Hankekoodi: A70750
Hankkeen nimi: Ruokajärjestelmien uudet digitaaliset ratkaisut - Ideoista ja konsepteista kohti pilotointeja
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2015 ja päättyy 30.6.2017
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Into Seinäjoki Oy
Organisaatiotyyppi: Muu julkisoikeudellinen oikeushenkilö
Y-tunnus: 1637389-9
Jakeluosoite: Tiedekatu 2
Puhelinnumero: 0400743422
Postinumero: 60320
Postitoimipaikka: Seinäjoki
WWW-osoite: http://www.intoseinajoki.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Juha Kurkela
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Asiantuntija, digitaaliset ratkaisut
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: juha.kurkela(at)intoseinajoki.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0408332811
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Tarve hankkeelle on syntynyt tavoitteesta hakea ratkaisua siihen, miten digitaalisuus yhdistää kymmeniä eri toimialoja sisältävän ruokajärjestelmäkeskittymän voimavarat luomaan uusia innovaatioita. Tavoite on synnyttää uusia avauksia digitaalisten sovellusten ideoimiseksi ja konseptoimiseksi ruokajärjestelmäkenttään avoimen datan pohjalta sekä luoda toimintamalli miten, missä, kuinka uusia digitaalisia sovelluksia voidaan pilotoida aidossa käyttäjäympäristössä Etelä-Pohjanmaalla (kehitysalustalla).
Hankkeen uutuusarvo liittyy uudenlaiseen liike- ja innovaatiotoiminnan muotoon digitaalisuuden keinoilla sekä pilotointien mahdollistamiseen aidossa käyttäjäympäristössä. Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat ruokajärjestelmien innovaatiokeskittymän toimijat kuten yritykset ja muut sidosryhmät, joille digitaalisuus mahdollistaa uuden innovoinnin tai oman kilpailukyvyn lisäämisen sekä kumppanit, jotka mahdollistavat fyysisen tilan tai alueen käytön ulkopuolisten yritysten pilotointiin.
Hankkeen tuloksena syntyy Seinäjoen seudun ruokajärjestelmien innovaatioekosysteemiin uudentyyppinen digitalisaation hyödyntämisnäkökulma. Tämä lisää Etelä-Pohjanmaan vetovoimaa ruokajärjestelmien yritysten ja osaajien näkökulmasta.
Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat
• ruokajärjestelmien innovaatiokeskittymän toimijat kuten yritykset ja muut sidosryhmät, joille digitaalisuus mahdollistaa uuden innovoinnin tai oman kilpailukyvyn lisäämisen sekä kumppanit, jotka mahdollistavat fyysisen tilan tai alueen käytön ulkopuolisten yritysten pilotointiin.
Välillisiä kohderyhmiä ovat tahot, joiden mukana olo on välttämätöntä tiedon digitalisoimisen tai uusien ratkaisujen pilotoimisen kannalta. Näitä ovat tahot, jotka keräävät, hallinnoivat ja luovuttavat tietoa avoimeen käyttöön.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 119 756
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 106 412
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 171 080
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 152 018
Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa
Seutukunnat: Kuusiokuntien, Suupohjan, Järviseudun, Seinäjoen
Kunnat: Alajärvi, Kauhajoki, Teuva, Kurikka, Soini, Ähtäri, Lappajärvi, Lapua, Karijoki, Vimpeli, Kauhava, Seinäjoki, Alavus, Isojoki, Evijärvi, Ilmajoki, Kuortane
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 1 | 4 |
Välillinen vaikutus perustuu pilotoinneissa jalostettavien liikeideoiden kautta syntyviin uusiin tuotteisiin ja palveluihin. Arvion perusteella osa liikeideoista pyrkii esim. edistämään kierrätystä tai pienentämään jätteen määrää. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 1 | 4 |
Välillinen vaikutus perustuu pilotoinneissa jalostettavien liikeideoiden kautta syntyviin uusiin tuotteisiin ja palveluihin. Arvion perusteella osa liikeideoista liittyy esimerkiksi ns. clentech-toimialaan. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 1 | 5 |
Välillinen vaikutus perustuu pilotoinneissa jalostettavien liikeideoiden kautta syntyviin uusiin tuotteisiin ja palveluihin. Arvion perusteella osa liikeideoista saattaa pyrkiä esimerkiksi luomaan uutta teknologiaa kasvien viljelyyn tai luonnon kestävään hyödyntämiseen liiketoiminnassa. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 1 | 1 |
