Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A71002

Hankkeen nimi: Export - koulutusviennin kehittäminen

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2015 ja päättyy 31.12.2017

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Etelä-Savon Koulutus OY

Organisaatiotyyppi: Ammatillinen oppilaitos

Y-tunnus: 2249317-6

Jakeluosoite: PL 304

Puhelinnumero: 015-2215111

Postinumero: 50101

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.esedu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Riikka Oittinen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Koulutusvientivastaava

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: riikka.dillstrom(at)esedu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447115941

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Koulutusvienti on ollut vaihtelevasti kansallisen tason otsikoissa vuodesta 2010 alkaen. Keskustelu on kuitenkin toistaiseksi painottunut korkeakoulujen viennin esteisiin. Suomalaisen toisen asteen ammatillisen koulutuksen vientipotentiaali ja mahdolliset toimintamallit ovat vasta hiljattain nousseet julkiseen keskusteluun. Etelä-Savon ammattiopisto Esedu on käynnistänyt koulutusvientiä vuodesta 2011 alkaen ja varsinainen myyntitoiminta alkoi ensimmäisten kauppojen synnyttyä vuonna 2013. Esedun Venäjä-yhteistyön kehittäminen alkoi järjestelmällisesti vuonna 2011, kun Esedulla käynnistettiin EAKR-rahoitteinen Eastway-kehittämishanke. Hankkeen tavoitteena oli oppilaitos- ja yrityskumppaniverkoston kokoaminen Venäjälle, opiskelijavaihdon edellyttämän dokumenttipatteriston luominen sekä itse Venäjälle suuntautuvan opiskelijavaihdon käynnistäminen. Hankkeen kuluessa oppilaitos- ja muiden yhteistyötahojen osalta kävi pian selväksi, että venäläisiä kiinnosti yhteinen kilpailutoiminta sekä suomalaisen koulutusosaaminen hankkiminen. Eastway-hankkeen päättymisen jälkeen opiskelijavaihto vakiinnutettiin osaksi oppilaitoksen normaalia toimintaa ja sitä hoidetaan kv-yksiköstä. Kilpailutoiminnan ja koulutusviennin kehittämiseksi käynnistetiin Eastway 2 -hanke, jonka kaksivuotisen toiminta-ajan jälkeen kilpailutoiminnan organisointi on siirtynyt koulutusaloille. Esedu on vuoden 2015 alusta vakiinnuttanut koulutusviennin osaksi oppilaitoksen työelämäpalvelujen toimintaa vakinaistamalla koulutusvientiasiantuntijan oppilaitoksen henkilöstöön.

Esedun koulutusviennin ensisijainen kohdemaa on Venäjä. Venäjä oli ja on strategisesti luonnollinen suunta eteläsavolaiselle koulutustoimijalle, koska maakunnan viranomaiset sekä koulutus- ja kehittämisorganisaatiot ovat jo pitkään tehneet hyvää yhteistyötä venäläisten kanssa ja saaneet Venäjän puolelta hyviä kumppanuuksia. Suomalaista toisen asteen koulutusta myös arvostetaan Venäjällä erityisesti sen vetovoimaisuuden, käytännönläheisyyden, konkreettisten oppimisympäristöjen ja työelämäläheisyyden takia. Pisimmällä Esedun koulutusviennin saralla ovat tekniikan alat, joista erityisesti rakennusala ja kuljetuslogistiikka-ala herättävät jatkuvaa mielenkiintoa Venäjällä. Metsäalalla on myös paljon potentiaalia. Erityisesti keväällä 2014 tapahtuneen Venäjän yhteiskuntakehityksen äkillisen suunnanmuutoksen takia kartoitetaan Venäjän lisäksi myös muita suuntia, kuten esim. Kazakstan, Valko-Venäjä, Tsekki, Slovakia.

