Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A71000

Hankkeen nimi: Seitsemän tähden yritysyhteisö

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2015 ja päättyy 31.5.2017

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Organisaatiotyyppi: Muu julkisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 0600598-8

Jakeluosoite: Sammonkatu 12

Puhelinnumero: 0447942209

Postinumero: 50130

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.mikseimikkeli.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Reetta Väisänen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: htalous- ja hankehallinto

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: reetta.vaisanen(at)mikseimikkeli.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447942211

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tavoitteena on luoda investointiedellytyksiä laatimalla suunnitelma ja toimintakonseptin hahmotelma, sekä näiden vaatimat perusselvitykset, joiden pohjalta voidaan käynnistää varsinainen 7 TÄHDEN YRITYSYHTEISÖN toteuttaminen ja rakentaminen. Lopullisena tavoitteena on, että entisen koulutilan alueella toimii vuonna 2020 kaksikymmentäviisi yritystä, joissa on yhteensä noin 100 työpaikkaa.

Valtion laitoksen lakkauttamisen myöta Otavassa on jäämässä vaille käyttöä lähes 25000m2 yritys-, harrastus- ja asuintiloja sekä noin 80 ha peltoa. Taitavasti toimien on mahdollista kehittää näiden fyysisten resurssien pohjalta ainutlaatuinen yrittäjyysyhteisö, jossa törmäytetään ja/tai yhdistellään yritystoiminta, kulttuuri- ja vapaa-ajantoiminnot sekä tarvittaessa myös asuminen. Alueen potentiaali ja mahdollisuudet ovat erittäin kiinnostavat ja innostavat. Yritys- ja harrastuskäyttöön sopivien tilojen kirjo on moninainen ja alueelta voidaan tarjota monin tavoin edullisia toimintapuitteita

Miset Oy vetää ja kokoaa yhteen alueen omistajayhtiön (Mikkelin oppilaitoskiinteistöt Oy) ja kiinteistökehitysyhtiön (Naistinki) sekä kaupungin edustajista muodostuvan projektiryhmän tuella suunnittelu- ja konseptointivaiheen.

Laadittavien suunnitelmien, toteutettavuusselvitysten ja konseptoinnnin avulla pystytään käynnistämään yrityshankinta alueelle sekä luomaan omistajalle sekä Naistinki Oy:lle valmiuksia toimitilajalostamiseen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen tavoitteena on tuottaa sen toteuttajille alueen kehittämissuunnitelma ja markkinointiaineistoja, joiden avulla päästään käynnistämään varsinainen yhteisön perustaminen ja rakentaminen.

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat uutta yritystoimintaa suunnittelevat ja valmistelevat henkilöt, kasvusykäystä ja uutta potkua bisnekseen kaipaavat mikro- ja pk-yritykset, laajentumismahdollisuuksia etsivät mikroyritykset kuten "autotallista" varsinaisiin omiin toimitiloihin laajentavat yritykset. Erityisen mielenkiintoisia mahdollisuuksia alue pystyy tarjoamaan nuorille ja luovien alojen yrityksille. Käynnistyttyään yhteisö synnyttänee myös työttömille työ- ja yrittäjyysmahdollisuuksia, joita ei vielä muualla ole.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Otavan taajama, sen asukkaat, palvelut ja yritykset.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 84 956

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 60 257

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 141 594

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 100 428

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin

Kunnat: Mikkeli

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 100, joihin työllistyvät naiset 50

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 10.50, joihin työllistyvät naiset 7.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 25, joista naisten perustamia 12

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 5.00, joista naisten perustamia 4.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toiminnalla ei erityisesti tähdätä sukupuolivaikutuksiin sillä aluueelle syntyvät ja muuttavat yrittäjät voivat olla yuhtä hyvin miehiä tai naisia, vastaavasti myös syntyvät työpaikat. Yhteisöllisyys ja toimintapuitteiden suomat mahdollisuudet esim. luovien alojen sekä puutarha-alan yritysten syntymiselle saattavat edesauttavaa naisyrittäjyyden ja naistyöpaikkojen syntymistä alueelle suhteellisesti enemmän kuin perinteisissä toimintaympäristöissä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Huomiodaan tämä näkökulma ja otetaan sukupuolinäkökulma huomioon toimenpiteiden suunnittelussa. Parhaiten tämä tapahtunee markkinoinnin suunnittelussa ja yhteisöllisten toimintamallien kehittämisessä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Kyseessä on esiselvitys, joka tähtää uuden yritysalueen ja -yhteisön rakentamisen käynnistämiseen sekä lakkautetun koulutilan mahdollisuuksien hyödyntämiseen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 9
Hanke tähtää jo rakennetun toimintaympäristön säilyttämiseen jauusiokäyttöön. Hankkeen kohdealueella luomupellot ja luomu-lypsykarjanavetta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 6
Konseptoinnilla ei välitöntä vaikutusta, mutta konseptin toteutusvaiheessa on tarkoituksenmukaista ja markkinoinnin kannalta edulista edistää näitä ratkaisuja.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 6 8
Alueella on sen historiasta johtuen paljon erikoisisa ja erilaisia kasveja, nämä ovat vetovoimatekijöitä ja niillä on synnytettävälle yhteisölle mm. runsaasti symboliarvoa eli niitä vaalitaan ja suojellaankin tarvitatessa..
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 1 6
välitön vaikutus vähäinen, mutta yhteisön omaleimaisuuden ja vetovoimaisuuen vuoksi huomioidaan toteutuksessa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
ei ole
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 1 8
kolutilakiinteistöjen yli 23.000m2) uusiokäyttö tavoitteena
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 4 8
Hakelämmön käyttömahdollisuus alueen rakennusten lämmitykseen otetaan selvittelyn piiriin.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 10
Hankkeen ytimessä. Tähtäimessä kymmeniä uusia yrityksiä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 8
Kulttuurin, bisneksen ja harrastustoimnan törmäytyksessä syntyvät yritysideat ja yritykset toimivat suurella todennäköisyydelle palvelu- ja elämysbisneksessä. Yrittäjyysyhteisö sinänsä tuottaa jäsenilleen näitä.
Liikkuminen ja logistiikka 2 7
Asumis- ja harrastusmahdollisuuksien yhdistämien yritysyhteisöön vähentää liikkumsitarvetta. Toisaalta yhteisön kehittyminen antaa mahdollisuuksia säilyttää tai jopa parantaa julkisen liikenteen palveluja Otavassa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 8
yritykset, työpaikat ja yhteisöllisyys kaikki yhdessä ja erikseen tuottavat hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Varsinaisesti ei tavoitella hankkeella, mutta otetaan huomioon. Luonee edellytyksiä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 4
Ei lähtökohtaisesti tavoitella, mutta otetaan huomioon. Sinänsä suunniteltava yrittäjäyhteisö edistänee näitä tavoitteita jo peruslogiikkansa mukaisesti.
Kulttuuriympäristö 0 5
Otavan koulutilan alue on arvokas kulttuuriympäristö ja alustavien selvitysten mukaan alueella näyttäisi olevan sekä suojeltavia, että vaalittavia kohteita. Yhteisön toteutuminen antaa paremmat mahdollisuudet niiden säilyttämiseen. Toisaalta kulttuuriympäristö on merkittävä vahvuus suunnitellulle toiminnalle.
Ympäristöosaaminen 0 5
Arvokkaan kohteen kehittämisessä sekä kiinteistöjen omistajalla, että jalostajalla sidosryhmineen on mahdollisuus kartuttaa ja kehittää ympäristöosaamistaan.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tavoitteena oli luoda investointiedellytyksiä laatimalla suunnitelma ja toimintakonseptin hahmotelma, sekä näiden vaatimat perusselvitykset, joiden pohjalta voidaan käynnistää varsinainen 7 TÄHDEN YRITYSYHTEISÖN toteuttaminen ja rakentaminen. Lopullisena tavoitteena on, että entisen koulutilan alueella toimii vuonna 2020 kaksikymmentäviisi yritystä, joissa on yhteensä noin 100 työpaikkaa.
Valtion laitoksen lakkauttamisen myöta Otavassa oli jäämässä vaille käyttöä lähes 25000m2 yritys-, harrastus- ja asuintiloja sekä noin 80 ha peltoa. Hankkeen toiminnan perustaksi tehtiin alueen rakennusten inventointi sekä kuntoarviot rakennuksista sekä määriteltiin näiden alustavat kunnostustarpeet. Rakennuksia löytyi yhteensä 42 kappaletta, mikä oli lähes kaksinkertainen määrä ennakoituun nähden. Mikkelin oppilaitoskiinteistöt Oy arvioi selvitysten pohjalta korjattavat ja purettavat rakennukset. Purkuun meni kolme asuinkerrostaloa ja välittömien korjaustarpeiden lisäksi omistaja päätti tehdä korjauksia ja muutostöitä vuokralaisten tarpeiden sekä taloudellisten realiteettien perusteella. Vuokraamattomien tilojen remontointia ei nähty järkeväksi.
Alueen markkinointi kohderyhmille käynnistettiin samanaikaisesti. Mielenkiinto aluetta kohtaan oli suurta, kun tieto omistajan halusta kehittää aluetta levisi, myös, erityisesti Koulutilan ystävät ry: n aktiivinen ja innostava toiminta lisäsi mielenkiintoa. Samalla kuitenkin todettiin, että alueen saavutettavuus ja toimijoiden löydettävyys alueen sisällä oli huono. Näiden parantamiseksi tehtiin mainoskyltit 5-tien varteen sekä opastus virallisin liikennemerkein ja alueen sisäinen opastus opastauluin. Nämä valmistuivat hankkeen loppuvaiheessa. Samassa yhteydessä ja opastuksen mahdollistamiseksi Mikko laati alueelle osoitejärjestelmän.
Alueen ilmeen ja yhteisön identiteetin kannalta keskeinen ja vielä ratkaisua vaille jäänyt kysymys on kasvihuoneiden toiminnan uudelleen käynnistäminen. Osittain tätä tukemaan teetettiin selvitys Data Center toimintojen sijoittamisesta alueelle, vesijäähdytteinen data Center tuottaisi sivuvirtana kasvihuoneiden tarvitseman lämmön edullisesti. Alue osoittautui hyvin sopivaksi Data Centerin sijoittumispaikaksi, se sai paremmat pisteet kuin ne alueet, joille suomessa on vastaavia toimintoja rakennettu. Alueen markkinointi alan kansainvälisille toimijoille käynnistettiin selvityksen valmistuttua.
Alueen kaikki asunnot on vuokrattu ja käytännössä kaikki ilman mittavia muutostöitä käyttöön soveltuvat yritystilat ovat pääosin täynnä. Vain toimistotilat ovat kokonaan ilman vuokralaisia. Alueella toimii nyt 9 yritystä ja 4 yhdistystä. Osa yrittäjistä on myös muuttanut koulutilalle asumaan.
Data Center- etabloitumisen tai toisen alueelle neuvotteluvaiheessa olevan teollisen toimijan sijoittumisen onnistuessa vuodelle 2020 asetettu työpaikkatavoite täyttyy.