Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A70749

Project name: Urban agriculture as a part of resource efficient business

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 3.2. Developing renewable energy and energy-efficient solutions

Planned completion time: Start 1.5.2015 and end 31.12.2017

Operational status: Ended

Responsible authority: Council of Tampere Region

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Tampereen ammattikorkeakoulu Oy

Organisation type: University of applied sciences

Business ID: 1015428-1

Street: Kuntokatu 3

Telephone number: (03) 245 2111

Postal code: 33520

City/town: Tampere

Website: http://www.tamk.fi

Project contact person's name: Perttu Heino

Contact person's position in the organisation: tutkimusjohtaja

Contact person’s email address: perttu.heino(at)tamk.fi

Contact person's phone number: 0504012168

Number of applicants or subsidy transfer:

Co-organisers

3 Plan-specified summary of the project completion

The aim of this project is to develop and test different business opportunities of urban agriculture based on closed nutrient cycles in urban areas. Basis of the project is that in addition to volunteer and free-time urban agriculture it can also be widespread, professional and economically profitable. This kind of urban agriculture would meet the requirements of low carbon and energy efficient food production, more resource efficient nutrient use and challenges that are related to the welfare of urban citizens. The knowhow of the possibilities and also threats of professional urban agriculture is increased in this project, which works as an innovation platform for different urban agriculture solutions. The project is implemented in cooperation between university of applied sciences and an NGO with numerous collaborative entrepreneurs, urban agriculture farmer's and authorities. Development of new kind of entrepreneurship is essential to Finland and this project will try to find different opportunities for this kind of businesses. Also surveying and reuse of the urban nutrient cycles is necessary to utilize when building the low carbon, resource efficient and greener cities.
The target groups of this project are restaurants and institutional kitchens, startup entrepreneurs in urban agriculture devices and systems, free-time urban farmers, companies manufacturing organic fertilizer products and local and regional authorities, who are all needed in developing solutions for urban agriculture. The aim is to develop new business models and technology for urban agriculture.
The core actions of this project are:
1. Technological solutions for urban agriculture
2. Closed loop, safety and efficiency in nutrient use
3. Business models for urban agriculture
As a result we expect new technological solutions for urban agriculture that can be utilized, new business opportunities and improved brands and images for the businesses and acceptable and safe fertilizer products for the use of urban agriculture. All products and information produced in this project is freely available based on open source principle.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Hankkeen kohderyhminä ovat Pirkanmaan alueen ravintolayrittäjät ja suurkeittiöt, sekä kaupunki- ja puutarhaviljelijät, joilla on potentiaalia tehdä viljelyllä tai siihen liittyvillä innovaatioilla myös liiketoimintaa. Lisäksi hankkeen kohderyhmänä on Tampereen kaupunki, jolla on selvästi mielenkiintoa kaupunkiviljelyn edistämiseen.

4.2 Indirect target groups

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat mm. erilaiset laitevalmistajat, yritykset, jotka tekevät erilaisia orgaanisia lannoitevalmisteita sekä puutarha- ja maatalousalan ammattiviljelijät, jotka voisivat suunnata osaamista myös kaupunkiviljelyyn. Lisäksi hankkeessa ollaan yhteistyössä viranomaistahojen kanssa, jotka vastaavat mm. elintarviketurvallisuudesta ja lannoitevalmisteiden hyväksymisestä. Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat myös harrasteviljelijät, jotka hyötyvät hankkeen tuottamista tuloksista. Pirkanmaalla ei tietääksemme ole montaakaan yritystä, jotka valmistaisivat viljelylaitteistoja (yksi tiedossa: Virtaustilat Oy) tai lannoitevalmisteita (Humuspehtoori Oy), joten uudellekin yritystoiminnalle olisi tässä mahdollisuuksia.
Välillisiä kohderyhmiä ovat myös kuluttajat, jotka saavat lähellä ja kestävästi tuotettua ruokaa sekä globaalisti ajateltuna kehittyvien maiden kaupunkien omavaraisviljelijät.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 161 569

EU and State funding used: 155 224

Planned public funding (total): 243 474

Planned public funding used (total): 233 913

6 Geographical target area

Regions: Tampere Region

Subregions: Tampere, Southern Pirkanmaa, South Western Pirkanmaa, North Western Pirkanmaa, Upper Pirkanmaa

Municipalities: Virrat, Pirkkala, Hämeenkyrö, Vesilahti, Urjala, Punkalaidun, Valkeakoski, Mänttä-Vilppula, Parkano, Kangasala, Orivesi, Lempäälä, Ruovesi, Ikaalinen, Nokia, Tampere, Akaa, Sastamala, Ylöjärvi, Juupajoki, Pälkäne, Kihniö

