Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A70962

Hankkeen nimi: Puuraaka-aineen hyödyntäminen Utajärvellä, Esiselvityshanke (PUUTA esiselvityshanke)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2015 ja päättyy 19.10.2015

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Utajärven kunta

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0190224-1

Jakeluosoite: PL 18

Puhelinnumero: 08 5875 5700

Postinumero: 91600

Postitoimipaikka: Utajärvi

WWW-osoite: http://www.utajarvi.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Seppänen Arto

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: arto.seppanen(at)utajarvi.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0469231183

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Utajärven Yrityspuiston PUUTA-esiselvityshankkeella pyritään määrittämään ja edistämään järjestelmällistä muutosta kohti uusiutuvien luonnonvarojen laajempaa ja määrätietoisempaa käyttämistä niin, että myös sivuvirtojen tuomat synergiat on huomioitu. Utajärvi on aktiivinen Pohjois-Pohjanmaan alueen kunta, jolla on hyvä maantieteellinen asema sekä logistisen, että osaamisverkoston keskukseksi. Utajärven Yrityspuisto sijaitsee sekä maantie-, että rautatieverkoston läheisyydessä, josta on lyhyt matka myös Raahen, Oulun tai Kemin satamaan. Alueen toimeliaat, eri toimialojen pk-yritykset kehittävät toimintaansa tiiviissä yhteistyössä innovatiivisesti ja verkostoitumalla. Alue on siis hyvä pilottikohde valtakunnalliselle esiselvityshankkeelle, josta voidaan kopioida ja välittää bencmarkig tekniikalla hyviä käytänteitä muualle Suomeen.
Puu on ekologinen, kotimainen ja uusiutuva raaka-aine, mikä vähentää tuontiraaka-aineiden ja tuontienergian tarvetta. Puussa on paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia, sillä biopohjaisten materiaalien tuotantopotentiaali on valtava, kun periaatteessa koko öljypohjainen tuotanto voitaisiin korvata biomateriaaleilla. Biopohjaisten tuotteiden markkina-arvo ilman polttoaineita on noin 100 Mrd €. Puuraaka-ainetta esim. Utajärven lähiympäristössä (50 km:n säteellä) on vuositasolla n. 300’000 m3 ja 100 km:n säteellä 600’000 m3. Hanke tuo puuraaka-aineen laajemman käytön ja tuotannon lisääntymisen kautta mukanaan alueellista hyvinvointia; työllisyyttä ja yritystoimintaa, mutta myös maakunnan alueelle uutta osaamista ja biotaloutta. Globaalisti hanke nostaa uusiutuvan luonnonvarojen käyttöä energiantuotannossa, mutta se myös luo uuden näkökulman puuraaka-aineen laadunmukaiselle hyödyntämiselle.
Puuraaka-aineen käytön lisääminen on tehtävä taloudellisesti kannattavasti, joten puualan yritysten keskittyminen puunjalostuskeskuksen läheisyyteen on keskeistä. Puumateriaalille on löydettävissä uusia kannattavia käyttösovelluksia ja kysyntää markkinoilla, sillä uudet puupohjaiset tuotteet ja niiden tuotantoprosessit edellyttävät uuden teknologian kehittämistä, nykyistä laajempaa toimi- ja teknologia-alojen rajojen ylittämistä raaka-aineiden kierrossa sekä tuotantoprosessien ja tuotteiden kehittämisessä.
PUUTA-esiselvityshankkeella kartoitetaan seuraavat neljä osa-aluetta:
