Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A70907

Hankkeen nimi: Tapahtumatuotannon kehittäminen Koillismaalla

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2015 ja päättyy 31.1.2016

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 1940705-4

Jakeluosoite: Nuottatie 6A

Puhelinnumero: 040 860 8844

Postinumero: 93600

Postitoimipaikka: Kuusamo

WWW-osoite: http://www.naturpolis.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kari Sirviö

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Yrityskehittäjä

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kari.sirvio(at)naturpolis.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 834 4707

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tapahtumatuotannon kehittäminen Koillismaalla -hankkeen tavoitteena on löytää vaihtoehdot, joiden avulla voidaan kehittää alueen tapahtumatuotannon organisointia joko olemassa olevien ratkaisujen ja toimijoiden varaan tai vaihtoehtoisesti uusien liiketoimintamallien ja toimijoiden avulla.Paremmin organisoidut ja liiketaloudellisin periaattein toimivat sekä yhteiseen näkemykseen perustuvat ja alueen muiden tapahtumien kanssa yhteensovitetut tapahtumat voivat tukea nykyistä huomattavasti tehokkaammin matkailun kehittämistä, aluemarkkinointia, yrittäjyyttä ja lisätä sitä kautta työllisyyttä. Hankkeen tavoitteena on olemassa olevan tapahtumatarjonnan pohjalta laatia liiketaloudellinen kannattavuustarkastelu (feasibility study) tapahtumatuotanto-organisaatiolle. Samalla tulee pohdittavaksi organisoinnin toteutusmalli: kehittääkö jokin nykyinen toimija/toimiijat toimintamalliaan vai tarvitaanko tapahtumatuotantoon uusi organisaatio/ yritys.

Toimenpiteet hankkeessa:
1. Nykyisen tapahtumatarjonnan kartoitus
2. Tärkeimpien tapahtumien osalta toimintamallien ja toimintaan liittyvien reunaehtojen selvittäminen
3. Hyvien käytäntöjen selvittäminen ja benchmarking
4. Liiketaloudellinen kannattavuustarkastelu (feasibility study) tapahtumatuotanto-organisaatiolle
5. Toimenpidesuositukset tapahtumatuotannon kehittämiseksi Koillismaalla

Hankkeen tuloksena on suunnitelma tapahtumatuotannon organisoimiseksi Koillismaalla sekä laskelmat tapahtumatuotanto-organisaation liiketaloudellisesta kannattavuudesta ja selvitys mahdollisista toimintamalleista. Suunnitelman pohjalta ratkaistaan tapahtumatuotannon tuleva toimintamalli ja sovitaan toimijoiden kanssa jatkotoimenpiteistä. Hankkeen päätyttyä, saatujen tulosten perusteella (lyhyellä aikavälillä) alueelle saadaan toimija, joka vastaa vähintään alueen merkittävimpien tapahtumien järjestämisestä, mikäli se osoittautuu liiketaloudellisesti kannattavaksi. Pitkällä aikavälillä järjestelmällisesti organisoitujen tapahtumien avulla saadaan kirkastettua alueen imagoa ja kasvatettua yritysten liikevaihtoa sekä tapahtumien tuomaa aluetaloudellista vaikuttavuutta. Hyvin toimivat tapahtumajärjestelyt lisäävät matkailijoiden määrää alueella, pidentävät heidän viipymäänsä ja kehittävät matkailun ympärivuotisuutta. Nämä kaikki lisäävät olemassa olevan matkailuinfran käyttöastetta ja yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja sitä kautta alueen työllisyyttä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmiä ovat Kuusamon ja Taivalkosken alueella tapahtumia järjestävät erilaiset organisaatiot: urheiluseurat ja muut yhdistykset, matkailuyritykset ja kunnat

