Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A71304

Hankkeen nimi: INNOVATIVE TECHNOLOGIES AND CONCEPTS FOR BUSINESS GROWTH BASED ON FINNISH MUSHROOMS

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2016 ja päättyy 30.5.2017

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Innovaatiorahoituskeskus Business Finland

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2539767-3

Jakeluosoite: PL 412

Puhelinnumero:

Postinumero: 60101

Postitoimipaikka: SEINÄJOKI

WWW-osoite: www.seamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Lauhanen, Risto

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: MML

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: risto.lauhanen(at)seamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0408304150

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Projektissa kehitettiin sienialan toimijaketjun kanssa markkinalähtöiset tuotekonseptit kahteen käyttökategoriaan: elintarvike- ja foodservice-käyttöön sekä ravintolisä- ja aineosakäyttöön. Konseptikehityksessä hyödynnettiin kohdemarkkinoilla tehtävä selvityksiä ja testauksia, mitä osiota Turun yliopisto hoiti rinnakkaishankkeessa. Konseptien tueksi luotiin tekninen informaatiomateriaali sisältäen koostumus-, ravitsemus- ja bioaktiivisuustiedot, ja konseptit toteutettiin myös pilot-mitassa. Asiat on kuvattu ja tullaan kuvaamaan loppuraportissa ja hankejulkaisuissa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 88 700

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 85 741

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 90 572

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 87 268

6 Maantieteellinen kohdealue

Hankkeen toiminta on valtakunnallista

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kampusranta 11

Postinumero: 60100

Postitoimipaikka: Seinäjoki

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankesuunnittelun aikana ei ole tehty laajaa toimintaympäristön analyysiasukupuolinäkökulmasta, mutta näkökulmaa on tarkasteltu hyödyntäen joitakin tuoreita tilastokatsauksia. Hankesuunnittelun aikana on lisäksi tiedostettu, että eri sukupuolet hakeutuvat erilaisiin tehtäviin ja siksi hanke tukeemolempien sukupuolten yhdenvertaisia mahdollisuuksia yrittäjyyden alalla. Hanke tuottaa uusia tuotteita naisvaltaiselle ruokasektorille.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen avulla voidaan pienentää esimerkiksi yritystoimintaan ja yritysten johtamiseen liittyviä ennakkoluuloja (yritysjohtajat ovat useimmiten miehiä). Hankkeen toiminnot kohdennetaan tasapuolisesti molempiin sukupuoliin. Opiskelijoita kannustetaan osallistumaan erilaisiin tehtäviin sukupuolesta riippumatta. Hanke antaa uusia mahdollisuuksia naisvaltaiselle sektorille
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, mutta hankkeella on myönteisiä vaikutuksia tähän.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 8
Hankkeessa on mahdollista syntyä erilaisia uusia toimintamalleja, joiden avulla yritykset voivat käyttää ja hyödyntää luonnonvaroja entistä kestävämmin.Helpottaa maailman ruokapulaa
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 8
Hanke pienentää riskiä ilmastomuutokseen mm. ottamalla valmistustavoissa huomioon ekologiset toimet ja vähentää perinteisten luonnonvarojen käyttöä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 7 8
Ei vaaranna, metsän avohakkuita ei saa tehdä sienisatojen turvaamiseksi.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 7 8
Ei vaaranna.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 3 4
Ei vaaranna NATURA-kohteita
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 5
Edistää kiertotaloutta, sienien monipuolinen käyttö. Hanke pienentää riskiä ilmastomuutokseen mm. ottamalla valmistustavoissa huomioon ekologiset tavat.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hanke edistää uuden oppimisen kautta vastuullisempaa ja materiaalitehokkaampaa toimintaa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 4 5
Sienet tuovat luonnontuotteita verottamatonta rahaa maaseudulle. Hanke tukee paikallista elinkeinorakennetta mm. hyödyntämällä paikallisia palveluja. Lisäksi hanke tarjoaa opiskelijoille työelämäkontakteja ja juurruttaa opiskelijat alueelle töihin.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 5
Hanke edesauttaa uusien tuotteiden ja palvelujen syntymistä verkottamalla eri toimijoita keskenään ja tuomaan heille käyttöön yhteisen toiminta-alustan. Alan osaamisen lisääminen on tavoitteena.
Liikkuminen ja logistiikka 4 5
Logistiikan järkeistämisen avaimena on verkostoituminen. Lähialueiden elintarvikealan toimijoiden ja muiden viiteryhmien yhteistyö edistää lähiruoan mahdollisuuksia alueella. Vaati myös niiden edistämistä, jotta sienten laatu on turvattu
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 5
Lisää keräilyelinkeinon mahdollisuuksia maaseudulle.
Tasa-arvon edistäminen 4 5
Hanke edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa vähentämällä ammatteihin ja uralla etenemiseen liittyviä sukupuolta koskevia mielikuvia
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 4 5
Hanke luo yrityksille, opiskelijoille, ruokaharrastajille yms. tilaisuuksia tavata toisiaan, luoda verkostoja ja vaihtaa mielipiteitä. Eri kulttuurit innostuvat sieniruoista.
Kulttuuriympäristö 3 4
Helpottaa maatiloja, pitää tiloja asuttuna kun sienistä saa lisätuloja.
Ympäristöosaaminen 3 4
Ihmiset arvostavat luontoa ja ruokasieniä. Hanke edistää uuden oppimisen kautta vastuullisempaa ja materiaalitehokkaampaa toimintaa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Projektissa kehitettiin sienialan toimijaketjun kanssa markkinalähtöiset tuotekonseptit kahteen käyttökategoriaan: elintarvike- ja foodservice-käyttöön sekä ravintolisä- ja aineosakäyttöön. Konseptikehityksessä hyödynnettiin kohdemarkkinoilla tehtävä selvityksiä ja testauksia, mitä osiota Turun yliopisto hoiti rinnakkaishankkeessa. Konseptien tueksi luotiin tekninen informaatiomateriaali sisältäen koostumus-, ravitsemus- ja bioaktiivisuustiedot, ja konseptit toteutettiin myös pilot-mitassa. Asiat on kuvattu ja tullaan kuvaamaan loppuraportissa ja hankejulkaisuissa.