Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A70682

Hankkeen nimi: CoINNO. Palvelukehittämisellä sykettä vapaa-aikasektorille

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2015 ja päättyy 30.6.2017

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2094551-1

Jakeluosoite: PL 4000, 00079 Metropolia

Puhelinnumero: 09 7424 5000

Postinumero: 00180

Postitoimipaikka: Helsinki

WWW-osoite: http://www.metropolia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mikkonen Salla

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Lehtori / Projektipäällikkö CoINNO-hanke

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: salla.mikkkonen(at)metropolia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 869 1849

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

CoINNO. Palvelukehittämisellä sykettä vapaa-aikasektorille -hankkeessa kehitetään yritysten tarjoamia vapaa-aikasektorin elämyspalveluita (kulttuuri-, liikunta- ravitsemus-, wellness- ja matkailualat) fasilitoidun
MINNO(R) innovaatioprosessin puitteissa. Projekti parantaa vapaa-aikasektorin pk-yritysten yhteistyötä sekä yritysten palveluita nykyisten ja potentiaalisten loppukäyttäjien kanssa tehtävän innovaatiohakuisen palveluiden muotoiluprosessin avulla.

Elämystavoitteisia palveluita pk-seudulla tarjoavat yritykset ovat jakaantuneet voimakkaasti suuriin, usein monikansallisin toimijoihin ja erittäin pieniin yrityksiin. Etenkin pienten yritysten haasteena on erilaisissa selvityksissä todettu verkostojen puuttuminen ja tuotteiden rakentaminen yrittäjien omien luovien ajatusten pohjalta. Etenkin naisyrittäjät työllistävät usein itsensä, mutta tarvitsevat tukea kasvu-uralle siirtyäkseen. Tässä hankkeessa tätä tukea tarjotaan vertaisverkkojen, fasilitoidun systematisoidun innovaatioprosessiin nojautuvan elämyspalvelumuotoilun ja asiantuntijavetoisen osaamisen kehittämisen avulla. Olemme avanneet keskustelut kirjastojen kokeilupisteiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä, joissa voimme yhdessä kohdeyritysten kanssa kehittää vapaa-ajanpalveluita käyttäjälähtöisesti kirjastojen loppukäyttäjien kanssa yhdessä.

Toimenpiteet on räätälöity eri toimijaryhmien lähtökohdat huomioivaksi. Ne jakaantuvat kolmeen keskeiseen foorumiin, joita ovat:
1. Demola: fasilitoitu joukkoistettu innovaatioprosessi joka yltää palvelukokeiluihin ja hyödyntää MINNO(R) -mallia.
2. Pitsaamo: opiskelijoiden ja yrittäjien kohtauspiste ja verkostoitumisfoorumi
3. Verkostoseminaari: aktiviinen yhteistyöverkoston rakentaminen CoINNO-toiminnan kansainvälistämiseksi
Lisäksi hankkeessa levitetään aktiivisesti tietoa ja integroidaan saatuja tuloksia korkeakoulutoimintaan ja opettajien ammatilliseen koulutukseen. Toimintamallinan käytetään MINNO(R) -konseptia, jossa edetään puolen vuoden aikana yrityksen kehittämishaasteesta ratkaisuehdotuksien esittelyyn, kokeiluun, jatkokehittämiseen ja markkinoille viemiseen. Lisäksi palvelumuotoiluprosessin osana kuljetetaan koko muotoiluprosessin läpi teemana ekologisen lähituotannon haastetta kunkin elämyspalvelun toteuttamisessa tavoitteena mahdollisimman pieni hiilijalanjälki.

MINNO(R) malli pohjautuu massainnovaatioon, jonka ytimessä on yrityksiltä tulleet aidot innovaatiohaasteet sekä strukturoitu kymmenien opiskelijoiden energian suuntaaminen haasteiden ratkaisemiseen. Opiskelijaoiden työtä ohjaavat lehtorit ja yrityshaasteen antajat ja se etenee massaideoinnista pitsauksen kautta yhteistoiminnalliseen kehittämiseen, pilotointiin, jatkokehittämiseen ja lopulta innovaation käyttöönottoon. Prosessi kestää kuukausia, ja on työvoimaintensiivinen, mutta samalla se tuottaa aidosti kokeillut uuden ratkaisun yrityksen antamaan innovaatiohaasteeseen. Hankkeen lopputuloksena syntyy yhteiskehitettyjä elämyspalveluita, joissa on kiinnitetty erityistä huomioita vähähiilisyyteen. Palvelukehittämisen päämääränä on yritysten siirtyminen itsensä työllistämisestä kasvu-uralle liikevaihdon kasvun myötä. Lisäksi kertyy kokemuksia loppukäyttäjien osallistamisesta urbaanissa ympäristössä.

