luo uusia työpaikkoja ja uusia yrityksiä sekä välillisiä työpaikkoja metsäsektorille.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei tunnistettuja vaikutuksia.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei tunnistettuja vaikutuksia
Kulttuuriympäristö 0 2
Energiapuun hankinta maisema ja ympäristönhoidollisilta kohteilta on kulttuuriympäristön säilyttämistä ja hoitoa.
Ympäristöosaaminen 0 4
Metsänomistajille suunnattava energiatiedotus metsäenergian tuotannon kestävyydestä, ympäristövaikutuksista ja paikallisenergian hyödyistä lisää ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Energiapuusta Enemmän –bioenergialiiketoiminnan kehittämishankkeen tavoitteena oli energiapuun saatavuuden edistäminen, metsäenergiaketjun kannattavuuden parantaminen, metsänomistajien energiatiedon lisääminen, uusien metsähakkeen käyttökohteiden aikaansaaminen ja energiapuuliiketoiminnan kehittäminen.

Hankkeen toteutuksessa hyödynnettiin ja yhdistettiin Metsäkeskuksen metsävaratietoja ja metsänomistajakontakteja sekä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n liiketoiminta- ja teknologiaosaamista.

Metsäkeskuksen toimenpiteenä hanke jalosti laserkeilaukseen perustuvaa metsävaratietoa ja tuotti tiedot lähivuosina toteutettavista nuoren metsän hoidon ja ensiharvennuksen kohteista ja metsänomistajista Mikkelin, Kangasniemen, Mäntyharjun, Puumalan, Hirvensalmen, Pertunmaa, Savitaipaleen, Joroisten, Pieksämäen, Rantasalmen, Sulkavan ja Savonlinnan alueelle. Tuotettuja tietoja hyödynnettiin metsänomistajien aktivoinnissa tiedotuksen ja energiapuuneuvonnan keinoin ja tilaisuuksien avulla.

Metsänomistajien henkilökohtaisen neuvonnan tavoitteena hankkeessa oli 200 – 300 metsänomistajaa vuodessa. Yhteensä hankkeen toteutusaikana henkilökohtaista neuvontaa ja yhteydenottoja oli yhteensä 300 metsänomistajaan. Tiedotuskirjeitä energiapuukohteita omistaville metsänomistajille lähettiin 350 kappaletta ja kutsukirjeitä energiapuuseminaariin 600 metsänomistajalle. Lisäksi metsänomistajille lähetettiin tiedotteita sähköpostitse. Hankkeessa neuvottavien metsänomistajien ja energiapuutiedotteiden määrä jäi suunnitellusta johtuen energiapuun menekkivaikeuksista.

Hankkeen järjesti yhteensä 11 metsänomistaja- ja sidosryhmätilaisuutta sekä yhden laajemman seminaarin. Sidosryhmätilaisuuksiin osallistui yhteensä 700 osallistujaa ja hankkeen järjestämään seminaariin noin 100 osallistujaa.

Miksein toimenpiteenä hanke selvitti ja edisti yhteistyössä metsäkeskuksen kanssa uusia, potentiaalisia metsähakkeen käyttökohteita. Hankkeessa tehtiin kohteiden toteutumista edistäviä tarkasteluja ja annettiin asiantuntemusta kaikkiaan kahdeksaan kohteeseen. Näistä hankkeen aikana toteutui kaksi (Sulkavan aluelämpöjärjestelmän laajentaminen ja ESEDU Mikkelin metsäkoulun hakelämpölaitos).

Hankkeen tuloksena metsävaratiedon jalostamiseen ja metsänomistajien tavoittamiseen luotiin toimintamalli, millä voidaan vastata metsähakkeen kysynnän mahdolliseen nopeaan kasvuun ja varmistaa biomassojen saatavuutta biojalostamoiden tarpeisiin. Hankkeen tuloksena metsänomistajien tietoisuus energiapuun hyödyntämisen ja jalostuksen mahdollisuuksista lisääntyi.
Hankkeen tuloksena edesautettiin uusien paikallisenergiakohteiden perustamista ja hajautetun energiatuotannon uuden teknologian käyttöön saamista lähienergian tuotannossa. Hanke tiedotti metsähakkeen käytön tilanteesta ja liiketoimintamahdollisuuksista. Verkkotiedotusta tehtiin www.mikseimikkeli.fi ja www.metsakeskus.fi sivuilla.

Hankkeen kustannusarvio oli yhteensä 255 460 euroa ja hankkeen toteutuneet kokonaiskustannukset yhteensä 231 175 €. Hankkeen rahoituksesta Etelä-Savon maakuntaliitolta haettavan EAKR-rahoituksen osuus oli 60 % hankkeen kustannuksista. Muu rahoitus koostui Mikkelin kaupungin, Savonlinnan Yrityspalveluiden, Pieksämäen kaupungin, Sulkavan kunnan, Suomen metsäkeskuksen ja Suur-Savon energiasäätiön myöntämästä avustuksesta hankkeen toteutuksen kuluihin.

Lisätietoja hankkeesta Suomen metsäkeskuksesta Kyösti Turkia p. 0400 256714, kyosti.turkia@metsakeskus.fi ja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä Jussi Heinimö p. 040 5440936 jussi.heinimo@mikseimikkeli.fi