Jotta voisimme vastata meille Venäjältä tuleviin tarjouspyyntöihin ja asiakkaan tarpeisiin, tarvitsemme koulutusviennin tueksi omaa oppilaitosta laajemman eri oppilaitosten ja yritysten edustajista koostuvan kouluttajaverkoston. Tyypillistä Venäjältä tuleville tarjouspyynnöille on isot volyymit ja todella lyhyt reagointiaika. Verkostona toimien pystymme tarjoamaan paremmin ammattitaitoisia koulutuspalveluja. Venäjällä toimii koulutusalojen taustalla oppilaitosten ohella erittäin vahva sektorihallinto sekä ao. toimialan yritykset, eli eräänlainen kolmijalka, joiden yhteisen toimintakulttuurin ja koulutustarpeiden ymmärtäminen auttaa koulutusviennin kanavien avaamisessa. Esim. logistiikka-alalla on päästy sopimuksiin asti suoraan sektorihallinnon kanssa ja koulutuksen ostajina voivat toimia suomalaisittain epätyypilliset tahot, esim. nk. itsesäätelevät organisaatiot.

Koulutuksen myynti vaatii laadukkaita tuotteita ja niiden markkinointia. Venäjällä toimitaan venäjän kielellä, joten kaikki koulutusohjelmat sekä markkinointi- ja koulutusmateriaalit on oltava venäjänkielisiä. Venäläiset käyttävät internettiä ja sosiaalista mediaa todella paljon, joten on syytä ottaa käyttöön sähköiset markkinointikanavat. Venäjänkieliset nettisivut on pidettävä sisällöltään ajan tasalla ja ulkoasultaan myyvinä. Myös sosiaalinen media on todettu tehokkaaksi, joustavaksi ja tavoittavaksi kanavaksi. Toisaalta venäläiset arvostavat edelleen myös henkilökohtaista kontaktia, mikä tarkoittaa matkustamista puolin ja toisin.

Hankkeen toimenpiteet jaetaan kolmeen kehittämiskokonaisuuteen:

1) Koulutuksen tuottajien verkostoyhteistyön rakentaminen, alkaen syksyllä 2015 - kestää koko hankkeen ajan

Jotta Esedu pystyy operoimaan koulutuspalvelujen tuottajana Venäjällä ja vastaamaan venäläisten ostajien tarpeisiin, luodaan tällä hankkeella koulutuksen järjestäjien yhteinen asiantuntija/opettajaverkosto. Lisäksi rakennetaan verkostoyhteistyötä alueen yritysten kanssa, jotta voisimme käyttää yritysten asiantuntijoita myös kouluttajina. Yritysten edustajille tarjotaan hankkeen toimesta tukea kouluttajana toimiseen.

Muut kouluttajaverkostoon mukaan tulevat ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat alustavan suunnitelman mukaan esim. Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Savon koulutuskuntayhtymä, Ylä-Savon ammattiopisto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Kouvolan seudun ammattiopisto, Saimaan ammattiopisto, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto sekä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä.

2) Toimialakohtaisen toimintaympäristöyhteistyön ja -osaamisen kehittäminen, v. 2016 alusta alkaen

Hankkeessa syvennetään Esedun koulutusalojen toimialakohtaista yhteistyötä ja verkostoja Venäjällä toimivien vastaavien toimialojen kanssa. Kokemustemme mukaan venäläinen yhteiskunta toimii ylhäältä alas ja asioita kannattaa usein lähestyä hallinnon kautta. Esim. kuljetusalalla vahvoja toimijoita ovat koulutusalan organisaatioiden lisäksi kuljetusalaa säätelevä hallinto ja yrityskenttä. Venäläisen yhteiskunnan toimintajärjestelmän ymmärtäminen auttaa meitä löytämään potentiaalisen asiakkaan ja myymään oikeaa tuotetta.

Yhteistyötä tarvitaan henkilökohtaisten kontaktien luomiseen sekä osallistumiseen Venäjällä yleisiin seminaareihin ja konferensseihin, jotka poikivat tunnettuuden lisäksi yhteydenottoja ja myyntineuvotteluja.