Välillisenä lopputuloksena kehittyy loppukäyttäjien toiveita ja unelmia huomioivia vapaa-ajan palveluita, jotka lisäävät kaupungin viihtyisyyttä. CoINNOn fyysisen sijainnin vuoksi pilottitoiminta paikantuu rakenteilla olevan Pasilan alueelle sekä Arabianrantaan, jonka roolia halutaan vahvistaa luovan talouden keskittymänä. Molempien alueiden keskeinen kasvuperusta on kehittyvä elämyspalvelumuotoilusta. Pasila ja Arabianranta toimivat prototyyppeinä mistä tahansa kaupungeista ja syntyvät vapaa-ajan palvelut ovat helposti levitettävissä muihin kaupunkikulttuureihin, myös kansainvälisesti.

Hankkeessa rakennetaan moniulotteinen toimijaliittouma, joka koostuu korkeakoulujen opettajista ja palvelumuotoilun asiantuntijoista, korkeakoulujen opiskelijoista, kirjastojen kokeilupalvelupisteistä, kasvuhaluisista yrittäjistä, asukkaista, kävijöistä sekä yrittäjyyden julkisten tukipalveluiden tarjoajista. Keskeiset toteuttajatahot ovat Metropolia (Suomen monialaisin kulttuurialan korkeakoulu ja monipuolinen hyvinvointialojen koulutuskeksittymä) sekä Haaga-Helia (Suomen suurin liiketalouden ammattikorkeakoulu, jossa myös liikunta- ravitsemus- wellness- ja matkailualat). Yhteistyötä tukee MINNO® prosessin ja Yritys Helsingin kautta tulevat yrityskumppanit sekä vapaa-aikasektorin palvelumuotoilun osallisena loppukäyttäjien edustajat. Lisäksi hankkeessa rakennetaan aktiviista verkostoa CoINNO-mallin kansainvälistämiseksi.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Varsinainen kohderyhmä on pk-yritykset etenkin vapaa-aikasektroreilla (kulttuuri-, liikunta-, ravitsemus-, wellness- ja matkailualat).

Toinen kohderyhmä on muiden toimialojen yritykset, jotka haluavat kehittää palvelujaan elämyksellistämällä tai monipuolistamalla palvelujaan nojaten vapaa-aikasektorin elämyspalvelutuotantoalojen erityisosaamiseen ja tuomalla innovaatio-haasteen hankkeen ratkaistavaksi.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Toimintatutkimukselliseen prosessiin osallistuvat työelämään siirtymässä olevat ammattikorkeakoulujen opiskelijat, joiden innovaatio-kehittäjäpanosta hyödynnetään yritysten palvelutuotteiden muotoilussa. Aktiivinen, yritysten kanssa tehtävä kehitystyö, palvelee yrityksiä kehittäjäpanostuksena ja samalla opiskelijoita työelämään siirtymisen nivelvaiheessa heidän etsiessään itselleen sopivaa työpaikkaa ja hyödyntäessään oppimaansa aidossa toteutusympäristössä. Samalla heidän innovaatiokyvykkyytensä lisääntyy, jolla on suuri merkitys tulevaisuuden työelämäkompetenssien osana.

Vapaa-ajan palvelut muodostavat elävän kaupunkikulttuurin ytimen. Loppukäyttäjien kanssa tehtävä vapaa-ajan palvelumuotoilu auttaa rakentamaan yhä elämyksellisempää ja yhteisöllisempää arkea, joka yhteisen suunnittelun myötä räälöityy kohderyhmälleen. Rikas arki ja monipuliset vapaa-ajan palvelut lisäävät kaupunkikulttuurin vetovoimaisuutta, elävyyttä, yhteisöllisyyttä ja sosiaalista hyvinvointia.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 293 539