1. Puunjalostuskeskus on keskeinen toimija, nk. veturiyritys Utajärven Yrityspuiston alueella. Puunjalostuskeskus hankkii puuraaka-ainetta hankinta-alueen metsänomistajilta tai alihankkijoilta ja laaduttaa sisään hankitun puuraaka-aineen puulajin, paksuuden, pituuden, käyttökohteen ja puu-materiaalin virheettömyyden luokitusten avulla eri käyttökohteisiin ja hintaluokkiin. Puunjalostuskeskus toimii myös logistiikan osana, kun puuraaka-ainevirtoja liikutellaan Yrityspuiston sisällä olevien yritysten välillä (mm. sahalaitos, hakeyrittäjä, pilkeyritys jne.). Puuraaka-aineesta osa voi olla järkevää ja tuottavaa myydä ulkopuolisille sahoille tai erikoispuun tarvitsijoille. Tässäkin tapauksessa puuterminaali tuo kustannustehokkuutta, sillä kuljetus voidaan hoitaa täsmäajoina täysillä kuormilla. Puunjalostuskeskus hankkii tarvitsemansa sähkö-lämpöenergian Yrityspuiston alueelta, joka voi lisätä energiantuotantoa esim. alueelle rakennettavalla CHP-yrityksellä.
2. Yrityspuiston energiataseen selvittäminen on keskeinen osa esiselvityshanketta. Mikäli energiatase on nykyisten yritysten volyymillä riittävästi positiivinen, voidaan hukkaenergiaa (pääasiassa lämpöä) hyödyntää alueella puuraaka-aineen jalostamiseen. Mikäli energiatase osoittaa, että lämpöenergiaa puuttuu, on esimerkiksi CHP-laitos seuraavan, Kick Off- vaiheen keskeinen tavoite. Sen avulla puuraaka-aineen materiaalihukasta luodaan Yrityspuiston alueella huippuunsa jalostettu lämmön ja sähkön tuotanto, jossa on mukana myös esim. top-pellettien tuotanto.
Etuna on, että materiaalivirtojen kuljetusmatka jää käytännössä kokonaan pois ja ”jätteellä” luotu lämpö- ja sähköenergia hyödyntää alueen yrityksiä, mutta lisäinvestoinneilla (kaukolämpöputket) se hyödyttää myös esim. Utajärven kuntaa mm. lämpöenergialla.
3. Utajärven Yrityspuiston alueen liiketoiminnan kehittäminen. Alueelle tulee löytää sellaiset toimijat, jotka vahvistavat puuraaka-aineen ja sen sivuvirtojen hyödyntämistä. Keskeisiä uusia toimijoita ovat mm. hakeyrittäjä, sekä hakkeen kuivauksesta, laaduttamisesta, varastoinnista ja myynnistä vastaavat yritykset.
4. Esiselvityshankkeen keskeinen tavoite on tuottaa PUUTA-hankealoite, jolla esiselvityshankkeen tuomat lähtötasotiedot muutetaan todellisiksi puuvirroiksi, toimiviksi yrityksiksi, sekä työpaikoiksi ja alueen hyvinvoinniksi. Jotta Yrityspuiston alueelle saadaan positiivinen imu puualan yrityksille ja Kick Off vaiheessa PUUTA-hankkeelle myönteinen julkisuuskuva, on puun käytön tietämystä alueella asuvien keskuudessa nostettava. Puualan imagon kohottaminen auttaa myös myöhemmän PUUTA-hankeen kopioimisessa vastaavanlaiseen yrityspuistoon eripuolilla Suomea tai Eurooppaa.
Esiselvityshankkeella ja sen Kick Off vaiheen PUUTA-hankkeella tulee olemaan merkittävät myönteiset vaikutukset alueen puuraaka-aineen käytön lisääntymiseen ja sitä kautta toteutuvaan pk-yritystoiminnan lisääntymiseen ja työllistymiseen sekä puuraaka-aineen monipuolisempaan hyödyntämiseen erilaisiksi jalostetuiksi lopputuotteiksi.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Esiselvityshanke toteutetaan Utajärvellä.
Kohderyhmät:
1. Puualan yritykset
2. Metsäalan yritykset
3. Bioenergiayritykset
4. Logistiikka-alan yritykset

4.2 Välilliset kohderyhmät

Varsinaisen kohderyhmän lisäksi esiselvityshankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat kunta, sekä toimialojen arvoketjuun kuuluvat sidosryhmät kuten yhdistykset ja järjestöt.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 79 940