Välillinen vaikutus perustuu pilotoinneissa jalostettavien liikeideoiden kautta syntyviin uusiin tuotteisiin ja palveluihin. Arvion perusteella osa liikeideoista saattaa liittyä esimerkiksi clentech-toimialaan. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Hankkeella ei uskota olevan välittömiä tai välillisiä vaikutuksia Natura 2000 -ohjelman kohteisiin. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 2 | 4 |
Välillinen vaikutus perustuu pilotoinneissa jalostettavien liikeideoiden kautta syntyviin uusiin tuotteisiin ja palveluihin. Arvion perusteella osa liikeideoista pyrkii esimerkiksi edistämään kierrätystä tai pienentämään jätteen määrää. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 1 | 4 |
Välillinen vaikutus perustuu pilotoinneissa jalostettavien liikeideoiden kautta syntyviin uusiin tuotteisiin ja palveluihin. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 10 | 10 |
Projektin keskeisenä tavoitteena on synnyttää toimintatapa ja työkaluja paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittämisen. Välillinen vaikutus perustuu pilotoinneissa jalostettavien liikeideoiden kautta syntyviin uusiin tuotteisiin ja palveluihin. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 10 | 10 |
Hankkeessa kehitettävä toimintatapa on aineeton ja suurin osa työkaluista perustuu aineettoman pääoman tuotteistamiseen. Välillinen vaikutus perustuu pilotoinneissa jalostettavien liikeideoiden kautta syntyviin uusiin tuotteisiin ja palveluihin, joista lähes puolet saattaa perustua aineettomaan pääomaan. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 1 | 8 |
Välillinen vaikutus perustuu pilotoinneissa jalostettavien liikeideoiden kautta syntyviin uusiin tuotteisiin ja palveluihin. Arvion perusteella osa liikeideoista saattaa pyrkiä esimerkiksi luomaan uusia tuotteita ja palveluita liikkumisen ja logistiikan kehittämiseksi. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 1 | 2 |
Välillinen vaikutus perustuu pilotoinneissa jalostettavien liikeideoiden kautta syntyviin uusiin tuotteisiin ja palveluihin. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 3 | 4 |
Välitön ja välillinen vaikutus perustuvat erityisesti naisasiakkaiden tarpeiden parempaan huomiointiin (ks. sukupuolivaikutusten arviointi). | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 5 | 5 |
Välitön ja välillinen vaikutus perustuu hankkeessa kehittettävään toimiala- ja taustariippumattomaan toimintatapaan. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Hankkeella ei uskota olevan välittömiä tai välillisiä vaikutuksia kulttuuriympäristöön. | ||
Ympäristöosaaminen | 1 | 5 |
Välillinen vaikutus perustuu pilotoinneissa jalostettavien liikeideoiden kautta syntyviin uusiin tuotteisiin ja palveluihin. Arvion perusteella osa ideoista perustuu erilaisten ympäristöteknologioiden parempaan hyödyntämiseen. |
Hankkeessa on haettu ratkaisua siihen, miten digitaalisuus yhdistää kymmeniä eri toimialoja sisältävän ruokajärjestelmäkeskittymän voimavarat luomaan uusia innovaatiota. Hankkeessa on syntynyt uusia avauksia sovellusten ideoimiseksi ja konseptoimiseksi digitalisaation ja avoimen datan pohjalta sekä luotu toimintamalli siihen, miten, missä ja kuinka uusia digitaalisia sovelluksia voidaan pilotoida aidossa käyttäjäympäristössä Etelä-Pohjanmaalla (kehitysalustalla).
Hankkeen tuloksena on kartoitettu ruokajärjestelmiin liittyviä julkisia datavarantoja ja niiden avoimuutta. Datavarantojen omistajia on sitoutettu datan avaamiseen. Uusien digitaalisten ratkaisujen ideointiin on luotu hackathon-menetelmään perustuva Agrobiohack-tapahtuma, jossa IT-alan tekniset ja ruokajärjestelmien toimialan tuntevat yritykset törmäävät ja kehittävät uusia ratkaisuja. Uusien digitaalisten ratkaisujen pilotointiin on luotu toimintamalli, jossa ratkaisua kehittävä yritys ohjataan oikealle kehitysalustalle. Tuloksena syntyy aitojen käyttäjien aidossa ympäristössä tekemä testi, jonka pohjalta ratkaisua voidaan kehittää edelleen paremmin käyttäjien tarpeita vastaavaksi ja paremman liiketoimintapotentiaalin omaavaksi.
Hankkeen toimenpiteinä on pidetty työpajoja ja tapahtumia, joihin osallistui yhteensä 20 yritystä. Myös selvityksiä on tehty julkisten ja yritysten datavarantojen avoimuudesta sekä ruokamarkkinan digitaalisista ansaintalogiikoista.