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 293 146

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 419 343

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 418 781

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa

Seutukunnat: Helsingin

Kunnat: Helsinki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
CoINNO esiselvityshankkeessa nousi esille naisten varovaisempi suhtautuminen innovaatiotoimintaan sekä erityistuen tarve (etenkin Verity-case). Tämä erityistarve huomioidaan varsinaisessa hankkeessa kohdentamalla ammatti-identiteettiä ja asiantuntijaroolin ottoon rohkaisevaa mentorointia naisopiskelijoille. Lisäksi toimintaa kohdennettaessa otetaan huomioon etenkin naisten omistamat yriykset.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sekä opiskelija- että yritysvalinnassa huomioidaan naisten pienempi osuus kasvuyrityksissä ja innovaatiotoiminnassa antamalla heille erityistä tukea. Lisäksi uusien palveluiden muotoilussa huomioidaan myös sukupuolittunut vapaa-ajankäyttö toimintaa ohjaavana muuttujana.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolinäkökulma on vahvasti esillä, mutta ei hankkeen keskeisin teema.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 4
Hankkeen keskiössä on lähipalvelutuotannon edistäminen, joka onnistuessaan vähentää liikkumisen tarvetta ja toisaalta pilottialueeksi on valittu kaupunginosa, joka sijaitsee erinomaisten julkisten liikenneyhteyksien varrella jolloin yksityisautoilu on tarpeetonta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 3
Ekologisuus on yksi keskeinen tuotteen/palvelun erottautumiskeino ja kehittämisen alue. Se nostetaan vahvasti esille osana innovaatioprosessia. Palveluihin perustuva vapaa-ajan bisnes on luonteenomaisesti immateriaalia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Pasilan ja Arabianrannan reunoilla on vielä rakentamattomia luonto/puistoalueita. Tämän hankkeen prosessien myötä sinnekin sijoittuvien palveluiden osalta pohditaan ekologiseen ja monimuotoisuuteen liittyvät näkökulmat ohjatusti.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
Toiminnan keskeinen näkökulma on lähipalvelutuotannon tukeminen, joka osaltaan vähentää vapaa-aikaan liittyvää liikennevälineillä tapahtuvan liikkumisen tarvetta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hanke ei kohdennut Natura-alueelle
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 5
Innovaatioprosessissa energia- ja materiaalitehokkuus ja etenkin kierrätys on keskeinen näkökulma.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Innovaatioprosessissa huomioidaan uusiutuvien energalähteiden käyttö osana palvelukehittämistä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 8
Hanke keskittyy alueen pk-yrityksiin ja heidän kasvu-uralle siirtymisen tukemiseen. Monipuolistamista tehdään strukturoidussa prosessissa, jonka lähtökohtana on eri vapaa-aikasektorin (kulttuuri, liikunta, ravitsemus, wellness, matkailu) ristiinpölytys.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 8
Vapaa-ajan palveluihin keskittyvissä innovaatioprosesseissa keskeisen kasvun hakemisen reitti liittyy immateriaalioivalluksiin ja niiden kääntämiseen osaksi liiketoimintaa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 8
Hankkeen keskeinen tavoite on tukea pk-yritysten lähipalvelutuotantoja, joka vähentää liikkumisen tarvetta ja etäisyyksiä. Liikumistarpeet toteutetaan julkisen liikenteen avulla sijoittamalla palvelukeskittymä hyvien, jo olemassa olevien, liikenneyhteyksien varrelle. Verkostoseminaariin mahdollistetaan etäosallistuminen ja samalla etsitään keinoja vahvistaa etäosallistujien keskinäistä interaktiota.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 10
Hyvinvointia edistetään monella tasolla: tuomalla yksilöille vapaa-ajan palveluita ja niiden myötä hyvinvointia sekä voimaantumista vaikuttamismahdollisuuksien myötä. Lisäksi hyvinvointia lisätään yhteisötasolla jaetun suunnittelu- ja kehittämisprosessin myötä vahvistamalla samalla osallisuuden tunnetta.
Tasa-arvon edistäminen 0 6
Yrityksiä valittaessa suositaan etenkin naisyrittäjiä, joille annetaan tarvittaessa erityistukea. Käyttäjäpoolia kerättäessä kiinitetään erityistä huomiota monipuoliseen sosiodemografiseen edustajuuteen. Palveluiden kehittämisessä huomioidaan tasa-arvoiset osallistumismahdollisuudet. Lisäksi palvelun vakiintuneesta käyttäjäkunnasta ulkopuolelle jääneiden mahdollisuudet osallistua paranevat, koska heidät huomioidaan innovattioprosessissa potentiaalisina uusina asiakkaina.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 7
Etenkin käyttäjäpoolin keskeinen myötävaikutus on mahdollisuus matalan kynnyksen yhteisölliseen vaikuttamiseen. Palveluita kehitettäessä huomioidaan pirstoutuvat kohderyhmät erityistarpeineen.
Kulttuuriympäristö 0 5
Pilotointi tapahtuu Pasilan ja Arabianrannan alueilla, jolle rakennetaan virkeää elinympäristöä juuri kultuuri- ja muihin vapaa-ajan palveluihin tähtäävää alueen elinkeinorakennetta ja vetovoimaisuutta kehittämällä.
Ympäristöosaaminen 0 7
Innovaatioprosessissa sekä yrittäjille että opiskelijoille tuodaan säännönmukaisesti esille kestävään kehitykseen liittyviä teemoja ja haasteita, jolloin niiden pohdinta nivoutuu luontevaksi osaksi palveluiden kehittämistä. Samalla kestävän kehityksen näyttäytyminen ruohonjuuritason kehittämistyössä nivoutuu osaksi ammattikorkeakouluista työelämään siirtyvien osaamiskarttaa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

