Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A71332

Hankkeen nimi: AB Seinäjoki, Innovaatioyhteisön kehittäminen

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2016 ja päättyy 31.12.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2539767-3

Jakeluosoite: PL 412

Puhelinnumero: 020 124 3000

Postinumero: 60101

Postitoimipaikka: Seinäjoki

WWW-osoite: http://www.seamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Anu Portti

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anu.portti(at)seamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 868 0890

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

AB Seinäjoki, Innovaatioyhteisön kehittäminen -hankkeen päätavoitteena on kehittää AB Seinäjoen toimintamallia. Tämä tarkoittaa erilaisia toimenpiteitä, joista hankkeeseen on valittu kolme erilaista toisiaan tukevaa lähtökohtaa. Hankkeella haetaan ratkaisua agrobiotalouden kasvavaan biotalouden innovaatiohaasteeseen: Suomelta odotetaan kansainvälisiä läpimurtoja biotalouden alalle. Biotalous on valittu hallitusohjelman kärkihankkeeksi. Etelä-Pohjanmaalla on potentiaalia synnyttää juuri agrobiotaloudelle: Etelä-Pohjanmaa on ruokamaakunta. AB Seinäjoki on agrobiotalouden innovaatioyhteisö, joka tarjoaa alueen yrityksille, tutkijoille, kehittäjille ja muille toimijoille mahdollisuuden verkkottua sekä kehittää ja tätä kautta luoda uusia innovaatioita ja kiihdyttää liiketoimintaansa. Biotaloutta buustaavat yhteistyössä Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, Seinäjoen Yliopistokeskus, Into Seinäjoki Oy sekä Luonnonvarakeskus.

Innovaatiot voivat syntyä lähes missä tahansa. Rajapinnat mahdollistavat innovaatioiden synnyn, jonka vuoksi organisaatioiden tulee tehdä yhteistyötä eri tavoin. Agrobiotalouden perustutkimuksen lisäksi tarvitaan toimijoiden välisiä soveltavaa tutkimusta sekä demonstraatioita, jotta innovaatiot voidaan kääntää liiketoiminnaksi. AB Seinäjoki hakee aktiivisesti ratkaisua tähän tähän haasteeseen mm. kansainvälisten verkostojen osalta.

Seinäjoen kansallisena erityisroolina biotalouden teemassa on uuden liiketoiminnan synnyttäminen sekä uusien tuotteiden, palveluiden ja liiketoimintamallien kehittäminen ja pilotointi (demonstrointi) erityisesti ruokajärjestelmissä. Ruokajärjestelmät käsittävät elintarvikeketjun eri vaiheet, sen sivuvirrat ja niiden hyödyntämisen sekä ketjun kestävyyttä ja tehokkuutta mahdollistavat teknologiat ja käyttäjäkokemusta lisäävät elementit.

AB Seinäjoki, innovaatioyhteisön kehittäminen -hankkeen päätavoitteena on kehittää AB Seinäjoen toimintaa yritysrajapinnan, kansainvälisyyden ja yhteisökonseptin osalta. Tämä vaatii useita toimenpiteitä hankkeen toimijoilta. Hanke tavoittelee konkreettista yhteistyötä yritysten kanssa ja innovaatioiden syntymistä alalle. AB Seinäjoen strateginen tavoite on "Rakentaa biotalouden toimijoille vuorovaikutusympäristö ja käynnistää kehittämisprosesseja, jotka luovat uutta ja kannattavaa liiketoimintaa", jota edistetään nyt haettavan hankkeen toimin.