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 78 075

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 97 070

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 97 832

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulunkaaren

Kunnat: Utajärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Utajärven kunta Laitilantie 5, PL 18

Postinumero: 91600

Postitoimipaikka: Utajärvi

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Energia- ja puuala ovat perinteisesti miehisiä toimialoja, joissa on vähemmän naisia. Siksi hankesuunnitelmaa tehtäessä on pyritty analysoimaan toimintaympäristöä sukupuolinäkökulmasta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminnassa on huomioitu sukupuolinäkökulma.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Kyllä
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen hankkeen toimialalla.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 10 0
Metsien kasvu on suurempaa kuin puiden kaataminen. Kun puun käyttöä lisätään, metsät voivat paremmin.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 0
Hankkeella pyritään lisäämään uusiutuvan energian käyttöä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 0
keskisuuri merkitys
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 10 0
Suuri merkitys
Natura 2000 -ohjelman kohteet 10 0
Suuri merkitys
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 0
Suuri merkitys
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 10 0
Suuri merkitys
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 0
Suuri merkitys
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 0
Merkitystä keittiösuunnittelijoiden koulutuksen laadun kehittämiseen, vaikutusta ostajien kulutuskäyttäytymiseen Ostajan oppaan avulla
Liikkuminen ja logistiikka 5 0
Hankkeella pyritään pitkällä aikavälillä alueen metsien tuoton hyödyntämiseen paikallaisesti jolloin logistiikka paranee kuljetusmatkojen lyhentyessä
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 9 0
keskisuuri merkitys
Tasa-arvon edistäminen 5 0
edistää tasa-arvoa monenlaisten työpaikkojen aikaansaamisella.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 10 0
suuri merkitys

9 Loppuraportin tiivistelmä

Projektin tarkoituksena oli tehdä esiselvitys, jolla haetaan lähtötietoja Utajärven kunnan Mustikkakankaan teollisuusalueelle suunniteltavan puunjalostuskeskuksen liiketoiminnan jatkosuunnittelulle.

Projektissa toteutettiin konsulttitöinä neljä tähän liittyvää selvitystä hankesuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Selvitystyöt olivat Utajärven Mustikkakankaan teollisuusalueella kaukolämmössä olevien yritysten ostoenergian käyttö sekä tuotantoprosesseissa syntyvän hukkalämmön määrä, puuraaka-aineen saatavuus lähialueelta, puunjalostuskeskuksen liiketoimintamalli ja toimintaympäristö sekä uudet teknologiat ja mahdollisuudet puuraaka-aineen käsittelyssä ja jalostuksessa puunjalostuskeskuksessa.

Projektin tuloksina syntyivät:
-kirjallinen selvitys puunjalostuskeskuksen liiketoimintamallista, mahdollisesta asiakaskunnasta, puunjalostuskeskuksen kapasiteetista, teknologiasta ja tilatarpeesta sekä alustava budjetti, kannattavuuslaskelma ja liiketoimintasuunnitelma
-kirjallinen selvitys puuraaka-aineen saatavuudesta lähialueelta puunjalostuskeskuksen tarpeisiin
-kirjallinen selvitys Utajärven kunnan Mustikkakankaan teollisuusalueen kaukolämmössä olevien yritysten ostoenergian käytöstä ja mahdollisuuksista hyödyntää teollisuusprosesseissa syntyvää hukkalämpöä ja prosessijätteen polttamista kaukolämpölaitoksessa
-raportti uusista teknologioista ja mahdollisuuksista puuraaka-aineen käsittelyssä ja jalostuksessa puunjalostuskeskuksessa
-Utajärven kunnan palvelulupaus pienille ja keskisuurille yrittäjille kokonaisvaltaisesta yrittäjyyden tukemisesta
-hankehakemus puunjalostuskeskuksen jatkosuunnittelua varten

Projektin selvitystöiden tulokset on esitelty mukana oleville rahoittajille, projektin ohjausryhmän jäsenille sekä Utajärven Yrityspuisto Oy:n hallituksen jäsenille.