Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A71117

Hankkeen nimi: TEKNO2015

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.11.2015 ja päättyy 30.9.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kokkolanseudun Kehitys Oy

Organisaatiotyyppi: Muu julkisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 1798904-6

Jakeluosoite: Ristirannankatu 1

Puhelinnumero: 06-8243400

Postinumero: 67100

Postitoimipaikka: Kokkola

WWW-osoite: http://www.kosek.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: PESOLA ANNE MAARIT

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anne.pesola(at)kosek.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044-7809097

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen taustalla on Ketek Oy:n toteuttama Teknologiansiirto 2015-hanke, jossa on kehitetty tuotannollisten yritysten teknologian kehittämiseen palvelukonseptimalli, jolla tuetaan ja mahdollistetaan kasvuhakuisten yritysten teknologia- ja /tai markkinalähtöinen nopea ja kustannustehokas kasvu ja siihen liittyvien riskien hallinta. Palvelukorttimalli perustuu ns. 5 s ajatteluun perustuvaan malliin.
Keski-Pohjanmaan teknologiateollisuus on jakautunut neljään pääosaan: metalli ja konepaja, rakennus ja tekninen palvelu sekä veneteollisuus. Suurin osa metalli- ja konepajayrityksistä toimii alihankkijana alueelliselle ja kansalliselle prosessiteollisuudelle tai infralle. Muutamilla yrityksillä on omia tuotekokonaisuuksia, jotka he onnistuneesti markkinoivat myös kansavälisesti. Kuvaavaa on myös yrityksien oma kärkiosaaminen ja valmius toimia suurteollisuuden vaativissa oloissa, mikä usein nostavaa yritykset erittäin korkealle tasolle myös kansanvälisessä vertailussa. Hankkeen tavoitteena on TKI-toiminnan vahvistaminen, jalostusasteen nosto ja tuotteistaminen sekä verkostojen vahvistaminen klustereiksi. Tavoitteena on lisäksi yritysten ICT-käytön lisääminen, kansainvälisyys,turvallisuus ja kunnossapito sekä mahdollisesti uuden liiketoiminnan synnyttäminen ja kehittäminen.Tulevaisuudessa etenkin metalli- ja teknologiateollisuus on mukautumispaineiden alla. Tuotteet älyllistyvät ja teknologia kehittyy. Mikäli alueen alihankintayritykset pääsevät mukaan tähän kehitykseen, tältä saralta saattaa nousta uusia kasvuyrityksiä alueelle.
Hankkeen toimenpiteinä käydään läpi 100 yritystä ja haastatteluiden sekä palvelukorttimallin avulla autetaan yrityksiä huomaamaan teknologiset kehittämistarpeet ja olemaan mukana laadun ja prosessien kehittämisesä sekä valmistusprosessien tehostamisessa. Uusien teknologiaratkaisujen etsiminen ja tiedon välittäminen yrityksiin on välttämätöntä pk-yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi. Digitalisaatio ja teollisen internetin mahdollisuuksien hyödyntäminen alihankintaprosesseissa lisääntyy jatkuvasti ja alueen pk-yritysten on kyettävä luomaan valmiudet olla mukana näissä prosesseissa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä on Keski-Pohjanmaan teknologiateollisuus eli prosessi- ja kemianteollisuuteen, metalli- ja konepaja, venealaan, rakennusala ja tekninen palvelu. Uusina klustereina ovat muotoutumassa cleantec (asumisen cleantech) ja life-sciences.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välilliset kohderyhmät ovat alueen koulutusorganisaatiot sekä asiantuntijayritykset, jotka voivat tarjota osaamistaan teknologian kehittämishankkeissa yrityksissä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 284 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 252 721

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 355 001

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 315 901

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Keski-Pohjanmaa

Seutukunnat: Kokkolan, Kaustisen

Kunnat: Kokkola, Veteli, Kaustinen, Kannus, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Halsua

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Ristirannankatu 1

Postinumero: 67100

Postitoimipaikka: Kokkola

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 11.00, joihin työllistyvät naiset 4.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on sukupuolineutraali. Palvelua tarjotaan kaikille teknologian kehittämisestä kiinnostuneille yrityksille, niin nais- kuin miesyrittäjille.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Hanke on sukupuolineutraali. Palvelua tarjotaan kaikille teknologian kehittämisestä kiinnostuneille yrityksille, niin nais- kuin miesyrittäjille
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali. Palvelua tarjotaan kaikille teknologian kehittämisestä kiinnostuneille yrityksille, niin nais- kuin miesyrittäjille

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeelle on ollut selkeä kysyntä Ketekin toiminnan alasajon jälkeen. Toiminta on ollut uutta ja tuonut lisäarvoa Kosekille ja samalla on haettu myös uudenlaista toimintamallia sekä uusinta teknologista tietämystä eri toimialoille. Hankkeen toiminta jatkuu Kosekin normaalina toimintana. Hankkeen avulla on löydetty myös uusia asiantuntijaverkostoja alueen yrityksille. Hankkeen tavoitteissa oli hankesuunnitelman mukaisesti TKI-toiminnan vahvistaminen, jalostusasteen nosto ja tuotteistaminen sekä verkostojen vahvistaminen klustereiksi, lisäksi yritysten ICT-käytön lisääminen ja kansainvälistyminen sekä mahdollisesti uuden liiketoiminnan synnyttäminen ja kehittäminen. Näihin tavoitteisiin päästiin hyvin käsiksi. TKI-toimintaa nostettiin useassa yrityksessä tuomalla lisää tietoa tuotekehitys ja innovaatiotoiminnan eri rahoitusvaihtoehdoista. TKI-toimijoista tuotiin esille useita kansallisia oppi- ja tutkimuslaitoksia sekä TKI-palvelua tarjovia yrityksiä. Jalostusasteen nostoon ja tuotteistamiseen liittyen järjestettiin tapahtumia, joissa välitettiin uutta tietoa ja tuotiin toimijoita tapahtumiin mukaan verkostojen vahvistamiseksi. ICT käytön lisäämiseksi tuotiin kehittämisneuvonnassa esiin sähköisiä työkaluja, joilla yrityksen toimintaa voidaan ohjata, resurssoida ja johtaa tehokkaammin. Kansainvälistymisen nostamiseksi olimme usean yrityksen kanssa yhteydessä Business Finlandin asiantuntijoihin, jotka edistivät yritysten kansainvälistymistä kohdemaissa. Hankkeen toimenpiteinä hankesuunnitelmaassa määriteltiin 100 yrityksen läpikäynti ja haastattelu sekä palvelukorttimallin avulla yritysten auttaminen huomaamaan teknologiset kehittämistarpeet ja myös muiden yrityksen prosessien kehittämisen tarpeet. Hankeessa haastateltiin ja käytiin läpi yrityksen tilannekuvaus 121 yritykselle ja niistä 65 yritykselle tehtiin kehittämissuunnitelma kasvuun tai kansainvälistymiseen. Kehittämissuunnitelma analysoi yrityksen nykytilanteen ja neuvoi kehittämisen suuntaa sekä tarjosi yhteyksiä toimijoihin, joiden kanssa yrityksen kehitystä voisi viedä eteenpäin.