3) Markkinoinnin kehittäminen sähköisiä markkinointikanavia hyväksi käyttäen, syksystä 2016 alkaen

Internet ja sosiaalinen media ovat nykypäivänä tehokas markkinointikanava Venäjälle päin. Venäjänkieliset nettisivut on pidettävä sisällöltään ajan tasalla sekä ulkoasultaan myyvinä, ja sosiaalinen media on tehokkaana, joustavana ja tavoittavana kanavana otettava käyttöön. Tavoitteena on myös oppia käyttämään Venäjällä suosituinta hakukonetta Yandexia ja sosiaalista mediaa vKontaktea.

Hankkeen tuloksena syntyy Suomen ensimmäinen ammatillisen koulutuksen kouluttajaverkosto ja myyntiorganisaatio Venäjälle suuntautuvan koulutusmyynnin tarpeisiin. Vastaavia verkostoja on rakennettu esim. Lähi-Itään isojen koulutuksenjärjestäjien toimesta. Esedu on valtakunnan mittakaavassa edelläkävijä Venäjälle suuntautuvan viennin osalta ja tämän hankkeen tuella asemaa vahvistetaan entisestään. Esedun henkilöstön Venäjä-osaaminen vahvistuu oman toimialan osalta.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä on erityisesti Esedun kaikki vientipotentiaalia omaavat koulutusalat- ja niiden henkilöstö, joiden koulutuksen tuotteistamis- ja toteuttamisosaamista sekä -edellytyksiä parannetaan. Työelämäpalveluille ja oppilaitoksen markkinointitiimille hanke tarjoaa mahdollisuuden kehittää Venäjälle suuntautuvan markkinoinnin osaamista.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Muut kouluttajaverkostoon mukaan tulevat ammatillisen koulutuksen järjestäjät, alustavan suunnitelman mukaan esim. Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Savon koulutuskuntayhtymä, Ylä-Savon ammattiopisto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Kouvolan seudun ammattiopisto, Sampo Ammattopisto, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto sekä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 106 378

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 100 054

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 177 298

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 166 758

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin

Kunnat: Mäntyharju, Hirvensalmi, Pertunmaa, Kangasniemi, Puumala, Mikkeli

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Esedun opettajille on tehty kysely kansainvälistymisvalmiuksista ja tämän kyselyn tuloksena erityisesti miesopettajat kokivat, että kielitaito ja vieraiden kulttuurien tuntemukseen kaivattaisiin lisää tukea. Tässä hankkeessa on huomioitu, että kansainvälisissä hankkeissa mukana olevat opettajat tarvitsevat lisätukea ja ohjausta, jota tässä hankkeessa projektipäällikkö tarjoaa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
On huomioitu hankkeen sisältöjä suunniteltaessa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 5
Kestävä kehitys on huomioitu ammatillisen koulutuksen opetussisällöissä Suomessa, joten koulutusviennin kautta ao. tietotaitoa voidaan siirtää myös asiakkaille.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 2
Kestävä kehitys on huomioitu ammatillisen koulutuksen opetussisällöissä Suomessa, joten koulutusviennin kautta ao. tietotaitoa voidaan siirtää myös asiakkaille.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hanketoiminnalla ei vaikutusta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hanketoiminnalla ei vaikutusta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hanketoiminnalla ei vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 4
Kestävä kehitys on huomioitu ammatillisen koulutuksen opetussisällöissä Suomessa, joten koulutusviennin kautta ao. tietotaitoa voidaan siirtää myös asiakkaille.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 3
Kestävä kehitys on huomioitu ammatillisen koulutuksen opetussisällöissä Suomessa, joten koulutusviennin kautta ao. tietotaitoa voidaan siirtää myös asiakkaille.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 3
Kestävä kehitys on huomioitu ammatillisen koulutuksen opetussisällöissä Suomessa, joten koulutusviennin kautta ao. tietotaitoa voidaan siirtää myös asiakkaille.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 3
Koulutusviennissä kehitettävät tuotteet ovat aineettomia.
Liikkuminen ja logistiikka 2 3
Kestävä kehitys on huomioitu ammatillisen koulutuksen opetussisällöissä Suomessa, joten koulutusviennin kautta ao. tietotaitoa voidaan siirtää myös asiakkaille.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 1
Koulutuksen kautta myös ihmisten työllistymisedellytykset paranevat ja hyvinvointi lisääntyy
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Koulutuksen kautta myös ihmisten työllistymisedellytykset paranevat ja hyvinvointi ja tasa-arvo lisääntyy.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 3
Koulutuksen kautta myös ihmisten työllistymisedellytykset paranevat ja hyvinvointi ja tasa-arvo lisääntyy.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutusta hanketoiminnalla.
Ympäristöosaaminen 2 3
Kestävä kehitys on huomioitu ammatillisen koulutuksen opetussisällöissä Suomessa, joten koulutusviennin kautta ao. tietotaitoa voidaan siirtää myös asiakkaille.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Export-hankkeen tavoitteina oli koota Suomen ensimmäinen ammatillisen koulutuksen kouluttajaverkosto ja myyntiorganisaatio Venäjälle suuntautuvan koulutuksen myynnin tarpeisiin, kehittää Esedun eri alojen henkilöstön osaamista suhteessa Venäjään ja koulutuksen vientiin sekä vahvistaa Esedun valtakunnallista edelläkävijän asemaa Venäjälle suuntautuvassa koulutusviennissä.