4.2 Välilliset kohderyhmät

Matkailijat ja kuntalaiset

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 40 317

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 40 317

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 51 836

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 51 836

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Koillismaan

Kunnat: Taivalkoski, Kuusamo

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Tapahtumatuotannon organisoinnilla kehitetään välillisesti erityisesti naisvaltaista matkailutoimialaa. Hankkeen toiminta ei kuitenkaan kohdistu suoraan erityisesti kumpaankaan sukupuoleen, vaan toiminnan vaikutusta sukupuolten tasa-arvon kannalta arvioidaan hankkeen toiminnan yhteydessä. Sukupuolinäkökulman huomioimiseen on hankittu osaamista suorittamalla TEM:in järjestämä tasa-arvokoulutus rakennerahastojen hanketoimijoile.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Uudenlaisen toimintamallin selvittämisellä ei voida suoraan vaikuttaa kumpaankaan sukupuoleen. Lopputuloksena kuitenkin syntyy malli, jossa tapahtumien avulla voidaan kehittää matkailutoimialan liiketaloudellista kannattavuutta ja alueen työllisyyttä. Tätä kautta voidaan välillisesti vaikuttaa naisten työllisyyden ja yrittäjyyden edistämiseen. Hankkeen toimenpiteissä olevissa kartoituksissa ja sidosryhmähaastatteluissa otetaan huomioon toimijoiden sukupuoli, jolloin näkemykset saadaan kirjattua sukupuolijaoteltuna ja voidaan nähdä, minkälaisia haasteita ja mahdollisuuksia eri sukupuolten edustajat näkevät selvityksen kohteena olevassa asiassa. Tällöin näihin haasteisiin voidaan jatkossa kiinnittää erityistä huomiota tulevia toimenpiteitä suunniteltaessa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten välisen tasa-arvon välisen tasa-arvon edistäminen, vaan sukupuolinäkökulma on valtavirtaistettu hankkeen toimintaan.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Tuloksena toimintamalli, jossa alueen tapahtumat tukevat viestinnällisesti ja markkinoinnilliseti Koillismaan vahvaa luontomatkailuprofiilia. yritysten kiinnostus kehittää ja lisätä ympäristöystävällisiä toimintatapoja kasvaa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Hankkeella ei ole vaikutusta ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 5
Matkailullisesti parhaat tapahtumat perustuvat usein paikalliskulttuurin hyödyntämiseen ja paikallisten tuotteiden ja palveluiden käyttö tapahtumissa tuo niille lisäarvoa. Matkailukeskukset tarvitsevatkin niitä ympäröivien alueiden tuottamia tuotteita ja palveluita omaleimaisen palvelutarjonnan mahdollistamiseksi. Vuorovaikutus keskusten ja maaseudun välillä auttaa maaseudun säilymistä elinvoimaisena ja ylläpitää sitä kautta arvokkaita kulttuuriympäristöjä ja luonnon monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
Hankkeella ei ole suoraa vaikutusta pinta- ja pohjavesiin, maaperään tai ilmaan. Välillisesti kasvihuomekaasujen vähentämistä voidaan edesauttaa, mikäli tapahtumia järjestettäessä käytetään enenevässä määrin paikallistuotteita, jolloin kauempaa tuotavien tuotteiden, esim. ruuan kuljetustarve vähenee.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 2
Hankkeella ei ole suoraa vaikutusta Natura 2000 -ohjelman kohteisiin. Välillisiä vaikutuksia voi olla, mikäli luontokohteiden huomioiminen toiminnassa ja arvostus yleisesti kasvavat ja näitä kohteita osataan paremmin hyödyntää esim. matkailullisesti.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 5
Tapahtumien organisoinnin kehittyminen lisää ympäristöystävällisten toimintatapojen huomioimista tapahtumia järjestettäessä, etenkin kun ollaan alueella, jonka vetovoima perustuu luontoarvoihin. Tällöin materiaalitehokkuus lisääntyy ja jätteiden määrä vähenee (mm. paikallisten tuotteiden käyttö vähentää pakkaustarvetta).
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeella ei ole vaikutusta uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 8
Hankkeella pyritään erityisesti vaikuttamaan paikallisten elinkeinojen monipuoliseen kehittymiseen. Tapahtumilla on suuri vaikutus aluetalouteen ja alueen ja yritysten elinvoimaisuuteen, mikäli ne osataan organisoida parhaalla mahdollisella tavalla alueen hyödyksi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Tapahtumatuotannon organisoinnilla edistetään paikallista elinkeinotoimintaa erityisesti palvelujen sisällöllisen kehittämisen kautta. Samoin pyritään kokoamaan ja tuomaan sisältöä jo olemassaolevalle infralle. Tämä luo edellytyksiä mm. paikallistalouden vahvistamiselle ja luontoarvoihin perustuvan toiminnan myötä myös vähähiilisen liiketoiminnan kehittymiselle.
Liikkuminen ja logistiikka 0 2
Tapahtumatuotannon organisointimallilla ei ole suoraa vaikutusta liikkumiseen ja logistiikkaan. Välillisesti, jos tapahtumat organisoidaan entistä paremmin ja niistä saadaan entistä suurempia matkailijamääriä houkuttelevia, se lisää jonkin verran liikenteen määrää, mutta toisaalta joukkoliikennettä tapahtumien yhteyteen voidaan kehittää entistä paremmaksi. Matkailualueilla yhtenä tärkeänä lähtökohtana on kehittää niiden sisäistä logistiikkaa, joten tähän asiaan tullaan kiinnittämään suunnitelmissa huomiota.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 7
Tapahtumat koskettavat suurta joukkoa kuntalaisia, sillä niiden järjestäminen on pitkälti ollut mahdollista aktiivisen vapaaehtoistoiminnan ansiosta. Uudessa toimintamallissa onkin löydettävä tasapaino liiketoiminnan ja harrastustoiminnan molemminpuoliseksi hyödyttämiseksi, jolloin yhdistysten toimijat ja muut kuntalaiset ovat edelleen osallisia ja aktiivisia toimijoita tapahtumien järjestämisessä. Yhteisöllisyyden tunne ja aktiivinen harrastustoiminta lisäävät hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 3
Hankkeella ei ole suoria tasa-arvovaikutuksia, mutta toiminnan kohteena on monipuolisesti eri tyyppisiä tapahtumia (mm. urheilua, kulttuuria, luontoa) ja sitä kautta toiminta koskettaa eri sukupuolia ja erilaisia ihmisryhmiä. Tapahtumien järjestämisessä erilaisten ihmisten kohtaaminen ja kanssakäyminen lisääntyvät, mikä edesauttaa sosiaalisen tasa-arvon kehittymistä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 3
Hankkeella ei voida suoraan vaikuttaa yhteiskunnallisen ja kulttuurisen yhdenvertaisuuden lisäämiseen. Tapahtumien kasvavien kävijämäärien kautta tavoitellaan kuitenkin myös matkailun kansainvälistymistä, mikä lisää monikulttuurisuuden ymmärtämistä.
Kulttuuriympäristö 5 5
Kulttuuriperintö on yksi näkökulma, jota tulisi hyödyntää alueen tapahtumien kehittämisessä entistä enemmän. Tapahtumien avulla voidaan kirkastaa alueen matkailuimagoa, korostaa alueen erityispiirteitä, luoda omaleimainen kuva itse tapahtumasta ja näiden kautta herättää mielenkiintoa koko aluetta kohtaan.
Ympäristöosaaminen 3 6
Hanke kohdistuu Koillismaalle, jossa luontoarvoja pidetään kaiken tekemisen perustana. Ympäristöosaamista tulee sisällyttää kaikkeen tekemiseen, jotta erityisesti alueen matkailulle tärkeä luontoimago ei kärsi. Kun ympäristönäkökohdat huomioidaan jo suunnitelmissa, ne tulevat paremmin huomioiduiksi myös varsinaisessa toimintavaiheessa. Tällaisessa hankkeessa laadittavalla suunnitelmalla on siten vipuvaikutus tulevaan toimintaan.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen toiminnan ja tulosten tiivistelmä

1. Kuusamo/ Rukan ja Taivalkosken tapahtumatarjonta on kartoitettu ja tapahtumista on laadittu tapahtumalomakkeet hankesuunnitelman mukaisesti.
2. Tärkeimpien tapahtumien toimintamallit ja toimintaan liittyvät reunaehdot on selvitetty ja niistä on laadittu tapahtumakortit, joissa ovat tapahtumien keskeiset elementit.
3. Vuokatti/ Sotkamon, Kuopio/ Tahkon, Himoksen, Lahden ja Oulun tapahtumatuotannon hyvät käytännöt on selvitetty ja benchmarkattu. Niistä on laadittu raportit.
4. Liiketaloudelliset kannattavuustarkastelut (feasibility study) tapahtumatuotanto-organisaatiolle on laadittu.
5. Toimenpidesuositukset tapahtumatuotannon kehittämiseksi Koillismaalla on laadittu jatkotoimenpiteitä varten.