Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A71143

Hankkeen nimi: 6Aika: Avoin kaupunkimalli avoimena innovaatioalustana

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.12.2015 ja päättyy 28.2.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: PL 8000

Puhelinnumero: 0294 480 000

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulun yliopisto

WWW-osoite: http://www.oulu.fi/yliopisto

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: OJALA TIMO KULLERVO

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Professori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: timo.ojala(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405676646

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeella haetaan ratkaisua kaupunkien käyttämien suljettujen paikkatietojärjestelmien aiheuttamiin ongelmiin: kaupungit ja niiden yhteistyökumppanit ovat liian riippuvaisia suljetuista paikkatietojärjestelmistä ja niiden toimittajista, ja avoimien rajapintojen puuttuminen paikkatietojärjestelmistä estää niiden hyödyntämisen avoimessa innovaatiossa muiden osapuolten toimesta. Hankkeen tavoitteena on kehittää avoimeen yhteiskäyttöiseen 3D-kaupunkimalliin perustuva avoin innovaatioalusta. Siinä käytettävä avoin ja laajennettava tietomalli tekee alustan päälle toteutettavista sovelluksista ja niiden tarjoajista riippumattomia suljetuista paikkatietojärjestelmistä ja niiden suljetuista tietomalleista. Syntyvä avoin alusta mahdollistaa avoimeen vuorovaikutteiseen 3D-kaupunkimalliin perustuvien sovellusten ja palvelujen kehittämisen yritysten, tutkimus- ja koulutuslaitosten, kaupunkien, kaupunkilaisten ja kolmannen sektorin toimesta. Avoimen alustan tarjoamia mahdollisuuksia pilotoidaan pilottialueilla, joista rakennetaan avoimet vuorovaikutteiset 3D-kaupunkimallit ja kehitetään ja koestetaa niiden tarjoamia mahdollisuuksia havainnollistavia prototyyppipalveluja.

Hankkeen odotetut tulokset ovat: referenssitoteutus paikkatietojärjestelmien julkaisemisesta yhdessä kaupunkitilan 3D-virtuaalimallin kanssa avoimena yhteiskäyttöisenä 3D-kaupunkimallina; referenssitoteutus avoimesta virtuaalikaupunki alustasta, joka tarjotaan yritysten, tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden, kaupunkien ja kaupunkilaisten käyttöön uusien palveluinnovaatioiden kehittämistä varten; pilottialueiden toteutukset (3D-virtuaalimallit, yhteiskäyttöiset 3D-kaupunkimallit, protototyyppisovellukset); uutta tietoa yritysten, tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden, kaupunkien ja kaupunkilaisten vaatimuksista ja tarpeista yhteiskäyttöisille 3D-kaupunkimalleille;
uutta tietoa avoimien yhteiskäyttöisten 3D-kaupunkimallien tarjoamista mahdollisuuksista yrityksille, tutkimus- ja koulutusorganisaatioille, kaupungeille ja kaupunkilaisille; ja uusia toimintatapoja avoimien yhteiskäyttöisten 3D-kaupunkimallien hyödyntämisessä yritysten, tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden, kaupunkien ja kaupunkilaisten jokapäiväisessä toiminnassa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinainen kohderyhmä ovat yritykset ja tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, jotka hyödyntävät avoimia innovatiivisia virtuaalialustoja ja 3D-kaupunkimalleja ydintoiminnassaan ja uusien sovellusten ja palvelujen kehittämisessä ja tarjoamisessa.

Vuonna 2013 3D- ja 4D-teknologiamarkkinoiden globaali liikevaihto oli 93 miljardia euroa ja sen odotetaan kohoavan 279 miljardiin vuonna 2018 ja lähes 500 miljardiin vuoteen 2020, markkinoiden odotetun vuosittaisen kasvuprosentin ollessa 26,7 vuosina 2014–2020. Vuoden 2013 liikevaihdosta suurin osuus oli 3D-mallinnuksella. 3D-skannauksen (eli laserkeilauksen) ja muiden visualisointiteknologioiden kehityksen oletetaan jatkuvan niin, että alan markkinat kasvavat noin 10 miljardiin suuruisiksi vuoteen 2018. Laserkeilauksen markkinoiden kasvuvauhti on 15.4%/v. Eli virtuaalimallit ja 3D-kaupunkimallit ovat pohjana uusien ratkaisujen kaupalliseen hyödyntämiseen ja kohottavat alueiden valmiuksia tutkimuksen ja innovoinnin osaamisen kehittämi­seen ja teknologiseen muutokseen. 3D-teollisuuden kehitys tarvitsee edistynyttä teknologiaa ja innovaatioita. Tutkimuksen rooli alan teollisuuden tukemisessa on merkittävä. Geodeettisen laitoksen, Oulun ja Aalto-yliopiston 3D-mallinnuksen ja virtuaalimaailmojen tutkimusryhmän työn tuloksia on käytetty useilla teollisuudenaloilla, kuten arkkitehtuurissa, metsä- ja maataloudessa, viihdeteollisuudessa, turvallisuudessa, rakentamisessa sekä auto- ja liikenneteollisuudessa. Tammikuussa 2015, Tasavallan presidentti jakoi mikroyritysten sarjan laatupalkinnon SharperShape Oy:lle, joka perustuu paljolti FGI:n vetämän huippuyksikön teknologiaan. Kahdessa vuodessa yritys työllistää kohta yli 20 henkeä. FGIn huippuyksikön tutkimuksen aikaisempi vaikuttavuus Suomessa on 20-30M€/v (kansallinen laserkeilaus ja metsien laserkeilaus).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välilliset kohderyhmät ovat kaupunkien virkamiehet, päätöksentekijät ja kaupunkilaiset, jotka käyttävät avoimien yhteiskäyttöisten 3D-kaupunkimallien avulla toteutettuja sovelluksia ja palveluja.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 465 123