Hankkeen tavoitteet saavutettiin erinomaisesti. Hankkeen aikana koottiin suomalainen ammatillisen koulutuksen kouluttajaverkosto ja myyntiorganisaatio Venäjälle suuntautuvan koulutuksen myynnin tarpeisiin. Esedun eri alojen opettajien ja asiantuntijoiden osaaminen suhteessa Venäjään ja koulutuksen vientiin kehittyi ja Esedun asema valtakunnallisena edelläkävijänä Venäjälle suuntautuvassa koulutusviennissä vahvistui. Esedu sai avattua myös Kazakstanin koulutusvientimarkkinat.

Hankkeen tuloksena syntyi suomalainen ammatillisen koulutuksen kouluttajaverkosto Venäjälle suuntautuvan koulutuksen myynnin tarpeisiin.
Esedu loi hankkeen aikana yhteistyökumppaneiden rekisterin, josta löytyvät verkoston toimijoiden tarjoamat koulutuspalvelut sekä asiantuntijat ja opettajat. Hankkeen tuloksena löydettiin Esedulle kouluttajakumppaneita lähes kaikille niille toimialoille, jotka ovat olleet keskusteluissa venäläisten kumppaneiden kanssa. Yhteistyölle laadittiin sopimusluonnokset ja prosesseista sovittiin. Jo hankkeen aikana verkoston toimivuutta päästiin pilotoimaan Esedun järjestäessä ammattitaitokilpailuvalmennuksia venäläisille toimijoille. Valmennuksiin liittyvä myyntityö ja valmennusten toteutukset tehtiin kokonaisuudessaan Esedun omalla rahoituksella.

Hankkeen aikana Esedu verkostoitui ammatillisten tutkintojen ja niiden osien myynnin kokeiluluvan saaneiden oppilaitosten kanssa. Loppuvuodesta 2016 Esedu sai Opetushallitukselta kymmenen muun koulutuksenjärjestäjän tavoin ammatillisten tutkintojen viennin kokeiluluvan tiettyihin tutkintoihin ja niiden osiin. Tästä alkoi systemaattinen alakohtainen verkottuminen muiden kokeiluluvan saaneiden koulutuksenjärjestäjien kanssa. Yhteistyöhön on kuulunut mm. vietävien tutkintojen perusteiden muokkaustyötä. Esedu on osallistunut koulutusvientikokeilun koordinointihankkeen VETFI:n työpajoihin, seminaareihin ja muihin tapaamisiin, joissa on vaihdettu kokemuksia tutkintoviennistä ja verkostoiduttu muiden koulutusvientitoimijoiden kanssa. Lisäksi hankkeen aikana on käyty yhteistyöneuvotteluja mm. Jyväskylän ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulujen, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n, Etelä-Savon ELY-keskuksen sekä yritysedustajien kanssa.

