Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A71001

Hankkeen nimi: Lean Startup - Ketterä kehittämisohjelma

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.2.2015 ja päättyy 31.1.2017

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Organisaatiotyyppi: Muu julkisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 0600598-8

Jakeluosoite: Sammonkatu 12

Puhelinnumero: +358 15 361 600

Postinumero: 50130

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.mikseimikkeli.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: NIITTUAHO-NASTOLIN MARJO JOHANNA

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: kehityspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: marjo.niittuaho-nastolin(at)mikseimikkeli.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358440361615

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Useat tutkimukset ja selvitykset ovat osoittaneet, että uusiin kasvuyrityksiin panostaminen on yhteiskunnalle elinehto työllisyyden sekä elinkeinorakenteen kannalta. Kasvuyrityksiä syntyy useille eri toimialoille. Erityisen kiinnostavia ovat osaamis- ja teknologiapohjaiset kasvuyritykset, joiden liikeidea on skaalautuva ja joissa on mahdollisuus kehittää kilpailuetu ja saavuttaa nopea kansainvälistyminen ja sitä kautta merkittävä kasvu.
Lean Startup – Ketterä kehittämisohjelma tukee uusia innovatiivisia teknologia-alojen kasvuyrityksiä. Ohjelmaan otetaan vuosittain mukaan 15 startup yritystä. Lean Startup tarjoaa työkaluja liiketoiminnan kestävän kasvun saavuttamiseen startup yrityksissä. Metodologia painottaa oppimisen tärkeyttä liiketoiminnan kehittymisessä. On tärkeää rohkeasti kokeilla asioita ja oppia virheistä, jotta kasvupolku on mahdollisimman nopeasti saavutettavissa.
Startup yritykselle ominaista on pyrkimys saavuttaa liiketoiminnassaan kasvua. Kun pyritään saavuttamaan kasvua, on tärkeää, että se tehdään oikealla tavalla. Kasvu, joka on saavutettu pelkästään sijoittajien ja maksettujen mainosten kautta ilman arvoa kasvattavaa tuotetta, ei ole liiketoiminnan kannalta arvokasta kasvua. Kolme asiaa vaikuttavat pääasiassa siihen kuinka nopeasti yritys kasvaa. Ensimmäinen asia on jokaisen asiakkaan tuottoisuus, toinen on uusien asiakkaiden hankkimisesta aiheutuvat kustannukset ja kolmas on se kuinka usein vanhat asiakkaat ostavat tuotteen uudelleen.
Lean Startup tarkoittaa ketterää ja “laihaa” yritystä, jonka toiminta perustuu jatkuvaan oppimiseen ja toiminnan kehittämiseen oppimisen perusteella. Lean Startup yrityksen kehittämisprosessi on iteratiivinen (toistuva), neljävaiheinen prosessi. Jokaisen kohdan pitää toistua mahdollisimman usein, jotta iteratiivinen -prosessi voisi toimia.
Lean Startup yrityksen iteratiivinen kehittämisprosessi on:
1. Ideoi ja tee oletukset
2. Rakenna tuote, joka täyttää minimivaatimukset
3. Mittaa pitivätkö ideaasi perustuvat oletukset paikkansa
4. Opi käytännön tuloksista ja muokkaa ideaa sen pohjalta

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Lean startup ohjelmalla on selkeä kohderyhmä. Kohderyhmän liikeideoiden valinnassa kiinnitetään huomiota siihen, että liikeidea liittyy älykkään erikoistumisen strategian mukaisiin toimialoihin ja liikeideoihin.
Kohderyhmään kuuluvat:
1. Hyvän kasvupotentiaalin omaavat UUDET osaamisintensiiviset yritykset
2. Korkeaa teknologiaa ja olemassa olevia innovaatioympäristöjä hyödyntävät UUDET teknologiayritykset

Hankkeeseen valittavien yritysten liikeideat ovat älykkään erikoistumisen strategian mukaisia. Mukaan lähtevistä, tiedossa olevista yrityksistä kaikki toteuttavat älykkään erikoistumisen strategian mukaista liiketoimintaa. Innovatiivisuus on myös yksi kriteeri hankkeeseen mukaan pääsemiselle. Digitaalinen tiedonhallinta, digitaalisuus tuotanto- ja palveluprosesseissa, teollinen internet, älykkäät koneet, vähähiilisyys ja kestävä kehitys ovat vahvasti esillä uusien startup yritysten liikeideoissa. Startup yrityksellä tarkoitetaan kasvuhaluista ja kansainvälistyvää alkavaa yritystä, juuri nämä tavoitteet ovat hankkeen kohdeyritysten päätavoitteina.