Hankkeen edistämistoimet voidaan jakaa karkeasti neljään eri toisiaan tukeviin työpaketteihin. Työpaketissa 1. keskitytään biotalouden yritysten sekä alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan välisen yhteistyön syventämiseen. Työpaketin 2. tavoitteena on kansainvälisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioyhteistyön laajentaminen. Työpaketissa 3. keskitytään AB Seinäjoki -yhteisökonseptin kehittämiseen. Työpaketissa 4. keskitytään projektihallintoon ja viestintään. Voidaan todeta, että työpaketti 1 on tärkeimmässä roolissa ja muut työpaketit tukevat sen toteuttamista. Yritysyhteistyön syventäminen on tärkeässä roolissa hankkeessa, koska AB Seinäjoki pyrkii tuottamaan innovaatioita yhteistyössä yritysten kanssa, jolloin myös tulokset jalkautuvat yrityksiin ja niistä on mahdollista saada uutta liiketoimintaa. Kansainvälistyminen on tärkeässä roolissa, sillä AB Seinäjoki tavoittelee yrityksille kansainvälistymismahdollisuuksia. AB Seinäjoen yhteisö on tärkeässä roolissa AB Seinäjoen toiminnassa. Tästä syystä yhteisökonsepti vaatii kehittämistä eri näkökulmista. Yhteisö on se instanssi, joka toteuttaa AB Seinäjoen toimintaa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmä on laaja. AB Seinäjoen kohderyhmät ovat kaikki ne organisaatiot ja tahot, jotka ovat agrobiotalouden kanssa tekemisissä. Tärkein kohderyhmä on alueen agrobiotalouden organisaatiot ja niille lisäarvon tuottaminen AB Seinäjoen menetelmin, joita ovat taustaorganisaatiot huomioon ottaen erilaiset TKI-palvelut, osaaminen ja yrityskehitys. Näin ollen AB Seinäjoessa voidaan toteuttaa erilaisia palvelukokonaisuuksia aina tuotekehityksestä yrityskehitykseen. Erilaisten organisaatioiden lisäksi AB Seinäjoen yhteisö sekä alueen yritykset ovat tärkeässä roolissa hankkeessa erilaisten innovaatioiden tuottaina. Olemassa olevia toimintamalleja hyödynnetään toiminnan osana.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Viranomaiset voidaan lukea välilliseksi kohderyhmäksi, koska he hyötyvät myös AB Seinäjoen toiminnasta mm. yritysyhteistyön ja toimialan kehittymisen myötä. Toisaalta viranomaiset ovat tärkeässä roolissa joissain AB Seinäjoessa toteutetuissa projekteissa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 313 365

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 292 041

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 447 671

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 417 208

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa

Seutukunnat: Kuusiokuntien, Suupohjan, Järviseudun, Seinäjoen

Kunnat: Lapua, Lappajärvi, Kurikka, Seinäjoki, Teuva, Kauhajoki, Kauhava, Alajärvi, Karijoki, Soini, Vimpeli, Ähtäri, Evijärvi, Isojoki, Alavus, Ilmajoki, Kuortane

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 3, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Ei ole toteutettu.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke on sukupuolineutraali ja hankkeen sekä AB Seinäjoen toiminta on kaikille avointa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole hankkeen päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 4
AB Seinäjoessa tulee toimimaan eräänlaisena alustana erilaisille kehittämistoimille ja innovaatioille, jotka edistävät luonnonvarojen käytön kestävyyttä eri näkökulmista.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 3
AB Seinäjoessa toteutettavat innovaatiot luovat pohjaa tämän tyyppiselle toiminnalle. Vaikutus on näin ollen välillinen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 2
AB Seinäjoessa edistetään agrobiotalouden osaamista tällä saralla. Uudet yrityksistä löydettävät kehittämisaihiot saattavat osua tällä sektorille. On muistettava, että muun muassa hyönteistalous on nousussa, jolla on vaikutusta tähän.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 2
AB Seinäjoessa edistetään agrobiotalouden osaamista tällä saralla. Uudet yrityksistä löydettävät kehittämisaihiot saattavat osua tällä sektorille. Lisäksi AB Seinäjoessa toteutettavat hankkeet osuvat osittain tälle sektorille.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
AB Seinäjoki on tämän suhteen neutraali.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 4 4
Kiertotalous on nykypäivän yksi kehitystrendi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että AB Seinäjoen toiminnassa tullaan kiertotalous huomiomaan.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 5 5
AB Seinäjoki edistää alan toimintaa uusien tutkimusinnovaatioiden myötä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 5
AB Seinäjoki on yksi väline tähän, koska se on osa innovaatioekosysteemiä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 5
AB Seinäjoki edistää erilaisia "vihreitä" palveluita, kuten Green Carea sekä siinä tapahtuvaa yrittäjyyttä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
AB Seinäjoki on lähtökohtaisesti neutraali tähän. Toisaalta logistiikka liitty hyvinkin läheisesti ruokaketjuun, jonka vuoksi erilaisia ratkaisuja on tähän myös mahdollista löytää.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 4
AB Seinäjoki edistää sosiaalista hyvinvointia tarjoammalla uudenlaisen tavan verkostoitua sekä luoda uusia innovaatioita.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
AB Seinäjoki on sukupuolineutraali.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 6 6
AB Seinäjoki edistää yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 5 3
AB Seinäjoki monimuotoistaa kulttuuriympäristöä luomalla rajapinnoilla tapahtuvaa aktiviteettia.
Ympäristöosaaminen 7 7
AB Seinäjoen fokus ja toimisektori on agrobiotalous, jonka vuoksi tähän sillä on vaikutusta sekä välillisesti, että välittömästi.