Hankkeessa levitettiin tietoa Venäjästä ja Venäjän kanssa tehtävän yhteistyön erityispiirteistä Esedun johdolle, eri alojen koulutuspäälliköille, opettajille ja asiantuntijoille. Hankkeen aikana useita kymmeniä henkilöstön edustajia osallistui koulutusvientitoimintaan asiantuntijoina eri tapahtumissa kuten kilpailumatkoilla, seminaareissa, konferensseissa ja yhteistyöneuvotteluissa venäläisten kanssa. Esedu kutsui venäläisiä vastavuoroisesti osallistumaan Esedussa järjestettyihin ammattitaitokilpailuihin. Esedun henkilöstö osallistui aktiivisesti oppilaitoksen ja eri alojen sekä suomalaisen koulutusjärjestelmän esittelyyn venäläisten tutustumisvierailujen yhteydessä. Edellä mainitut toiminnot ovat tuoneet Esedulle useita uusia yhteydenottoja ja verkostoja hankkeen aikana. Esedun henkilöstön tietoisuus Venäjästä, sen koulutusjärjestelmästä sekä oman alansa käytänteistä Venäjällä kasvoi merkittävästi ja hankkeella on tätä kautta vaikuttavuutta yhteistyön jatkumiseen.

Hanketoiminnan kautta toimialakohtainen toimintaympäristöyhteistyö Venäjän kanssa on kehittynyt erinomaisesti. Yhteistyöorganisaatioiden joukossa on tällä hetkellä noin kolmisenkymmentä venäläistä ammatillista oppilaitosta ja yliopistoa. Lisäksi kumppaneina on mm. koulutusalan alueellisia hallinto-organisaatioita sekä alakohtaisia kehittämisorganisaatioita. Koulutusalan kumppaneiden lisäksi Esedulla on yhteyksiä venäläisiin yrityksiin sekä useampaan alakohtaiseen yrityksiä ja koulutuslaitoksia yhdistävään yhteenliittymään ja katto-organisaatioon.

Hankkeen aikana Esedun asema valtakunnallisena edelläkävijänä Venäjälle suuntautuvassa koulutusviennissä on vahvistunut huomattavasti. Esedulla on erittäin laaja yhteistyöverkosto Venäjällä ja Kazakstanissa. Esedu on Venäjällä erittäin tunnettu ja laadukas toimija. Esedun toiminta venäläisten kumppaneiden kanssa on erittäin aktiivista. Esedu saa jatkuvasti osallistumis- ja puhujakutsuja seminaareihin ja konferensseihin Venäjälle. Ammattitaitokilpailutoiminta venäläisten oppilaitosten kanssa on erittäin aktiivista. Myös hankkeessa luotu kotimainen oppilaitosverkosto hyötyy jatkossa Esedun saamista ja koordinoiduista koulutustilauksista, jotka toteutetaan eri puolilla Suomea, ja näin suomalainen laadukas koulutus saa tunnettuutta laajemminkin.

Hankkeessa kehitettiin sähköistä markkinointia. Esedun venäjänkieliset nettisivut uusittiin sisällöllisesti ja markkinoinnillisesti. Hankkeessa saadun tiedon perusteella sähköisiä välineitä tarkasteltiin tarvelähtöisesti ja kokeiluluvan myötä palveluihin lisättiin mm. myytävät tutkinnot ja osatutkinnoista. Sähköisiä kanavia arvioitiin ja priorisoitiin ja sosiaalisen median kanavista vKontakteen luotiin Esedun oma sivu. vKontakten käyttöä markkinointivälineenä tehostettiin. vKontaktessa toteutettiin vuoden 2017 aikana kaksi markkinointikampanjaa metsä- ja rakennusalalla. Metsä- ja rakennusalan kampanjoiden avulla Esedu sai lisää näkyvyyttä Venäjän sähköisillä markkinoilla ja kampanjat ohjasivat lisää kävijöitä Esedun venäjänkielisille nettisivuille.