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Sen tiedon pohjalta, mitä kaupunkiviljelystä tiedetään ja on tutkittu, se kiinnostaa enemmän naisia. Samoin voi olla odotettavissa tässä hankkeessa, missä kohderyhmien sukupuoli voi vaikuttaa kiinnostukseen ja osallistumiseen hankkeeseen. Hankkeen selvitystä tehtäessä tämä täytyy ottaa huomioon mm. kysymyksenasettelussa ja selvityksen toteuttamisessa. Myös työpajojen järjestämisessä on syytä ottaa huomioon sukupuolinäkökulma siten, että osallistujiksi saataisiin yhtälailla molempia sukupuolia.
: Yes
On mahdollista, että naiset innostuvat herkemmin. Kun rakennetaan erilaisia viljelylaitteistoja ja sovelluksia, ohjeistus niihin saattaa vaatia erilaista lähestymistapaa naisille ja miehille.
: No
Hankkeen tavoite ei liity suoraan sukupuolten tasa-arvon edistämiseen.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Hankkeella on marginaalisia vaikutuksia suoraan luonnonvarojen käyttöön, mutta sen voidaan ajatella vähentävän tiettyjen maustekasvien tuontitarvetta tai vihannesten ostotarvetta ja siten vähentää välillisesti ja pitkällä aikavälillä viljelyalan tarvetta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 5
Hankkeen toimet edistävät sopeutumista ilmastonmuutokseen suoraan ja välillisesti. Laajamittainen kaupunkiviljely vähentää katovuosien aiheuttamia haittoja suoraan ja välillisesti voi edistää ammattiviljelijöiden elannon mahdollisuuksia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 7
Typpilannoitteet ovat merkittävä kasvihuonepäästöjen aiheuttaja sekä tuotannon että käytön osalta. Maatalouden riittävä typen saanti on yksi Suomen ruokaturvan heikoimmista lenkeistä. Typpirikkaan hukkaresurssin eli virtsan tehokas keräys ja tehokas lannoitekäyttö intensiivisessä viljelyssä voisi olla kannattavaa erityisesti kaupunkialueilla, sillä typpilannoitteiden tuotanto kuluttaa runsaasti fossiilsta energiaa. Samoin fosforilannoitteet ovat fossiilisia ja niiden saatavuus on arvioitu tällä hetkellä enintään 100-150 vuoden mittaiseksi. Kaupunkiviljely ja suljettu ravinnekierto vähentää päästöjä sekä kuljetuksista että lannoitteiden tuotannost ja käytöstä
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Materiaalit ja jätteet 6 0
Hankkeen ydinajatuksena on tehostaa tilankäyttöä kaupungeissa, lisätä todellista lähiruoan tuotantoa ja vähentää kuljetustarvetta tiettyjen ruoka-aineiden ja myös lannoitteiden kohdalta kierrättämällä paikallisia biojätteiden ja jätösten sivuvirtoja ja kasvattamalla paikallista ruokaa ravintola- ja suurkeittiökäyttöön. Virtsan ja biojätteiden kierrätys lähellä syntypaikaa ravinteina vähentää energiaintensiivisten lannoitteiden käytön tarvetta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 6
Hankkeen tavoitteena on tukea ja kehittää paikallisten yritysten omaehtoista raaka-aineiden tuotantoa ja parantaa siten yritysten imagoa ja houkuttelevuutta asiakkaille. Välillinen vaikutus muihin yrityksiin ja yritystoimintaan.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 3
Kuljetusten väheneminen
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 7 6
Hanke edistää suoraan yrittäjien ympäristötietoisuutta ja muokkaa asenteita myönteisiksi ja välillisesti se vaikuttaa asiakkaiden ja tiedotuksen kautta yrityksen imagoon ja laajemmin kuluttajien tietoisuuteen ja asenteisiin. Hankkeessa suunnitellaan uusia ympäristöystävällisiä innovaatioita yhteiskunnan hyödynnettäväksi

9 Final report summary

The target groups of the project were entrepreneurs in restaurant business, companies manufacturing devices and facilities for urban agriculture and gardening, fertiliser manufacturers and authorities and officials who are superivising legislation related to urban agriculruter. The project was concentrating on three main themes. These were:
1. Technical solutions for urban agriculture. Different technologies and pilots were built and tested primarily in the facilities of the five different restaurants working in cooperation with the project.
2. Business models of urban agriculture and cultivation. Business models and opportunities for business were surveyed through interviews with the restaurant owners and different urban gardening groups.
3. Prerequisites and possibilities for implementing closed nutrient cycles in urban areas. Interpretations and applications of authorities in implementing nutrient cycles in urban areas and legislative constraints were clarified in the project.

As a result, several different technical solutions were implemented and tested. These were related for example irrigation without electricity in use, rainwater collection, spatial planning and use. These systems are described in the final publication of the project.Based on the experiences of the restaurants the main benefit of urban agriculture in restauran business is in the story behind the foodstuff or portion, image of the restaurant and assuring availability of special or rare plants and vegetables (e.g. edible flowers) which are expensive or availability varies. In terms of closed nutrient cycle results of the project were weak. Interpretation and constraints of legislation, attitudes and prejudices and lack of suitable spaces are challenges for example in managing biowastes in the restaurants. There is however a clear potential in the management and use of biowastews locally in composting and soil management.