Lean Startup sopii kaikille, jotka ovat kehittämässä uutta palvelua, tuotetta tai prosessia. Se ei suinkaan rajoitu teknologia-alan startup-yrityksiin. Lean Startup -menetelmiä on menestyksekkäästi sovellettu myös julkisten palveluidean kehittämisessä. Olennaista on, että olosuhteet ovat epävarmat eikä kehitettävästä asiasta ole aiempaa kokemusta.

Lean Startup ohjelmaan osallistuvat yritykset (11 yritystä heti hankkeen alussa, seuraavat osallistuvat yritykset eivät ole vielä tiedossa, koska ne ovat perustettavia uusia yrityksiä). Kaikki yritykset toimivat älykkään erikoistumisen toimialoilla. Hankkeeseen valitaan vain yrityksiä, joiden liikeidea liittyy kehittyviin kärkialoihin ja joilla on mahdollisuus kansainvälistyä.
1. OiOi Collective Oy (älykkäät tilat, interaktiiviset pinnat)
2. Happo Solutions Oy, (rakennusten kosteuden ja lämpötilan valvontaan kehitetty pilvipalvelu, apuna käytetään tiedon keräämisessä kehittynyttä anturiteknologiaa, sähköisen tiedon hallinta ja jalostaminen hyötykäyttöön)
3. Luxhammar Oy, (puun lämpökäsittelyyn kehitetyt uunit, joiden ohjaus tapahtuu täysin digitaalisesti, teollinen internet, kestävä kehitys, myrkkyjen korvaaminen lämpökäsittelyllä)
4. Iotek Oy, ohjelmistokehitys, teollinen internet)
5. Gigglebug Entertainment Oy, (peli- ja animaatioala)
6. Hirel Oy, (uudet materiaalit rakentamiseen, teollisuuden terässäiliöiden uusiokäyttö kestävää kehitystä toteuttaen, patentoitu menetelmä, jolla säästetään materiaalia)
7. Visorc Oy, (energianmuunnin, kestävää kehitystä, vähähiilisyys)
8. Oivataito Oy, (pilvipalveluna toteutettu palvelu, jonka avulla kopiointi ja tuloskoneiden huolto- ja tarviketilaukset saadaan automaattisesti tavarantoimittajille, säästää logistiikkakustannuksia, vähähiilisyys, arjen digitaaliset ratkaisut)
9. Aika24 Oy (pilvipalveluna toteutettu ajanvarausjärjestelmä palveluntarjoajille, älykäs internet, arjen digitaaliset ratkaisut)
10. Verkkoverstas Oy (erilaisia pilvipalveluita, digitaalinen mainostoimisto)
11. Suomen Turvallisuusosaaminen Oy (robotiikkaa)
12. Pinesker Oy (mediayhtiö)
13. Sote 360 Oy (terveysteknologia)
14. Ensavetec Oy (cleantech, vähähiilisyys)
15. Visla Solutions Oy (digitaalisuus)
16. NWB Finland Oy (vähähiilisyys, ekologisuus, kierrätettävyys)
17. Start-Up Lions Oy (rahoitusyhtiö)
Yritysten sitoutuminen hankkeeseen on varmistettu osallistumistodistuksella.

Miktech Oy:n hallinnoimat startup -hankkeet ovat osoittaneet, että alueeltamme löytyy kasvupotentiaalin omaavia kasvuyrityksiä.