9 Loppuraportin tiivistelmä

AB Seinäjoki, innovaatioyhteisön kehittäminen –hanke aloitettiin 1.3.2016. Hankkeessa ovat olleet mukana Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoen yliopistokeskus, Into Seinäjoki ja Luonnonvarakeskus. Seinäjoen yliopistokeskusta hankkeessa edusti Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutti. Hankkeen varsinainen toteutusaika oli 31.8.2018 asti, minkä lisäksi hankkeelle haettiin ja myönnettiin neljän kuukauden (4kk) jatkoaika 31.12.2018 asti. Seinäjoen ammattikorkeakoulu on toiminut hankkeen koordinaattorina.

AB Seinäjoki, innovaatioyhteisön kehittäminen –hankkeen päätavoitteena on ollut kehittää AB Seinäjoen toimintamallia yritysrajapinnan, kansainvälisyyden ja yhteisökonseptin osalta. Strategisena tavoitteena on siten ollut rakentaa biotalouden toimijoille vuorovaikutusympäristö ja käynnistää kehittämisprosesseja, jotka luovat uutta ja kannattavaa liiketoimintaa.

Hankkeen toiminta on jakautunut neljään toisiaan tukevaan työpakettiin, joista ensimmäisessä on keskitytty biotalouden yritysten sekä alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan välisen yhteistyön syventämiseen. Työpaketin 2 tavoitteena on ollut kansainvälisen TKI-toiminnan laajentaminen ja työpaketti 3 on keskittynyt AB Seinäjoki –yhteisökonseptin kehittämiseen. Neljännessä työpaketissa on tehty hankkeen projektin kokonaiskoordinointia ja –hallintaa sekä viestintää ja tiedottamista.

Hankkeen tuloksina voidaan pitää seuraavia organisaatioiden ja yritysten toimintatavoissa tapahtuneita muutoksia sekä hankkeessa kehitettyjä toimintakonsepteja.
• Agrobiotalouden alalla toimivien organisaatioiden välinen yhteistyö on tiivistynyt. Yhteistyön jatkuminen myös hankkeen jälkeen on taattu hankkeen aikana allekirjoitetulla sopimuksella.
• Alan innovaatioverkosto on syventynyt ja laajentunut. Hankkeen toimenpiteet ovat edistäneet verkoston rakentumista ja tuoneet sen jäseniä ja heidän asiantuntijuuttaan tietoisuuteen sekä verkoston sisällä että myös ulospäin. Asiantuntijoiden ohella on tehty näkyväksi ruokaketjuun liittyvää osaamista koko maakunnan osalta Ruokaprovinssi-brändin kautta.
• Hankkeessa on kokeiltu ja luotu erilaisia toimintamalleja ja konsepteja, joista onnistuneita ovat olleet mm. Agrobiotalouden aamukahvit sekä valtakunnallinen Food Business Challenge –liikeideakilpailu.
• Hankkeessa on kehitetty ja pilotoitu erilaisia tuotteita ja palveluja:
o hyönteistalouteen liittyvät konsultointipalvelut
o agrobiotalouden innovaatioekosysteemityöpajat
o Healthy Kids of Seinäjoki –teemaan liittyvä innovaatiokierros sekä
o ruokabusinekseen liittyvä liikeideavalmennus.
• AB Seinäjoen toimesta on käynnistetty Food Team –yritysryhmän toiminta. Tekemisen keskiössä on yritysten ja alueen profiilin vahvistuminen sekä viennin edistäminen.
• Etelä-Pohjanmaa on verkostoitunut muiden kansainvälisten ruoka-alan innovaatioverkostojen kanssa. Maakunta on ollut aktiivinen erityisesti EU-komission alaisessa S3 Agrifood –platformissa ja sen alaisissa temaattisissa verkostoissa sekä ERIAFF-verkostossa (European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry).