Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A71299

Hankkeen nimi: Minä valitsen ja ympäristö tukee

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2016 ja päättyy 31.10.2017

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Innovaatiorahoituskeskus Business Finland

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Itä-Suomen yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2285733-9

Jakeluosoite: PL 1627

Puhelinnumero:

Postinumero: 70211

Postitoimipaikka: KUOPIO

WWW-osoite: www.uef.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Lapveteläinen, Anja

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: N/A

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anja.lapvetelainen(at)uef.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405212639

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Joukkoruokailu (mm. koulu-, opiskelija-, henkilöstö-, ja laitosruokailu) on keskeinen osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen merkitys terveyden, työvireyden ja yleisen hyvinvoinnin ylläpitäjänä on tärkeä. Joukkoruokailun kautta on mahdollista tavoittaa useimmat eri ikä- ja sosiaaliryhmiin kuuluvat ja siten tarjotulla ruoalla mahdollista vaikuttaa suomalaisten hyvinvointiin laajasti.
Yksi joukkoruokailun erityisryhmä ovat varusmiehet. Varusmiespalveluksen aikana ruokailu jakautuu kahteen: kehon tankkaukseen muonituskeskuksessa ja maastossa sekä iltavapailla nautittuihin herkkuihin, kuten sotilaskodin munkkeihin (Ojajärvi 2015). Palvelusaikana olisi kuitenkin erinomainen tilaisuus päästä vaikuttamaan nuorten miesten terveyskäyttäytymiseen, jos siihen olisi hyviä keinoja.
Yksilö tekee hyvinvointiin vaikuttavia valintoja päivittäin, mutta valintoihin vaikuttavat monet yksilön sisäiset ja ulkoiset tekijät. Sosiaalinen vuorovaikutus ja ryhmän vaikutus on suuri yksilön valintoihin, etenkin nuorten ja nuorten aikuisten osalta.
Tässä hankkeessa tutkitaan ja kehitetään joukkoruokailun palvelujärjestelmiä ja kartoitetaan edellytyksiä optimoiduille elintarviketuotteille. Syntyvää tietotaitoa voidaan käyttää yhtäältä yksilöiden suorituskyvyn ja hyvinvoinnin tukemiseen ja toisaalta yritysten liiketoiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on tutkia valintaympäristöön liittyvien tekijöiden merkitystä tehtyihin ruokavalintoihin, hyvinvointiin ja palautumiseen sekä testata ratkaisujen toimivuutta maasto-olosuhteissa ja niiden vaikutusta varusmiesten suorituskykyyn ja palautumiseen. Lisäksi kehitetään digitaalista ryhmäytymistä motivoinnin tueksi. Hanke hyödyttää liiketoimintaa useilla toimialoilla, joukkoruokailuyrityksistä terveysteknologian toimijoihin.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 161 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 159 768

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 161 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 159 768

6 Maantieteellinen kohdealue

Hankkeen toiminta on valtakunnallista

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Yliopistonranta 1

Postinumero: 70211

Postitoimipaikka: Kuopio

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Nuoret miehet ovat väestöryhmä, jonka terveyskäyttäytymisessä on tutkitusti ongelmia ja joka on vaikea tavoittaa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Projektissa kehitetään menetelmiä nuorten miesten terveyskäyttäytymisen motivoimiseen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
On osatavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 3
Joukkoruokailun ruokavalintoja ohjaamalla voidaan tukea myös kestävän kehityksen tavoitteita.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 3
Joukkoruokailun ruokavalintoja ohjaamalla voidaan välillisesti vähentää ilmastomuutoksen aiheuttamia riskejä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Neutraali.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Neutraali
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Neutraali
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 3
Joukkoruokailun ruokavalintoja ohjaamalla voidaan tukea myös kestävän kehityksen tavoitteita.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Joukkoruokailun ruokavalintoja ohjaamalla voidaan tukea myös kestävän kehityksen tavoitteita.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 8
Hanke tukee paikallisten toimijoiden kilpailukykyä (elintarviketeollisuus, henkilöstöravintolapalvelut ja mittausteknologia).
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 9
Hankkeessa kehitetään palvelujärjestelmiä ja kuluttajien valintakäyttäytymiseen vaikuttamista. Lisäksi tuotetaan taustatietoa hyvinvoinnin mittauskenologioiden kehittämistä varten.
Liikkuminen ja logistiikka 2 2
Ohessa kehittyy myös tavaraliikkuminen ja logistiikka.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 9
Hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää työkaluja a) ruokavalintojen ohjaamiseen valintaympäristön muutoksilla sekä b) terveyskäyttäytymisen motivointiin ryhmäytymistä ja jaettuja kokemuksia hyödyntäen.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Hankkeessa pyritään löytämään työkaluja erityisesti nuorten miesten motivoimiseen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Neutraali
Kulttuuriympäristö 0 0
Neutraali.
Ympäristöosaaminen 0 0
Neutraali

9 Loppuraportin tiivistelmä

Joukkoruokailu (mm. koulu-, opiskelija-, henkilöstö-, ja laitosruokailu) on keskeinen osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen merkitys terveyden, työvireyden ja yleisen hyvinvoinnin ylläpitäjänä on tärkeä. Joukkoruokailun kautta on mahdollista tavoittaa useimmat eri ikä- ja sosiaaliryhmiin kuuluvat ja siten tarjotulla ruoalla mahdollista vaikuttaa suomalaisten hyvinvointiin laajasti.
Yksi joukkoruokailun erityisryhmä ovat varusmiehet. Varusmiespalveluksen aikana ruokailu jakautuu kahteen: kehon tankkaukseen muonituskeskuksessa ja maastossa sekä iltavapailla nautittuihin herkkuihin, kuten sotilaskodin munkkeihin (Ojajärvi 2015). Palvelusaikana olisi kuitenkin erinomainen tilaisuus päästä vaikuttamaan nuorten miesten terveyskäyttäytymiseen, jos siihen olisi hyviä keinoja.
Yksilö tekee hyvinvointiin vaikuttavia valintoja päivittäin, mutta valintoihin vaikuttavat monet yksilön sisäiset ja ulkoiset tekijät. Sosiaalinen vuorovaikutus ja ryhmän vaikutus on suuri yksilön valintoihin, etenkin nuorten ja nuorten aikuisten osalta.
Tässä hankkeessa tutkitaan ja kehitetään joukkoruokailun palvelujärjestelmiä ja kartoitetaan edellytyksiä optimoiduille elintarviketuotteille. Syntyvää tietotaitoa voidaan käyttää yhtäältä yksilöiden suorituskyvyn ja hyvinvoinnin tukemiseen ja toisaalta yritysten liiketoiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on tutkia valintaympäristöön liittyvien tekijöiden merkitystä tehtyihin ruokavalintoihin, hyvinvointiin ja palautumiseen sekä testata ratkaisujen toimivuutta maasto-olosuhteissa ja niiden vaikutusta varusmiesten suorituskykyyn ja palautumiseen. Lisäksi kehitetään digitaalista ryhmäytymistä motivoinnin tueksi. Hanke hyödyttää liiketoimintaa useilla toimialoilla, joukkoruokailuyrityksistä terveysteknologian toimijoihin.