Maantieteellinen kohdealue on koko Etelä-Savo. Kohdeyritykset voivat olla Mikkelin, Pieksämäen ja Savonlinnan seutukunnista. Koska Mikkelin kaupunki on hankkeen osa-rahoittaja, odotetaan Pieksämäen ja Savonlinnan seuduilla toimivilta yrityksiltä Mikkelin kuntarahoituksen korvaavaa lisärahoitusta. Rahoitus voi olla yritysten kokonaan itse maksamaa rahoitusta tai kuntarahaa + yksityistä rahaa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Projektin aikana sekä osallistuvien yrittäjien että heitä palvelevien yrityskehittäjien osaaminen ja taidot kehittyvät. Ohjelmassa testataan ja pilotoidaan uusia yrityskehittämisen menetelmiä. Projektin aikana on tarkoitus selvittää, rajata ja kytkeä palveluihin sellaiset virtuaalipalvelut, jotka kokemusten perusteella tukevat parhaiten startup yritysten kasvua ja kehittämistä. Erilainen yhteistyö toimintaympäristön toimijoiden kesken tiivistyy ja kehittyy. Yrittäjien verkostoitumistaidot ja verkostot kasvavat sekä mahdollisuus saada pääomasijoitus parantuu huomattavasti.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 167 822

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 162 146

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 237 028

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 231 092

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen

Kunnat: Mikkeli, Pieksämäki, Puumala, Sulkava, Kangasniemi, Pertunmaa, Mäntyharju, Enonkoski, Rantasalmi, Hirvensalmi, Heinävesi, Savonlinna, Joroinen, Juva

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Sammonkatu 12

Postinumero: 50130

Postitoimipaikka: Mikkeli

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 40, joihin työllistyvät naiset 5

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 35.00, joihin työllistyvät naiset 6.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 20, joista naisten perustamia 5

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 6.00, joista naisten perustamia 1.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toimenpiteisiin voi osallistua sekä miehet, että naiset.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen tavoitteena on uusien yritysten synnyttäminen alueelle, teknologia-alan yritysten perustajat ovat pääsääntöisesti miehiä, hanke pyrkii kannustamaan myös naisia perustamaan korkean teknologian yrityksiä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 3
Hankkeessa käytetään digitaalisia aineistoja. Matkustamista on mahdollisimman vähän. Tilaisuudet/tapaamiset, jotka voidaan korvata virtuaalityökaluja hyödyntäen toteutetaan verkossa. Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 3
Hankkeessa käytetään digitaalisia aineistoja. Matkustamista on mahdollisimman vähän. Tilaisuudet/tapaamiset, jotka voidaan korvata virtuaalityökaluja hyödyntäen toteutetaan verkossa. Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 3
Hankkeella ei ole mitattavia ja todennettavia vaikutuksia tai vaikutuksia ei voida arvioida tässä vaiheessa. Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 3
Hankkeella ei ole mitattavia ja todennettavia vaikutuksia tai vaikutuksia ei voida arvioida tässä vaiheessa. Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 3
Hankkeella ei ole mitattavia ja todennettavia vaikutuksia tai vaikutuksia ei voida arvioida tässä vaiheessa. Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 10
Hankkeessa käytetään digitaalisia aineistoja. Matkustamista on mahdollisimman vähän. Tilaisuudet/tapaamiset, jotka voidaan korvata virtuaalityökaluja hyödyntäen toteutetaan verkossa. Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista. Teknologia-alan start-up yritysten liikeideat liittyvät usein materiaaleihin, jätteisiin, uusiutuvien energialähteiden käyttöön, kestävään kehitykseen, aineettomiin tuotteisiin ja palvelujen kehittämiseen, liikkumiseen ja logistiikkaan.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 10
Hankkeessa käytetään digitaalisia aineistoja. Matkustamista on mahdollisimman vähän. Tilaisuudet/tapaamiset, jotka voidaan korvata virtuaalityökaluja hyödyntäen toteutetaan verkossa. Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista. Teknologia-alan start-up yritysten liikeideat liittyvät usein materiaaleihin, jätteisiin, uusiutuvien energialähteiden käyttöön, kestävään kehitykseen, aineettomiin tuotteisiin ja palvelujen kehittämiseen, liikkumiseen ja logistiikkaan.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Hankkeen perustehtävä. Hanke edistää uusien yritysten perustamista sekä uusien työpaikkojen luomista maakunnassa. Lisäksi hanke tukee yritysten kykyä etsiä ja löytää osaavaa työvoimaa yritysten tarpeisiin.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 9 10
Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista. Teknologia-alan start-up yritysten liikeideat liittyvät usein materiaaleihin, jätteisiin, uusiutuvien energialähteiden käyttöön, kestävään kehitykseen, aineettomiin tuotteisiin ja palvelujen kehittämiseen, liikkumiseen ja logistiikkaan.
Liikkuminen ja logistiikka 10 10
Hankkeessa käytetään digitaalisia aineistoja. Matkustamista on mahdollisimman vähän. Tilaisuudet/tapaamiset, jotka voidaan korvata virtuaalityökaluja hyödyntäen toteutetaan verkossa. Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista. Teknologia-alan start-up yritysten liikeideat liittyvät usein materiaaleihin, jätteisiin, uusiutuvien energialähteiden käyttöön, kestävään kehitykseen, aineettomiin tuotteisiin ja palvelujen kehittämiseen, liikkumiseen ja logistiikkaan.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Hankkeella edistetään uusien yritysten perustamisesta, hankkeen avulla luodaan uusia työpaikkoja ja edistetään hyvinvointia maakunnassa. Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista.
Tasa-arvon edistäminen 4 10
Hanke kannustaa myös naisyrittäjyyteen. Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 10
Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista.
Kulttuuriympäristö 0 10
Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista.
Ympäristöosaaminen 3 10
Hankkeella vaikutetaan ympäristöosaamisen lisääntymiseen maakunnassa. Hankkeen vaikutukset ovat välillisiä, riippuen perustettavien yritysten toimialoista ja liikeideoista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Useat tutkimukset ja selvitykset ovat osoittaneet, että uusiin kasvuyrityksiin panostaminen on yhteiskunnalle elinehto työllisyyden sekä elinkeinorakenteen kannalta. Kasvuyrityksiä syntyy useille eri toimialoille. Erityisen kiinnostavia ovat osaamis- ja teknologiapohjaiset kasvuyritykset, joiden liikeidea on skaalautuva ja joissa on mahdollisuus kehittää kilpailuetu ja saavuttaa nopea kansainvälistyminen ja sitä kautta merkittävä kasvu.
Lean start-up ohjelma on tukenut uusia ja innovatiivisia teknologia-alojen yhtiöitä.Lean metodologia painottaa oppimisen tärkeyttä liiketoiminnan kehittymisessä. On tärkeää rohkeasti kokeilla asioita ja oppia virheistä, jotta kasvupolku on mahdollisimman nopeasti saavutettavissa.
Lean Startup tarkoittaa ketterää ja “laihaa” yritystä, jonka toiminta perustuu jatkuvaan oppimiseen ja toiminnan kehittämiseen oppimisen perusteella. Lean Startup yrityksen kehittämisprosessi on iteratiivinen (toistuva), neljävaiheinen prosessi. Jokaisen kohdan pitää toistua mahdollisimman usein, jotta iteratiivinen -prosessi voisi toimia.
Lean Startup yrityksen iteratiivinen kehittämisprosessi on:
1. Ideoi ja tee oletukset
2. Rakenna tuote, joka täyttää minimivaatimukset
3. Mittaa pitivätkö ideaasi perustuvat oletukset paikkansa
4. Opi käytännön tuloksista ja muokkaa ideaa sen pohjalta.
Ohjelma on ollut tukemassa 17 start-up yritystä. Lean start-up ohjelma on tarjonnut työkaluja kestävän kasvun tukemiseen. Kahden vuoden ajan ohjelmassa mukana olevat yritykset ovat synnyttäneet 35 uutta työpaikkaa. Ohjelma on auttanut yrityksiä rahoituksen hakemisessa. Yhteensä rahoitushakemuksia on jätetty lähes kahden miljoonan euron edestä eri rahoittajille..