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 415 468

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 694 216

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 620 105

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Uusimaa, Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Helsingin, Oulun

Kunnat: Vantaa, Espoo, Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 10, joihin työllistyvät naiset 5

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on sukupuolineutraali.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Hanke on sukupuolineutraali.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 2
Hankkeessa kehitettävä tekniikka soveltuu hyvin lämpökuvaukseen sisä- ja ulkotiloissa ja siten energiatehokkuuden optimointiin. Hankkeessa kehitettävät virtuaaliset palvelut vähentävät fyysisen kaupunkitilan kuormitusta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 1 1
Hankkeessa kehitettäviä mittausmenetelmiä voidaan hyödyntää luonnon monimuotoisuuden dokumentoinnissa.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 1 1
Hankkeessa luotava virtuaalinen 3D-kaupunkimalli ja sen avulla tarjottavat virtuaaliset palvelut vähentävät fyysisen kaupunkitilan kuormitusta ja vähentävät liikennettä ja sitä kautta keventävät ilmaston kuormitusta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 1
Hankkeessa kehitettäviä mittausmenetelmiä voidaan hyödyntää Natura 2000 -ohjelman kohteiden dokumentoinnissa.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Hankkeessa toteutettava avoin innovaatioalusta tukee uusiin 3D-virtuaaliteknologioihin perustuvan osaamisen ja liiketoiminnan kehittämistä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Hanke toteuttaa avoimen innovaatioalustan aineettomien virtuaalituotteiden ja virtuaalipalvelujen kehittämiselle ja tarjoamiselle yhteiskäyttöisten 3D-kaupunkimallien avulla.
Liikkuminen ja logistiikka 2 1
Hankkeessa toteutettavat virtuaaliset palvelut vähentävät tarvetta liikkumiseen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 2
Hankkeessa kehitettävien virtuaalisten palvelujen odotetaan palvelujen saatavuutta ja sitä kautta edistävän hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 1
Hanke avaa suljettujen paikkatietojärjestelmien aineistot avoimeen innovaatioon.
Kulttuuriympäristö 2 2
Hankkeessa käytettävät mittausmenetelmät soveltuvat myös kulttuuriympäristön dokumentoitiin, esimerkkinä käynnissä oleva yhteistyö Metsähallituksen kanssa kansallisten kulttuurikohteiden dokumentoimiseksi. Hankkeessa toteutettavat avoimet 3D-kaupunkimallit tarjoavat uusia mahdollisuuksia esimerkiksi kulttuurihistoriallisesti merkittävien sisältöjen tarjoamiseen virtuaalisesti.
Ympäristöosaaminen 1 1
FGI:n spin-off Solid Potato Oy on tuore esimerkki hankkeessa käytettävien menetelmien hyödyntämisestä ympäristön mittaamisessa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen keskiöösä olivat kaupunkimallinnuksen lähtöaineistot, avoimet 3D-kaupunkimallit ja niiden käyttäminen sovelluksissa. Hankkeessa perehdyttiin 6Aika-kaupunkien olemassa oleviin 3D-kaupunkimalliaktiviteetteihin ja niiden tämän hetken tarpeisiin keräämällä haastatteluaineistoa 6Aika-kaupunkien edustajilta. Lisäksi hankkeessa hyödynnettiin 6Aika AIA -hankkeessa kerättyä aineistoa Oulun kaupungin, yritysten, sekä taide- ja kulttuurialan edustajilta. Aineiston perusteella kehitettiin joukko 3D-kaupunkimalleja hyödyntäviä pilottisovelluksia. Hankkeessa testattiin neljää erilaista selainpohjaista 3D-kaupunkimallialustaa Espoon ja Oulun pilottikohteissa. Alustojen koestamiseksi käytettiin sekä kaupunkien paikkatietoaineistoja että 3D-kartoituksen menetelmillä tuotettuja aineistoja. Oulun pilottialueiden aikasarja-mittaukset toteutettiin onnistuneesti joukolla mobiililaserkeilauslaitteistoja (MLS, Mobile Laser Scanning). Tarvittavat menetelmät paikkatietoaineistojen siirtämiseksi näille alustoille kehitettiin. Alustojen yhteiskehitys Adminotech Oy:n & FCG City Portal Oy:n kanssa onnistui, ja johti jo hankkeen aikana uusien tuoteominaisuuksien kehittämiseen. Pilottien rakentamisessa simuloitiin kaupunkimallien koko tuotantoketju mittausmenetelmistä ja mallien tuotantoprosesseista sovellusten yhteiskehittämiseen ja koestamiseen kaupunkien asiantuntijoiden ja kaupunkilaisten kanssa. Monen pilotin rakenteella pystyttiin hankkeessa vastaamaan hajanaisen tehtäväkentän asettamiin haasteisiin. Hankkeessa syntynyttä aineistoa tuodaan esiin avoimena datana esimerkiksi http://ubicomp.oulu.fi/infrastructure-virtualoulu/ -sivustolla.