CoINNO Palvelukehittämisellä sykettä vapaa-aikasektorille -hankkeessa kehitettiin ja tuettiin vapaa-aikasektorin pk-yrityksiä sekä innovaatioprosesseja, elävöitettiin kaupunkikulttuuria monialaisella tuote- ja palvelukehityksellä sekä luotiin opiskelijoiden ja yritysten välisiä kohtaamisfoorumeja. CoINNO- hankkeen ensisijainen kohderyhmä olivat vapaa-aikasektorin (kulttuuri-, hyvinvointi-, liikunta-, matkailu- ja ravitsemusalat) pk-yritykset. CoINNO sai Uudenmaan liitolta Euroopan aluekehitysrahaston tukea. Kaksivuotista (2015–2017) hanketta toteuttivat Metropolia AMK yhteistyössä Haaga-Helia AMK:n kanssa.

Hankkeen toimenpidekokonaisuuden ja niiden tulokset

1.Demola: fasilitoitu joukkoistettu innovaatioprosessi, joka ylsi palvelukokeiluihin ja hyödynsi MINNO(R) -mallia.Demolan lopputuloksena syntyi yhteiskehitettyjä elämyspalveluita ja -tuotteista 43 kpl. Demolassa oli hankkeen aikana mukana 8 yritystä, yksi yrittäjäyhdistys (Helsingin Yrittäjät- Vanhakaupunki ry), Arabian taitelijaverkosto ja Suomenlinnan hoitokunta. Demolan toteuttamiseksi kehitettiin neljä uutta innovaatioalustaa.

2.Pitsaamo: opiskelijoiden ja yrittäjien kohtauspiste sekä verkostoitumisfoorumi. Hankkeessa järjestettiin yhteensä 10 pitsaamoa. Näistä merkittävimmäksi ja parhaiten onnistuneeksi muodostui kaksi kertaa, peräkkäisinä vuosina Arabian katufestivaalien yhteydessä, järjestetty taiteilijoiden työhuoneet -kävelykierros. Lisäksi pitsaamokonseptia ja sen toteuttamisen muotoja kehitettiin osana Arabia Service -mallin kehitystä.

3. Verkostoseminaari: aktiviinen yhteistyöverkoston rakentaminen CoINNO-toiminnan kansainvälistämiseksi toteutettiin webinaarin, “Companies, students and teachers: co-creating service innovations”, muodossa. Tämä palveli Itämeren yhteistyön kehittämisessä ja oli välineenä uusien verkostojen synnyttämisessä.

4. Arabia Service -malli: Hankkeen konseptoitiin ammattikorkeakoulun toimintaan integroitava malli, johon sisältyi uusia käytänteitä. Arabia Service -mallin perustana ovat 1) Tarve huomioida elinikäinen oppiminen myös yrittäjyydessä, 2) Tarve huomioida uudet tavat tehdä työtä nyt ja tulevaisuudessa ja 3) Tarve yhteiskehittämiselle muutoksessa mukana pysymiseksi. Mallin jalkauttaminen tulee ajankohtaiseksi 2018 kun Metropolian uusi Arabian kampus aloittaa toimintansa.

Lisäksi hankkeessa levitettiin aktiivisesti tietoa sekä hankkeen aikana kerätyt kokemukset ja opit koottiin kahteen hankejulkaisuun ja “Yritä edes!” -podcastiin. Näin saaduista tuloksista saatiin levitettyä tehokkaasti tietoa kohderyhmälle. Lisäksi hankkeen saatuja tuloksia integroitiin korkeakoulutoimintaan hankkeen päättyessä.

Kaikki hankkeen tulokset löytyvät metropolia.fi/coinno sivuilta